Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/1995. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás egyes szabályairól

Hatályos: 2013. 07. 04- 2013. 05. 08

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete

14/1995. (IX.6.) KT. számú

rendelete


az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás egyes szabályairól.



Elek Város Önkormányzata Képviselőtestülete (továbbiakban: önkormányzat) a módosított 1990. évi LXV. tv. felhatalmazása alapján és az abban foglalt szabályokkal összhangban az önkormányzat tulajdonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól a következő rendeletet alkotja.



I

A rendelet hatálya

1. §.

(1) a.) A rendelet szervi hatálya az önkormányzatra, az önkormányzat intézményeire

b.)Tárgyi hatálya az önkormányzat vagyonára - a /2/ bekezdésben foglaltak kivételével - terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya az önkormányzati lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre, melyekre külön önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók.


II.

Az önkormányzat vagyona

2. §.

(1) Az önkormányzat vagyona a tulajdonában lévő ingatlanokból, közművekből, ingóságokból, valamint pénz vagyonból, értékpapírokból, üzletrészekből és az önkormányzatot megillető egyéb vagyon értékű jogokból áll.


(2) Az önkormányzat vagyona - rendeltetése szerint - törzsvagyonból és egyéb vagyonból áll.


3. §.

(1) Az önkormányzat törzsvagyonában:

a/ forgalomképtelenek a közutak és műtárgyaik, közterek, parkok, valamint az a vagyoni eszköz, amit törvény, vagy az önkormányzat rendelete annak nyilvánít.

b/ korlátozottan forgalomképesek a közművek, intézmények, a középületek, továbbá azok a vagyoni eszközök, amelyeket törvény vagy az önkormányzat rendelete annak nyilvánít.


(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő, az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó egyéb vagyon forgalomképes. (2. sz. melléklet.)


4. §.

A vagyont - ezen belül a törzsvagyont elkülönítve - az érvényes számviteli előírások szerint a polgármesteri hivatal tartja nyilván.


5. §.

(1) Az önkormányzat vagyona felett a tulajdonost megillető jogok gyakorlása során e rendelet rendelkezései szerint kell eljárni.

(2) Az önkormányzat szervei, intézményei a rájuk bízott vagyont kötelesek megőrizni, a rendes gazdálkodás szabályai szerint kezelni és gyarapítani.


III.

Az önkormányzat vagyonának használatára és hasznosítására vonatkozó általános szabályok

6. §.

(1) Az önkormányzati vagyon hasznosításának célja az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak hatékony és eredményes ellátása.

(2) A rendelet alkalmazásával a hasznosítás, különösen az egyes vagyontárgyak használata, bérbe, használatba, vagy haszonbérbe adása, illetve a feladatok ellátásához nem szükséges vagyon esetleges elidegenítése.

(3) A hasznosítás az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti.


7. §.

(1) Az önkormányzat vagyonának kezelői a polgármesteri hivatal, az önkormányzat intézményei. (a továbbiakban együtt: vagyonkezelő szervezet.)

(2) A vagyonkezelő szervezet jogosult - a rendeletben foglalt korlátozásokkal -

a./ a kezelésében lévő vagyontárgyak birtoklására, használatára, hasznainak szedésére, birtokvédelemre,

b./ a közszolgáltatásban nélkülözhető vagyontárgyak bérbeadására, egyéb hasznosítására,

c./ a kezelésében lévő ingó vagyontárgyak elidegenítésére.

(3) A vagyonkezelő szervezet köteles a kezelésében lévő vagyontárgyak fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával kapcsolatos feladatok ellátására."

 (4) A vagyonkezeléssel megbízott szervek vezetői a vagyonkezeléssel kapcsolatos feladatok végrehajtásáról az érvényes zárszámadás keretében kötelesek számot adni.

7/A. §.

1) Vagyonkezelői jog létesítésére csak önkormányzati feladat átadásához kapcsolódóan, önkormányzati rendeletben megjelölt korlátozottan forgalomképes, illetőleg forgalomképes vagyon tekintetében kerülhet sor.

(2) A vagyonkezelői jog átruházása történhet:

- szerződéssel jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre (gazdasági társaságok, kht-k, egyházak, közalapítványok)

- más önkormányzatra, önkormányzatok társulására.

