Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2019. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a köztemető fenntartásáról, rendjéről, használatának, igénybevételének szabályairól

Hatályos: 2021. 02. 18- 2021. 10. 31

Elek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019. (XI.26.) önkormányzati rendelete

a köztemető fenntartásáról, rendjéről, használatának, igénybevételének szabályairól

2021.02.18.

Elek Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben (a továbbiakban Ttv) valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999.(X.1.)Korm. rendeletben (a továbbiakban Korm. rendelet) foglaltakra, a tisztességes és méltó temetés, a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás feltételeinek biztosításának érdekében a következőket rendeli:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) Temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolthely (kripta), urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt (urnakripta), valamint a hamvasztó üzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely, továbbá az elhunytak hamvainak szórására, bemosására szolgáló parcellák. A temetési helyek egyes formái a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.

b) Temetési hely feletti rendelkezési jog: a temetési hely megváltási (újraváltási) díja ellenében szerzett, a temetési hely használatára irányuló jogosultság, mely felöleli továbbá a jogosultnak a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására (ide értve a rátemetést is), sírjel állítására és mindezek gondozására irányuló jogosítványait, valamint ezzel összefüggésben a rendeletben meghatározott körű kötelezettségek teljesítését, s amely jog a vonatkozó jogszabályi előírások által meghatározott körben ruházható át, illetve szállhat át más személyre.

c) Sírjel: a temetési hely megjelölésére használt különféle eszközök, építmények, tárgyak

d) Temetőfenntartás: A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldterületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

e) Temető üzemeltetése: A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények igénybevételére, működésének és rendjének biztosítására irányuló összehangolt tevékenységek összessége, melyet a köztemető fenntartója– e rendeletben foglalt szabályozás keretei között – köteles ellátni és harmadik személyek felé meghatározni.

f) Temető üzemeltetője: a kegyeleti közszolgáltatási szerződés szerinti szakmai feltételeknek megfelelő, az üzemeltetési feladatokat ellátó, gazdálkodó szervezet.

g) Kegyeleti közszolgáltatás: A köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékeinek megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

h) Temetkezési szolgáltatások: A temetésfelvétel, a halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

i) Temetkezési szolgáltató: Az egyes temetkezési szolgáltatásokat együttesen vagy önállóan végző szolgáltató.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonában és fenntartásában lévő eleki 4169, 4179 helyrajzi számon nyilvántartott görögkeleti és köztemetőre terjed ki. A köztemető fenntartását, üzemeltetését az Önkormányzat az Eleki Közös Önkormányzati Hivatalon keresztül biztosítja.

(2) A köztemetőbe – felekezethez való tartozásra tekintet nélkül – az elhalálozásuk idején érvényes, bejelentett állandó lakhellyel és/vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyeket lehet eltemetni.

(3) A rendeletet alkalmazni kell az eltemettető(k)re, a köztemetőben a temetkezési szolgáltatást ellátó, valamint a köztemetőben egyéb munkát (pl.: síremlékállítást) végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre.

(4) Az Önkormányzati Hivatal köteles a temetőt és létesítményeit rendeletetésre alkalmas állapotban tartani. Gondoskodik a temető és létesítményei rendeltetésszerű használatáról, a temetést végző vállalkozók temetőben végzett tevékenységének felügyeletéről, ellenőrzéséről, a temetések összehangolásáról, a nyilvántartások vezetéséről és az Önkormányzatot megillető díjak beszedéséről.

(5) Az Önkormányzati Hivatal e feladatról vállalkozással kötött üzemeltetési szerződéssel is gondoskodhat.

(6) A temető rendeltetésszerű használatához biztosítani kell:

a) a temető megközelítéséhez szükséges utat;

b) a temető területén belső közlekedési utakat;

c) a temető bekerítését;

d) ravatalozó helyiséget;

e) vízvételi lehetőséget.

