Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a növények ültetési és telepítési távolságára vonatkozó helyi szabályokról

Hatályos: 2009. 05. 01- 2022. 08. 29

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a növények ültetési és telepítési távolságára vonatkozó helyi szabályokról1

2009.05.01.

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV törvény 16. §. (1) bekezdése által biztosított jogkörében eljárva a növények telepítési távolságára vonatkozó helyi szabályaira az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek elősegítik az állampolgárok, gazdák, gazdálkodó szervezetek növények telepítésére vonatkozó helyi előírásainak betartását oly módon, hogy várható lombkorona és gyökérzet figyelembe vételével elkerülhetőek legyenek a későbbi jogviták a szomszédok között.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Elek város közigazgatási területén történő szőlő, gyümölcs és egyéb fa, bokor, sövény, örökzöld ültetésére, telepítésére terjed ki.

Az ültetésre, telepítésre vonatkozó szabályok

2. § A legkisebb ültetési (telepítési) távolság az ingatlan határától belterületen:

a) szőlő, valamint 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb bokor (élő sövény) esetében 1,00 méter ,

b) sövény, örökzöld és 3 méternél magasabbra nem növő egyéb fa 1,50 méter

c) 3 méternél magasabbra növő gyümölcs és egyéb fa esetében 4,00 méter

3. § A legkisebb ültetési (telepítési) távolság az ingatlan határától külterületen:

a) gyümölcsfa-iskolai nevelés alatt álló növény, továbbá szőlő, köszméte, ribiszke és málnabokor esetében 1,00 méter . Abban az esetben, ha a telepítendő kultúra megegyezik a szomszéd területen termesztett növénnyel, a határtól a legkisebb telepítési távolság a szomszédos kultúra sortávolságának a fele.

b) minden egyéb gyümölcsbokor (mogyoró stb) esetében 2,00 méter ,

c) birs, naspolya, birsalanyra oltott körtefa esetében 2,50 méter ,

d) törpealanyra oltott almafa, továbbá meggy, szilva és mandulafa esetében 3,50 méter ,

e) vadalanyra oltott alma és körtefa, továbbá kajszifa esetében 4,00 méter , cseresznyefa esetében 5,00 méter ,

f) dió és gesztenyefa, továbbá minden fel nem sorolt gyümölcsfa esetében 8,00 méter .

Közterületen történő telepítés

4. § (1) Közterületre e rendelet hatálya alá tartozó növényt telepíteni a helyi adottságok figyelembevételével csak engedéllyel lehet. Az engedélyt kérelemre a jegyző adja ki.

(2) Közterületre ültetett gyümölcsfa termése bárkit megillet.

(3) Közterületen közmű létesítménybe (pl. árok) vagy közművezeték fölé, illetve alá e rendelet hatálya alá tartozó növény nem ültethető, kivéve ha a közművezeték biztonsági övezetét nem érinti és biztonságos működését, valamint karbantartását nem akadályozza.

(4) Közterületre elsősorban őshonos magyar fajtájú fákat (nem tájidegen) lehet ültetni.

(5) Közút mentén a közút határától (gépjárműforgalomra alkalmas nyomvonalának határától) mért 2 méteres távolságon belül közlekedésbiztonsági okok miatt csak olyan növény telepíthető, mely a közlekedést és a közlekedés biztonságát nem zavarja. Zárt lombozatú (sövény, tuja) csak úgy telepíthető, hogy annak magassága a talajtól számítva a 70 cm-t nem éri el.

Meglévő cserje, bokor, fa kezelése, gondozása

5. § (1) A telek tulajdonosának kötelessége a növényzet ápolása, gondozása, valamint a szomszéd telekre átnyúló ágak levágása.

(2) Az átnyúló ágakat igazolt felszólítás (pl. tanú, ajánlott levél, jegyzőnél előterjesztett kifogás) után az érintett telek tulajdonosa (panaszos) kíméletes módon eltávolíthatja, de gondoskodnia kell a növényen keletkezett sebfelület kezeléséről.

Meglévő cserje, bokor, fa elhelyezkedése miatti birtokvitákból eredő eljárási szabályok

6. § (1) Kifogásolt növények elhelyezkedése miatt az eljárás első fokon a jegyző hatáskörében tartozik. A jegyző birtokháborítási eljárást folytat le.

(2) Jelen rendelet hatályba lépése előtt telepített növények kivágására csak abban az esetben kerülhet sor, ha az érintett telek tulajdonosa:

a) a hivatal jegyzőjénél bejelenti, hogy a kifogásolt növény a telek használatát korlátozza, és kéri az eljárás lefolytatását,

b) igazolja a kifogásolt növény miatt keletkezett kárát,

c) a növény lombjának ritkításával vagy gyökérzetének csonkolásával a további károkozás nem szüntethető meg,

(3) A b) és d) pontban meghatározottakat a kérelmezőnek szakvéleménnyel kell igazolnia.

Értelmező rendelkezések

7. § Gyümölcsös: az a földterület, amelyet a 109/1999.(XII.29.) FVM rendelet annak nyilvánít

Házikerti gyümölcsös: az a gyümölcsös, amelynek területe a 3000 négyzetmétert nem haladja meg. A házikert méreteket meghaladó gyümölcsös árutermő gyümölcsösnek minősül.
Gyümölcsfa: az alma, körte, birs, naspolya, cseresznye, meggy, szilva, kajszi, őszibarack, mandula, dió és gesztenyefa. Gyümölcstermőbokor a mogyoró, füge, köszméte, ribiszke, ribiszkeköszméte, málna, málna-szeder, bodza, feketeberkenye, homoktövis, áfonya és kivibokor, illetőleg oltvány.
Közterület: az a földterület, amit az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII törvény annak nyilvánít.
Díszfa, cserje: azok a fásszárú növények, melyek a lakókörnyezet díszítésére szolgálnak.

Záró rendelkezések

8. § A rendelet 2009. május 1-én lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 349. §-a hatályon kívül helyezte 2022. augusztus 30. napjával.