Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2002. (VI. 17.) önkormányzati rendelete

A zajvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2013. 07. 04- 2008. 07. 01

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete

8/2002. (VI. 17.) KT. sz. rendelete


A zajvédelem helyi szabályozásáról



Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete a zaj- és rezgésvédelemről szóló többször módosított 12/1983. (V. 12.) MT. rendelet 27.§-ában, valamint a helyi önkormányzat és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85.§ (1) bekezdés e.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a zajvédelem helyi szabályozására a következőket rendeli el.



1. §

A rendelet az Önkormányzat működési területén a kulturális, szórakoztatóipari, szabadidő, sport- és más hasonló létesítményekben, továbbá a helyi hírközlési és hirdetési célokra alkalmazott hangosító berendezések üzemben tartásával kapcsolatos zajvédelmi előírásokat tartalmazza.


2. §

Az e rendeletben meghatározott szabályokat az olyan létesítmények alkalmi, vagy rendszeres működésére kell alkalmazni, amelyeknek szabadban elhelyezett hangosító berendezése van, illetőleg a létesítmény zárt tereiből hangosító berendezés működése során zaj hallatszik ki a környezetbe, vagy a szomszédos, egybeépített más létesítményekben az épületszerkezeteken keresztül átterjed.


3. §

E rendelet szempontjából

- hangosító berendezésnek minősül bármely hangszóró, vagy más műsorforrás, és

- műsorzajnak minősül bármely hangosító berendezésétől származó, szabadba kijutó, vagy más rendeltetésű helységbe átjutó hang.


4.§

A megengedett egyenértékű "A" hangnyomásszint nappal 50 dB éjjel 40 dB lehet. A zajterhelési határérték megállapításánál a nappali időszak alatt a 6-22h közötti időt, az éjjeli időszak alatt pedig 22-6h közötti időt kell érteni.


5.§

A megállapított zajterhelési határértékeket a hatályos szabvány szerinti megítélési pontokon kell figyelembe venni. A hangosító berendezéstől származó zajterhelés vizsgálatát a hatályos szabvány szerint kell végezni.


6.§

Új hangosító berendezést telepíteni, üzembe helyezni, illetve meglévő hangosító berendezést üzemeltetni csak úgy szabad, ha az attól származó zajterhelés nem haladja meg a zajterhelési határértéket.



7.§

(1) Minden hangosító berendezés telepítését, illetve alkalmazását a létesítmény üzemeltetője a telepítést, üzemeltetést megelőzően engedélyeztetni köteles.

(2) Az engedély iránti kérelemhez csatolni kell akusztikai szakértői véleményt, amely igazolja, hogy a hangosító berendezés működtetése során az nem lépi túl a környezetben megengedett terhelési értékeket, sem pedig az épületen belül megengedett zajterhelési értéket, illetőleg meghatározza, hogy a határértékek teljesüléséhez milyen műszaki vagy egyéb feltételeket kell teljesíteni. A kérelemben meg kell jelölni a zajos tevékenység napjait, és a napi kezdés a befejezés időpontját, valamint a zajkeltés módját.


8.§

A rendelet hatálybalépését megelőzően a már működő hangosító berendezések további üzemeltetéséhez is be kell szerezni az engedélyt, amelyet e rendelet hatálybalépését követő 180 napon belül köteles megkérni a létesítmény tulajdonosa, illetve üzemeltetője.


9.§

A hangosító berendezések működésével kapcsolatos hatósági tevékenységet az Önkormányzat jegyzője látja el.


10.§

(1) Az engedélyezett, illetve meglévő hangosító berendezések által okozott zajra vonatkozó bejelentés esetén a hatóság végeztet ellenőrző zajvizsgálatot.

(2) A zajvizsgálat költségeit a hangosító berendezés üzemeltetője köteles viselni, amennyiben a vizsgálat a határérték túllépését igazolja.


11.§

(1) Amennyiben a hangosító berendezés üzemeltetője az engedélyben foglaltaktól eltérően üzemelteti - harminc napos határidő kitűzésével - fel kell szólítani az engedélytől eltérő állapot megszűntetésére, és a hatályban lévő előírásoknak megfelelően zajbírságot kell kiszabni.

(2) Az engedélytől eltérő berendezés működését korlátozni kell, vagy fel kell függeszteni.

(3) Ha a hasonló berendezés üzemeltetője a felszólításnak nem tesz eleget, a berendezés további üzemeltetését meg kell tiltani (bezárás).


12.§

(1) Aki a rendeletben meghatározott előírásokat megszegi, szabálysértést követ el és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(3) A kihirdetésről a jegyző gondoskodik.





Elek, 2002. június 17.




Varga Ferenc                                                                                                 Kecskeméti János

jegyző                                                                                                            polgármester