Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2003. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a szociálisan hátrányos helyzetben lévők adósságterhének enyhítéséről és lakhatási körülményeinek javításáról

Hatályos: 2004. 01. 01- 2021. 11. 30

Elek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2003. (XI.24.) önkormányzati rendelete

lek Város Önkormányzata Képviselő-testülete1

2004.01.01.

19./2003. (XI. 24.) számú rendelete

A szociálisan hátrányos helyzetben lévők adósságterhének enyhítéséről és lakhatási

körülményeinek javításáról

Elek Város Önkormányzata a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló, többször módosított 1993. évi III. tv. 55-55/C§-ának végrehajtására a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

Jogosultsági feltételek

1. § Elek Város Önkormányzata a szociálisan hátrányos helyzetben lévők adósságterhének enyhítése és lakhatási körülményeinek javítása céljából e rendeletbe foglalt feltételekkel adósságkezelési szolgáltatást nyújt, melynek keretében a jogosultak adósságcsökkentési támogatásban és adósságkezelési tanácsadásban részesülnek. E szolgáltatás igénybevételének időtartamára az adósságkezelési szolgáltatásban részesülők jogosultak lakásfenntartási támogatásra is a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet szabályai szerint.

2. §

1. E rendelet hatálya az Elek Város közigazgatási területén eleki lakóhelyű és a tartozással érintett lakásban életvitelszerűen lakó azon személyekre terjed ki,
1. akik
- magyar állampolgárok,
- állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándoroltak,
- a letelepedési engedéllyel rendelkező személyek,
- a magyar hatóság által menekültként elismert személyek, ha az alábbi b.)-g.) pontokban foglalt feltételek együttesen teljesülnek, és nem tartoznak a 3. § hatálya alá,
1. akiknek a (4) bekezdésben meghatározott adósságai
- egyikénél a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban keletkezett legalább 6 havi tartozás, és
- összességükben meghaladják az 50.000,-Ft-ot,
1. akiknek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, egyedül élő esetén a kétszeresét,
2. akik a településen elismert minimális lakásnagyságot és minőséget meg nem haladó lakásban laknak,
3. akik a lakott lakáson kívül egyéb olyan értékesíthető ingatlannal és ingó vagyontárggyal nem rendelkeznek, amelyek az adósság megfizetésére fedezetet nyújthatnának,
4. akik vállalják az adósságkezelési szolgáltatással érintett adósságuk legalább 25%-ának megfizetését egyösszegben, vagy a hitelezővel kötött megállapodás alapján legfeljebb 18 havi részletben,
5. akik vállalják az együttműködést és az adataikban történő bármely változás azonnali bejelentését az adósságkezelési tanácsadóval kötött megállapodás szerint.
(2.) A 2. § (1) bekezdés d.) pontja alkalmazásában
1. minimális lakásnagyság az egy lakásban életvitelszerűen együtt lakó személyek számától függően:
- 2 személyig 2 lakószoba,
- 3 személyig 2,5 lakószoba,
- 4 személyig 3 lakószoba,
- 5 személyig 3,5 lakószoba,
- 6 személyig 4 lakószoba,
minden további személyig további fél lakószoba.
Félszobának tekintendő a lakószoba 6-12 m2-ig, egész lakószobának 12 m2 felett.
1. elismert minőségű az a lakás, amelynek becsült forgalmi értéke kirívóan magas igényszintje miatt nem lépi túl a vele azonos szobaszámú és komfortfokozatú lakások helyben szokásos forgalmi értékét.
1. Az adósságkezelési szolgáltatás körébe vonható adósságok:
1. a lakhatási költségek körébe tartozó közüzemi díjtartozás, úgy mint
- vezetékes gáz díjtartozás,
- áramdíj tartozás,
- víz- és csatornahasználati díjtartozás,
- szemétszállítási díjtartozás,
1. a társasházi lakások esetén fizetendő közös költséghátralék,
2. a lakbérhátralék,
3. a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből fennálló hátralék.

3. § Nem részesülhet adósságkezelési szolgáltatásban, aki, vagy a vele egy lakásban életvitelszerűen együttlakó személy

1. lakása egészét vagy egy részét bérbe, albérletbe adja, használatra átengedte, nem lakás céljára használja, vagy egyéb módon hasznosítja,

2. lakására tartási, életjáradéki, vagy öröklési szerződést kötött,

3. önkényesen elfoglalt lakásban lakik.