(7) Köztemetőben a temetői létesítmények közül a temető bekerítését vagy élő sövénnyel való lehatárolását, a vízvételi lehetőséget és hulladéktárolót kell biztosítani.

(8) A köztemető beépítési előírásait a helyi építési szabályzat és szabályozási terv alapján, vagy ennek hiányában a helyi építési hatóság a hatályos jogszabályok keretei között határozza meg.

(9) A temető és a temetkezési emlékhely építményei, közművei, egyéb infrastrukturális létesítményei építéséhez, létesítéséhez, bővítéséhez, továbbá a kegyeleti emlékhely létesítéséhez külön jogszabályban előírtak szerint a tulajdonosnak engedélyt kell kérnie. Az építési engedélyezési eljárás során a közegészségügyi, az örökségvédelmi, a környezetvédelmi, a közlekedésügyi, a vízügyi, a tűzvédelmi és energetikai szakhatóságok működnek közre. Védett természeti területen elhelyezkedő temető esetén a természetvédelmi szakhatóság közreműködése is szükséges.

(10) A műemlékvédelem alatt álló temetők, temetkezési emlékhelyek és temetési helyek tekintetében a kulturális örökség védelméről szóló törvénnyel összhangban kell eljárni.

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) Temetés: az elhunyt hamvasztásos, vagy koporsós eltemetése

b) Temetési hely: a település igazgatási területén lévő, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, valamint a temetőben létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely

c) Temetkezési vállalkozó: temetési szolgáltatást előkészítő és végző vállalkozó

d) Ravatalozó: az elhunytak eltemetésének előkészítésére szolgáló helyiség

II. Fejezet

A köztemető használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztással vagy hamvasztás nélkül történik, egyházi és világi szertartás szerint.

5. §

Ravatalozás

(1) A település közigazgatási területén csak a temetőben szabad ravatalozni. A köztemetőn kívül ravatalozni a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete engedélyével lehet.
(2) A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók a temetések időpontját (nap, óra)kötelesek legalább 24 órával előtte az Önkormányzatnak bejelenteni.
(3) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.
(4) A felravatalozott koporsót a búcsúztatás, szertartás megkezdéséig a család részére nyitva lehet tartani. A koporsót a temetés előtt véglegesen le kell zárni.
(5) Az elhaltak tetemét a szállítás során a ravatalozásnál, az eltemetésnél a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell kezelni.

6. §

Hamvasztásos temetés

(1) A hamvakat tartalmazó urnát urnafalban, urnasírban és sírhelyre történő rátemetéssel lehet elhelyezni, vagy az elhamvasztott halottak maradványait tartalmazó urnát az eltemettető részére kivételesen kiadható - az átvétel igazolása, illetőleg e körülménynek a nyilvántartásba való feljegyzése mellett.
(2) Az urnafülkék mérete:
a) Egyszemélyes 32 x 32 x 32 cm
b) Kétszemélyes 73,5 x32 x 32 cm1

7. §

Sírhelyekbe történő temetés

(1) A sírhelyparcellákban és sorokban a temetkezés helyét folyamatos sorrendben kell kijelölni.
(2) Koporsós temetésnél a sírhelyek lehetnek felnőtt sírhelyek és gyermeksírhelyek.
(3) A felnőtt sírhelyekbe 10 évnél idősebb korban elhunytak, gyermeksírhelybe 10 éves vagy ennél fiatalabb korban elhunytak betemetése lehetséges. Meglévő gyermeksírhelybe urna is betemethető.
(4) A sírboltok, a gyermeksírhelyek, a kettős sírhelyek és az urnasírhelyek részére az üzemeltető külön táblát vagy sort jelölhet ki.
(5) Egy koporsóba főszabályként egy elhunyt temethető, kivéve, ha az anya halála és az újszülött perinatális halála miatt az eltemetés egy időben történik, és az eltemettető így rendelkezett.
(6) Hamvasztásos temetésnél a hamvakat tartalmazó urnát lehet urnaférőhelyekbe elhelyezni vagy sírhelybe, sírboltba rátemetni.
(7) A koporsós sírhelybe (sírboltba) temethető urnák számát azok befogadóképessége határozza meg.

