Sarkadkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 25

Sarkadkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.25.
az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Részletes indokolás
Az 1–15. §-hoz és az 1–13. melléklethez
Bevételek:
Az önkormányzat és a költségvetési szerveinek összes előirányzatának teljesítése tekintetében megállapítható, hogy a bevételi és kiadási előirányzat összességében teljesült.
Az önkormányzat működési bevételei úgy az eredetiben tervezetthez, mint a módosításban megemelt előirányzathoz képest 100,00 %-ban teljesültek. A konyha működési bevétele (étkezők térítési díja- lakossági igénybevétel) az eredeti előirányzathoz képest 115,00 % -ban teljesült.
A közhatalmi bevételek előirányzatainak vonatkozásában az eredeti előirányzathoz képest 118,00 %-ban teljesült.
Az önkormányzatok működési támogatása tekintetében: a feladatalapú támogatások, egyéb működési és kiegészítő állami támogatások teljes összege rendelkezésére állt az önkormányzat és költségvetési szervei működéséhez, feladataik zavartalan ellátáshoz.
Az önkormányzatok működésének támogatása emelkedett: a bérkompenzáció, a gyermekvédelmi kedvezményben részesülők támogatására, valamint a szociális tűzifára kapott összegekkel.
A működési célú támogatások (átvett pénzeszközök) előirányzatainak teljesítése 100,00 %-os teljesítést mutat. A TB. alapoktól (a védőnői feladatok ellátására), valamint az elkülönített pénzügyi alapoknál - MUK - kimutatott a 2022. évi közfoglalkoztatás végrehajtásához a támogatások az előirányzat szerinti mértékben rendelkezésre álltak.
Az önkormányzat felhalmozás jellegű bevétele a Vodafone torony alatt lévő telek értékesítéséből származott.
EU-ból közvetlenül származó bevételeket nem realizált az önkormányzat.
Hitel felvételére nem került sor a 2022. évben.
Kiadások:
Az alapfeladatok tekintetében a működési kiadásokat elfogadható szinten tudta finanszírozni az önkormányzat. Az önkormányzat törekedett a saját tulajdonú ingatlanok állagmegóvására, ingóságok használhatóságának biztosítására, a közterületek karbantartására és az intézményi üzemeltetés során a megfelelő szintű fenntartásra.
A személyi kiadások és a szociális hozzájárulási adó előirányzataiban tervezésre került a Mtv. által foglalkoztatott munkavállalók, a közalkalmazottak, és közfoglalkoztatottak juttatásai, valamint a választott képviselők juttatásai. Év közben az előirányzatokat a bérkompenzáció összegével emeltük.
A dologi és egyéb folyó kiadások előirányzathoz képest a teljesítés összege jelentősen elmarad a takarékos gazdálkodás és a – közüzemek - mérőórák fogyasztási helyen kenti diktálásából adódóan.
Az átadott pénzeszközök címen a Sarkad és Környéke Többcélú Kistérségi társulás, Sarkadi Járóbeteg Szakellátó működési kiadásaihoz járultunk hozzá a Mezőgyán Község Képviselő-testületének döntését követően.
Az ellátottak pénzbeli juttatása címen kimutatott állami támogatás teljes összege felhasználásra került a települési támogatások rendeletében meghatározott juttatásokra – szociális ellátások finanszírozására, és a Képviselő – testület döntése alapján a lakosság részére egyszeri juttatásként.
A 2022. évben közel 100 %-ban támogatott Start-közmunkaprogramokban 38 fő/áltag közfoglalkoztatottat alkalmaztunk. Az egyéb közfoglalkoztatásban részt vett munkavállalók alkalmazása a nyári diákmunka keretében történt.
Felhalmozás jellegű kiadásainkat a felhalmozás jellegű bevételeinkből, a felhalmozási célú támogatásokból (átvett pénzeszközök) a 2021. évi maradványból az iparűzési adó felhalmozási bevételként figyelembe vett részéből felhalmozási kiadási előirányzatok szintjéig fedeztük.
Címzett és céltámogatásban megvalósuló beruházást nem volt.
Vis maior feladatokból elszámolások nem történtek.
A 2022. évben keletkezett maradvány kötelezettséggel terhet maradvány, a felhalmozási feladatok finanszírozását szolgálja.
A vagyonelemek az önkormányzat vagyonaként kerülnek kimutatásra a számviteli nyilvántartásban.
Az önkormányzati vagyon nagysága – az amortizáció elszámolását is figyelembe véve – került a 2022. évi mérleg adataiban kimutatásra.