4. § Az e rendeletbe foglalt feltételeknek megfelelő igényjogosultak közül előnyben kell részesíteni

1. azt a családot, ahol 3 vagy több gyermek neveléséről gondoskodnak,

2. a gyermekét/gyermekeit egyedül nevelő szülőt,

3. a munkanélküli személyt,

4. a súlyosan fogyatékos vagy rokkant személyt,

5. azt a személyt, akinek átmeneti vagy tartós nevelése - nagykorúvá válása miatt - a kérelem benyújtását megelőző 10 éven belül szűnt meg,

6. a 70 éven felüli egyedül élő személyt,

7. aki a kérelem benyújtásakor ápolási díjban, rendszeres szociális segélyben, idős korúak járadékában részesül,

8. aki rendszeres szociális járadékban, vagy átmeneti járadékban részesül.

Adósságcsökkentési támogatás

5. §

1. Az adósságcsökkentés címén nyújtott támogatás vissza nem térítendő szociális támogatásnak minősül.
2. Támogatás csak a költségvetésben e célra meghatározott keret összegéig állapítható meg úgy, hogy elbírálásonként az éves keret összegének legfeljebb 50%-a kerülhet felhasználásra. Amennyiben az I. félévben az 50%-os keretösszeg nem kerül teljes felhasználásra, úgy annak összege a II. félévben elbírálás során felhasználható. Az éves keret maradványa a következő költségvetési évre nem vihető át.

6. §

1. Az adósságkezelési szolgáltatás nyújtásánál a kezelendő adósságok összegének felső határa 266.600,-Ft. Az adósságcsökkentési támogatás mértéke a kezelésbe vont adósságok 75%-a, összege legfeljebb 200.000,-Ft.
2. Az adósságkezelés időtartama legfeljebb 18 hónap, amely indokolt esetben egy alkalommal 6 hónappal meghosszabbítható.

Eljárási szabályok

7. §

1. Az adósságkezelési szolgáltatás az adós kérelmére állapítható meg, melyet a Polgármesteri Hivatal Szociális Irodáján lehet benyújtani minden évben április 15-ig és szeptember 15-ig, az első melléklet szerinti formanyomtatványon és mellékletekkel. A Szociális Iroda a kérelem és mellékletei másolatát haladéktalanul átteszi az adósságkezelési tanácsadóhoz döntéselőkészítés céljából.
2. Amennyiben a kérelmező az (1) bekezdés szerinti formanyomtatványt hiányosan töltötte ki, vagy az előírt mellékleteket a hiánypótlási felhívást követő 8 napon belül nem pótolja, úgy a kérelmét el kell utasítani.

8. § Adósságkezelési szolgáltatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

9. §

1. A többféle adósság kezelésére irányuló kérelem esetén az adósságkezelési támogatást a kezelt tartozások arányában felosztva kell meghatározni.
2. Ha a kezelendő adósságok együttes összege meghaladja a 6. § (1) bekezdés szerinti felső határt, akkor ahhoz az adósságtípushoz kell megállapítani az adósságcsökkentési támogatást, amely a legjobban veszélyezteti az adós lakhatási feltételeit.

10. §

1. Az adósságkezelési szolgáltatási kérelmek ügyében a döntési jogkört - a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben - a Szociális és Egészségügyi Bizottság gyakorolja. A kérelmek elbírálására nyitva álló határidő minden évben április 16-tól május 25-ig és szeptember 16-tól október 25-ig.
2. A döntést - az adósságkezelési tanácsadó javaslatának figyelembevételével - határozatba kell foglalni. A határozat tartalmazza különösen:
1. a támogatott személyi adatait,
2. az adósságkezelési szolgáltatásba vont adósságok összegét,
3. az adósságcsökkentési támogatás összegét és a folyósítás módját - adósságtípusonként felosztva,
4. az adósságkezelés időtartamát,
5. kötelezést arra, hogy a támogatott 8 napon belül kössön megállapodást az adósságkezelési tanácsadóval,
6. kötelezést 8 napon belül igazolni, hogy az adósság 25%-ának befizetése megtörtént, vagy a támogatott a hitelezővel a részletfizetésről megállapodott,
7. tájékoztatást a támogatott mulasztásának jogkövetkezményeiről.
3. A (2) bekezdés e.), f.) pontjában foglalt határidőknek a támogatott részéről történő elmulasztásával a határozat érvényét veszti.

11. § Az adósságcsökkentési támogatás folyósítása a jegyző megbízásából a Pénzügyi- és Településüzemeltetési Osztály által történik a határozatban foglalt kötelezettségek teljesítésének igazolását követő 8 napon belül a hitelező részére egyösszegben, vagy - kérelemre - minden hónap 5. napjáig havi egyenlő részletekben.