8. § (1) A köztemetőben levő sírhelyek méretei:

a) egyszemélyes felnőtt sírhely: 2,20 m hosszú, 1,00 m széles, 2,00 m mély;

b) kétszemélyes felnőtt sírhely: 2,20 m hosszú, 2,00 m széles, 2,00 m mély;

c) az építhető sírbolthely (kripta): 2,20 m hosszú(kétszemélyes sírhely), 2,00 m széles, 2,00 m mély.

d) koporsós rátemetés (mélyített sírhely) esetén a felülre kerülő koporsó aljának legalább 1,60 m mélyre kell kerülnie a felszíntől.

(2) Az elhaltakat az elhalálozás idejének sorrendje szerint a következő sírhelyre kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket.

(3) A rendelkezésre jogosultnak a rátemetést a Népegészségügyi Intézetnél engedélyeztetni kell. A rátemetésre vonatkozó engedélyt a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett csak akkor lehet kiadni, ha a sírhely táblát még nem zárták le, és a későbben eltemetett részére sírhely esetén a 25 év, urnasírhely esetén a 10 év nyugvási idő biztosítható. Erről a rendelkezésre jogosult nyilatkozatot kérhet.

(4) Egy felnőtt sírhelyre még egy kisméretű koporsó, vagy a sír mélyítése mellett még egy nagy és kis koporsó temethető.

(5) Családi / kettős / sírhely 2 nagykoporsó elhelyezésére szolgál. Kettős sírhely egy-egy részébe ugyanolyan mértékben történhet rátemetés, mint az egyes felnőtt sírba.

(6) A rátemetés csak akkor történhet, ha az elhunyt részére a 25 éves porladási idő biztosított, vagyis 25 éven belül a parcella nem került felszámolásra.

9. §

Sírboltba temetés

(1) A sírbolt (kripta) legalább két koporsó elhelyezését biztosító, terepszint alatti és feletti, illetve kizárólag terepszint feletti építményrészből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadott koporsók száma határozza meg. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a Fenntartó jelöli ki.
(2) A sírboltokba történő temetés rendjét a sírboltkönyv (parcella nyilvántartás) határozza meg.
(3) Sírbolt a fenntartó hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben, az építési hatóság engedélyével építhető. A Fenntartónak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.
(4) Sírboltban halottat csak kettős koporsóban szabad elhelyezni, mely közül az egyiket légmentesen kell lezárni.
(5) A sírbolt felett a tulajdonos rendelkezik, aki a sírbolthely díját megfizette és a sírboltkönyvbe rendelkezői minőségét bejegyezték.
(6) A sírbolt fenntartásáról annak tulajdonosa, a tulajdonos elhalálozása után pedig azok kötelesek egyetemlegesen gondoskodni, akik a sírboltba temetkezhetnek. A sírbolt állagromlása esetén fel kell szólítani a fenntartásra kötelezett személyeket a sírbolt helyreállítására. Ha a felszólítás eredménytelen, az Önkormányzati Hivatal Jegyzője elrendelheti a síremlék, sírbolt eltávolítását, illetve a sírboltba temetkezést megtilthatja.

10. §

Sírnyitás

(1) A sírhely, sírbolt felnyitását az elhalt közeli hozzátartozója, vagy az kérheti, aki az eltemettetéséről gondoskodott.
(2) A sír vagy sírbolt felnyitását a temető fekvése szerint illetékes Népegészségügyi Intézet engedélyezheti. Nem minősül sírnyitásnak a koporsós temetésre használt temetési helynek urna elé helyezése céljából történő megbontása.
(3) Rendkívüli módon bekövetkezett halál esetén – az eltemetéstől számított 25 éven belül – a hamvasztáshoz szükséges sírnyitási engedély megadásakor az elhalálozás helye szerint illetékes rendőrhatóság hozzájárulása is szükséges.
(4) Temető / rész / kiürítésével összefüggésben szükséges áttemettetés céljából történő sírnyitás esetén a sírnyitási engedély az eltemettető, illetve az elhalt közeli hozzátartozója hozzájárulása nélkül is megadható, ha az eltemettető, illetve a közeli hozzátartozó az áttemettetésről gondoskodik.

