Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2020. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

fiatalok első lakáshoz juttatásának támogatásáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2022. 10. 06

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2020. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

fiatalok első lakáshoz juttatásának támogatásáról1

2021.01.01.

Elek Város Polgármestere Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testületének hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésére figyelemmel az alábbi rendeletet alkotja:

I. Általános rendelkezések

1. § (1) A támogatás a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatása céljából Eleken történő lakásvásárláshoz, vagy új ház építéshez nyújtható. A támogatás mértéke új ház építése esetén 500.000.- Ft, lakásvásárlás esetén a megvásárolt ingatlan vételárának 10%-a, maximum 500 000.-Ft.

(2) A támogatásban csak olyan igénylő(k) részesülhet(nek), aki(k)nek az önkormányzattal szemben nem áll fenn tartozása.

(3) A képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletében állapítja meg a támogatásra felhasználható keretet.

2. § A támogatásban olyan igénylő(k) részesülhet(nek), aki(k) lakásigényüket lakásvásárlás, vagy építés útján kívánják megoldani.

II. A támogatás nyújtásának feltételei

3. § (1) A támogatásban azok részesíthetők, akiknek:

a) házastársak és élettársi kapcsolatban állók esetében legalább a pár egyik tagjának, vagy a kiskorú gyerekét egyedül nevelő szülőnek Eleken legalább 1 éve lakóhelye van,

b) neki, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének együttesen legfeljebb 50 %-os tulajdoni hányada van olyan ingatlanban, amely öröklés útján került a tulajdonába, de azt ténylegesen nem birtokolja,

c) önkormányzati tulajdonban lévő lakásra bérleti jogviszonya nincs, vagy arról írásban érvényesen lemondott és azt a bérbeadó írásban elfogadta.

(2) A lakásvásárlás támogatása esetén a vásárolt lakás értéke nem haladhatja meg a 15.000.000.- Ft-ot, (azaz Tizenötmillió forintot), és a lakás műszaki állapota folytán a vásárlástól számított 10 évig rendeltetésszerűen használható, valamint az adásvétel a kérelem beadásának időpontja előtt legfeljebb 18 hónapnál korábban történt.. A támogató a rendeltetésszerű állapotot a támogatásról szóló döntés meghozatala előtt ellenőrizheti.

4. § (1) Nem részesíthető támogatásban az, aki:

a) lakásingatlanát előzőleg elidegenítette,

b) saját maga, vagy vele együtt lakó nagykorú családtagja önhibájából nem folytat kereső tevékenységet,

c) 5.000.000.- Ft-ot meghaladó ingó vagy ingatlan vagyonnal rendelkezik,

d) a vele együttlakó és költöző családtagjai egy főre eső havi igazolt jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének nyolcszorosát meghaladja,

e) lakóingatlanát közeli hozzátartozójától vásárolja,

f) az önkormányzattól korábban már kapott ilyen jellegű támogatást.

g) a kérelem kötelező mellékleteit képező dokumentumokat hiányosan adja le és azokat határidőn belül nem pótolja.

(2) A képviselő-testület az e) pont alkalmazásától különös méltányosságból eltekinthet.

III. A támogatás igénylése

5. § (1) A támogatás iránti kérelmet az Eleki Közös Önkormányzati Hivatal Foglalkoztatási Irodájában kell benyújtani.

(2) A támogatás iránti kérelmet építés esetén a lakásépítés bejelentésének egy példányával és annak minden előírt mellékletével együtt kell benyújtani.

IV. A támogatás biztosítása

6. § (1) A lakásvásárlás, építés támogatására irányuló kérelemről a képviselő-testület 30 napon belül, legkésőbb a következő képviselő-testületi ülésen határozattal dönt.

(2) Támogatás nyújtása esetén a támogatással vásárolt, épített ingatlanra, az önkormányzat javára 5 évi időtartalma elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

(3) Ha a támogatással vásárolt, épített ingatlant 5 éven belül támogatott(ak) elidegeníti(k), a támogatást vissza kell fizetni.

Nem kell visszafizetni, ha a támogatott(ak) Eleken másik lakást vásárolt(nak) a támogatott ingatlan elidegenítésétől számított 60 napon belül, és erről ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződést bemutatják, illetve ezen időtartamon belül lakásépítést kezdenek Elek városban. Ez esetben az elidegenítési és terhelési tilalom az újonnan szerzett ingatlanra kerül bejegyzésre.
(4) A támogatás összegének átutalásáról a határozat jogerőre emelkedését követő 3 munkanapon belül kell gondoskodni az adásvételi szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéd számlájára történő átutalással. Építés támogatása esetén a támogatás összegét a megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 3 munkanapon belül a jogosult(ak) számlájára kell átutalni. Amennyiben az adás-vételi szerződés megkötése és a vételár kifizetése már a támogatói kérelem benyújtása előtt megtörtént, abban az esetben a támogatás összegének átutalásáról a megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 3 munkanapon belül a jogosult(ak) számlájára kell utalni.
(5) A támogatás összege vásárlás esetén utolsó részletként használható fel.
(6) A szülők javára esetlegesen bejegyzett haszonélvezeti jog a támogatás nyújtása szempontjából nem minősül kizáró oknak.

