Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Elek városban fizetendő intézményi térítési díjakról szóló 1/2020. (I. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 01
az Elek városban fizetendő intézményi térítési díjakról szóló 1/2020. (I. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz és az 1–4. melléklethez
Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1/2020. (I. 27.) önkormányzati rendeletében (a továbbiakban: önkormányzati rendelet) határozta meg az Elek városában fizetendő térítési díjakat, így különösen:
az étkezési térítési díjakat,
a szociális étkezetés térítési díjait,
a személyes térítési díjakat,
a Naplemente Idősek Otthonában fizetendő intézményi térítési díjakat,
a bölcsődei gondozás szülő által fizetendő díjait.
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 115. § (1) bekezdése szerint az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal, támogatott lakhatás esetében két alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében szolgáltatásonként, szakápolási központ esetében a szakápolási ellátásra külön kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani. A személyi térítési díj összege a megállapítás időpontjától függetlenül évente két alkalommal vizsgálható felül és változtatható meg, kivéve ha az ellátott jövedelme
a) olyan mértékben csökken, hogy az e törvényben meghatározott térítési díj fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni;
b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át meghaladó mértékben növekedett.
A felülvizsgálat során megállapított új személyi térítési díj megfizetésének időpontjáról a fenntartó rendelkezik. Az új térítési díj megfizetésére a kötelezett nem kötelezhető a felülvizsgálatot megelőző időszakra, kivéve, ha az ellátott a felülvizsgálatot megelőzően – jövedelem és vagyon hiányában – térítésmentesen vette igénybe az ellátást, és részére visszamenőlegesen rendszeres pénzellátás került megállapításra. Ez utóbbi esetben a személyi térítési díj megfizetésének kezdő időpontja a rendszeres pénzellátásra való jogosultság kezdő napja.
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 147. §–a alapján 2020. december 19. és 2022. június 30. között az intézményi térítési díjak emelésére nem volt mód. A jelenleg ismert szabályrendszer alapján 2022. július 1. napjától már emelhetőek az intézményi térítési díjak.
Az intézmény a térítési díjak emelésére a szolgáltatások önköltségének, valamint a 2021. (5,1%) és 2022. (10%) évi inflációk kumulált értékének figyelembevételével tettünk javaslatot.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Tr) 2. § (1) bekezdése szerint a fenntartó a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátásért térítési díjat (a továbbiakban: intézményi térítési díj) állapít meg, amelyet az Szt.-ben, a Tr-ben, a helyi önkormányzatok rendeletében foglaltak szerint kell megfizetni. A Tr. 3. § (1) bekezdés a) pontja szerint az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat étkeztetés esetén ellátási napra vetítve kell meghatározni.
Ha az ellátást betegség vagy más ok miatt a jogosult nem kívánja igénybe venni, a távolmaradást az intézmény vezetőjének legalább két munkanappal a távolmaradást megelőzően írásban be kell jelenteni. Ennek elmulasztása esetén a kötelezett a térítési díj megfizetésének kötelezettsége alól a távolmaradás kezdetétől számított 3. munkanaptól mentesül. A kötelezett a távolmaradás idejére mentesül a térítési díj megfizetésének kötelezettsége alól.
A szociális étkezés állami támogatása 2022. évben 67.810,-Ft/fő/év, mely az előző évekhez képest 1 450 forinttal növekedett. A 67.810,- Ft-os állami támogatást figyelembe véve az egy napra jutó állami támogatás összege 279,- Ft. 2022. évben 120 főre igényeltük az állami támogatást a 2021. évben étkezést igénybe vevő ellátottak száma alapján.
A személyi térítési díj megállapításánál az Szt. 116. §- a alapján kell eljárni, amely kimondja, hogy a személyi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmének 30%- át.
A személyi térítési díj összege önkormányzati intézmény esetén a fenntartó rendeletében foglaltak szerint, egyéb esetben a fenntartó döntése alapján csökkenthető, illetve elengedhető, ha a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyai ezt indokolttá teszik.