11. §

Síremlékek

(1) A síremlékek felállítását az üzemeltető felé be kell jelenteni.
(2) A síremlék a sírhely határain túl nem terjedhet, magassága az 1,5 métert nem haladhatja meg, kegyeletet és közízlést nem sérthet.
(3) Kegyeletet, közízlést sértő síremlék eltávolítását a Jegyző rendelheti el.
(4) Amennyiben a kötelezett határidőre a lebontást nem hajtja végre, a Jegyző – a tulajdonos költségére – a síremléket az üzemeltetővel eltávolíthat

12. §

Sírhelyek, sírboltok használati ideje

(1) A sírhely, urnasírhely használati ideje a megváltástól számított 25, illetve sírbolt esetén 60 év. Amennyiben a terület nem kerül átrendezésre, a használati idő a sírhely újraváltása után újabb 25 évre meghosszabbítható.
(2) Kettős sírhely használati ideje az utolsó betemetés napjától számított 25 év. A 145/1999.(X.01.) Korm.r.18. §.(7) bekezdése alapján, ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemettetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.
(3) Az urnafülke használati ideje 10 év, a használati idő az urnafülke újraváltása után újabb 10 évre meghosszabbítható2
III. Fejezet

A temető rendje

13. § (1) A temető rendjét szabályozó hirdetéseket a temető bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni.

(2) A temető rendje érdekében a még üresen lévő és a rendezési terv szerint fel nem használt foghíjas területű sírhelyeket szabad csak felhasználni újabb sírhelyek kijelölésére.

(3) Az eddig megváltott sírhelyek kijelölése nem változik, de azokra is vonatkozik az új sírhely díja, amennyiben a 25 évre szóló megváltási idő lejár.

(4) Az eddig megkezdett sírsorokban sírhelyet kijelölni csak a rendezési terv szerint, még üresen álló, kihagyott helyeken lehet. Ezen foghíjak betöltése után az Önkormányzat új sírhelysort fog kijelölni.

(5) A ravatalozó előtti területen, a még meglévő, egy megkezdett sírhelysort elsősorban a mögöttes sorban nyugvó, hozzátartozói viszony figyelembevételével még be kell fejezni. A ravatalozó mellett és előtte az Önkormányzat újabb döntéséig sírhelyet nem lehet kijelölni.

(6) Köztemetőben gépjárműben közlekedni tilos! Súlyos mozgássérült, járóképtelen hozzátartozót szállító jármű, valamint a köztemetőben munkavégzés céljából tartózkodó járművek számára a köztemető üzemeltetője behajtási engedélyt adhat.

(7) A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést sérti, a látogatókat megbotránkoztatja.

(8) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot az erre rendszeresített hulladéktárolóban kell elhelyezni. Kő, beton, továbbá egyéb nem kommunális hulladék elhelyezése tilos! A hulladék elhelyezéséért díj nem szedhető.

(9) Kutyákat és egyéb állatokat a temető területére bevinni tilos!

(10) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a fákat, a bokrokat, továbbá a temető területén található bármilyen más tárgyat megrongálni, vagy beszennyezni, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül eltulajdonítani tilos, ezekért az Önkormányzat nem tartozik felelősséggel,

(11) A köztemető területén a tűzgyújtás, sírok, síremlékek, növényzet rongálása, beszennyezése tilos! Kegyeleti céllal gyertya- és mécses gyújtás megengedett annak égetésénél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen.

