Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1997. (IV. 14.) önkormányzati rendelete

az első lakást építők telekhez juttatásáról

Hatályos: 2004. 09. 13- 2022. 08. 29

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1997. (IV. 14.) önkormányzati rendelete

az első lakást építők telekhez juttatásáról1

2004.09.13.

Elek Város Önkormányzatának képviselő-testülete az első lakást építők telekhez juttatásáról a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV tv. 16. §. /1/. bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A telekhez juttatás célja, hogy segítse az illetékességi területen élő, lakosság lakásépítéssel összefüggő problémáinak megoldását.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet azon állampolgárokra terjed ki, akik első lakásukat Eleken új családi ház építésével szerzik meg.

A támogatásban részesíthetők köre

3. § Telekjuttatásban részesíthető a rászorultság elve alapján minden olyan család, illetőleg nagykorú személy (a továbbiakban igénylő)

a, akinek a városban állandó, illetve ideiglenes lakóhelye van egy éve, feltéve, hogy külön-külön vagy együttesen (komfort nélküli, vagy szükséglakást, illetőleg átmeneti elhelyezésként meghatározott időtartamra kapott bérlakást kivéve)
lakástulajdona vagy nem jelentős értékű, de 1/2-et elérő, vagy azt meghaladó résztulajdona, (határozott időre szólót kivéve) bérleti vagy bérlőtársi jogviszonya, illetőleg használati joga soha nem volt.

Rászorultság fogalmának meghatározása

4. § Rászorulónak kell tekinteni azt az igénylőt:

/1/ a, akinek a családjában az egy főre jutó havi átlagjövedelem a mindenkori legkisebb összegű saját jogú nyugdíjminimumot 100 %-kal haladja meg.
b, azt a fiatal házaspárt, akinek Eleken való letelepedése a város szakemberigényét is jelentősen segítené és ahol a családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem a mindenkori legkisebb összegű saját jogú nyugdíjminimumot legfeljebb 100%-kal haladja meg.
2c, akinek legalább egy gyermeke van.
d, aki gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülő.
e, akinek a lakása felépülése esetén két család vagy generáció lakásgondja oldódik meg.
/2/ Az egy főre jutó jövedelem megállapításánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló - módosított - 1993. évi III. tv. 4. §. /1/. bekezdésének a,/ pontjában felsorolt jövedelmeket kell figyelembe venni.

A telekhez juttatást kizáró okok

5. § Nem részesíthető ingyenes telekhez juttatásban az,

a, aki a támogatás elnyerésére irányuló eljárás során olyan valótlan nyilatkozatot tesz, adatot közöl, amely számára jogtalan előnyt biztosítana, kivéve az adat valótlanságáról bizonyítóan nem volt tudomása. A bizonyítás a kérelmező terheli.
b, aki olyan tartási, életjáradéki, öröklési szerződést kötött, amelyből reális várományosi helyzetbe kerül saját tulajdonú, állandó használatú lakóház megszerzésére.
c, akinek a kedvezőtlen jövedelmi, vagyoni és szociális viszonyai neki felróható okból alakultak ki.

Eljárási rendelkezések

6. § /1/ A telekjuttatásról a Szociális Bizottság dönt.

/2/ A döntést a jegyző készíti elő. E jogkörében eljárva megvizsgálja a formanyomtatványon benyújtott kérelmeket, javaslatot tesz a juttatandó építési telek helyére (Szőlő sor, Leiningen u. Temető sor), közli a telek mindenkori forgalmi értékét és a bizottsági döntésről az igénylőt 15 napon belül értesíti.

Vegyes rendelkezések

7. § /1/ A juttatott telek mindenkori forgalmi értékének megfelelő összeget a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével megnövelten kell visszafizetnie annak, aki a jogszabályban előírt beépítési kötelezettségének nem tesz eleget, illetve lakását a használatbavételi engedély kiadásától számított öt éven belül elidegeníti, vagy döntő értékben nem lakás céljára hasznosítja

/2/ A támogatás rendeltetésszerű felhasználását a jegyző folyamatosan ellenőrzi.

Záró rendelkezések.

8. § /1/ Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

/2/ E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát vesztik Elek Nagyközség Önkormányzata képviselő-testületének az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló 4/1991/IV. 12./ KT. számú, 13/1991/IX. 2/ KT számú, 8/1994/ VI. 6./ KT számú
rendeletei.
/3/ A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.
1

Az önkormányzati rendeletet az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 97. §-a hatályon kívül helyezte 2022. augusztus 30. napjával.

2

Módosította a 27/2004. (IX. 13.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2004. szeptember 13-tól.