Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2024. 04. 26

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.26.
az Önkormányzat 2023. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 91. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé úgy, hogy az a Képviselő-testület elé terjesztést követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Az előterjesztés ugyanazon tárgykörön belül két egymással szorosan összefüggő feladatot érint: I. A 2023. évi költségvetés teljesítési adatainak bemutatása és az ezzel kapcsolatos döntéshozatal, II. zárszámadási rendelet megalkotása.
A zárszámadási rendelet alátámasztása érdekében az Áht. 91. § (1)-(2) bekezdései pontosan leírják – hivatkozva a 24. §-ban foglaltakra is, – hogy a jegyzőnek milyen mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni a zárszámadás részeként. A 2023. évi zárszámadás előterjesztésének benyújtásakor e követelményeknek maradéktalanul eleget teszünk azáltal, hogy összesen 20 mellékletben bemutatjuk az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtását bemutató adatokat. A szöveges értékelés úgy készült el, hogy a hivatkozott mellékletek adatait minden esetben a gazdálkodók sorrendjében és kiemelt előirányzatonként indokoljuk.