Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2012. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

Az üzletek és vendéglátóegységek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2013. 07. 10- 2012. 12. 02

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete

15/2012.(XI.27) Kt. sz. rendelete


az üzletek és vendéglátóegységek éjszakai nyitvatartási rendjéről

szóló 9/2010.(VI.28.) Kt sz. rendelet módosításáról


Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében, és a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. Törvény 6. §. (4) bekezdés, valamint 12. (5) bekezdése által biztosított jogkörében eljárva az üzletek, vendéglátóegységek éjszakai nyitvatartásáról az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §.


A rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek biztosítják és érvényre juttatják Elek város lakóinak, és a településen ideiglenes jelleggel tartózkodóknak az egészséges életkörülményekhez és pihenéshez való jogát, és egyúttal meghatározzák a településen működő üzletek (bár, borozó, italbolt, kocsma, zenés szórakozóhely) nyitvatartási rendjét.


A rendelet hatálya


2. §.


E rendelet hatálya az Elek város közigazgatási területén a vendéglátó és élelmiszer kereskedelmi tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetekre (Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. §. c./ pont), külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeire, és saját előállítású terméket üzletben értékesítő termelőre tejed ki.


Értelmező rendelkezések


3. §.


Jelen rendelet alkalmazásában:


a) Bár, borozó, italbolt, kocsma: különböző szeszes és szeszmentes italok értékesítése palackozva és kimérve, étel (italbolt, borozó, borkimérés, drinkbár, kocsma, stb.)


b) Zenés szórakozóhely: különböző szeszes és szeszmentes italok értékesítése palackozva és kimérve, étel élő és gépzeneszolgáltatás, műsor (mulató, varieté, bár)


c) Diszkó: különböző szeszes és szeszmentes italok értékesítése palackozva és kimérve, étel, gépzene szolgáltatás.


d) Éjszakai nyitva tartás: este 22, illetve 23 óra és reggel 6 óra közötti nyitvatartási idő.


e) Téli időszámítás az országosan érvényes óra-átállításhoz igazodik október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig.


f) Nyári időszámítás az országosan érvényes óra-átállításához igazodik március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig.


g) Zártkörű rendezvény: minden olyan rendezvény, amely előre meghatározható személyek, zárt csoport részvételével zajlik valamilyen alkalom méltó megünneplésének céljával (pl. lagzi, osztálytalálkozó, stb.)


Az üzletek és vendéglátó egységek éjszakai nyitvatartásának általános szabályai


4.§.


(1) Elek város közigazgatási területén a 3. §-ban meghatározott üzletek éjszaki nyitvatartási rendjét a képviselő-testület az alábbiak szerint határozza meg:[1]


Hétfő téli isz.: 22 órától, nyári isz.: 23 órától

Kedd 05 óráig zárva

Kedd téli isz.: 22 órától, nyári isz.: 23 órától

Szerda 05 óráig zárva

Szerda téli isz.: 22 órától, nyári isz.: 23 órától

Csütörtök 05 óráig zárva

Csütörtök téli isz.: 22 órától, nyári isz.: 23 órától

Péntek 05 óráig zárva

Szombat 04 órától

05 óráig zárva

Vasárnap 01 órától

05 óráig zárva

Vasárnap téli isz.: 22 órától, nyári isz.: 23 órától

Hétfő 05 óráig zárva


(2) Az (1) bekezdésben szabályozott korlátozás az önkormányzati intézmények rendezvényeire nem terjed ki.


(3) Az (1) bekezdésben meghatározott korlátozás a december 31. és január 1. napjára vonatkozó nyitvatartási rendet nem érinti.


5. §.


A 4. §. (1) bekezdésben meghatározott nyitvatartási idővel ellentétes működés esetén a polgármester szabálysértési eljárást kezdeményez az üzlet üzemeltetőjével szemben az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999.(XII.28.) Korm. rendelet 76. §-a alapján.


6. §.


A 4. §-ban meghatározott éjszakai nyitvatartási rendtől alkalmi zártkörű rendezvények tartása esetén el lehet térni. Ennek feltétele, hogy azt 15 nappal a rendezvény tartása előtt az üzlet üzemeltetőjének és a rendezvény résztvevői képviselőjének közösen be kell jelentenie a polgármesternek a rendelet 1. sz. melléklete szerinti nyomtatványon.


Záró rendelkezések


7. §.



(1) Az üzlet tulajdonosa, bérlője, üzemeltetője az eltérő nyitvatartási rendű üzlete működését köteles e rendelet hatályba lépésétől számított 8 napon belül a rendeletben előírtakhoz igazítani, és az így esetlegesen megváltozott nyitvatartási idejében bekövetkező változást 5 munkanapon belül bejelenteni a jegyzőnek. Ennek elmaradása az 5. §-ban és külön jogszabályban foglalt következményekkel jár a mulasztók esetében.


Ez a rendelet 2012. december 1-én lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Elek, 2012. november 19.


Dr. Kerekes Éva                                                                      Pluhár László

jegyző                                                                                     polgármester



A rendelet kihirdetésre került: 2012. november hó 27.-én



Dr. Kerekes Éva

Jegyző








[1] Módosította a 15/2012 (XI.27.) Kt.sz. rendelet 1. §

Mellékletek