Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2009. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a vállalkozások, a gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés helyi támogatásáról

Hatályos: 2009. 05. 01- 2022. 08. 29

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2009. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a vállalkozások, a gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés helyi támogatásáról1

2009.05.01.

Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, a foglalkoztatottság növelése céljából, tekintettel az Európai Közösséget létrehozó Szerződés (továbbiakban: Szerződés) 87. és 88. cikkének a csekély összegű (de minimis) támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1998/2006/EK bizottsági rendeletre, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított hatáskörében eljárva az alábbi rendeletet (továbbiakban: Rendelet) alkotja.

I. Fejezet

Bevezető rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § Jelen rendelet hatálya kiterjed a Elek Város közigazgatási területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező

a) mikro-, kis- és középvállalkozásokra,

b) szövetkezetekre,

c) egyéni vállalkozókra, továbbiakban vállalkozás

amennyiben megfelelnek jelen rendeletben foglalt feltételeknek.

Fogalommagyarázat

2. § A rendelet alkalmazása szempontjából:

1. Beruházásnak minősül: a számvitelről szóló 2007. évi C. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. § (4) bekezdés 7. pontja szerinti beruházás.

2. Iroda: Pénzügyi és Településüzemeltetési Iroda

3. Szakmai bizottság: Elek Város Önkormányzatának döntés-előkészítő szakmai csoportja, melynek tagjai: Pénzügyi és Településüzemeltetési Iroda, a Gyámhivatal és Általános Igazgatási Iroda osztályvezetői, valamint az általuk kijelölt személyek

4. Munkacsoport: a támogatások odaítéléséről döntő testület, melynek tagjai a polgármester, az alpolgármester, valamint a képviselő-testület bizottságának elnökei

5. Mikro,- kis- és középvállalkozásnak minősül: (a továbbiakban együttesen: KKV): az a vállalkozás, amely a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában megfelel a Szerződés 87. és 88. cikke alkalmazásában a támogatások bizonyos fajtáinak a közös piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról szóló általános csoportmentességi rendelet) 800/2008/EK számú bizottsági rendelet I. mellékletében meghatározott vállalkozásnak.

6. Kizárólagos munkaviszonynak minősül: olyan munkaviszony, mely esetén a foglalkoztatott nem rendelkezik egyéb, teljes- vagy részmunkaidősnek minősülő foglalkoztatásra irányuló jogviszonnyal, nyugellátással.

7. Új álláshelynek minősül a kérelem benyújtását követően létesített új, a Rendeletben meghatározott mértékben támogatott olyan álláshely, melyet a munkavállaló kizárólagos munkaviszonyban lát el.

8. Támogatón a Rendelet meghatározott 4. § (10) pontja szerinti szerv.

9. Támogatásnak minősül a Rendelet 9. § és 10. §-ában meghatározott támogatási forma.

II. Fejezet

Általános rendelkezések

3. § (1) ) Jelen rendelet alapján nyújtott támogatások csekély összegű támogatásnak minősülnek, amelyeket kizárólag az Európai Közösséget létrehozó Szerződés 87. és 88. cikkelyének a csekély összegű (de minimis) támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban 1998/2006/EK bizottsági rendelet) szabályai alapján lehet nyújtani. Az 1998/2006/EK bizottsági rendelet alapján de minimis támogatás nyújtható EK Tanácsi rendeletben meghatározottak kivételével valamennyi ágazat vállalkozásai számára.

(2) Egy vállalkozásnak de minimis támogatási jogcímen odaítélt támogatások összege - három pénzügyi év viszonylatában - nem haladhatja meg a 200.000 eurónak, a közúti szállítási ágazat esetében a 100.000 eurónak megfelelő forint összeget.

(3) Minden egyes új de minimis támogatás odaítélésekor az adott pénzügyi évben, valamint az előző két pénzügyi év alatt odaítélt de minimis támogatás teljes összegét kell figyelembe venni.

