Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2009. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

„ELEK VÁROS DÍSZPOLGÁRA” kitüntető cím adományozásáról

Hatályos: 2009. 07. 01- 2024. 04. 30

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2009. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

„ELEK VÁROS DÍSZPOLGÁRA” kitüntető cím adományozásáról

2009.07.01.

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló1991. évi XXXI. törvény 7. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás és a város régi hagyományai alapján a városért vagy az egyetemes emberi értékek és kapcsolatok terén végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként az „ELEK VÁROS DÍSZPOLGÁRA” kitüntető cím adományozásáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § „ELEK VÁROS DÍSZPOLGÁRA” kitüntető címmel (a továbbiakban: Cím) ismertetők el azoknak az érdemei, akik Elek város fejlődését, hírnevének öregbítését előmozdították, vagy a hazai, illetve nemzetközi politikai, társadalmi, gazdasági, műszaki, tudományok, művészeti életben vagy a sportban kiemelkedő tevékenységet, teljesítményt nyújtottak és ezzel a város polgárai körében közmegbecsülésre tettek szert.

2. § (1) A Címet csak élő személy kaphatja, állampolgárságra való tekintet nélkül.

(2) A Cím kétévente egyszer adományozható, egy alkalommal egy személy részére. Ettől eltérni csak rendkívül indokolt esetben lehet.

(3) A Cím adományozására javaslatot tehet: polgármester, városi önkormányzati képviselő, a képviselő-testület bizottságai, bejegyzett társadalmi szervezetek, valamint a kisebbségi önkormányzatok. Egy szervezet évente legfeljebb egy személyt javasolhat.

(4) A javaslatnak tartalmaznia kell a Címre méltónak tartott személy nevét, lakcímét, tevékenységének, életművének általános ismertetését, továbbá az elismerni kívánt tevékenység méltatását.

(5) A javaslatot minden év március 31-ig kell eljuttatni a polgármesternek. A Cím odaítéléséről a polgármester előterjesztése és az Ügyrendi Bizottság véleménye alapján a képviselő-testület határoz. A javaslattételi határidőtől rendkívül indokolt esetben a képviselő-testület eltérést engedélyezhet.

3. § (1) Az ELEK VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím átadására és a díszpolgár beiktatására kétévente az ELEKIEK VILÁGTALÁLKOZÓJA ünnepségsorozat alkalmával, ünnepélyes keretek között kerül sor. Rendkívül indokolt esetben a Cím egyéb időpontban és alkalommal is átadható, de mindig megtartva annak méltóságát és ünnepélyes kereteit.

(2) A díszpolgári kitüntető cím adományozását az Eleki Krónikában közzé kell tenni.

4. § (1) A Címmel az önkormányzat Díszpolgári Oklevelet és kitüntető jelvényt adományoz.

(2) A Díszpolgári Oklevél pergamen utánzatú papírtekercsre fekete színnel kézzel írott, a város arany színű sodrott selyem zsinóron függő vörös viaszpecsétjével ellátott díszes oklevél, a hozzá tartozó tokban.

(3) A Díszpolgári Oklevélnek tartalmaznia kell:

a) felül középen a város színes címerét pajzstartókkal,

b) a díszpolgár nevét és állampolgárságát,

c) az adományozás indokait,

d) az adományozó képviselő-testületi határozat számát,

e) az adományozás időpontját,

f) a polgármester és a jegyző aláírását.

(4) Külföldi állampolgár kitüntetett esetén a díszpolgár anyanyelvén készült fordítást mellékelni kell.

(5) Az oklevél szó szerinti másolatának a Díszpolgárok Könyvében történő átvezetéséről a jegyző gondoskodik, amit a megadományozott díszpolgár beiktatása alkalmával aláírásával lát el.

(6) A díszpolgári címmel járó kitüntető jelvény egy 15 mm átmérőjű, kör alakú, vékony vörös szegélyű arany alapon elhelyezett 10 mm magasságú, tartozékok nélküli városcímer. A jelvény anyaga ezüst, bevonata 14 karátos arany, a rajta lévő városcímer tűzzománc technikával készül. A díszpolgári jelvény viselése nem sértheti a Magyar Köztársaság kitüntetéseinek viseléséről szóló jogszabályokat.

5. § Elek Város díszpolgára a város megkülönböztetett közmegbecsülését és tiszteletét élvezi, aminek folytán:

a) megilleti az ELEK VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím és az azzal adományozott jelvény viselésének joga,

b) meg kell hívni a városi ünnepségekre, társadalmi eseményekre,

c) térítésmentesen igénybe veheti az önkormányzat által fenntartott intézmények szolgáltatásait és kapja a város hivatalos kiadványait,

d) felkérésre delegáció tagjaként képviselheti az önkormányzatot,

e) eleki személy esetén halálakor díszsírhely illeti meg. Amennyiben sírhelye az eleki temetőben van, annak rendben tartásáról szükség esetén az önkormányzat gondoskodik, és azt a Világtalálkozók alkalmával ünnepélyesen megkoszorúzza.

6. § E rendelet 2009. július 1-én lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.