(12) A temetőben végzendő minden munkát- kivéve a sírgondozást – a temető fenntartójánál, Önkormányzatnak be kell jelenteni. Az engedélyköteles tevékenységnél az engedélyt is be kell mutatni. A temető területén lévő sírhelyek gondozását a sírhely felett rendelkezni jogosult saját maga vagy megbízottja útján végzi.

(13) 14 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat, az általuk okozott károkért a felügyeletükkel megbízott személy.

(14) A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket, sírkeretet a lehető legrövidebb időn belül, de maximum 6 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad, elszállításáról az eltemettető köteles gondoskodni.

(15) A köztemető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat ( koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa, stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak(növények) a sírhely méreteit nem haladhatják meg. Fákat, cserjéket a sírhelyen kívüli területen magánszemély csak engedéllyel ültethet.

(16) A sírhelytáblákon és sírhelysorokon kívül tilos a temető területét felásni, a földet elvinni, vagy azt sírhantolásra felhasználni.

IV. Fejezet

A temetési hely használati ideje és megváltási díja

14. § (1) A sírhelyek díját az Önkormányzat Képviselő-testülete állapítja meg. Ezek összegét évente felül kell vizsgálni.

(2) A temetkezési hely használati, illetve újra megváltási díját a temettetőnek előre kell megfizetnie az Fenntartó részére.

(3) A temetkezési helyek megváltási és újra megváltási díját az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(4) Az egyes temetkezési helyeket az elhunyt hozzátartozójának, ill. az eltemettetőnek meg kell váltania (egyszeri megváltás) és ezzel a temetkezési hely felett rendelkezési jogosultságot szerez. A rendelkezési jog kiterjed a temetési hely használata mellett a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására.

(5) A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(6) A temetési hely feletti rendelkezési jog

a) egyszemélyes sírhely esetén a koporsós betemetés, ill illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) kétszemélyes sírhely esetén a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától

c) számított 25 év,

d) gyermeksírhely esetén koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év, sírbolt esetén 60 év,

e) urnasírhely esetén 10 év

f) urnafülke esetén 10 év3

(7) A temetkezési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítása (újraváltás) esetén a meghosszabbítás legrövidebb időtartama nem lehet kevesebb a használati idő tartamánál.

(8) Ha a (6) bekezdés a)-b) pontban meghatározott sírhelyek használati időtartama alatt nem történik újabb koporsós betemetés, a sírhely további használati jogát csak újraváltással lehet biztosítani.

(9) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető, vagy a sírtábla nem kerül lezárásra, vagy átrendezésre. A használati idő korlátozása esetén a díj arányos részét kell megfizetni.

(10) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve a temetési hely megszűnik. Emellett megszűnik a rendelkezési jog - a jogosult és az üzemeltető között létrejött megállapodás alapján - a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetőleg elhamvasztásával is, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(11) Ha a rátemetést megrendelő nem azonos a rendelkezési jog jogosultjával, akkor teljes bizonyító erejű magánokiratok követelményeinek megfelelő engedélyt kell bemutatnia és leadnia az üzemeltetőnek.

(12) A temetési hely feletti rendelkezési jog lejárta előtt 6 hónappal a temető fenntartója hirdetmény útján köteles tájékoztatni a rendelkezésre jogosultat a lejárat időpontjáról, az újraváltás lehetőségéről - vagy annak hiányában az elutasítás indokáról - és díjáról.

(13) A lejárt temetkezési helyekkel kapcsolatos eljárás:

a) Újra megváltási lehetőség.

b) A temető átrendezését, valamint a megváltási idő (25 év) lejártával meg nem újított megváltás esetén követendő eljárásokat a Ttv. és a Korm. rendelet tartalmazzák. Ugyancsak ezen jogszabályok rendelkeznek a halotti maradványok közös sírba tételéről.

(14) Amennyiben a hozzátartozó a megváltási idő letelte előtt az elhunytat áttemetteti, a megváltási díjból visszatérítés nem jár.