(4) A de minimis támogatás ugyanazon elszámolható költségek vonatkozásában nem halmozható állami támogatással, amennyiben az így halmozott összeg meghaladná a támogatási intenzitás csoportmentességi rendeletekben vagy az Európai Bizottság jóváhagyó határozatában meghatározott mértékét.

(5) A támogatást nyújtó köteles írásban tájékoztatni a kedvezményezettet, arról, hogy de minimis támogatásban részesül. A tájékoztatásnak kifejezetten utalnia kell a 1998/2006/EK bizottsági rendeletre - hivatkozva annak pontos címére és az Európai Közösség Hivatalos Lapjában való kihirdetésére - valamint meg kell határoznia a támogatás pontos összegét támogatástartalomban kifejezve.

(6) A támogatási kérelemmel együtt az érintett vállalkozás írásos vagy elektronikus formában készített nyilatkozatot köteles eljuttatni, a vállalkozás által a megelőző két pénzügyi évben és a folyamatban lévő pénzügyi évben kapott valamennyi de minimis támogatásról.

(7) A de minimis támogatásról az Iroda nyilvántartást vezet, melynek keretében, mind a támogatást nyújtó, mind valamennyi kedvezményezett köteles a támogatás odaítélése időpontjától számított 10 évig a támogatáshoz kapcsolódó minden iratot megőrizni.

Eljárási szabályok

4. § (1) A vállalkozásoknak nyújtható támogatás iránti 5. § szerinti kérelmet - kérelmezőnek – Elek Város Önkormányzatának címezve lehet benyújtani.

(2) Az Iroda a benyújtást követő 8 napon belül ellenőrzi, hogy a kérelem megfelel-e az 5. §-ban foglalt követelményeknek.

(3) Ha a kérelmező kérelmet hiányosan nyújtotta be, az Iroda Vezetője a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül kérelmezőt 8 napos határidővel hiánypótlásra hívja fel.

(4) A hiánypótlási határidő eredménytelen elteltét követően a Polgármester elutasítja a kérelmet, mely ellen jogorvoslatnak helye nincs.

(5) Az Iroda a kérelemben foglaltak valóságtartalmának ellenőrzésére a támogatásról szóló döntés meghozatala előtt bármikor jogosult.

(6) A (5) bekezdés szerinti ellenőrzés a kérelmező által benyújtott iratok, nyilatkozatok, valamint a szolgáltatott adatok alapján, továbbá helyszíni ellenőrzés útján történik. A helyszíni ellenőrzés során kérelmező köteles együttműködni, ennek keretében a kért iratokat bemutatni, illetve adatokat szolgáltatni. A helyszíni ellenőrzést az Iroda vagy megbízott szakértő végzi.

(7) A támogatásról szóló döntést a kérelem benyújtásától számított negyvenöt napon belül kell meghozni.

(8) Az ügyintézési határidőbe nem számít be:

a) a hiánypótlásra irányuló felhívástól az annak teljesítéséig terjedő idő,

b) a kérelem és egyéb irat hiteles fordításához szükséges idő.

(9) Az ügyintézési határidő a kérelemnek a megérkezése napján kezdődik.

(10) A támogatási döntést a Szakmai Bizottság javaslatára a képviselő-testület által létrehozott Munkacsoport hozza meg (továbbiakban: Támogató).

