Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátások szabályozásáról szóló 6/2003. (V. 26.) KT. sz. rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 07. 01- 2014. 07. 01

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátások szabályozásáról szóló 6/2003. (V. 26.) KT. sz. rendelet módosításáról

2014.07.01.

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 42. § 1. pontja alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban Szt.) 132. § (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az egyes szociális ellátásokról szóló 6/2003.(V.26.) KT. sz. rendeletét (s továbbiakban R) az alábbiak szerint módosítja:

1. § Az R 1. §. b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) az a) pontban foglaltakon kívül, tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére, köteles az arra rászorulóknak önkormányzati segély, biztosítani, ha ennek hiánya életét, testi épségét veszélyezteti.”

2. § Az R 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A természetben nyújtott szociális ellátások formái:

a)lakásfenntartási támogatás
b)önkormányzati segély
c)köztemetés
d)közgyógyellátás”

3. § Az R 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

A jövedelemszámításnál irányadó időszak:
a)a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelme,
b)nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlaga.”

4. § Az R 10. § második mondatában a „A Képviselő-testület által hozott érdemi határozat ellen a Gyulai Város Bíróságnál lehet keresetet benyújtani.” szövegrész helyére a „A Képviselő-testület által hozott érdemi határozat ellen a Gyulai Közigazgatási és munkaügyi bíróságnál lehet keresetet benyújtani.” szöveg lép.

5. § Az R 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép.

„(2) A jegyző, valamint a települési önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozó szociális ellátásokra vonatkozóan az Sztv-ben meghatározottaknak megfelelően a jegyző nyilvántartást vezet.”

6. § Az R 22. §-a, valamint a 23. § (1) és (2) bekezdése hatályát veszti.

7. § Az R „Köztemetés” elnevezésű 28. §-a hatályát veszti.

8. § Az R 29. § (1) bekezdésének első fordulatában a „Az önkormányzat az 1993. évi III. tv. 50. §. (1)-(2) bekezdésében foglalt jogosultakon túl közgyógyellátási igazolvány nyújthat azoknak, akik” szövegrész helyébe a „Az önkormányzat az 1993. évi III. tv. 50. § (1)-(2) bekezdésében foglalt jogosultakon túl közgyógyellátást nyújthat azoknak, akik” szöveg lép.

9. § Az R 38. §-a kiegészül az alábbi (4) bekezdéssel:

„(4) Étkeztetés igénybe vételére az jogosult, aki az alábbi feltételek valamelyikének megfelel:

a)kor miatt: aki a 70. életévét betöltötte és egyedül él,
b)egészségi állapot miatt: aki a megromlott egészségi állapotát szakorvosi véleménnyel vagy zárójelentéssel igazolja és a háziorvos javasolja az ellátását,
c)fogyatékosság, pszichiátriai betegség miatt: aki a fogyatékosságát, pszichiátriai betegségét szakorvosi véleménnyel vagy zárójelentéssel igazolja és a háziorvos javasolja az ellátását,
d)szenvedélybetegség miatt: aki a szenvedélybetegsége következtében beállt szervi károsodását kórházi vagy szakorvosi zárójelentéssel igazolni tudja és mentálhigiénés szakorvos, vagy háziorvos javasolja az ellátását,
e)hajléktalanság miatt: akinek nincs fedél a feje felett vagy az éjjeli menedékhely lakója és az utcai szociális munkás javasolja az ellátását. Nem jogosult az, akit a család vagy egyéb személy befogad vagy aki önkényes lakásfoglaló.”

10. § Az R 48. § (3) bekezdése, valamint a 49. § hatályát veszti.

11. § Az R kiegészül az alábbi 55/A. §-al:

(1) Az Önkormányzat – figyelemmel az Sztv. 58. § (2) bekezdésére – helyi szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre. A kerekasztal tagjai a polgármester, a szociális ügyekben hatáskörrel rendelkező bizottság elnöke, a Jegyző, valamint az Eleken szociális intézményt működtető fenntartók képviselői.

(2) A szociálpolitikai kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülésezik, üléseit a Jegyző vezeti.

(3) A kerekasztal feladatát különösen a szociális igazgatás körébe tartozó rendelet-tervezetek véleményezése, valamint a szolgáltatástervezési koncepcióban rögzített feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése képezi.

12. § Ez a rendelet 2014. július 1-én lép hatályba.

A rendelet 2014. július 2-án hatályát veszti.