(15) A megváltott, de fel nem használt temetkezési hely megváltáskori díját a megváltástól számított egy éven belül a kezelési költség levonásával az ügyfél kérésére vissza kell téríteni.

(16) A temetkezésre megváltott hely magánszemélyek között csere vagy adásvétel tárgya nem lehet.

15. §

Temetkezési helyek kialakításának rendje

(1) A temetőt fasorok, vagy cserjesorok, vagy utak révén jól elkülöníthető folyószámmal ellátott sírhelytáblákra (parcella), azon belül a sírhelytáblákat sorszámozott sírhelyekre kell felosztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.
(2) A temető fenntartója a temetőről térképet, nyilvántartást kell készíteni, melyben folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sírhelyparcellák, sorok, illetve sírhelyek teltek be, illetve mely területek szabadok.
(3) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az üzemeltető által meghatározott temetkezési rend szerint kell végrehajtani.
(4) A temető kialakítását, a parcellák felhasználási módját parkrendezési terv alapján a Képviselő-testület hagyja jóvá.
(5) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés után le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba temetni, rátemetni csak a következő nyugvási időre szóló sírhelydíj befizetése ellenében lehet.
(6) A díszsírhelyeket külön kell kijelölni.
(7) A köztemető részletes térképét a ravatalozó bejáratánál ki kell függeszteni, és a változásokat legalább félévenként ki kell egészíteni.
(8) A térkép elkészítése és folyamatos vezetése az üzemeltető feladata.
(9) A holttestmaradványok elhelyezésére külön helyet kell kijelölni.
(10) Az elhamvasztottak hamvait tartalmazó urnákat a köztemetőben:
a) urnatemetőül kijelölt táblában;
b) hozzátartozó sírjában lehet elhelyezni;
(11) Az Fenntartó joga, hogy az elhanyagolt, elgyomosodott, s ezáltal a környezetet is veszélyeztető sírhelyeknél a rendelkezési jog jogosultjának eredménytelen írásbeli felszólítását követően a szükséges munkálatokat a rendelkezési jog jogosultjának költségére elvégeztesse. A környezetet veszélyeztető sírjelek esetén azok eltávolításáról az üzemeltető a jogszabályi előírások figyelembevételével gondoskodik.
(12) A rátemetéskor lebontott síremlék - hacsak jogszabály vagy az építésügyi hatóság határozata eltérően nem rendelkezik - egy éven belül visszaállítandó. A lebontott síremléknek a temető területén történő tárolása a kijelölt kőtárolóban történik. Az így elhelyezett síremlékek esetleges megrongálásáért a Fenntartót anyagi felelősség nem terheli.
(13) A lejárt és újra nem váltott, vagy újra nem váltható síron lévő síremlékről az üzemeltető az újraváltásra meghirdetett határidő leteltét követően köteles a sírhely felett korábban rendelkezésre jogosultat - vagy a nyilvántartásban fellelhető utolsó betemetés megrendelőjét - írásban figyelmeztetni a síremlék bontására és elszállításával kapcsolatos kötelezettségére. Ha az üzemeltető fenti írásbeli figyelmeztetése ellenére a kötelezett a sírhely lejártát követő 1 éven belül sem tett eleget kötelezettségének, a síremlék lebontható és értékesíthető. A síremlék bontásáról, tárolásáról, értékesítéséről és annak eredménytelensége esetén megsemmisítéséről az üzemeltető köteles nyilvántartást vezetni és azokat öt évig megőrizni. Az értékesítésből származó bevételnek a bontás és a tárolási díj összegén felüli részét ezen időtartamon belül az írásban figyelmeztetett kötelezett részére vissza kell fizetni. Lezárt temető, temetőrész (parcella) esetében a Korm. rend. 19. §-a szerint kell eljárni.
(14) Az exhumáláskor lebontott és feleslegessé vált síremléket, törmeléket, a rendelkezésre jogosult vagy meghatalmazottja (megrendelő) a bontást követő egy hónapon belül köteles elszállíttatni, ennek hiányában az üzemeltető gondoskodik a sírkőmaradványok és a törmelék elszállításáról a rendelkezésre jogosult költségére.
(15) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos a temetőben minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.
(16) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt elégetni a temetőben tilos.
(17) A sírhely gondozása úgy végezhető el, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatóknak kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.
V. Fejezet

