Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete

a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatásáról

Hatályos: 2022. 10. 08- 2024. 02. 29

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete

a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatásáról

2022.10.08.

Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Elek város közigazgatási területén épülő, illetve megvásárolni kívánt lakásokra.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában fiatalnak minősül

a) a házaspár,

b) kiskorú gyermekét egyedül nevelő szülő, ha a támogatási kérelem benyújtása időpontjában legalább a házastársak egyike, továbbá a kiskorú gyermekét egyedül nevelő szülő nem töltötte be a 40. életévét.

3. A támogatásra való jogosultság feltételei

3. § (1) Támogatás adható

a) házaspárnak,

b) egyedülállónak

azzal, hogy házastársak esetében legalább a pár egyik tagja, vagy a kiskorú gyerekét egyedül nevelő szülő legalább 1 éve eleki lakóhellyel rendelkezik.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja esetében akkor kérelmezhető a támogatás, ha a háztartásban kiskorú gyermeket nevel.

(3) A támogatás igénylésének feltétele, hogy az igénylő, valamint házastársa, gyermeke, vele együttköltöző családtagja lakástulajdonnal vagy résztulajdonnal, állandó lakáshasználói joggal nem rendelkezik, illetve soha nem is rendelkezett és önálló lakás teljes tulajdonjogát szerzi(k) meg, továbbá a vele együttlakó és költöző családtagjai egy főre eső havi igazolt jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét nem haladja meg.

(4) A (3) bekezdésben foglaltak alól kivételt képez:

a) a komfort nélküli vagy szükséglakás, illetve átmeneti elhelyezésként szolgáló lakásbérlet,

b) a tulajdon és résztulajdon szempontjából ha a kérelmezőnek, vagy kérelmezőknek, illetve kiskorú gyermekének

ba) együttesen legfeljebb 50 %-os tulajdoni hányada van olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonába, vagy

bb) tulajdonában lévő lakás lebontását az építésügyi vagy építésfelügyeleti hatóság elrendelte, vagy az építésügyi hatóság engedélyezte vagy az építésfelügyeleti hatóság tudomásul vette vagy

bc) a lakás öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező benne lakik.

(5) Házastársak kizárólag együtt részesíthetők támogatásban és csak akkor, ha a megszerzett ingatlanon mindketten szereznek tulajdoni illetőséget.

(6) Nem jogosult a támogatásra az, aki

a) a 40. életévét betöltötte;

b) a lakás építéséhez vagy vásárlásához a kérelmező/kérelmezők saját erővel nem rendelkezik/rendelkeznek

c) a méltányolható lakásigényt – a lakáscélú állami támogatásokról szóló a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet szerinti - meghaladó lakást épít vagy vásárol,

d) a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti hozzátartozók közötti jogügylethez kívánja felhasználni a támogatást,

e) korábban már kapott első lakáshoz jutók támogatást az önkormányzattól.

4. A támogatás formája és összege

4. § (1) A támogatás vissza nem térítendő önkormányzati támogatás.

(2) A lakásvásárlás támogatása esetén

a) a vásárolt lakás értéke nem haladhatja meg a 20.000.000.- Ft-ot, (azaz húszmillió forintot), valamint

b) az adásvétel a kérelem beadásának időpontja előtt legfeljebb 18 hónappal korábban történt.

(3) A támogató a rendeltetésszerű állapotot a támogatásról szóló döntés meghozatala előtt ellenőrizheti.

(4) A támogatás mértéke új ház építése esetén 500.000.- Ft, lakásvásárlás esetén a megvásárolt ingatlan vételárának 10%-a, maximum 500 000.-Ft.

(5) Azon lakások esetben, amelyek komfortfokozata nem éri el a komfortos lakás komfortfokozatát a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezései szerint, a támogatás összege legfeljebb 150.000.-Ft.

5. A támogatás visszafizetése

5. § (1) A támogatást a Ptk. szerinti kamat felszámításával teljes összegben vissza kell fizetni, amennyiben

a) a kérelmezők a támogatás megszerzése érdekében valótlan adatokat közöltek, egyéb megtévesztő magatartást tanúsítottak, vagy a támogatást nem a kérelemben rögzített célja fordították;

b) az építkezés, illetve az adásvétel a támogatás odaítélését követően a kérelmezőknek felróható okból meghiúsult;

c) a kérelmezők a támogatással érintett ingatlant a támogatás megítélésétől számított öt éven belül elidegenítik, lebontják.

(2) Házastársak esetében a támogatás visszafizetésének kötelezettsége a házastársakat egyetemlegesen terheli.

(3) Nem kell visszafizetni a támogatást, ha a támogatott(ak) Eleken másik lakást vásárolt(nak) a támogatott ingatlan elidegenítésétől számított 60 napon belül, és erről ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződést bemutatják, illetve ezen időtartamon belül lakásépítést kezdenek Elek városban. Ez esetben az elidegenítési és terhelési tilalom az újonnan szerzett ingatlanra kerül bejegyzésre.

6. A támogatási kérelmek elbírálása, a támogatással kapcsolatos eljárás

6. § (1) A támogatás iránti kérelmet Elek város jegyzőjéhez kell benyújtani, melyen szerepelnek - különösen - a kérelmező(k) és együtt költözők személyi adatai, az épülő, illetve a megvásárolni kívánt lakás azonosító adatai.

(2) A kérelemhez csatolni kell

a) építés esetén a végleges építési engedélyt;

b) vásárlás esetén az adásvételi szerződést.

(3) A támogatási kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(4) A képviselő-testület a kérelem tárgyhó 20. napjáig történő beérkezése esetén a kérelem benyújtásának hónapján, tárgyhó 20. napját követően beérkező kérelem esetén a tárgyhót követő hónapban megtartásra kerülő soros képviselő-testületi ülésen hoz döntést.

(5) A támogatás odaítélése esetén a döntésről a kérelmező határozattal értesül.

(6) Támogatás nyújtása esetén a támogatással vásárolt, épített ingatlanra, az önkormányzat javára 5 évi időtartalma elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

(7) A képviselő-testület által biztosított pénzügyi fedezetből csak a tárgyévben kiadott építési engedélyek alapján, valamint a tárgyévben vásárolni kívánt lakásokhoz igényelt támogatások iránti kérelmek figyelembevételére van mód. Amennyiben a támogatásra meghatározott keret tárgyévben felhasználásra kerül, a támogatásra jogosultak kérelmét a következő évi költségvetés elfogadását követően, a beérkezés sorrendjében kell elbírálni. Ebben az esetben az építési engedély, illetve az adásvételi szerződés tárgyévet megelőző évi is lehet.

(8) A támogatást az önkormányzat átutalással folyósítja, melynek az alábbiak a feltételei:

a) építkezés esetén a lakás szerkezetkész állapotba helyezése, amely tényről az építésügyi hatóság igazolást állít ki;

b) vásárlás esetén annak igazolása, hogy a támogatásban részesített(ek) tulajdonjog átvezetése az ingatlan-nyilvántartásban megtörtént.

7. Záró rendelkezések

7. §1

8. § Ez a rendelet 2022. október 7-én lép hatályba.

1

A 7. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.