V. Értelmező rendelkezések

7. § (1) E rendelet alkalmazásában fiatalnak minősül, aki(k)

a) a házaspár, az élettársi kapcsolatban állók estében esetében, ha a támogatási kérelem benyújtása időpontjában legalább a házastársak, élettársak egyike,

b) kiskorú gyermekét egyedül nevelő szülő esetében, ha a támogatás benyújtásának időpontjában

nem töltötte be a 40. évét.

(2) Élettársi kapcsolatnak élőnek minősül aki a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:514. § [Az élettársi kapcsolat létrejötte és megszűnése] (1) és (2) bekezdésében foglaltaknak megfelel.2

VI. Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet 2021. január 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 4/2018.(II.27.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Kérelem fiatalok első lakáshoz jutásának támogatásához
Név:_______________________________________________________________________
Születési név:________________________________________________________________
Születési hely:__________________születési év:_________hó:____________nap:_________
Anyja neve:_________________________________________________________________
valamint
Név:_______________________________________________________________________
Születési név:________________________________________________________________
Születési hely:__________________születési év:_________hó:____________nap:_________
Anyja neve:_________________________________________________________________
Elek,_______________________________utca______________szám alatti lakos(ok) kérem/kérjük, hogy az önkormányzat, mint fiatal házaspárnak/gyermeküket közösen nevelő élettársaknak/kiskorú gyermekét egyedül nevelő szülőnek a fiatalok első lakáshoz jutásához nyújtható 500.000.- Ft támogatást állapítson meg részemre/részünkre, az Elek______________________utca_______szám alatti lakás vásárlásához/építéséhez. A megvásárolni kívánt lakás vételára:______________________Ft.
Az ingatlan adásvételének lebonyolításával_____________________________ügyvédet bíztuk meg. Számlaszáma:______________________________________________________
Építés estén kérelmező számlaszáma:_____________________________________________
A támogatás biztosítása esetén hozzájárulok/hozzájárulunk ahhoz, hogy a támogatással vásárolt/épített lakásra az önkormányzat javára 5 év időtartamra jelzálogjog, ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerüljön bejegyzésre.
Nyilatkozat
Büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelentem/kijelentjük, hogy a rendelet tartalmát ismerjük és velem/velünk szemben az abban felsorolt kizáró okok nem állnak fenn.
Jelenleg lakóhelyünkön Elek,________________________utca______szám alatti lakást ___________________minőségben használjuk_______óta.
Kijelentem/kijelentjük, hogy önkormányzati tulajdonban lévő lakásra bérleti jogviszonyom/jogviszonyunk nincs.
Elek,_______év_____________________hó______nap
____________________________ ___________________________
aláírás aláírás
Értesítési telefonszám:____________________________
A kérelem mellékletei:

1. Jövedelemigazolás(ok) az igénylő(k) és vele közös háztartásban élő együtt költöző családtagok a kérelem benyújtását megelőző 6 havi nettó jövedelméről.

2. Házastársak: személyi igazolvány, lakcímkártya, adóazonosító kártya és házassági anyakönyvi kivonat másolata.

3. Élettársak: személyi igazolvány, lakcímkártya, adóazonosító kártya és élettársi közösség igazolása hatósági bizonyítvánnyal.

4. Élettársak közös gyermekének/gyermekeiknek szülési anyakönyvi kivonata másolata, lakcímkártya másolata.

5. Kiskorú gyermekét/gyermekeit egyedül nevelő szülő gyermekének/gyermekeinek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártya másolata.

6. Adásvételi szerződés, építés esetén az építkezés bejelentéséről szóló irat és mellékletei.

1

Az önkormányzati rendeletet az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 7. napjával.

2

Az (1) és (2) bekezdés: (1) Élettársi kapcsolat áll fenn két olyan, házasságkötés nélkül közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben (a továbbiakban: életközösség) együtt élő személy között, akik közül egyiknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy élettársi kapcsolata, és akik nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri kapcsolatban. (2) Az élettársi kapcsolat az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén az életközösség létesítésével jön létre, és megszűnik, ha az élettársak egymással házasságot kötnek, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítenek vagy az életközösségük véget ér.