Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 3/2007. (II.16.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság fenntartásáról és az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2014. 03. 31- 2016. 02. 28

Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

3/2007. (II.16.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság fenntartásáról és az egyes

közszolgáltatások kötelező igénybevételéről



Doboz Nagyközség Képviselő-testülete a helyi Önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. tv. 10. §. a./ pontjában rögzített kizárólagos hatáskörében, a 16. §. /1/ bekezdésében, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tövény 21.§. /1/ bekezdésében, valamint az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. tv.-ben kapott felhatalmazás alapján a helyi köztisztaság fenntartásáról és az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről az alábbi rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések


1.§


(1) A rendelet célja a köztisztaság, a településtisztaság biztosítása, a közegészségügy, valamint az épített és természeti környezet védelme a település területén belül keletkező települési szilárd és folyékony hulladékok káros hatásaitól. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége, átláthatósága.


(2)[1] Doboz Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) az e rendeletben foglaltak szerint az ingatlanhasználókra kötelező hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és működtet a háztartási hulladék, a háztartási hulladékhoz hasonló hulladék és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres begyűjtése, elszállítása, ártalmatlanítása és hasznosítása érdekében.


A rendelet hatálya


2.§


(1)  A rendelet területi hatálya Doboz Nagyközség közigazgatási területére terjed ki.


(2)[2] A rendelet személyi hatálya kiterjed a Doboz Nagyközség belterületén (lakó és üdülőterület) lévő valamennyi ingatlanra, illetve ezek használóira, beleértve a vállalkozásokat is.


(3)[3] A rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

            a) a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott háztartási hulladék és háztartási hulladékhoz hasonló hulladék elhelyezése céljából történő rendszeres elszállításra

            b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezés és ártalmatlanítás céljából történő rendszeres elszállítására




Hatásköri szabályok


3.§


A Képviselő-testület  a köztisztaság fenntartásáról és az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló jelen rendelet alkalmazását, végrehajtását és annak ellenőrzését a polgármester hatáskörébe utalja.



E rendelet alkalmazásában


4.§[4]



Közterületek tisztán tartása


5.§


(1)[5] A rendelet hatálya alá tartozó területen lévő helyi utak, terek, járdák, valamint a közcélú zöldterületeken keletkezett hulladék összegyűjtéséről, elszállításáról és a síkosság mentesítéséről az önkormányzat gondoskodik. Ez alól kivételt képeznek az ingatlantulajdonosi és használói kötelezettségek, melyet a közterületekről szóló 18/2008. (VI.27.) KT rendelet szabályoz.


(2)  A közterületen alkalmazandó munkavégzés során a felhasználható anyag fajtáját és a kijuttatható mennyiséget úgy kell meghatározni, hogy a környezetben kár ne keletkezzen.


(3)  A közterületek tisztán tartása magába foglalja a belvíz – illetve a csapadék elvezető árkok rendszeres kaszálását, az átereszek tisztán tartását, a hordalék és a kiszedett idegen anyagok kijelölt lerakóhelyre történő szállítását.



Köztisztasággal kapcsolatos tiltott

tevékenységek



6.§



(1)  Tilos az ingatlanokról közterületre bármilyen hulladékot – a szervezett hulladékgyűjtési akció kivételével – kihordani és ott lerakni.


(2)  Tilos állati hullát, valamint trágyát hulladékgyűjtő edénybe helyezni, továbbá trágyát, hulladékot a rendelet hatálya alá eső területre elhelyezni.


(3)[6] Tilos a rendelet hatálya alá eső területeken a hulladék elégetése, a növényi eredetű kerti hulladék kivételével.



A háztartási hulladék gyűjtésével és szállításával

kapcsolatos kötelező közszolgáltatás



7.§



(1)[7] A rendszeres hulladékkezelési közszolgáltatásba bevont területen az ingatlanhasználó e rendeletben meghatározottak szerint jogosult és köteles igénybe venni a háztartási hulladékkal, a háztartási hulladékhoz hasonló hulladékkal és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatást.


(2)[8]

Az ingatlanhasználó kötelezettségei


8.§


(1)[9] Az az ingatlanhasználó, akinek ingatlanán háztartási hulladék keletkezik, de ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet telephelyéül is szolgál, köteles a háztartási hulladékát a gazdasági tevékenység során keletkezett hulladéktól elkülönítetten gyűjteni, és arra a közszolgáltatást igénybe venni.