A sírhelyek méretezése, a sírhelyek alkalmazásának szabályai

16. § (1) A sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen. A sírgödör mélysége a talaj és egyéb viszonyoktól függően 160-250 cm. Koporsóba történő rátemetés esetén a sírhelyet szükség szerint úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó alja legalább 160 cm mélyre kerüljön.

(2) A sírok egymástól lévő távolsága 70 cm, a sorok közötti távolságnak 70 cm-nek kell lenni. A sírhelytáblák között legalább 1 m-es utat kell hagyni.

(3) Urna földbetemetése esetén a sírhely mérete 70x70 cm, mélysége 50 cm.

(4) A díszsírhelyek a temetőnek erre a célra rendelt területén fenntartott sírhelyek, amelyeket a haza, a közösség, a település érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett és maradandó érdemeket szerzett személyek részére az Önkormányzat örök temetkezési helyül adományoz.

(5) A díszsírhelyért megváltási díjat fizetni nem kell, az Önkormányzat engedélyével az elhalt házastársa is díszsírhelyre temethető.

(6) Az adományozott díszsírok a köztemető fennállásáig megmaradnak. A temető megszűnése, vagy átrendezése esetén a díszsírhelyek áthelyezéséről a Képviselő-testület dönt.

(7) A díszsírhelyek megfelelő gondozása a hozzátartozók, azok hiányában az Önkormányzat feladata.

VI. Fejezet

A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltási díja, a ravatalozó használat díja

17. § (1) A köztemetőben a kegyeleti közszolgáltatásokat az Önkormányzat biztosítja. Az üzemeltető vezeti a nyilvántartó könyvet és a sírbolt könyvet. A bejegyzések nem tartalmazhatják a halál okát.

(2) A sírhelyekért fizetendő megváltási díjat, valamint a temetési hely felett rendelkezési jog időtartamát (használati idő) a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A sírhelyekért, sírboltokért fizetendő megváltási díjakról az üzemeltető köteles a hozzáfordulóknak tájékoztatást adni.

VII. Fejezet

A temetési szolgáltatás, a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységének ellátásának szabályairól

18. § (1) A temetési szolgáltatásokat cégbírósági bejegyzéssel, vagy vállalkozói igazolvánnyal rendelkező vállalkozók végezhetik.

(2) A temető területére csak kész síremlék, valamint a sírbolt és sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyagot szabad bevinni. Az anyag tárolási helyét az Önkormányzat jelöli ki.

(3) A köztemetőben végzendő minden munkát- kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növényekkel való beültetését és díszítését – az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(4) A munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

VIII. Fejezet

A temetői kötelező nyilvántartások vezetése

19. § (1) A köztemetőben térképes állapotfelmérésen és kitűzésen alapuló sírhely-, sírkő-, és sírbolt-nyilvántartást kell vezetni.

(2) A nyilvántartásba minden temetés / urnaelhelyezés / során az alábbi adatok kerülnek.

a) Folyószám, a temetés (urnaelhelyezés vagy a hamvak szétszórásának) napja, az elhalt neve, leánykori neve, a születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének címe, foglalkozása, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

b) A nyilvántartáshoz betűsoros névmutatót is mellékelni kell.

c) A sírbolt-nyilvántartásba a sírboltszám feltüntetésén túl a sírbolt tulajdonosának a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is be kell jegyezni.

(3) A holttestmaradványok közös sírba helyezését a nyilvántartásban időpont és hely megjelölésével be kell vezetni.

(4) A temetői nyilvántartásokat a temető fennállásáig meg kell őrizni.

