Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 02

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.02.
szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 114. § (1) bekezdése értelmében a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért - ha törvény másként nem rendelkezik - térítési díjat kell fizetni. Az Szt. 115. § (1) bekezdése alapján az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg. Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget.
Az Szt. 92. § (1) bekezdésének b) pontja értelmében a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról, ha a fenntartó önkormányzati társulás, akkor a társulási megállapodásban megjelölt székhely szerinti települési önkormányzat a társulási megállapodásban meghatározottak szerint rendeletet alkot.
A Békés Város Önkormányzata és Tarhos Község Önkormányzata között intézmények közös fenntartása tárgyában létrejött, 2024. január 1-től Bélmegyer és Köröstarcsa településekkel kibővült Békési Kistérségi Intézményfenntartó Társulás társulási megállapodása 14. pont a. alpontja alapján a társulás településein lakóhellyel rendelkező személyek számára a szolgáltatások a társulási megállapodás alapján ingyenesen vagy térítési díj alapján vehetők igénybe. A térítési díjak fenntartó általi megállapításának jogát a székhelytelepülés, vagyis Békés gyakorolja.
A felülvizsgálat során a szociális étkezés és az étkezést tartalmazó ellátások vonatkozásában minimális mértékű áremelésre érkezett javaslat. Békésen a szolgáltatás nyújtásában közreműködő humánerőforrás béremelése és az üzemanyagár emelkedése indikálja a térítési díj emelését. Köröstarcsa tekintetében a korábban nyomott térítési díjképzés indokolja az árak korrigálását, Bélmegyer és Tarhos településeken a vásárolt élelmezés emelkedése miatt szükséges a módosítás.
A megnövekedett költségeket a megemelt normatív támogatás nem képes kompenzálni. Ez valamennyi szociális szolgáltató térítési díj képzésén nyomon követhető. A meghatározott tétel mellett is elmondható, hogy a BVSZSZK nyújtja a lakosok számára a legalacsonyabb áron a napi egyszeri meleg étkeztetést. A szolgáltatási paletta valamennyi elemére teherrel nehezedik a közüzemi költségek emelkedése és a garantált bérminimum miatti szolgáltatási önköltség növekedése, de az állami támogatások korrekciója a további ellátásainknál biztosítja a térítési díjak változatlanul hagyását.
A szociális étkeztetést igénybe vevő ellátottakat a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 96. § (1) bekezdés g) pontja szerint kötelezően tájékoztatni kell a térítési díj emelkedéséről. A testületi ülés napját követő Nagypéntek és a Húsvéti időszak miatt a tájékoztatás által tolódnak a határnapok, így a módosítás hatályba lépése legkorábban május hó 1. napjától valósítható meg.
Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Helyi Rendelet) 1. számú mellékletében szabályozza a térítési díjakat.