Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 06. 01- 2022. 06. 01

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól

2022.06.01.

Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: önkormányzati rendelet) hatálya Elek város közigazgatási területén tartandó anyakönyvi szolgáltatásokra terjed ki.

(2) Az önkormányzati rendelet szempontjából anyakönyvi szolgáltatás a házasságkötés.

2. § Az önkormányzati rendelet alkalmazásában:

1. hivatali helyiség: Elek Város Önkormányzatának házasságkötő terme (5742 Elek, Gyulai út 2.),

2. hivatali munkaidő: az Eleki Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti és működési szabályzatában meghatározott munkaidő,

3. anyakönyvi többletszolgáltatás: a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi szolgáltatás, a hivatali munkaidőn túli anyakönyvi szolgáltatás, így különösen: az anyakönyvvezetőnek a házasságkötés helyszínére történő eljuttatása, a házasságkötési ceremónia keretében nyújtott ünnepélyes elemek (pl.: gyertyagyújtás, homoköntés, folyadéköntés stb.), a házasulandók által igényelt további szolgáltatások – figyelemmel a mindenkor hatályos anyakönyvi szabályokra.

3. § (1) Az önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdésében meghatározott munkaidőben végzett anyakönyvi szolgáltatás ingyenes.

(2) Az önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdésétől eltérő anyakönyvi többletszolgáltatásért a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat kell fizetni.

(3) Szórakozó- és vendéglátóhelyen, továbbá egyházi szertartások helyszínein anyakönyvi szolgáltatás nem végezhető.

(4) Anyakönyvi szolgáltatás szabadtéren április 15-e és október 15-e között tartható úgy, hogy az anyakönyvi szolgáltatás lebonyolítását az időjárás nem zavarja, továbbá az ünnepélyes és méltó körülmények között kerül megtartásra.

(5) Hivatali munkaidőn túli anyakönyvi szolgáltatás - az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27. § (2) és 39. § (2) bekezdésében meghatározott napok kivételével – pénteken 14.00 órától 19.00 óráig, szombaton 19.00 óráig engedélyezhető.

(6) Ha a házasulók valamelyike rendkívüli körülménye indokolja – így különösen mozgáskorlátozottság, közeli halállal fenyegető egészségi állapot -, úgy a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi szolgáltatás díjmentes.

4. § (1) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn túli anyakönyvi szolgáltatásra vonatkozó eljárás kérelemre indul, melyet az anyakönyvvezetőnél kell előterjeszteni.

(2) Az anyakönyvvezető a hivatali helyiségen kívüli helyszín állapotának alkalmasságáról az anyakönyvi szolgáltatás megtartása előtt köteles meggyőződni.

(3) Az önkormányzati rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat házipénztárba történő befizetéssel vagy banki utalással kell teljesíteni.

(4) Az anyakönyvi többletszolgáltatásért fizetendő díj befizetését az anyakönyvi szolgáltatás előtt 5 nappal kell igazolni az anyakönyvvezetőnél.

(5) Amennyiben az anyakönyvi szolgáltatást igénybe venni kívánó feleknél olyan körülmény áll be, amely miatt az anyakönyvi esemény lemondásra kerül, a már megfizetett szolgáltatási díj a felmerült költségek levonása után visszafizetendő.

5. § (1) Az anyakönyvi szolgáltatásokon közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő vagy a rendelet 2. mellékletében meghatározott összegű juttatás illeti meg.

(2) A juttatás az anyakönyvi szolgáltatást követően kerül kifizetésre az anyakönyvvezető kérelmére. A juttatás kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

6. § Hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés és egyéb családi események engedélyezéséről, valamint az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről szóló 13/2017. (VII.18.) önkormányzati rendelet.

7. § Ez a rendelet 2022. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Az anyakönyvi többletszolgáltatásokért fizetendő díjak:

1. Munkanapon, munkaidőn túl a házasságkötő teremben: bruttó 15.000.- Ft

2. Nem munkanapon, a házasságkötő teremben: bruttó 15.000.- Ft

3. Munkanapon, munkaidőn túl és hivatali helyiségen kívül: bruttó 35.000.- Ft

4. Nem munkanapon, hivatali helyiségen kívül: bruttó 35.000.- Ft.

2. melléklet

Az anyakönyvvezetőt megillető juttatás

1. Munkanapon, munkaidőn kívül a házasságkötő teremben: bruttó 5.000.- Ft

2. Nem munkanapon, a házasságkötő teremben: bruttó 5.000.- Ft

3. Munkanapon, munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül: bruttó 15.000.- Ft

4. Nem munkanapon, hivatali helyiségen kívül: bruttó 15.000.- Ft.