Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/1993. (III. 1.) önkormányzati rendelete

Elek címerének és zászlójának alkotásáról és használatának szabályairól

Hatályos: 2024. 04. 29 15:22

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/1993. (III. 1.) önkormányzati rendelete

Elek címerének és zászlójának alkotásáról és használatának szabályairól

2024.04.29.

Elek Nagyközség Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. §. /1/ bekezdésében biztosított jogkörében Elek címerének és zászlójának megalkotásának és használatának szabályozására a következő önkormányzati rendeletet alkotja.

I. Fejezet

A címer és zászló leírása

1. §1 (1) Elek város címere ellipszis talpú vízszintesen és függőlegesen hasított pajzs. A mezőket keskeny arany színű csíkok határolják. Az első és a negyedik (bal felső és jobb alsó) mezőben öt sorban váltakozva piros és ezüst színű csúcsokra állított rombuszok sorakoznak. Soronként pirossal kezdődően, 4 piros és 3 ezüst színű rombusz található. A körülöttük lévő fél és negyed rombuszok ezüst színűek. A második (jobb felső) mezőben az első mező piros rombuszának közepéig terjedő zöld mezőben, kék háttérben kivont szablyát tartó vitéz áll. A bajuszos, hosszú hajú vitéz ruházata aranya sujtással díszített piros színű nadrág és mente, aminek szélei arany színű csíkkal szegélyezettek. A szablya hüvelye a vitéz háta mögött keresztbe helyezkedik el. A harmadik (bal alsó) mezőbe a harmadik mező alsó piros rombusza 3/4-ének magasságáig terjedő zöld mezőben kék színű háttérben középen a Sarlós Boldogasszony áll. A mező bal szélén az eleki római katolikus templom tornya és hajójának kis részlete (az első ablakig) áll. A Boldogasszony ruházata: bő ujjú, bokáig érő, ezüst színű ruha, derékban fekete színű masnira kötött zsinórövvel összefogva. Hosszú barna haja bal válla mögé ér. Jobbjában felemelten arany színű sarló, baljában maroknyi búzát tart. A templom alapszíne arany, oszlopa, ablakai és a torony kupolája ezüst színű. A pajzs fölött koronaszerűen elhelyezett 5 bástyás városfal. A városfal arany színű, nyílásai ezüst színűek.

(2) Nem hivatalos célú használatra az (1) bekezdésben leírt címer mellett megengedett az úgynevezett díszes címer használata is. Ebben az esetben az (1) bekezdésben meghatározott Elek város címere kiegészül a következő részekkel: a címerpajzsot két piros színű griff-fejű arany sörényes szárnyas oroszlán tartja.

2. §2 (1) Elek város zászlója két egyenlő szélességű piros és kék színű vízszintes sávból áll.

(2) A zászlón középen elhelyezhető Elek címere.

II. Fejezet

A címer és zászló használatának szabályai

3. §3 (1) A címer és zászló használatával kapcsolatos feladat- és hatáskört Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) gyakorolja a (3) bekezdésben foglalt kivételekkel. Az eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A címert a város jelképeként az alábbiakban meghatározott körben lehet használni:

a) a város zászlóján,

b) a képviselő-testület és bizottságai meghívóin, előterjesztésein és más hivatalos levelezésénél,

c) a polgármester és a jegyző hatósági ügyekben folytatott hivatalos levelezésénél,

d) a képviselő-testület megbízásából kötött akár belföldi, akár külföldi szervezetekkel kötött nem kizárólagosan gazdasági célú megállapodásokon és szerződéseken,

e) a képviselő-testület által alapított, kiadott díszokiratokon, emléklapokon, kitüntető vagy emlékérmeken, plaketteken,

f) az önkormányzat intézményei feliratainak, emblémájának részeként,

g) közterületi utcanévtáblákon.

(3) A címert a polgármester engedélye alapján kizárólag díszítő és utaló jelképként lehet használni:

a) eleki székhelyű gazdálkodó szervezetek, intézetek, intézmények és egyéni vállalkozók cégjelölésére,

b) idegenforgalmi propagandában és nemzetközi kapcsolatokban,

c) az előzőekben meg nem határozott, a cél és megjelentetés részletes leírását tartalmazó használati körben, beleértve a kereskedelmi célú sokszorosítást is.

(4) Elek címerének, képzőművészeti, iparművészeti, fotóművészeti és ipari tervező művészeti alkotásokon, tárgyakon történő felhasználása esetén a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5) Az 1. §. (2) bekezdése szerint „díszes címer“ használatára is alkalmazni kell a (2)-(3) bekezdésben foglaltakat.

(6) Az engedélytől eltérő használat esetén a képviselő-testület az engedélyt megvonhatja.

4. §4 (1) A címer kizárólag hiteles alakban, a méretarányok és színek betartásával ábrázolható.

(2) Egyes esetekben - a képviselő-testület hozzájárulásával - megengedhető, hogy a címer kizárólag a tárgy anyagának színében (fém, bőr, fa, stb.) jelenjen meg.

(3) A címer védjegyként nem használható.

(4) A magyar címer és a helyi címer együttes használata során a magyar címernek külön elhelyezésével, a címerek méretével vagy más megfelelő módon megjelenésében elsőbbséget kell biztosítani.

5. §5 (1) A címer használatára vonatkozó engedély iránti kérelmet a képviselő-testületnek címzetten a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) Az engedélyezés iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését és címét,

b) a címer felhasználásának célját, illetve előállításának módját,

c) a terjesztés, illetve forgalombahozatal módját,

d) kereskedelmi forgalombahozatal esetén a termék árát,

e) a címer időleges használata esetén időtartamát,

f) a kérelmezőnél a címer felhasználásáért felelős személy nevét és esetleges beosztását,

g) a kérelemhez csatolni kell a címerrel díszített tárgy mintáját, valamint annak fényképét.

(3) Az engedélyben, amennyiben a címer alkalmazásával a felhasználó pénzbevételre tesz szert, a képviselő-testület engedélyezési díj befizetését is előírhatja. Ennek mértékét egyszeri meghatározott összegben vagy más módon kell megállapítani.

(4) A címer használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes megnevezését és címét,

b) a felhasználás időtartamát, illetve az engedély érvényességének határidejét,

c) az engedélyezett felhasználási cél megjelölését,

d) a terjesztés, illetve forgalombahozatal és felhasználás módjával kapcsolatos esetleges kikötéseket,

e) kereskedelmi forgalmazás esetén az engedélyezési díj összegét, befizetésének határidejét.

(5) A kiadott engedélyekről a jegyző a (4) bekezdésben foglalt adatokat tartalmazó nyilvántartást vezet.

(6) Amennyiben a képviselő-testület a kiadott engedélyt - az attól eltérő felhasználás miatt - visszavonta, ezt a körülményt a nyilvántartásba fel kell tüntetni.

6. §6 Elek város zászlóját az alábbi felsorolt esetekben lehet használni:

a) Magyarország állami ünnepein, a magyar zászlóval egyidejűleg a 4. §. (5) bekezdésében foglalt szabályozás értelemszerű megtartásával,

b) a képviselő-testület ülései, valamint helyi, a település életében jelentős más események alkalmazásával,

c) megkülönböztetésül több település részvételével tartott rendezvényeken,

d) a város bel- és külföldi kapcsolatai alkalmával, ezekben az esetekben asztali zászlóként is,

e) cserezászlóként.

7. §7

III. Fejezet8

9. §

1

Az 1. § az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. §-t az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

7

A 7. §-t az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A III. Fejezetet (9. §-t) az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.