Sarkadkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 9.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2024. 01. 10

Sarkadkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 9.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

2024.01.10.

Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Sarkadkeresztúr Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező állampolgárokra, akik életvitelszerűen a településen élnek.

(2) A rendelet célja a 2023. évi kiegészítő szociális célú tüzelőanyag támogatás BMÖGF/46-34/2023. számú támogatói okiratban foglalt 377.q. mennyiségű barnakőszén, rászorultak részére történő támogatás rendjének szabályozása.

(3) A támogatásban részesített kérelmezők részére a szociális célú tüzelőanyag biztosítása térítésmentes, az önkormányzat a támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

2. § (1) Szociális célú tüzelőanyag támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, és lakásának fűtését fa, illetve széntüzelésre alkalmas tüzelő berendezéssel biztosítja.

(2) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként térítésmentes tüzelőanyag – barnakőszén – támogatást állapíthat meg annak az igénylőnek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a szociális vetítési alap legkisebb összegének 220%-át 62 700,- Ft-ot, egyedül élő esetén annak 320%-át 91 200,- Ft-ot nem haladja meg.

3. § (1) A kérelmek elbírálása során előnyt kell biztosítani az:

a) aktívkorúak ellátására jogosultak,

b) időskorúak járadékában részesülők,

c) lakhatással összefüggő települési támogatásra jogosultak,

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,

(2) Ingatlanonként egy jogcímen nyújtható be kérelem, támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg legfeljebb 10 q. mennyiségű barnakőszén.

(3) Amennyiben egy ingatlanra vonatkozóan több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(4) ) A szociális célú tüzelőanyag támogatásról a Képviselő-testület átruházott hatáskörében a Humánpolitikai Bizottság jogosult dönteni, a kérelem benyújtására nyitva álló határidőt követő 8 napon belül, a kérelmek benyújtásának sorrendjében a rendelet 1. § (2) bekezdésében meghatározott mennyiség tekintetében.

(5) A rendelet 1. § (2) bekezdésében meghatározott mennyiségen túl érkezett kérelmeket el kell utasítani.

(6) A támogatás iránti igényeket 2024. január 10. és 2024. január 26. között lehet benyújtani e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon. E határidő jogvesztő.

(7) A szociális célú tüzelőanyagot a rászorultak részére 2023. február 17-ig juttatja el az Önkormányzat, melynek átvételét a támogatásban részesített e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon igazolja.

4. § Ezen rendelet kihirdetése napját követő nap lép hatályba és 2024. április 30-án hatályát veszti.