Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2004. (V. 28.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2011. 01. 01- 2015. 12. 31

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2004. (V. 28.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2011.01.01.

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX törvény (a továbbiakban Ktdt.) 21. §. (2) bekezdésében, valamint a 26. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

1. § E rendelet hatálya Elek város közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (a továbbiakban kibocsátó) terjed ki, ha a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.

Adatszolgáltatási és eljárási szabályok

2. § (1) A kibocsátó a talajterhelési díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31. napjáig a jegyzőhöz tesz bevallást.

(2) A jegyző a kibocsátót terhelő talajterhelési díj mértékét és a fizetés módját a Ktdt. 25. §-ában meghatározottak szerint határozatban állapítja meg.

(3) A Ktdt. 18. §-a alapján a talajterhelési díjat az önkormányzati adóhatóság által megjelölt számla javára kell befizetni. Az önkormányzat talajterhelési díj számláján rendelkezésre álló összeget a befizetést követő hónap 10. napjáig a települési környezetvédelmi alap javára kell átutalni.

3. § (1) A szennyvíz-csatornamű üzemeltetője a jegyző részére a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatokat szolgáltat a következőkről:

a) a tárgyévet követő év február 28-ig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel.

b) negyedévet követő hónap 5. napjáig a kibocsátók köréről

(2) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az adóhatóság.

(3) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, a díjkedvezményben, vagy mentességben részesülő személyekről a jegyző nyilvántartást vezet.

Díjkedvezmény, mentesség

4. § (1) Különös méltánylást érdemlő esetben kérelemre a tárgyévi talajterhelési díj megfizetésekor 50 %-os díjkedvezmény állapítható meg, ha:

a) a családban az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,

b) egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 200 %-át.

(2) Különös méltánylást érdemlő esetnek számít rendkívüli élethelyzet vagy a létfenntartást veszélyeztető körülmény megléte, elemi kár bekövetkezése.

(3) Kérelemre mentesség állapítható meg a talajterhelési díj megfizetése alól, ha:

a) a családban az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét,

b) egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 150 §-át,

c) a kibocsátó 70 éven felüli egyedülálló.

(4) 1A díjkedvezmény vagy mentesség iránti kérelmet, a tárgyévet követő év március 31. napjáig lehet benyújtani a jegyzőhöz. A jegyző a kérelemről határozattal dönt.

Értelmező rendelkezések

5. § Kibocsátó: az 1996. évi LIII. törvény 2. §. (2) bekezdésére és a Ktdt. 2. §-ra figyelemmel minden természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és a helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvíz elhelyezést alkalmaz.

Műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna: amely lehetővé teszi műszaki kialakításánál, elhelyezkedésénél fogva a rácsatlakozást.
Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §. (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak.
Család: egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók.
Egyedülálló: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik
Háztartás: az egy lakásban életvitelszerűen együttlakó személyek.

Átmeneti rendelkezések

6. § (1) A kibocsátó 2004. évi fizetési kötelezettségéről 2004. augusztus 31. napjáig tesz bevallást.

(2) A szolgáltató 2004. július 31. napjáig adatot szolgáltat a kibocsátók 2003. évi vízfogyasztásáról, amit korrigál a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel.

7. § (1) E rendelet 2004. július 1. napján lép hatályba.

(2) 2E rendelet az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvével a belső piaci szolgáltatásokról összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1

Módosította a 4/2011. (II. 15.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2011. január 1-től.

2

Beiktatta a 19/2009. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos: 2009. július 1-től.