(3) Vagyon vagyonkezelői jogának átengedése történhet:

a.) Nyilvános pályázat útján a legelőnyösebb ajánlattevő részére, ellenérték fejében.

b.) Kijelölés útján az önkormányzat által létrehozott közalapítvány, valamint önkormányzat vagy több önkormányzat által többségi részesedéssel létrehozott gazdasági társaság, közhasznú társaság részére, ingyenesen.

(4) Feladatátadás esetén az önkormányzati tulajdonra vonatkozó vagyonkezelői jogot át kell adni.

(5) Önkormányzati társulás, illetve többcélú kistérségi társulás részére átadott közfeladattal együtt az önkormányzati tulajdon vagyonkezelői jogát is át kell ruházni.

(6) A vagyonkezelőt megilletik a tulajdonos jogai és terhelik a tulajdonos kötelezettségei azzal, hogy a vagyont nem idegenítheti el, arra zálogjogot, haszonélvezeti jogot nem alapíthat, a vagyonkezelői jogot harmadik személyre nem ruházhatja át.

(7) A vagyonkezelői jog megszerzésének, gyakorlásának és a vagyonkezelés ellenőrzésének részéletes szabályait külön rendelet tartalmazza.

(8) Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonába tartozó vagyon kezelői jogát átengedni nem lehet.”


8. §.

(1) Ingatlant csak forgalmi értékbecsléssel megalapozva, megfelelő körben történő meghirdetés vagy pályázat útján lehet értékesíteni.


(2) Az önkormányzat vagyonának 1 millió forint értékhatár feletti értékesítése, használati, ill. hasznosítási jogának átengedése csak nyilvános versenytárgyalás útján történhet.

(3) A versenyeztetési eljárás részletes szabályait külön rendelet tartalmazza”


9. §.

(1) Az önkormányzati feladtok ellátásában nélkülözhető vagyonnal vállalkozás folytatható.


(2) A vagyon, vagyonrész vállalkozásba történő bevitelére csak közgazdasági megalapozás alapján a vállalkozói és a pénzügyi bizottság véleményével együtt lehet javaslatot tenni.


(3) Önkormányzati költségvetési szerv csak olyan gazdasági társaságban vehet részt, amelyben felelőssége nem haladja meg a vagyoni hozzájárulásának mértékét.


(4) Vállalkozási tevékenység folytatása esetén érdekeltségi rendszer alakítható ki.


IV.

A törzsvagyon használata, hasznosítása

10.§

(1) A törzsvagyon használati jogát azok az intézmények gyakorolják, amelyek az adott ingatlanban a rendelet hatályba lépésekor közszolgáltatást teljesítettek, illetve azok, amelyeket a képviselőtestület a használatra egyéb okból feljogosít.

(2) A használati jogot gyakorló intézmény a rá bízott forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyont határozott idejű bérbeadás útján az alapfeladatainak sérelme nélkül hasznosíthatja. Az ebből származó bevétel az intézményt illeti meg. Az egy évet meg haladó bérbeadáshoz a vállalkozói bizottság, az 5 évet meghaladó vagy határozatlan időtartamú bérbeadáshoz a képviselőtestület hozzájárulása kell.

(3) A bérleti szerződések egy példányát nyilvántartás céljából a polgármesteri hivatalnak meg kell küldeni.

(4) A képviselőtestület és szervei használatában lévő vagyontárgyak tekintetében a (1) bekezdés szerinti bérleti szerződés, illetve használati megállapodás megkötésére a polgármester, ellenjegyzésére a jegyző jogosult. A megkötött jogügyletről a képviselőtestületet a soron következő ülésen tájékoztatni kell.


11. §.

A korlátozottan forgalomképes vagyonkörében tartozó ingatlanok tulajdonjogának forgalmazása, átruházása, ingyenes és határidő nélküli használatba adása, megterhelése, gazdasági társaságba, vagy alapítványba történő bevitele a képviselőtestület kizárólagos hatáskörébe tartozik.


12. §.

