Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2024. 04. 30

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2024.04.30.

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában biztosított feladatkörében eljárva, az 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. A közszolgáltatás tartalma, területe

1. § A közszolgáltatás kiterjed Elek város közigazgatási területén az ingatlanokon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő átvételre, elszállításra és ártalmatlanítás céljából az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen való elhelyezésre.

2. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely

2. § (1)1 Elek város közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését a TELTISZ Bt. (5600 Békéscsaba, Rákóczi utca 35.) látja el, az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(2)2 A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet ártalmatlanítás céljából kizárólag Békéscsaba Megyei Jogú Város szennyvíztelepén kialakított fogadó aknába kell elhelyezni.

(3) Szippantott szennyvizet a város közigazgatási területén földre kiengedni tilos, elhelyezése csak a fogadásra kijelölt szennyvíztisztító telepen lehetséges.

3. A közszolgáltató kötelezettségei

3. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a hatályos vízgazdálkodási, környezetvédelmi és közegészségügyi jogszabályi előírások szerint köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles a megrendeléstől számított 72 órán belül az ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban begyűjteni, és végeleges ártalommentes elhelyezésre a kijelölt átadási helyre szállítani.

(3) A közszolgáltató nyilvántartást köteles vezetni az ingatlantulajdonostól elszállított szennyvíz mennyiségéről, melyről az önkormányzatnak tárgyévet követő február 15-ig megküldi az adatszolgáltatást.

4. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező közüzemi csatornahálózatba be nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és a közegészségügyi jogszabályi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint gyűjteni, ideiglenesen tárolni, és megfelelő időben ártalmatlanításra elszállítani.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a közműpótló létesítményt úgy használni, hogy azzal más személyek vagyonát, testi épségét és a környezetet ne károsítsa.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, megfelelő időben a rendeletben megjelölt közszolgáltatótól megrendelni és elszállítani.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.

(5) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért e rendeletben meghatározott mértékű díjat köteles fizetni a közszolgáltatónak.

5. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás teljesítésére az önkormányzat a szolgáltatóval közszolgáltatási szerződést köt.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a) közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját

b) a teljesítés helyét

c) a begyűjtés gyakoriságát

d) a felek jogait és kötelezettségét.

(3) A szerződésben rendelkezni kell tovább:

a) a közszolgáltatás díjáról és alkalmazásának feltételeiről

b) a közszolgáltatás mértékét meghaladó, a megrendelő igényei szerinti esetleges többletszolgáltatásról és annak díjáról

c) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról

d) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről

e) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.

5. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei.

6. § (1) Amennyiben a házi szennyvíztisztító berendezéssel az ingatlantulajdonos nem rendelkezik, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(3) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett meghaladja annak elszállítását.

(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat, és azt az esetet, ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe jogszabály alapján nem helyezhető el.

6. A helyi közszolgáltatás díja, legmagasabb mértéke, mentességek

7. § (1)3 A szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa díjat köteles fizetni. A közszolgáltatás díja 35.000.- Ft/forduló (maximum 5 m3) + ÁFA.

(2)4

(3) A közszolgáltatás díját a szolgáltató a közszolgáltatás elvégzése után azonnal, számla ellenében jogosult beszedni.

(4) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak.

(5) Az ingatlantulajdonos szintén mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, amennyiben a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján az engedély másolatával igazolja a közszolgáltató felé, hogy az ingatlanán történő háztartási szennyvízkezelés és ártalmatlanítás a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, arra alkalmas berendezéssel történik.

7. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

8. § (1) Az ingatlantulajdonosok nyilvántartásáról külön jogszabályban meghatározottak szerint a közszolgáltató gondoskodik.

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkori hatályos adatvédelmi rendelkezéséket betartani.

8. Záró rendelkezések

9. § E rendelet 2014. április 1-én lép hatályban.

1

A 2. § (1) bekezdése az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdése az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7. § (1) bekezdése az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § (2) bekezdését az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.