Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2004. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati biztosról

Hatályos: 2004. 06. 28

Elek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2004. (VI.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati biztosról

2004.06.28.

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdése által biztosított jogkörében eljárva, az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (Áht.) 98. §. (6) bekezdésében és az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998.(XII.30.) Korm. rendelet (Vhr.) 153. §-ban meghatározott rendeletalkotási kötelezettségének eleget téve az önkormányzati biztos kirendelésének és működésének szabályait az alábbiak szerint állapítja meg.

1. § E rendeletet Elek Város Önkormányzata felügyelete alá tartozó költségvetési szervek tekintetében kell alkalmazni.

2. § (1) Az 1. §-ban megjelölt szervek vezetői minden hó 5. napjáig írásba kötelesek bejelenteni a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Településüzemeltetési Irodájához a költségvetési szervnél meglévő, elismert tartozásállományt, tartozásonként kimutatva annak értékét és a tartozás időtartamát.

(2) A költségvetési szerv vezetője az (1) bekezdés szerinti bejelentéstől függetlenül haladéktalanul köteles az önkormányzati biztos kirendelését a polgármesternél kezdeményezni, ha a költségvetési szerv elismert tartozásállománya a 3. §-ban meghatározott mértéket eléri.

3. § A képviselő-testület a felügyelete alá tartozó költségvetési szervhez önkormányzati biztost akkor rendel ki, ha annak 30 napon túli elismert tartozásállománya eléri az éves eredeti előirányzatának 10 %-át, vagy a 100 millió forintot, és e tartozását egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani.

4. § (1) Amennyiben az önkormányzati biztos kirendelését a Vhr. 153. §. (3) bekezdésében meghatározottak közül bárki kezdeményezi, s az önkormányzati biztos kirendelésének 3. §-ban meghatározott feltételei igazoltan fennállnak, a polgármester haladéktalanul köteles nyilvános pályázatot kiírni az önkormányzati biztosnak kijelölhető személyek jelentkezése céljából.

(2) Amennyiben a költségvetési szerv az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) finanszírozási körébe tartozik, és a OEP adósságrendezési eljárást nem kért, a polgármester a kezdeményezés benyújtását követően a pályázat kiírása előtt köteles az OEP előzetes véleményének beszerzéséről gondoskodni.

5. § (1) A 4. §. (1) bekezdés szerinti pályázati felhívást a helyben szokásos módon, valamint legalább egy megyei napilapban közzé kell tenni.

(2) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) az érintett költségvetési szerv nevét, címét,

b) a költségvetési szerv tartozásállományát,

c) a pályázat benyújtásának feltételeit és azok igazolásának módját,

d) a megbízás várható időtartamát és azon okok felsorolását, melyek a megbízás időtartamának eltelte előtt a szerződés megszüntetését eredményezhetik,

e) a pályázat beérkezésének határidejét.

(3) A pályázatok benyújtásának határidejét úgy kell megállapítani, hogy az ne legyen kevesebb, mint a megjelenéstől számított 8 nap, de ne legyen több, mint 15 nap. A beérkezés időpontját naptári nap szerint kell meghatározni.

6. § (1) A beérkezett pályázatokat a Pénzügyi, Településfejlesztési és Vállalkozói Bizottság előzetesen véleményezi, majd javaslattal ellátva a képviselő-testület elé terjeszti.

(2) A képviselő-testület az önkormányzati biztos kijelölésére vonatkozó döntését legkésőbb a kezdeményezést követő 30 napon belül köteles meghozni.

(3) Az önkormányzati biztos kijelöléséről szóló képviselő-testületi határozatban rögzíteni kell:

a) a kijelölt önkormányzati biztos nevét,

b) a megbízás időtartamát,

c) a díjazásra vonatkozó rendelkezéseket, ide értve az esetleges költségtérítéseket is.

(4) Az önkormányzati biztos kijelölésével és működésével kapcsolatos valamennyi költség a képviselő-testületet terheli.