(5) A nyilvántartásokból a hozzátartozók részére díjmentes szóbeli vagy írásbeli felvilágosítást adni kell.

(6) A nyilvántartások meglétéért és folyamatos vezetéséért a temető üzemeltetője felelősséggel tartozik. A temetést végző vállalkozó felelős az adatszolgáltatásért.

IX. Fejezet

A temető lezárása és megszüntetése

20. § (1) Ha a temető / sírparcella, sor / lezárásáról a 25 éves sírhelyhasználati, illetve 10 éves urnasírhely használati idő lejárt, az Önkormányzat az újbóli temetések lehetővé tétele céljából a temetőt kiürítheti. A kiürítést megelőzően hirdetményben, legalább 3 alkalommal a helyi és országos sajtóban és a helyben szokásos módon közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítést megelőzően hat hónappal, a továbbiak pedig kéthavonta történjenek. A hirdetményt az Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, a temető hirdető tábláján, ravatalozón és az érintett temetőrészen is ki kell függeszteni.

(2) A kiürítés folytán megüresedett sírhelyek térítés nélkül kerülnek vissza az Önkormányzat birtokába.

(3) A temető / rész / kiürítésekor a síremlékkel annak létesítője, halála esetén örököse jogosult rendelkezni. Ha a síremlék létesítője vagy örököse a megjelölt időpontig nem rendelkezik, a síremléket az Önkormányzat értékesítheti. Az így befolyt összeg kizárólag a temető fenntartására fordítható.

(4) Ha a lejárt használati idejű temetési helyen lévő holttestmaradványokat az elhunyt hozzátartozója máshol el kívánja temetni, erről a kiürítésre megjelölt időpontig kell gondoskodnia. Ennek hiányában a holttestmaradványokat (az urnákat) a kiürítésre megjelölt időpontot követő 6 hónap elteltével – az Állami Népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatnak a temető fekvése szerint illetékes intézet jelenlétében – közös sírhelyben kell elhelyezni, illetve a hamvak az arra kijelölt helyen szétszórhatók.

X. Fejezet

Vegyes és záró rendelkezések

Ellenőrzés

21. § (1) A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását a Ttv., valamint a Korm.r. értelmében a jegyző ellenőrzi.

(2) A jegyző az ellenőrzés keretében meghatározott jogkörében

a) felhívhat a jogszabályokban és jelen rendeletben foglalt rendelkezések betartására;

b) kegyeleti közszolgáltatási szerződés esetén ellenőrzi a szerződésben foglaltak maradéktalan teljesítését. Szerződésszegés esetén kezdeményezheti a szerződés felmondását.

(3) A jegyző az ellenőrzés során a köztemetőben vezetett nyilvántartásokba betekinthet, továbbá vizsgálhatja a temetőben szolgáltatást végzők jogosultságát.

22. § (1) A rendelet 2019. november hó 27 -én lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a temetőről és temetkezési tevékenységről szóló 28/2004.((IX.27.) önkormányzati rendelet.

1. számú melléklet

SÍRHELYEK

urnasírhely

10.évre


6.000.- Ft

1 személyes sírhely

25.évre

6.000.- Ft

2 személyes sírhely

25.évre

12.000.- Ft

3 személyes sírhely

25.évre

18.000.- Ft

2 személyes sírbolthely (kripta)

25.évre

60.000.- Ft

Sírbolt

60 évre

130.000.- Ft

Urnafülke egyszemélyes

10 évre

20.000.- Ft

Urnafülke kétszemélyes

10 évre

40.000.- Ft

Urnafülke újra megváltása

10 évre

20.000.- Ft

Sírjelölő kereszt (amennyiben az önkormányzat biztosítja)

10.000.- Ft

1

Módosította: 2/2021.(II.17.) önkormányzati rendelet

2

Beiktatta: 2/2021.(II.17.) önkormányzati rendelet

3

Módosította: 2/2021.(II.17.) önkormányzati rendelet