Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2008. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületekről

Hatályos: 2022. 09. 30

Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2008. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületekről

2022.09.30.

Doboz Nagyközségi Önkormányzat az Alkotmány 44/A §. (1) bekezdés e; pontja, valamint a helyi önkormányzatokról szóló többszörösen módosított 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterületekről az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Általános rendelkezések]

(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes, és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik Doboz Nagyközség területén közterületet használnak.

(2) A rendelet tárgyi hatálya Doboz Nagyközség teljes közigazgatási területén a közterületekre terjed ki, beleértve értelemszerűen Doboz-Szanazug üdülőterületet is.

(3) E rendelet alkalmazása szempontjából közterületnek minősül a közhasználatra szolgáló minden olyan állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

(4) Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok, stb.), a közművek elhelyezése.

2. § E rendelet előírásait a magasabb szintű jogszabályokkal együtt kell alkalmazni.]

3. § A közterület használata]

(1) A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit, felszereléseit a településrendezési tervben meghatározott rendeltetésnek megfelelően, jogszabályokban leírt célra és módon – állaguk sérelme nélkül az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki használhatja.

(2) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély (a továbbiakban: engedély) szükséges. Az engedély megadáshoz legalább 5 nappal a közterület tervezett használata előtt írásbeli kérelmet kell a polgármester részére benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező nevét és lakcímét, továbbá a kért közterület-használat helyét, célját, időtartamát, valamint a használandó terület méretét.

(3) Az engedélyt a polgármester jogosult kiadni, a döntés előkészítését a Polgármesteri Hivatal végzi. Az engedélynek tartalmaznia kell az engedélyes nevét és lakcímét, a közterület-használat helyét, célját, időtartamát, a feltételek meghatározását, valamint a használandó terület méretét, továbbá az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását, a közterület-használat mértékét, fizetésének módját.

(4) Az engedély nem mentesít a tevékenység folytatásához szükséges egyéb hatósági engedélyek megszerzésének kötelezettsége alól.

(5) Megtagadható a közterület-használati engedély kiadása abban az esetben, ha a lakosság nyugalmának túlzott mértékű zavarásával vagy a közterület rendeltetésszerű használatának indokolatlan mértékű zavarásával járna, vagy sértené a településképet.

(6) [1]

(7) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért használati díjat kell fizetni, melynek mértékét az 1. sz. melléklet tartalmazza. A díjat a közterület tényleges használatától függetlenül az engedélyben meghatározott időtartamra meg kell fizetni.

(8) Nem kell közterület-használati engedély zöldség, gyümölcs vagy vágott virág árusításához, amennyiben az nem jár 1 m2-nél nagyobb terület elfoglalásával, és a gyalogos, illetve a járműforgalmat nem zavarja.

(9) A 8. pont szerinti feltételek mellett sem árusítható zöldség, gyümölcs vagy vágott virág a közintézmények bejáratánál és annak 20 m-es körzetében, illetve a gondozott zöldterületen.

4. § Közterületen elhelyezhető műtárgyak és létesítmények]

(1) Közterületen bármilyen műtárgy (pl.: gépjármű felhajtó járda, szilárd út, parkoló, járműtároló, áteresz, árok, elektromos – víz – gázvezeték) és létesítmény (pl.: árusító pavilon, szolgáltató és ipari helyiség, hirdető berendezés, reklám, cég- és címtábla, üzleti védőtető) csak a polgármester engedélyével építhető, illetve helyezhető el.

(2) A közterületen épített, vagy elhelyezett ( az 1. pontban említett ) műtárgy, vagy építmény megrongálódása, vagy meghibásodása esetén a felmerült kár a tulajdonost terheli.

(3) Közterületen bármilyen anyagot, berendezést, járművet és tartozékait tárolni csak ideiglenes jelleggel és a polgármester engedélyével szabad. Nem engedélyezhető közterületen a szemét, hulladék, salak, balesetveszélyes és környezetre káros anyag tárolása. Kivételt képez a szemétszállítás keretében és a szállítás napján kihelyezett szemetes zsák, illetve kuka.

(4) Közterületen fát-, cserjét ültetni csak a polgármester jóváhagyásával lehet.

(5) Közterületen fát, cserjét, élő sövényt ültetni csak úgy lehet, hogy azok a növekedés után sem zavarhatják a gyalogos, illetve járműves közlekedést, nem takarhatják a közúti jelzőtáblákat, nem veszélyeztethetik az egyéb közterületi elemek állékonyságát, működését (ivóvíz és gázvezeték, azok műtárgyai, elektromos és telefonhálózat, csapadékvíz elvezető csatorna és műtárgyai).