7. § (1) A képviselő-testület által kijelölt önkormányzati biztossal a polgármester köt szerződést, és megbízólevéllel látja el. A megbízólevél tartalmazza:

a) az érintett költségvetési szerv megnevezését,

b) a megbízás időtartamát,

c) az önkormányzati biztos feladatait és jogkörét,

A szerződés tartalmazza tovább:
d) a díjazásra és a költségek megtérítésére vonatkozó rendelkezéseket, azok elszámolásának, kifizetésének módját,
e) azon okok kikötését, melyek a szerződésben meghatározott időtartam eltelte előtt s szerződés megszüntetését eredményezhetik.

8. § (1) Az önkormányzati biztos a költségvetési szerv gazdálkodásával összefüggésben jogosult:

a) a költségvetési szerv vezetőjétől és valamennyi dolgozójától írásban és szóban tájékoztatást kérni,

b) a költségvetési szerv valamennyi okmányába betekinteni, arról másolatot vagy kivonatot készíteni,

c) a költségvetési szerv valamennyi helyiségébe belépni,

d) meghatározni a kötelezettségvállalás, az utalványozás, az ellenjegyzés és érvényesítés megbízásának időtartama alatti eljárási szabályait,

e) a kötelezettségvállalás, utalványozás ellenjegyzését megtagadni, ha azzal nem ért egyet,

f) szakértőt igénybe venni.

(2) Az önkormányzati biztos a költségvetési szerv gazdálkodásával összefüggésben köteles:

a) a költségvetési szerv gazdálkodását, jogszabályokban előírt feladatainak ellátását figyelemmel kísérni megbízatásának időpontjától,

b) feltárni azokat az okokat, melyek a tartós fizetésképtelenséghez vezettek, ennek alapján azonnali végrehajtásra irányuló intézkedési tervet készíteni,

c) intézkedéseket kezdeményezni a tartozásállomány felszámolására, a gazdálkodás egyensúlyának biztosítására, a követelések behajtására és ezek ütemezésére, oly módon, hogy azok az alaptevékenység ellátását ne akadályozzák, s ezek érdekében részt venni az adóhatósággal, társadalombiztosítási szervekkel, a vám- és pénzügyőrség szerveivel, továbbá a szállítókkal folyatott egyeztető tárgyalásokon,

d) intézkedési tervet kidolgozni – a költségvetési szervvel és a képviselő-testülettel együttműködve – a gazdálkodás, feladatellátás hosszú távú ésszerűsítésére,

e) kezdeményezni a költségvetési szerv vezetőjének valamint gazdasági vezetőjének a munkából való felfüggesztését illetve felmentését, ha megállapítható, hogy a tartozás nekik felróható ok miatt jött létre,

f) a titoktartás kötelezettségére vonatkozó szabályokat betartani.

(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túlmenően az önkormányzati biztos köteles

a) tevékenységéről a polgármestert és a képviselő-testületet havonta írásban tájékoztatni,

b) haladéktalanul tájékoztatni a polgármestert, amennyiben munkáját a költségvetési szerv részéről bárki akadályozza,

c) haladéktalanul tájékoztatni a polgármestert és a képviselő-testületet, ha a költségvetési szervvel szemben adósságrendezési eljárást kezdeményeztek,

d) haladéktalanul tájékoztatni a polgármestert és a képviselő-testületet a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény 4. §. (2) bekezdésében foglalt helyzet fennállása esetén, s egyidejűleg javaslatot tenni a fizetési kötelezettség rendezéséhez szükséges intézkedések megtételére.

e) megbízatásának megszűnésekor záró értékelést készíteni, amelyet intézkedési tervvel együtt kell elfogadni a képviselő-testület ülésén az érintett intézmény részvételével.

9. § A költségvetési szerv vezetője köteles:

a) az önkormányzati biztos jogai érvényesítését elősegíteni,

b) az önkormányzati biztos részére a költségvetési szerv épületeibe, helyiségeibe való bejutást lehetővé tenni,

c) az önkormányzati biztos munkavégzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket biztosítani.

10. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.