(11) A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

A kérelem tartalma

5. § (1) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét,

b) székhelyét, telephelyét,

c) törvényes képviselőjének nevét, aláírását,

d) hivatalos célra használt elektronikus levélcímét,

e) adószámát,

f) igényelt támogatás összegét,

g) vállalkozás rövid bemutatását, tulajdonosi összetételét, gazdálkodási és foglalkoztatási adatait, pénzügyi helyzetének értékelését,

h) a létesíteni kívánt álláshelyek számát vagy a megvalósítani szándékolt beruházás nagyságát, jellegét, értékét, így az igényelt támogatás összegét,

i) kérelem évét megelőző két lezárt gazdasági év foglalkoztatási adatait.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) A vállalkozás 30 napnál nem régebbi cégkivonatát, illetőleg vállalkozói igazolvány hiteles másolatát,

b) a vállalkozás Szt. szerint elkészített beszámolóját, amennyiben a kérelmező rendelkezik legalább két lezárt gazdasági évvel. Egy lezárt gazdasági év esetén az adott lezárt év foglalkoztatási és számviteli nyilvántartatásainak adatait kell feltüntetni; lezárt gazdasági év hiányában a kérelem benyújtásakor érvényes foglalkoztatási és könyvviteli adatokat,

c) nyilatkozatot a foglalkoztatási vagy beruházási kötelezettség Rendeletben előírt időtartamban történő vállalására vonatkozóan,

d) felhatalmazást azonnali beszedési megbízás benyújtására a támogatott valamennyi bankszámlájára arra az esetre, ha a vállalkozást támogatás-visszatérítési kötelezettség terhelné,

e) nyilatkozatot a pénzintézeti jelzőszám változásának bejelentési kötelezettségére vonatkozóan,

f) nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy az azonnali beszedési megbízásról szóló felhatalmazást minden, a kérelmező jövőben nyitott bankszámlájára is meg fogja adni annak nyitásától számított 8 napon belül.

g) nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kérelmező kifejezetten hozzájárul a közölt adatainak nyilvántartásához, illetőleg az adatok valóságtartalmának a kérelem ellenőrzését végző Iroda általi ellenőrzéséhez,

h) a kérelem benyújtásának évére vonatkozó üzleti tervet, ennek hiányában a megelőző lezárt gazdasági év üzleti tervét és a megelőző lezárt gazdasági év beszámolóját, amennyiben rendelkezik éves beszámolóval,

i) jelen Rendelet 6. § (1)-(3), (6)-(7), (9) bekezdésében és a 7. § (1) bekezdésében foglaltak szerinti nyilatkozat,

j) nyilatkozat rendezett munkajogi kapcsolatokról,

k) APEH igazolás tartozásmentességről

A támogatás formája

6. § (1) A támogatás vissza nem térítendő

a) Munkahely megtartó, bővítő, teremtő támogatás

b) Pályázati önerő támogatása

c) Beruházás, eszközfejlesztés támogatása

d) Vállalkozói hitel kamattámogatása

(2) A helyi vállalkozások beruházás ösztönző – és munkahelyteremtő támogatása egymástól független, egy vállalat egy konkrét beruházásához kapcsolódóan egyik-egyik, vagy mindkét támogatási formát igénybe veheti.

A támogatás igénybevétele

7. § (1) A támogatás igénybevételének feltétele a kérelmező nyilatkozata, amelyben vállalja

a) munkahelyteremtő támogatás esetén, hogy az új álláshelyet vagy új álláshelyeket a támogatás nyújtásától számított legalább 3 éven keresztül folyamatosan fenntartja és betölti

b) beruházás-ösztönző támogatás esetén, hogy a beruházást 3 éven belül megvalósítja és eszközei között aktiválja.

(2) A kérelmező vállalja, hogy az új álláshelyen alkalmazott munkavállalót teljes- vagy részmunkaidőben, a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) hatályos rendelkezései szerint foglalkoztatja.

(3) A támogatásban részesülőnek vállalnia kell, hogy

a) munkahelyteremtő támogatás esetén: Elek Város közigazgatási területén fekvő székhelyén és/vagy telephelyén a kérelemben meghatározott számban növelt meglévő átlagos korrigált statisztikai állományi létszámát a támogatás nyújtásától számított legalább 3 éven keresztül fenntartja és betölti, vagy

b) beruházás-ösztönző támogatás esetén: a támogatással megvalósított beruházást a benyújtott kérelemben meghatározott rendeltetésének megfelelően használja Elek Város közigazgatási területén fekvő székhelyén és/vagy telephelyén az aktiválástól számított legalább 3 éven keresztül.