(6) Közterületen a közutak mentén a forgalmi sáv szélétől mért 2 méteren belül semmilyen tárgy, építmény, fa, cserje, élő sövény nem helyezhető illetve ültethető el. Kivételt képeznek a forgalmi jelzőtáblák, a közszolgáltatásokkal, közbiztonsággal kapcsolatos építmények, eszközök, berendezések.

5. § A közterület védelme és gondozása]

(1) A közterületek, azok építményei, berendezései, felszerelései és növényzete megóvásában a közterületek minden használója az elvárható gondossággal köteles eljárni.

(2) A közterületek jogszerű használatát és az 1. bekezdés szerinti megóvási kötelezettség teljesítését a polgármester a hivatala útján ellenőrzi.

(3) Az önkormányzat ösztönzi és anyagi lehetőségeihez mérten támogatja azokat az önkéntes szerveződéseket, amelyek a céljaik között a közterület védelmét, megóvását, gondozását célzó tevékenységet vállalnak és vállalkozásaikat eredményesen teljesítik.

(4) A közterület gondozásában felajánlott önkéntes munkához az önkormányzat szakirányítást és felügyeletet biztosít.

(5) [2] Közterületen a fák és cserjék kivágására illetve pótlására a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Kormányrendelet 6. §, 7. § és 8. § - ában megfogalmazott rendelkezések az irányadóak.

(6) Fák törzsét hirdetések céljára használni, fák ágaira tárgyakat ráakasztani tilos!

(7) Zöldterületre járművel felhajtani, illetve azon várakozni tilos!

6. § Közterületek tisztán tartása]

(1) A nagyközség belterületén lévő közutak, (amennyiben szilárd burkolattal vannak ellátva) hidak, a kerékpárút, a kastélypark, a Faluhelyi utcai park, valamint a piac területén keletkezett szemét eltakarításáról, elszállításáról, továbbá állandó tisztántartásáról, beleértve a hó eltakarítást is a polgármester a hivatala útján gondoskodik.

(2) Az ingatlan előtt az ingatlan teljes utcai szélessége és az utca középvonaláig terjedően az ingatlan tulajdonosa (kezelője, vagy bérlője) köteles a közterületet tisztán tartani. A közterület tisztántartása:

a) a járda tisztántartását, hótól való letakarítását, síkosságtól való mentesítését, portalanítását,

b) a járda melletti csapadékvíz-elvezető árok és áteresz tisztántartását, továbbá a fent említett terület évente többszöri kaszálását jelenti.

(3) Szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt az üzemeltető (használó) köteles tisztán tartani.

(4) Közforgalmú közlekedés céljára szolgáló járművek közterületen lévő állomásának, váróhelyiségeinek és járdaszigeteinek a tisztántartásáról az önkormányzat a hivatala útján gondoskodik.

(5) Ha közúti közlekedés során a közterület beszennyeződik (olajfolyás, járműről lehulló anyag, stb.) a jármű üzembentartója haladéktalanul köteles a szennyeződést eltávolítani.

(6) Az épületek tulajdonosa köteles gondoskodni arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára, illetve közútra ne folyjon.

(7) Az utcai csapadékvíz-elvezető árokba szennyvizet bevezetni vagy önteni tilos! Ugyancsak tilos a nagyközségen átfolyó Fekete – Körös holtágába szennyvizet, trágyalevet bevezetni, a vizet és partjait szemét lerakásával beszennyezni!

(8) Közterületen állatok legeltetése, tartása tilos! Kivétel ez alól a körgát, ahol felügyelet mellett állatok legeltetése megengedett.

7. § Záró rendelkezések]

(1) Ezen rendelet betartásáról, végrehajtásáról és ellenőrzéséről a polgármester a hivatala útján gondoskodik.

(2) [3]

(3) Ezen rendelet 2008. július 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a 6/2008 (II.22.) számú rendelettel módosított12/2005. (IX.28.) számú rendelet hatályát veszti.

D o b o z, 2008. június 27.
Hrabovszkiné Dandé Szidónia Simon István Tamás
j e g y z ő polgármester
Ezen rendelet kihirdetése 2008. június hó 27. napján megtörtént.
[1] Hatályon kívül helyezte a 28/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet 3. § - a. Hatályos 2012. 12. 21.
[2] Módosította a 18/2011. (XII.16.) önkormányzati rendelet 1. § - a. Hatályos: 2012.01.01.
[3] Hatályon kívül helyezte a 28/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet 4. § - a. Hatályos 2012.12. 21.
1

Az 1. melléklet a Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.