A szociális étkezés díja 2020. óta bruttó 620.- Ft volt a szociális intézményi térítési díj szállítás nélkül, a kiszállítás pedig bruttó 80.-Ft.
A 2022-re kiszámított önköltség 1034,43.-Ft/nap, az állami támogatást figyelembe véve 738 Ft/nap.
A térítési díj megállapítását javasoljuk 2022. augusztus 1-től:
szociális étkezés intézményi térítési díja bruttó 715 Ft,
kiszállítás összege bruttó 100 Ft./nap/család.
A kiszállítás összegének viszonylag nagyobb arányú emelését az indokolja, hogy nagy számban igénylik az étkezés házhoz szállítását olyan ellátottak is, akik nem az egészségügyi állapotuk miatt igénylik a kiszállítást.
Naplemente Idősek Otthonában fizetendő térítési díj
Ha az Szt. eltérően nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéért térítési díjat kell fizetni. Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó a tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal korrigálható.
Az általános forgalmi adóról 2007. évi CXXVII. törvény 85. § (1) bekezdése alapján a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel mentes az ÁFA alól.
A Tr. 3. §. (1) g) pontját a 312/2019. (XII.18.) Kormányrendelet módosította, amely szerint az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat a bentlakásos intézményi ellátás esetén ellátási napra vetítve kell meghatározni.
Az átlagos szükségletű és demens ellátottak tartós bentlakásos intézményi ellátása önköltség számítását az előterjesztés 2. sz. melléklete tartalmazza.
Az intézményi térítési díjat a kerekítés szabályainak megfelelően kell meghatározni.
Az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól szóló 2008. évi III. tv. 2. §-át kell alkalmazni:
2. § A kerekítés szabálya a következő:
a) 0,01 forinttól 2,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 0;
b) a 2,50 forinttól 4,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 5;
c) az 5,01 forinttól 7,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 5;
d) a 7,50 forinttól 9,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 0
forintra végződő összegre kell kerekíteni.
Az előző módosításkor az önköltség 2.632.-Ft/fő/nap volt, amellyel szemben 2 630.-Ft/fő/nap összegben került az intézményi térítési díj meghatározásra.
A tartós bentlakásos ellátás egy ellátottra jutó napi önköltsége 8.097,-Ft/fő/nap.
A két lépcsős emeléssel az intézményi térítési díj javasolt összege 2022. augusztus 1-től az átlagos, mind a demens ellátottakra vonatkozóan:
étkezéssel: 3.040.-Ft/fő/nap
étkezés nélkül: 1 525 Ft/nap
A bölcsődei gondozás szülő által fizetendő intézményi térítési díja
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 15. §, továbbá 146. § - 149. § és 151. §-aiban foglaltak értelemében:
„146. § (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért és gyermekek átmeneti gondozásáért, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi szakellátás keretében biztosított utógondozói ellátásért, valamint a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni….”
147. § (1) A fenntartó jogszabályban meghatározottak szerint megállapítja a 146. § (1) bekezdése szerinti ellátások intézményi térítési díját, amely - a gyermekétkeztetés kivételével - a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete.
(2) A bölcsőde, mini bölcsőde esetében az intézményi térítési díjat külön meg kell határozni a gyermek gondozására, nevelésére, nappali felügyeletére és a vele történő foglalkozásra (a továbbiakban együtt: gondozására), valamint a 151. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a gyermekétkeztetésre vonatkozóan.
(3) A szolgáltatási önköltséget a tárgyévre tervezett adatok alapján a tárgyév április elsejéig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják.
148. § (1) A kötelezett által fizetendő térítési díj összegét (a továbbiakban: személyi térítési díj) az intézményvezető, a szolgáltatást vezető vagy a működtető (a továbbiakban együtt: intézményvezető) konkrét összegben állapítja meg.