(4) Jelen Rendelet az átlagos korrigált statisztikai állomány alatt a vállalkozás által kizárólag Elek Város közigazgatási területén létesített székhelyen vagy telephelyen, bármely állománycsoportban, teljes- vagy részmunkaidőben foglalkoztatottaknak, az egyszerű számtani átlag szabályai szerint számított átlagos statisztikai létszámát érti.

(5) Támogató a támogatott új álláshelyek vonatkozásában a már működő kérelmező esetén kizárólag az előző évi átlagos korrigált statisztikai létszám felett működtetni vállalt álláshelyeket támogatja. Az 1 évet el nem érő működés esetén a vállalkozások tekintetében a havi átlagos korrigált statisztikai létszámot kell figyelembe venni azzal, hogy a havi adatokból a számtani átlag szabályai szerint kialakított kalkulált korrigált statisztikai létszám az irányadó.

(6) Az Elek Város közigazgatási területén működő vállalkozásnak támogatás nyújtható, ha a jelen Rendelet hatályba lépését követő 5 éven belül

a) a kérelmet benyújtó vállalkozás vagy jogelődje székhelyét - telephely megléte esetén -, telephelyét Elek Város közigazgatási területén nem szüntette meg, továbbá

b) a vidéki telephellyel is rendelkező vállalkozó a helyi foglalkoztatotti létszámát nem csökkentette oly módon, hogy ugyanakkor növelte a vidéki telephely vonatkozásában a statisztikai létszámot, illetve

c) az egyéni vállalkozók esetében az engedélyt nem adták vissza, illetve azt nem vonták be, s fentieket kérelmező vállalja.

(7) Kérelmező vállalja, hogy a kérelemben foglaltaknak megfelelő meghatározott többletlétszám folytán keletkező új álláshelyet/ket/ eleki állandó lakóhellyel - ennek hiányában tartózkodási hellyel - rendelkező regisztrált munkanélküliek köréből tölti be.

(8) Amennyiben a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Gyulai Kirendeltsége nem tud megfelelő - a benyújtott kérelemben előre meghatározott - képesítéssel rendelkező regisztrált munkanélkülit/álláskeresőt kiközvetíteni, a vállalkozás a többletlétszámot a nem regisztrált eleki állandó lakóhellyel rendelkezők köréből is betöltheti.

(9) A támogatott a statisztikai létszámra vonatkozóan nyilvántartást készít a foglalkoztatotti létszámról. A támogatott köteles írásbeli felhívás esetén a foglalkoztatotti adatokról azonnali tájékoztatást nyújtani a Támogató részére.

8. § (1) Nem részesülhet támogatásban az a vállalkozás, amely a kérelem benyújtásakor

a) csőd- vagy felszámolási eljárás alatt áll,

b) Elek Város Önkormányzatával, illetőleg önkormányzati költségvetési szervvel, részben vagy egészben önkormányzati tulajdonú gazdasági társasággal szemben lejárt esedékességű tartozása van,

c) helyi adótartozással rendelkezik,

d) a kérelem benyújtásakor egyéb lejárt esedékességű, meg nem fizetett köztartozása van.

A beruházás-ösztönző támogatás feltételei, mértéke, folyósítása

9. § (1) A vállalkozások beruházás-ösztönző – vissza nem térítendő – támogatásának lehetséges mértékei:

a) Pályázati önerő támogatása. A támogatás mértéke a teljes önerő 20 %-a. A támogatható összeg felső határa 400.000.- Ft.

b) Beruházás, eszközfejlesztés támogatása. Támogatási összeg: 50.000.- Ft-tól 200.000.- Ft-ig terjedhet. A támogatható pályázatok száma: 7-30 db.köz beruházást hajt végre megvásárolt önkormányzati telken és tényleges tevékenységet folytat, s ezt a beruházástól számított 5 évig nem idegeníti el.

c) Vállalkozói hitel kamattámogatása. Támogatás mértéke: a kamat 20 %-a. Támogatható pályázatok száma: 3-6 db.

