Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2009. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

„ELEK VÁROS DÍSZPOLGÁRA” kitüntető cím adományozásáról

Hatályos: 2024. 05. 01

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2009. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

„ELEK VÁROS DÍSZPOLGÁRA” kitüntető cím adományozásáról

2024.05.01.

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló1991. évi XXXI. törvény 7. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás és a város régi hagyományai alapján a városért vagy az egyetemes emberi értékek és kapcsolatok terén végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként az „ELEK VÁROS DÍSZPOLGÁRA” kitüntető cím adományozásáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § „ELEK VÁROS DÍSZPOLGÁRA” kitüntető címmel (a továbbiakban: Cím) ismertetők el azoknak az érdemei, akik Elek város fejlődését, hírnevének öregbítését előmozdították, vagy a hazai, illetve nemzetközi politikai, társadalmi, gazdasági, műszaki, tudományok, művészeti életben vagy a sportban kiemelkedő tevékenységet, teljesítményt nyújtottak és ezzel a város polgárai körében közmegbecsülésre tettek szert.

2. § (1) A Címet csak élő személy kaphatja, állampolgárságra való tekintet nélkül.

(2) A Cím kétévente egyszer adományozható, egy alkalommal egy személy részére. Ettől eltérni csak rendkívül indokolt esetben lehet.

(3) A Cím adományozására javaslatot tehet: polgármester, városi önkormányzati képviselő, a képviselő-testület bizottságai, bejegyzett társadalmi szervezetek, valamint a kisebbségi önkormányzatok. Egy szervezet évente legfeljebb egy személyt javasolhat.

(4) A javaslatnak tartalmaznia kell a Címre méltónak tartott személy nevét, lakcímét, tevékenységének, életművének általános ismertetését, továbbá az elismerni kívánt tevékenység méltatását.

(5) A javaslatot minden év március 31-ig kell eljuttatni a polgármesternek. A Cím odaítéléséről a polgármester előterjesztése és az Ügyrendi Bizottság véleménye alapján a képviselő-testület határoz. A javaslattételi határidőtől rendkívül indokolt esetben a képviselő-testület eltérést engedélyezhet.

3. § (1) Az ELEK VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím átadására és a díszpolgár beiktatására kétévente az ELEKIEK VILÁGTALÁLKOZÓJA ünnepségsorozat alkalmával, ünnepélyes keretek között kerül sor. Rendkívül indokolt esetben a Cím egyéb időpontban és alkalommal is átadható, de mindig megtartva annak méltóságát és ünnepélyes kereteit.

(2) A díszpolgári kitüntető cím adományozását az Eleki Krónikában közzé kell tenni.

4. § (1) A Címmel az önkormányzat Díszpolgári Oklevelet és kitüntető jelvényt adományoz.

(2) A Díszpolgári Oklevél pergamen utánzatú papírtekercsre fekete színnel kézzel írott, a város arany színű sodrott selyem zsinóron függő vörös viaszpecsétjével ellátott díszes oklevél, a hozzá tartozó tokban.

(3) A Díszpolgári Oklevélnek tartalmaznia kell:

a) felül középen a város színes címerét pajzstartókkal,

b) a díszpolgár nevét és állampolgárságát,

c) az adományozás indokait,

d) az adományozó képviselő-testületi határozat számát,

e) az adományozás időpontját,

f) a polgármester és a jegyző aláírását.

(4) Külföldi állampolgár kitüntetett esetén a díszpolgár anyanyelvén készült fordítást mellékelni kell.

(5) Az oklevél szó szerinti másolatának a Díszpolgárok Könyvében történő átvezetéséről a jegyző gondoskodik, amit a megadományozott díszpolgár beiktatása alkalmával aláírásával lát el.

(6) A díszpolgári címmel járó kitüntető jelvény egy 15 mm átmérőjű, kör alakú, vékony vörös szegélyű arany alapon elhelyezett 10 mm magasságú, tartozékok nélküli városcímer. A jelvény anyaga ezüst, bevonata 14 karátos arany, a rajta lévő városcímer tűzzománc technikával készül. A díszpolgári jelvény viselése nem sértheti a Magyar Köztársaság kitüntetéseinek viseléséről szóló jogszabályokat.

5. § Elek Város díszpolgára a város megkülönböztetett közmegbecsülését és tiszteletét élvezi, aminek folytán:

a) megilleti az ELEK VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím és az azzal adományozott jelvény viselésének joga,

b) meg kell hívni a városi ünnepségekre, társadalmi eseményekre,

c) térítésmentesen igénybe veheti az önkormányzat által fenntartott intézmények szolgáltatásait és kapja a város hivatalos kiadványait,

d) felkérésre delegáció tagjaként képviselheti az önkormányzatot,

e)1

6. § E rendelet 2009. július 1-én lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az 5. § e) pontját az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.