(1) Az önkormányzat ingó vagyontárgyainak a rendeltetésszerű használatot meghaladó indokolt hasznosítása az alapfeladat sérelme nélkül a használó vagyonkezelő szerv hatáskörébe tartozik. A hasznosítás bevétele a használó vagyonkezelő szervet illeti meg.

(2) Az intézmények a használatukban lévő ingóságukat, valamint pénzvagyont gazdasági társaságba és alapítványba csak a képviselőtestület előzetes engedélyével vihetik be.

(3) Az intézmények az 50 eFt-ot meghaladó értékű eszköz értékesítését, ingyenes átadását vagy selejtezését 500 eFt értékhatárig a polgármesternek, ezen felüli érték esetén a pénzügyi bizottságnak az előzetes hozzájárulásával végezhetik,.


V.

Egyéb vagyon használata, hasznosítása

13. §.

(1) Az egyéb vagyon körébe tartozó tulajdon kezeléséről, hasznosításáról a képviselőtestület gondoskodik.

(2) Az egyéb vagyon hasznosításának előkészítése a polgármesteri hivatal feladata.


VI.

Vegyes és záró rendelkezések

14. §.

(1) Az intézmények által szerzett vagyon az önkormányzat tulajdonába és a szerző intézmény használatába kerül.


(2) Az önkormányzat által szerzett vagyonnak az önkormányzati intézmény használatába adásáról a vagyon szerzője dönt.


15. §.

(1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba,.kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet végrehajtásaként az önkormányzat intézményei kötelesek saját eszközként nyilvántartani a rendelkezésükre bocsátott vagyont, melynek összevont nyilvántartása a polgármesteri hivatal feladata.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzat 12/1992. (XI.02.) sz. és 6/1994. (V.12.) KT.sz. rendeletei hatályukat vesztik.


E l e k, 1995. augusztus 8.


Varga Ferenc               Kecskeméti János

jegyző                          polgármester




1.sz. melléklet

1. sz. melléklet


Törzsvagyon


Forgalom képtelen:


Alapfokú oktatás ingatlanai:

434. hrsz                    Óvoda

430. hrsz                    Iskola

480. hrsz.                   Iskola

487. hrsz                    Iskola

523. hrsz                    Iskola

839. hrsz                    Óvoda

1299. hrsz                  Óvoda


Cigány Kisebbségi Önkormányzat 3800/2. hrsz                      Lökösházi u. 50.

Román Kisebbségi Önkormányzat 10/1 hrsz               József A. u. 10.


Köztemető területe:

4179. hrsz                  R. temető.

4181 hrsz                   R. temető.


Egészségügyi ingatlanai:

431. hrsz                                Orvosi rendelő.

659. hrsz                                  Új egészségház, és Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat


48/3 748/5 hrsz                      Idősek Klubja és Otthona

0108/5. hrsz                           Dögtér (szántó 2000 m2)

1482/1. hrsz                           Felhagyott szeméttelep

11. hrsz                                  Könyvtár

29. hrsz                                  Művelődési ház

3. hrsz                                    Polgármesteri Hivatal 3/3

175. hrsz.                               Sportpálya


Volt Gyermekotthon                            301/1 hrsz                               Táncsics u. 22.

Táncsics u, 22/A                                 324 hrsz                                  Telek

26 lakásos társasház                            19/6 hrsz                                 Szent István u. 5/B


Utak, utcák, parkok, terek, játszóterek, csatornák.


Korlátozott forgalom képes:

760. hrsz Szociális Otthon és 1000 adagos konyha

761. hrsz Szociális Otthon

1488. hrsz Szociális Otthon

Tűzoltószertár 2222/3

GAMESZ ingatlanai 17

Középfokú oktatás ingatlanai 18/1

Pedagógus földek 26 ha szántó 745 AK

Állami tartalékföldek

II. sz belterületi szőlők és vetemények

Sportpálya és Tompa u. közötti vetemények


2.sz. melléklet


Egyéb vagyon:

Buszmegálló épülete

Szolgálati és bérlakások

Piac területe és Büfé épülete

Horgásztavak 26 ha

Zártkertek



Vállalkozói vagyon:

Telekábel rendszer

Üzlethelyiségek, irodahelyiségek

Mozivagyon

028/13 hrsz. 1 ha 1287 m szeméttelep (új)

028/14 hrsz. 1 ha 6245 m szeméttelep (új)



2.sz. melléklet



Egyéb vagyon:         Buszmegálló épülete.

