Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000. (VII. 24.) önkormányzati rendelete

az 1999. november 22. és 2000. május 19. között kialakult belvíz miatt a személyi tulajdonban lévő lakásokban keletkezett károk enyhítését szolgáló támogatási formákról

Hatályos: 2000. 07. 24

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000. (VII. 24.) önkormányzati rendelete

az 1999. november 22. és 2000. május 19. között kialakult belvíz miatt a személyi tulajdonban lévő lakásokban keletkezett károk enyhítését szolgáló támogatási formákról

2000.07.24.

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 26. §-a, valamint a lakáscélú támogatásokról szóló többször módosított 106/1988. (XII. 26.) MT rendelet alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A rendelet célja, hogy a belvíz miatt a jelzett időszakban - 1999. november 22. és 2000. május 19. között - megsemmisült életveszélyessé, nyilvánított, valamint súlyosan vagy enyhébb fokban károsodott személyi tulajdonú lakások helyreállításához, újjáépítéshez, illetve új lakás vásárlásához támogatást nyújtson.

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Elek Város közigazgatási területén állandó lakhellyel és lakóingatlan tulajdonnal rendelkező családokra, illetve személyekre, valamint arra a haszonélvezőre, aki egyedül vagy házastársával együtt kizárólagosan lakja az ingatlant.

3. § (1) Támogatást igényelhetnek azon személyek, illetve családok akiknek állandó lakóhelyül szolgáló lakóháza a jelzett időszakban - 1999. november 22. és 2000. május 19. között - kialakult belvíz okozta károk miatt lakhatatlanná, életveszélyessé vált súlyosan vagy enyhe fokban károsodott, kárigényüket ezen időszak alatt bejelentették és szociális helyzetük alapján önerőből a lakhatás elemi feltételeit nem tudják biztosítani.

(2) Kiemelt elsőbbséget élveznek és külön elbírálás alá esnek a megsemmisült, lakhatatlanná vált lakóépületek, amelynek tulajdonosai szociálisan rászorultak, biztosításuk önhibájukon kívül nincs és kedvezményes hitelfelvételre nem képesek.

(3) A károsodás mértékét a Polgármesteri Hivatal Építéshatósága által kiállított adatlappal kell igazolni.

4. § (1) Nem nyújtható támogatás annak:

a.) akinek a családjában a kérelem beadását megelőző 6 hónap átlagában - az egy főre eső nettó átlagjövedelem meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének háromszorosát, kivéve az egyedülálló személyeket.
b.) akinek olyan vagyontárgya van, amelynek értéke meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének hetvenötszörösét, kivéve a belvízkárral érintett ingatlant.
c.) akinek, illetve házastársának, élettárásának kiskorú gyermekének vagy a vele jogszerűen együttköltöző családtagjának - a belvízkárokkal érintett ingatlanon túl - beköltözhető lakástulajdona, állandó használati joga vagy lakás bérleti jogviszonya van, üdülővel, üdülőtelek tulajdonnal rendelkezik (erről a tényről az igénylő nyilatkozni köteles).
(2) Nem adható támogatás
a.) a nem lakás céljáró szolgáló építmények helyreállításához
b.) azon károk helyreállításához, amely megtérítésére a biztosítók kötelezettek, a biztosítási kártérítés erejéig
c.) ingatlanvásárlás esetén a károsult ingatlannál nagyobb alapterületű és magasabb komfortfokozatú lakás vásárlásához.
d.) új lakás építésénél a jogos lakásigény mértékének felső határait meghaladó szobaszámú lakás építéséhez.