12. §

1. Az adósságcsökkentési támogatás tovább nem folyósítható, és a kifizetett összeget vissza kell téríteni, ha a támogatott
1. az adósságkezelési tanácsadást nem veszi igénybe, vagy
2. az általa vállalt adósságtörlesztést nem teljesíti, illetőleg
3. az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételét követően a lakásfenntartási támogatási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségének 3 hónapig nem tesz eleget.
2. Az (1) bekezdés b.) pontja alkalmazásában a támogatott az adósságtörlesztést nem teljesíti, ha a fizetési kötelezettségének összesen 3 hónapig nem tesz eleget.
3. Az adósságcsökkentési támogatás visszafizetését legfeljebb olyan összegű részletekben lehet elrendelni, amilyen összegben a támogatást folyósították.
4. Az adósságcsökkentési támogatás az (1) bekezdésben foglaltak szerinti megszűntetésétől számított 24 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.

13. § Ha az adósságcsökkentési támogatásban részesülő személy az adósságkezelés időtartama alatt meghal, vagy lakóhelye megváltozik, a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

Adósságkezelési tanácsadás

14. § Adósságkezelési tanácsadó (a továbbiakban: tanácsadó) a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat keretében működik.

15. §

1. A tanácsadó feladata:
1. döntéselőkészítés és javaslattétel a Szociális Iroda által megküldött adósságkezelési szolgáltatás iránti kérelmek ügyében a kézhezvételt követő 30 napon belül,
2. adósságkezelési megállapodás az adóssal a támogatási határozat jogerőre emelkedését követő 8 napon belül,
3. folyamatos kapcsolattartás az adóssal legalább az adósságkezelési szolgáltatás időtartama alatt és további 3 hónapig.
2. A tanácsadó a döntéselőkészítés során
1. környezettanulmányban felveszi az alapvető adatokat a lakásban élő személyekről, a lakás jellemzőiről,
2. számba veszi a fizetési hátralékok teljes körét, felhalmozódásának idejét - adósságtípusonként,
3. megvizsgálja az adós háztartás gazdálkodását, fizetési kapacitását,
4. megismeri az adós motiváltságát, elhatározásának erősségét az adósság törlesztésére,
5. vizsgálja az adósságkezelés várható eredményességét,
6. az a.)-e.) pontok alapján javaslatot tesz a Szociális Irodának az adósságkezelési szolgáltatás iránti kérelem teljesítésére, a kezelésbe vonandó adósságok körére - figyelemmel a lakhatást leginkább veszélyeztető adósságokra.
3. A tanácsadó az adósság rendezésének feltételeiről írásos adósságkezelési megállapodást köt az adóssal, melynek tartalmi elemei különösen
1. a tanácsadó javaslata és az adós vállalása az adós háztartás fogyasztásának tudatos visszafogására,
2. tanácsadás felajánlása az adósnak a hitelezővel kötendő megállapodásához, az adós törlesztési kapacitásának kiszámítása az önrész teljesítéséhez,
3. az adós hozzájárulása a tanácsadó részére az adósságra vonatkozó információk és adatok nyilvántartásához, a változások követéséhez, az adósságkezelési megállapodásban foglaltak folyamatos figyelemmel kíséréséhez,
4. az adós és a tanácsadó havonkénti kapcsolattartásának szabályai az adósságkezelés időtartamára és további 3 hónapig,
5. a tanácsadóval és a hitelezővel kötött megállapodások be nem tartásának jogkövetkezményei, az adós nyilatkozata a következmények tudomásul vételéről.
4. A folyamatos kapcsolattartás során a tanácsadó
1. figyelemmel kíséri az adósságrendezés érdekében kötött megállapodások betartását,
2. feltárja az adósságkezelés időtartama alatt felmerülő problémákat és okait,
3. közvetítőként részt vesz a megoldások keresésében,
4. preventív intézkedéseket hoz az újabb eladósodás elkerülése érdekében.

16. § Ha a tanácsadó a 15. § (1) bek. b.), c.) pontjában foglalt feladatai végrehajtása során okot adó körülményt észlel, haladéktalanul kezdeményezi a Szociális Irodánál az adósságkezelési szolgáltatásra vonatkozó döntés módosítását, illetve a szolgáltatás megszüntetését.

Átmeneti és hatályba léptető rendelkezések

17. §

1. Ha az adósságkezelési szolgáltatás iránti kérelem benyújtásakor a kérelmező lakásfenntartási támogatást megállapító határozat hatálya alatt áll, annak lejártát követően kell megállapítani a szolgáltatáshoz kapcsolódó lakásfenntartási támogatást.
2. E rendelet 2004. január 1-én lép hatályba.
1

Az önkormányzati rendeletet az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2021. december 1. napjával.