                               Volt Tanácsháza.

                               Szolgálati és bérlakások.

                               Piac területe.

                               Horgásztavak.

                               Zártkertek.

                               721. hrsz volt Egészségház



Vállalkozói vagyon :                 Telekábel rendszer.
                                               Üzlethelyiségek, irodahelyiségek.
                                               Bikaistálló.
                                               Mozivagyon.
                                               Központi műhely
                                               2 db gázlerakat.
                                               028/13 hrsz, 1 ha 1287 m˛ szeméttelep /új/
                                               028/14 hrsz, 1 ha 6245 m˛ szeméttelep /új/


3.sz. melléklet


Ezen kimutatás azon ingatlanokat tartalmazza, melyek magántulajdonba vannak, de az ingatlanban Állami részarány található.


1. 1260 sz. tulajdoni lap                       1108 hrsz                    Kert                 63/168 rész

                                                           Leningen u. 8.

                                                           766 m˛


2. 1279 sz. tulajdoni lap                       1127/4 hrsz                 Kert                 9/27 rész

                                                           Leningen u. 15.

                                                           611 m˛


3. 1375 sz. tulajdoni lap                       1230 hrsz                    Lakóház           1/7 rész

                                                           Thököly u. 12

                                                           770 m˛


4. 2681 sz. tulajdoni lap                       1971 hrsz                    z.kert               2/8 rész

                                                           1485 m˛


5. 2641 sz. tulajdoni lap                       1935 hrsz                    z.kert               2/24 rész

                                                           414 m˛


6. 2822 sz. tulajdoni lap                       2106/2 hrsz                 z.kert               21/54 rész

                                                           824 m˛


7. 3085 sz. tulajdoni lap                       2441/2 hrsz                 z.kert               1/2 rész

                                                           194 m˛


8. 2968 sz. tulajdoni lap                       2457 hrsz                    z.kert               1/2 rész

                                                           532 m˛


9. 2972 sz. tulajdoni lap                       2460 hrsz                    z.kert               1/2 rész

                                                           331 m˛


10. 3029 sz. tulajdoni lap                     2509 hrsz                    z.kert               40/560 rész

                                                           1104 m˛


11. 2128 sz. tulajdoni lap                     3363 hrsz                    z.kert               11/15 rész

                                                           539 m˛


12. 2154 sz. tulajdoni lap                     3379 hrsz                    z.kert               2/6 rész

                                                           734 m˛


13. 2204 sz. tulajdoni lap                     3409 hrsz                    z.kert               12/384 rész

                                                           504 m˛


14. 2267 sz. tulajdoni lap                     3454 hrsz                    z.kert               4/16 rész

                                                           1543 m˛


3.sz. melléklet folytatása


15. 2820 sz. tulajdoni lap                     2093 hrsz                    Kert                 30/270 rész

                                                           1122 m˛


16. 2285 sz. tulajdoni lap                     3472/1 hrsz                 z.kert               2/3 rész

                                                           666 m˛


17. 2367 sz. tulajdoni lap                     3530 hrsz                    z.kert               1/2 rész

                                                           151 m˛


18. 2 sz. tulajdoni lap                           3850 hrsz                    z.kert               1/3 rész

                                                           489 m˛


19. 3234 sz. tulajdoni lap                     3890/1 hrsz                 z.kert               1/2 rész

                                                           1205 m˛


20. 3187 sz. tulajdoni lap                     3580 hrsz                    Kert                 1/3 rész

                                                           489 m˛


21. 3284 sz. tulajdoni lap                     3924/4 hrsz                 z.kert               1/4 rész

                                                           518 m˛


22. 3447 sz. tulajdoni lap                     4058/2 hrsz                 z.kert               6/8 rész

                                                           313 m˛


23. 3458 sz. tulajdoni lap                     4064 hrsz                    z.kert               2/4 rész

                                                           504 m˛


24. 3912 sz. tulajdoni lap                     4313 hrsz                    Lakóház           4/12 rész

                                                           Kölcsey u. 16.

                                                           2877 m˛