(2)[10] Az önkormányzat e közszolgáltatásról a Békés-Manifest Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (5746 Kunágota, Rákóczi u. 9.) útján gondoskodik, mely feladat elvégzésére az hatósági engedéllyel rendelkező alvállalkozókat, teljesítési segédet, közreműködőt vehet igénybe.


(3)[11] Az ingatlanhasználó a háztartási hulladékot gyűjtőedényben az ingatlana előtti közterületen elszállítás céljából legkorábban az elszállítás napját megelőző napon, legkésőbb az elszállítás napjának reggelén 6.30 óráig úgy köteles elhelyezni, hogy az a forgalmat ne akadályozza. A hulladék elszállítása után a gyűjtőedényt még aznap köteles ingatlanára bevinni.


(4)[12] Az ingatlanhasználó alapvető kötelezettsége, hogy a hulladék keletkezését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa.


(5)[13] Az ingatlanhasználó az ingatlanon hulladékot nem halmozhat fel, valamint a hulladékot közterületre nem helyezheti ki, ellenben a közszolgáltatás keretein belül megszervezett gyűjtési rendhez igazítottan, annak átvételéig gyűjteni és tárolni köteles. 


(6)[14]


(7)[15] Az ingatlanhasználónak a háztartási hulladékot a közszolgáltatónak elszállítás céljából történő átadásig úgy kell gyűjtenie és tárolnia, hogy az környezet- és természet szennyezést ne okozzon, illetve az a saját és mások testi épségét, egészségét ne veszélyeztesse valamint ne zavarja a közbiztonságot.


(8)[16] Az ingatlanhasználó a háztartási hulladékot fajtánként (üveg, műanyag, papír) válogatva és tiszta állapotban, térítésmentesen helyezheti el az erre a célra kijelölt hulladékszigeteken.  


(9)[17] A gyűjtőedények karbantartásáról, tisztításáról és fertőtlenítéséről az ingatlanhasználó köteles gondoskodni.



A közszolgáltatás ellátásával kapcsolatos feladatok



9.§


(1)[18] Az ingatlanhasználó a háztartási hulladék gyűjtésére kizárólag a közszolgáltató szállítóeszközeihez rendszeresített gyűjtőedényt használhatja, beleértve a közszolgáltató által külön díjfizetés ellenében biztosított emblémás zsákot is, amely kizárólag a többlet hulladék gyűjtésére és elszállítására használható.

A szanazugi üdülőterületen a háztartási hulladék gyűjtésére és elszállítására 120 literes gyűjtőzsák, többlet hulladék esetén a közszolgáltató által külön díjfizetés ellenében biztosított emblémás zsák használható.


(2)[19] A közszolgáltató legfeljebb 120 liternek megfelelő háztartási hulladékot köteles elszállítani a közszolgáltatási díj ellenében ingatlanonként:

  1. Doboz Nagyközség belterületén a szanazugi üdülőhelyet kivéve az 1. mellékletben feltüntetett napokon, heti egy alkalommal.
  2.  A szanazugi üdülőhelyen május 1-től október 31-ig heti egy alkalommal, a településrész úthálózatának figyelembevételével.

A Doboz Nagyközség közigazgatási területén ingatlannal rendelkező jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, illetve magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesüléseitől a közszolgáltató az érintettekkel kötött szerződésnek megfelelően köteles a háztartási hulladékhoz hasonló hulladékot elszállítani.

(3)[20] A közszolgáltató köteles az ingatlanhasználókkal előre közölni a polgármesterrel történő egyeztetés után a háztartási és a háztartási hulladékhoz hasonló hulladék elszállítási idejében történő változást.

(4)[21] Az önkormányzat az ingatlanhasználó hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggő személyes adatait (természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím) háromhavonta frissítendő, külön nyilvántartásban tárolja. A nyilvántartás adatai csak a közszolgáltatónak adhatók át és kizárólag a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolódóan használhatók fel.



A hulladékkezelési közszolgáltatási díj


10.§



(1)[22]

(2)[23] Üdülőingatlanok esetében a használati szezon 7 hónap, április 1-től október 31-ig.


