Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a rendkívüli energiatámogatásról

Hatályos: 2022. 11. 30

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a rendkívüli energiatámogatásról

2022.11.30.

Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében és a 45. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában

a) család: az egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége,

b) jövedelem: a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bevétel,

c) vagyon: az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyon,

d) lakóhely vagy tartózkodási hely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) és (3) bekezdése szerinti meghatározott lakóhelye vagy tartózkodási helye.

2. § A rendelet célja, hogy támogassa a település családjait a megemelkedett földgáz- és villamosenergia költségek enyhítésére.

3. § Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a rendkívüli energiatámogatás juttatásával kapcsolatos hatáskörét az Ügyrendi és Szociális Bizottságra (a továbbiakban: bizottság) ruházza, aki a jogosultságról e rendelet alapján, egyedi határozattal dönt.

4. § A rendkívüli energiatámogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakóingatlan (lakás, lakóház) fenntartásával kapcsolatos rendszeres földgáz-, vagy villamosenergia kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. Az önkormányzat a villamosenergia-, és a gázfogyasztás szolgáltatás díjához támogatást nyújt.

5. § (1) Rendkívüli energiatámogatásra az az eleki lakos jogosult, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 350 %-át, egyedül élő személyek esetén pedig a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 400 %-át.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl jogosult a rendkívüli energiatámogatásra, aki az alábbi ellátások valamelyikében részesül:

a) aktív korúak ellátására jogosult, vagy amennyiben ezen ellátásban részesül,

b) időskorúak járadékára jogosult,

c) települési lakhatási támogatásban részesül,

d) a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,

e) a gyermek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket nevelő család,

f) 62 év feletti nyugdíjszerű rendszeres pénzellátásban részesül,

g) ápolási díjban részesül,

h) gyermekek otthongondozási díjában (GYOD) részesül.

(3) A kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemigazolást,

b) a rendelet 5. § (2) bekezdés a) – b) valamint g) és h) pontjaiban meghatározott ellátást megállapító határozatot,

c) a rendelet 5. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott hátrányos helyzet, illetve halmozottan hátrányos helyzetet fennállását megállapító határozatot,

d) a rendelet 5. § (2) bekezdés e) pontjában meghatározott rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény fennállását megállapító határozatot,

e) a rendelet 5. § (2) bekezdés f) pontjában meghatározott, a nyugdíjfolyósítási szerv által megküldött nyugdíj összegének megállapításáról szóló igazolást.

(4) A kérelmek elbírálásánál előnyt élvez az 5. § (2) bekezdés a) - e) pont szerinti kérelmező.

(5) A kérelmek elbírálásánál a bizottság figyelembe veszi a kérelmező életvitelét és életkörülményeit is.

(6) A támogatásra való jogosultság megállapításának célja annak igazolása, hogy a (3) bekezdésben meghatározott személy a szociális helyzete alapján jogosult

a) villamosenergia szolgáltatáshoz nyújtott energiatámogatásra,

b) földgázszolgáltatáshoz nyújtott energiatámogatásra.

(7) Egy fogyasztási helyre egy kérelem vehető figyelembe és erre állapítható meg a támogatás.

(8) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

(9) A rendkívüli energiatámogatás összege 25.000,- Ft.

6. § (1) A támogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.

(2) A kérelem e rendelet hatálybalépését követő naptól terjeszthető elő, legkésőbb 2022. december 6-ig. A határidő elmulasztása jogvesztő.

7. §1

8. § Ez a rendelet 2022. november 29-én lép hatályba.

9. § A szociális célú tüzelőanyag juttatás helyi szabályairól szóló 17/2022. (X. 24.) önkormányzati rendelet alapján, annak mellékletében meghatározott formanyomtatványon benyújtott kérelmek e rendelet alapján, e rendelet mellékletében meghatározott formanyomtatványon benyújtottnak tekintendők és e rendelet alapján bírálandók el.

1

A 7. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.