5. § (1) A támogatás formái lehetnek

a.) Vissza nem térítendő támogatás
b.) Bérleti költségekhez való hozzájárulás
c.) Pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön nyújtása
d.) Önkormányzat bérlakás biztosítása
e.) Építőanyag vagy építési szolgáltatás biztosítása
(2) Általános szabályként a támogatás kamatmentes kölcsön formájában nyújtható, de a szociális helyzetre, életvitelre és egyéb szempontokra tekintettel a támogatás más formái is alkalmazhatók.
(3) A vissza nem térítendő támogatás az összes támogatás összegének legfeljebb 50%-a, de legfeljebb 200.000.- forint lehet.
(4) Csak kamatmentes kölcsön nyújtható:
a.) annak az egyedülálló személynek, akinél az átlagjövedelem meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének háromszorosát,
b.) a 25 évnél korábban épített, illetve felújított lakások esetén,
c.) ha a becsült kár összege a 800.000.- forintot meghaladja.
(5) A visszatérítendő támogatás esetén a kölcsön összegének törlesztését a szerződés megkötését követő 6. hónaptól kell megkezdeni, és a kölcsönt legfeljebb 10 éven belül vissza kell fizetni.
(6) A kamatmentes kölcsön visszafizetéséből befolyt összeget 50-50 százalékban szociális- és lakáscélú, valamint katasztrófavédelmi alapba kell visszaforgatni.
(7) A maradvány összegének rendeltetésszerű felhasználásáról a képviselő-testület dönt.

6. § A támogatás felhasználásának feltételeiről az önkormányzatnak és a károsultnak szerződést kell kötni, amelynek kötelezően tartalmaznia kell:

- a visszatérítendő támogatás törlesztésének rendjét ennek szerződési biztosítékait,
- a visszafizetési kötelezettséget a céltól eltérő felhasználás esetére,
- elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését,
- a támogatás célját, összegét, a kivitelezéshez igazodó folyósítás időpontjait,
- a támogatás felhasználásának célját, a rendeltetésszerű felhasználás dokumentumait,
- az első és másodfokú építésügyi hatóság ellenőrzési jogosultságát.

7. § Önkormányzati bérlakás bérbeadása esetén a megállapított lakbér összegét az önkormányzat a bérbe vevő részére külön számlán kezeli és a bérlakásnak a szerződésben rögzített időpontban történő elhagyásakor a bérbe vevő részére kifizeti.

8. § A támogatás összegének alsó határa nincs, felső határa nem haladhatja meg a becsült kár 50%-át, legfeljebb 650.000.- forintot.

9. § (1) A támogatási összeg rendeltetésszerű felhasználását az illetékes Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Építésügyi Hatóság, valamint a döntést hozó bizottság ellenőrzi.

(2) A támogatási összeg rendeltetésszerű felhasználását a jogosult köteles hitelt érdemlően igazolni.

10. § (1) A visszafizetendő kamatmentes támogatást az igénybevevő egyetemlegesen köteles a támogatást nyújtó Elek Város Önkormányzatának visszafizeti.

(2) A támogatás teljes összegét a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeres összegével növelten kell visszatéríteni a abban az esetben, ha annak felhasználása nem a megjelölt célra vagy a támogatást nyújtó önkormányzat félrevezetésével, kijátszásával történt.

11. § (1) A támogatások módjáról és mértékéről a folyósítás feltételéről AD-HOC bizottság dönt, melybe egy tagot az Ügyrendi Bizottság, két-két tagot a Szociális, a Településfejlesztési, a Vállalkozói, és a Pénzügyi Bizottság delegál.

(2) A bizottság munkája mellett szakértőként vesz részt a Hivatal Műszaki Csoportja.

(3) A központi forrásból nyújtandó támogatási kérelem elbírálását a hivatal szociális ügyekkel foglalkozó ügyintézője, az építéshatósági ügyintézővel együtt készíti elő és terjeszti a bizottság elé.

(4) A támogatás iránti kérelmeket a rendelet mellékletét képező formanyomtatványon kell benyújtani Elek Város Polgármesteri Hivatalához 2000. augusztus 15-ig. A határidő elmulasztása jogvesztő.

A támogatási kérelemhez csatolni kell:
- a tulajdonjogi, illetőleg haszonélvezeti jog igazolását (tulajdoni lap, stb.),
- a kár tényét és mértékét igazoló adatlap (hivataltól),
- építési engedély (lakás építésénél)
- adás-vételi szerződést (lakás vásárlásnál),
- jövedelem és vagyoni nyilatkozat.
(5) Az önkormányzati támogatással épített, illetve helyreállított lakások építési munkálatainak megkezdését és befejezését a támogatást kérő a Polgármesteri Hivatalban köteles bejelenteni. A bejelentés építési, valamint pénzügyi feltételeit a hivatal építéshatósági ügyintézője ellenőrzi.

12. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.