(3)[24] Az ingatlanhasználó által fizetendő hulladékkezelési közszolgáltatási díjról az önkormányzat bocsát ki számlát. Az ingatlanhasználó a hulladékkezelési közszolgáltatási díjat az önkormányzat részére közvetlenül a díjbeszedőnek a számla kézhezvételekor, illetve az önkormányzat elszámolási számlájára átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízással teljesítheti. Az önkormányzat a közszolgáltató által kiállított számla ellenében fizeti meg az ingatlanhasználókat terhelő közszolgáltatási díjat.


(4)[25] Az ingatlantulajdonban illetve a közszolgáltatás igénybevételében bekövetkezett változást, a szanazugi üdülőterületen kívül beleértve a közszolgáltatás igénybevételének szüneteltetését is, az érintett ingatlanhasználó 15 napon belül köteles az önkormányzatnak írásban bejelenteni, melyről az önkormányzat 8 napon belül tájékoztatja a közszolgáltatót. Szüneteltetés esetén szükséges a közüzemi számlák (elektromos áram, víz- és gázszámla) bemutatása is, melyeket ellenőrzés céljából háromhavonta meg kell ismételni.


(5)  A közszolgáltatási díjkivetése és megszüntetése szempontjából minden töredék hónap egész hónapnak számít.


(6)[26] A háztartási hulladék közszolgáltatási díjának az önkormányzatnak történő megfizetése tárgyhót követő minden hónap utolsó napján esedékes és 15 napon belül fizethető meg késedelmi pótlék nélkül.


(7)[27]


(8)[28] A kötelező közszolgáltatási díjat, vagy annak egy részét az ingatlanhasználó kérelmére, szociális és egyéb méltánylást érdemlő körülményeire tekintettel, a szociális ügyekkel foglalkozó bizottság javaslata alapján, a Képviselő-testület elengedheti, illetve annak megfizetését átvállalhatja.


(9)[29] Mentes a kötelező közszolgálati díj fizetésének kötelezettségének alól az az ingatlanhasználó, aki 80. életévét betöltötte. A mentesség annak az esztendőnek a január 1. napjától megilleti, amelyik esztendőben ezen életévét betölti.


(10)[30] A Képviselő-testület döntése alapján a lakossági díjfizetéseket a szolgáltatóval kötött külön megállapodás alapján átvállalhatja a költségvetési források függvényében. A kötelező közszolgáltatási díj átvállalásáról az adott évre vonatkozó költségvetési rendelet elfogadásakor dönt.



A háztartási hulladékhoz hasonló hulladék gyűjtésével és

szállításával kapcsolatos nem kötelező

közszolgáltatásról



11.§[31]


A nem lakás illetve üdülés célját szolgáló ingatlanokon, továbbá a mezőgazdasági tevékenységből adódóan keletkező, a kötelező közszolgáltatás keretében el nem szállítható mennyiségű háztartási hulladékhoz hasonló hulladék gyűjtéséről, átmeneti tárolásáról és elszállításáról az ingatlanhasználónak kell gondoskodnia.  



A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével

és szállításával kapcsolatos kötelező

közszolgáltatás



12.§



(1)[32] A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz derítőkből, különböző szennyvízszikkasztókból, szennyvízgyűjtőkből való elszállításáról az Önkormányzat a TELTISZ Településtisztasági Betéti Társaság (5600 Békéscsaba, Rákóczi u. 35.) útján gondoskodik.


(2)[33] A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítási díját a 2. számú melléklet tartalmazza.


(3)  A közszolgáltató a szolgáltatás megrendelésétől számított 3 napon belül köteles a szolgáltatást elvégezni.


A háztartási hulladék elhelyezése



13.§


(1)[34] A háztartási hulladék és háztartási hulladékhoz hasonló hulladék, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanításáról, illetve hasznosításáról a szolgáltató köteles gondoskodni.


(2)[35] A háztartási hulladék és háztartási hulladékhoz hasonló hulladék elhelyezése a Békéscsabai Regionális Hulladékkezelő Műben (5600 Békéscsaba, Kismegyer tanya 763.)  történik.


(3)[36] E rendelet hatálya alá eső területen a rendszeres hulladékgyűjtés keretében összegyűjtött és elszállított háztartási hulladékot és háztartási hulladékhoz hasonló hulladékot csak a rendeletben kijelölt lerakóhelyen lehet elhelyezni.


(4)[37] Az építési-bontási hulladék és a biohulladék elhelyezése az ingatlanhasználók részére a Békéscsabai Regionális Hulladékkezelő Műben (5600 Békéscsaba, Kismegyer tanya 763.) biztosított külön térítés ellenében.