A munkahely megtartó, bővítő és teremtő támogatás

10. § (1) A helyi vállalkozások - vissza nem térítendő - támogatásának összege munkahely megtartására 50.000 Ft/vállalkozás. Bővítésre és munkahely teremtésre 100.000.- Ft /fő. Támogatható 30-60 db pályázat-

(2) A helyi vállalkozások vissza nem térítendő munkahelyteremtő támogatása kizárólag a kérelem benyújtását követően létrehozott új álláshelyek után igényelhető, ideértve azon esetet is, amennyiben már létező vállalkozás Elek Város közigazgatási területére betelepül.

(3) A vállalkozás nem alkalmas a pénzügyi segítségnyújtásra, ha törvénybe ütköző módon működik, ha szerencsejátékhoz, vagy egyéb „18 éven felülieknek” szánt tevékenységhez kapcsolódik, vagy ha a döntést hozó úgy ítéli meg, hogy a tevékenység társadalmi, erkölcsi vagy vallási értékeket sért.

A támogatási szerződés megkötése

11. § (1) A támogatásban részesülővel Elek Város Önkormányzatának képviseletében a polgármester köt megállapodást.

(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell a pályázat lényeges körülményeit, a vállalt határidőket, a jelen rendeletben foglaltak szerinti jogokat és kötelezettségeket

A visszafizetés szabályai

12. § (1) Amennyiben támogatott jelen rendeletbeli és az annak alapján megkötött támogatási megállapodásban foglalt kötelezettségeinek maradéktalanul nem tesz eleget, úgy Támogató elrendeli a támogatás felfüggesztését és a támogatottat felhívja a támogatási megállapodásban is rögzített visszafizetési kötelezettsége 60 napon belüli teljesítésére.

(2) Támogató a fenti visszafizetési kötelezettséget minden támogatott vonatkozásában minden támogatott prioritás esetén külön vizsgálja, illetve jogszabály- vagy szerződésszegés esetén külön állapítja meg.

A visszafizetési kötelezettség mértéke

13. § (1) A támogatott a 12. § (1) bekezdésben rögzített esetben köteles a támogatási összeget visszafizetni Elek Város Önkormányzata részére a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelten (időtartam-arányos visszatérítési kötelezettség).

(2) Amennyiben a helyi vállalkozások beruházás ösztönző támogatásának feltételéül vállalt tárgyi eszköz beruházás a vállalt határidőig nem valósul meg, úgy minden késedelemmel érintett naptári évre vonatkozóan köteles a támogatott a támogatás összegének 20%-át a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt mértékben visszatéríteni.

A támogatás ellenőrzésének rendszere

14. § (1) A támogatási megállapodásban foglaltak teljesítését, továbbá a visszafizetési kötelezettséget a Munkacsoport az Iroda közreműködésével ellenőrzi.

(2) Az Iroda köteles ellenőrizni az esetlegesen felmerült visszafizetési kötelezettségek teljesítését.

(3) A támogatott köteles biztosítani az (1)-(2) bekezdés szerinti ellenőrzés lehetőségét, annak elvégzéséhez köteles adatot szolgáltatni, segítséget nyújtani.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

15. § (1) Jelen rendelet 2009. május 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet munkahelyteremtésre vonatkozó rendelkezései szerinti támogatásra a 2009. január 1. napját követően létrehozott új munkahelyekre vonatkozóan is igényelhető a támogatás.

1

Az önkormányzati rendeletet az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 348. §-a hatályon kívül helyezte 2022. augusztus 30. napjával.