(2) A bölcsődében, mini bölcsődében nyújtott bölcsődei ellátás esetében az intézményvezető a 151. § (4) bekezdés alapján megállapítja a bölcsődei ellátás keretében biztosított gyermekétkeztetésre vonatkozó személyi térítési díjat, valamint emellett - a fenntartó döntésétől függően - a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is megállapíthat személyi térítési díjat.
A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján:
3. Gyermekek napközbeni ellátása
9. § (1) Bölcsőde, mini bölcsőde esetében a gyermek Gyvt. 147. § (2) bekezdés szerinti gondozására számított intézményi térítési díj az élelmezés nyersanyagköltségével csökkentett szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás összegének különbözete. Az élelmezés nyersanyagköltségének meghatározásakor az általános forgalmi adóval növelt összeget kell figyelembe venni.
(2) Ha a bölcsődében, mini bölcsődében a gondozásért külön nem kívánnak személyi térítési díjat megállapítani, az intézményi térítési díj összegét nullában kell meghatározni és írásban dokumentálni.
(4) A bölcsődei ellátást nyújtó intézmény, szolgáltató alapellátáson túli szolgáltatásaiért legfeljebb a szolgáltatás önköltségét meg nem haladó mértékű térítés kérhető.”
Bölcsődei ellátás önköltsége (a számítás fenti jogszabály figyelembe vételével történt) 405.-Ft/nap. A jelenleg érvényben lévő térítési díj rendeletünk alapján 250.-Ft/nap az intézményi térítési díj.
Javaslatunk: élve a Gyvt. 147. § (4) bekezdésében foglaltakra miszerint:
„(4) A fenntartó az intézményi térítési díjat az (1) bekezdés szerint kiszámított és külön jogszabály szerint dokumentált térítési díjnál alacsonyabb összegben is meghatározhatja.”
A képviselő-testület a bölcsődei gondozás szülő által fizetendő térítési díját 290.-Ft/nap összegben állapítsa meg.
Az általános forgalmi adóról 2007. évi CXXVII. törvény 85. § (1) bekezdése alapján a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel mentes az ÁFA alól.
Gyermekétkeztetés
A gyermekek Gyvt. 146. §-a szerint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért, valamint a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni.
A Gyvt. 147. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a fenntartó állapítja meg az ellátások intézményi térítési díját, ami a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete.
A Gyvt. 147. § (3) bekezdése szerint a szolgáltatási önköltséget a tárgyévre tervezett adatok alapján a tárgyév április elsejéig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják.
A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) 2. § (1) bekezdése szerint a szolgáltatási önköltség és normatív állami hozzájárulás különbözeteként számított intézményi térítési díjat akkor is dokumentálni kell, ha az ellátáshoz nyújtott saját hozzájárulás révén a fenntartó alacsonyabb intézményi térítési díjat határoz meg.
A Gyvt. 151. § (2) bekezdése szerint: „Ha a szülő (törvényes képviselő) eltérően nem rendelkezik, a nem állami fenntartó az általa fenntartott nevelési-oktatási intézményben, a települési önkormányzat az általa fenntartott óvodában és a közigazgatási területén az állami intézményfenntartó központ által fenntartott nevelési-oktatási intézményben, a fenntartó az egyéb állami fenntartású intézményben a gyermekek és a tanulók számára az óvodai nevelési napokon, illetve az iskolai tanítási napokon biztosítja a déli meleg főétkezést és két további étkezést.”
A Gyvt. 151. § (2f) bekezdése szerint, ha a települési önkormányzat biztosítja a gyermekétkeztetést, akkor a gyermekétkeztetés térítési díjait a települési önkormányzat állapítja meg.
A Gyvt. 151. § (3) bekezdése szerint a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.
Emellett a rendelet törzsszövegében meghatározottak immár mellékletként szerepelnek a rendeletben, mert a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IM rendelet 127. § (4) bekezdése szerint táblázatot és a 132. § szerinti idézetet a jogszabály melléklete tartalmazhat.