(5)[38] A lerakóhelyre az önkormányzat a jelen rendelet hatálya alá eső területről fogadhat be ilyen hulladékot, kivéve egyedi kérelemre a Képviselő-testület döntése alapján, amennyiben a kérelmező rendelkezik a környezetvédelmi hatóság szükséges engedélyével. 100 m3 alatti mennyiség esetén a polgármester dönt a Képviselő-testület által átruházott hatáskörében. A polgármester a döntéséről a Képviselő-testületet a soron következő ülésén tájékoztatja.



A nem közművel összegyűjtött szennyvíz elhelyezése


14. §



(1)[39] A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezése a Békés Megyei Vízművek ZRt. Békéscsabai szennyvíztisztító telepén történik.


(2)[40] Tilos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a közterületen, vízfolyásokban, árkokban, csapadékvíz csatornákban vagy bármely olyan területen történő elhelyezése, melyhez az érdekelt hatóságok nem adtak hozzájárulást.



Vegyes rendelkezések


15.§[41]


A település „Hulladékgazdálkodási tervét a 3. melléklet tartalmazza.




16. §[42]



17. §[43]



Záró rendelkezések



18.  §



(1)  Jelen rendelet 2007. január 01. napján lép hatályba.


(2)  A hatályba lépéssel egyidejűleg a köztisztaság fenntartásáról és az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 19/2006. (XII.15.) rendelet hatályát veszti.




Simon István Tamás s.k.                                Hrabovszkiné Dandé Szidónia s.k.          polgármester                                                           j e g y z ő

                                                                                                   




                                              

                                                                                                                                  Hrabovszkiné Dandé Szidónia

                                                           j e g y z ő


















[1]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§ -a. Hatályos: 2014.01.01.

[2]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 2.§ -a. Hatályos: 2014.01.01.

[3]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 3.§ -a. Hatályos: 2014.01.01.

[4]

Hatályon kívül helyezte a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 4.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[5]

Módosította a 31/2008. (XII.12.) önkormányzati rendelet 1.§ - a. Hatályos: 2009.01.01.

[6]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 5.§ -a. Hatályos 2014.01.01.

[7]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 6.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[8]

Hatályon kívül helyezte a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 7.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[9]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 8.§ -a. Hatályos: 2014.01.01.

[10]

Módosította a 3/2014. (III.28.) önkormányzati rendelet 1.§ -a. Hatályos: 2014.03.31.

[11]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 10.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[12]

Módosította a 20/2013- (XII.13.) önkormányzati rendelet 11.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[13]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 12.§ - a. Hatályos: 2014. 01.01.

[14]

Hatályon kívül helyezte a 20/2013. önkormányzati rendelet 13.§ -a. Hatályos: 2014.01.01.

[15]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 14.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[16]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 15.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[17]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 16.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[18]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 17.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[19]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 18.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[20]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 19.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[21]

Kiegészítette a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 20.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[22]

Hatályon kívül helyezte a 26/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§ -a. Hatályos: 2013.01.01.

[23]

Módosította a 3/2009. (II.13.) önkormányzati  rendelet 2. § -a. Hatályos: 2009.02.13.

[24]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 21.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[25]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 22.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[26]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 23.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[27]

Hatályon kívül helyezte a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 24.§ -a. Hatályos: 2014.01.01.

[28]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 25.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[29]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 26.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[30]

Megállapította: a 9/2007. (VII.27.) önkormányzati  rendelet 1.§ -a. Hatályos: 2007.07.27.

[31]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 27.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[32]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 28.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[33]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 29.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[34]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 30.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[35]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 31.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[36]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 32.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[37]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 33.§ - a. Hatályos: 2014.01.01.

[38]

Módosította: a 3/2009. (II.13.) önkormányzati  rendelet 1. § -a. Hatályos: 2009.02.13.

[39]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 34.§ -a. Hatályos: 2014.01.01.

[40]

Módosította a 20/2013. (XII-13.) önkormányzati rendelet 35.§ -a. Hatályos: 2014.01.01.

[41]

Módosította a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 36.§ -a. Hatályos: 2014.01.01.

[42]

Hatályon kívül helyezte a 28/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet 2.§ -a. Hatályos: 2012.12.21.

[43]

Hatályon kívül helyezte a 20/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 37.§ -a. Hatályos: 2014.01.01.