Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2011. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2014. 06. 01- 2022. 10. 31

Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2011. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a temetkezés rendjéről

2014.06.01.

Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (3) és 8. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkör alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) Ezen rendelet hatálya kiterjed Doboz Nagyközség területén lévő köztemetőkre, az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre.

(2) Működő, az önkormányzat tulajdonában lévő köztemető: a dobozi 994 hrsz-ú, ravatalozó épületével szembeni temető.

(3) Lezárt temető: a dobozi 2817 hrsz-ú, ún. madárhalmi temető.

2. § (1) Doboz Nagyközség Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelően a jelenleg működő köztemető és létesítményeinek fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és a rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről.

(2) Az Önkormányzat által fenntartott temető köztemető, melyben az Önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetve lelkiismereti meggyőződésére, valamint nemzeti, etnikai hovatartozására, a halál okára, vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

3. § (1) Az Önkormányzat a temető üzemeltetési feladatait gazdálkodó szervezet útján szerződés alapján látja el. Az üzemeltető a Dobozi Óvár Szolgáltató Kft ( székhelye: Doboz, Kossuth tér 3. ügyvezető: Megyeri Lajos). A közszolgáltatási szerződés alapján az üzemeltető köteles a temetőkről és a temetkezésről szóló hatályos törvényben és annak végrehajtásáról szóló kormányrendeletben meghatározott feladatokat az ott előírtak betartásával ellátni.

(2) A temető fenntartási, üzemeltetési feladatait úgy kell ellátni, hogy a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartva, szükség szerint felújítva, gondozva legyenek.

(3) [1]

(4) Az üzemeltető évenként beszámol zárszámadását követő soros képviselő-testületi ülésen a köztemető üzemeltetésével összefüggő bevételeiről és kiadásairól, és gondoskodik azok számviteli nyilvántartásban történő elkülönítéséről.

4. § (1) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtése, és elhelyezése során az üzemeltető minden sírhelyek között kialakított útra legalább egy hulladéktároló konténert köteles elhelyezni.

(2) A temető parkosításáról az üzemeltető gondoskodik.

5. § (1) A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, továbbá az elhalt közeli hozzátartozója.

(2) [2] Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszereznie. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1§ (1) bekezdés 1. és 2. pontja szerinti sorrendben az elhalt közelebb álló hozzátartozójától kell beszereznie.

6. § (1) A temetőt sírhelytáblákra és urnasírhelyre alkalmas területre lehet felosztani.

(2) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(3) A temetés alatt álló sírhelytáblákat és a sírhelyeket – főszabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(4) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni.

(5) A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg megszüntetéséről döntés nem születik.

(6) Lezárt temetőből és sírhelytáblából a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe (sírhelytáblába). Az exhumálást csak az illetékes hatóság engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

6/A. § [3] Az önkormányzat a szociális parcella területeként a köztemetőn belül a rendelet 2. melléklete szerinti térképvázlaton megjelölt területet (a ravatalozótól jobbra elhelyezkedő urnafal melletti 1. számú megművelés címszó alatt szereplő sírhelytáblát) jelöli ki, a szociális urnás temetések esetében temetési helyként a 2. számú urnafalban lévő temetési helyeket.]

7. § (1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni, a díj mértékét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) [4] Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírhely esetén: 25 év

b) urnafülke, urnasírhely, hamvasztásos temetés esetén: 10 év

(3) Az üzemeltető a (2) bekezdés a) és b) pont szerinti temetkezési helyek kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti.

(4) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogot magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újraváltó hozzátartozó rendelkezési jogot szerez.

(5) Lezárt temető, vagy temetőrész betemetett sírjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig – kegyeleti szempontból – nem idegeníthető el, és más sírra nem helyezhető át.

(6) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során igazolni kell. Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.

(7) A temettető kívánságára történő halott-, illetve urna áthelyezés, vagy urna kiadás folytán megüresedett sírhelyek számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.

8. § A temettetőknek az elhaltak hűtéséért hűtési díjat, a nyugvóhelyek értékesítésekor, továbbá újraváltásakor egyszeri hulladékszállítási díjat kell fizetni e rendelet mellékletében meghatározottak szerint.

9. § (1) A temetői sírhelyek méretei:

a) felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 0,90 m széles

b) urna földbe temetésénél: 0,80 m hosszú, 1,00 m mély 0,60 m széles

(2) [5] A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet, szociális temetés esetében is.

(3) [6] Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) amennyiben jogszabály szerint szükséges tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsó temethető.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el. Elhaltként a pótdíj mértéke a (3) bekezdés szerinti, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

10. § (1) A sírhelyet kifalazni, kibetonozni nem szabad.

(2) A sírhelyen sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.

11. § A síremlék fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a síremlék összeomlásától lehet tartani, de az még nem veszélyezteti a biztonságos használatot az Önkormányzat az üzemeltető kérelme alapján felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyeket, hogy gondoskodjanak a helyreállításról.

12. § (1) A temetkezési szolgáltató köteles a temetkezési szolgáltatás nyújtása alatt a kegyeleti igényeknek megfelelő magatartást tanúsítani, illetve öltözetet viselni.

(2) [7]

(3) A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek a rendelet mellékletében meghatározott temető fenntartási hozzájárulást kell fizetni.

13. § (1) [8] Azoknak a temetkezési szolgáltatóknak, akik igénybe veszik a temetői létesítményeket, illetve a temetőüzemeltető által biztosított szolgáltatásokat, igénybevételi díjat kell fizetniük az 1. melléklet szerint.

(2) Az egyes létesítmények és üzemeltetési szolgáltatások díjait az 1. számú melléklet tartalmazza.

14. § A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- ás művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot.

15. § (1) A sírhelyeket a temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal bíró személynek gondoznia kell, és a gyomtalanítást rendszeresen el kell végeznie.

(2) A sírhely gondozása során a keletkezett hulladékot nem szabad a sírhely mellett, illetve a sírhelyek között tárolni, hanem a hulladékgyűjtőbe kell elhelyezni.

(3) A sírhely gondozásakor a szomszédos sírhelyeket megrongálni, beszennyezni tilos.

(4) A sírhelyeken elhelyezett sírjeleket, különösen a síremléket gondozni kell. a sírjel nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy azzal veszélyeztesse a látogatók, illetve más tárgyak épségét.

16. § (1) Síremlék állítását, a munka elkezdésének időpontját, valamint időtartamát az üzemeltetőnek 3 munkanappal megelőzően bejelenteni szükséges.

(2) A bejelentés elmulasztása, vagy az attól való eltérés esetén, az üzemeltető:

a) a sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

17. § (1) A temető nyitva tartása: nyári időszámítás idején: 06.00 – 20.00 óráig. Téli időszámítás idején: 07.00 – 17.30 óráig

(2) A temető területét a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell hagyni.

18. § (1) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat beszennyezni tilos.

(3) A sírok és urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(4) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(5) A temető területére kutyát bevinni – a vakvezető, vagy rendőrségi kutyák kivételével – tilos.

(6) A temetőhasználók kötelesek

a) a temető létesítményeit, építményeit (kerítést, ravatalozót, sírokat, síremlékeket) rendeltetésüknek megfelelően használni, azok épségére ügyelni,

b) a temető tárgyaira vigyázni,

c) a temetőben keletkezett hulladékot, gyomot, az elszáradt virágokat és koszorút, gyertyát, mécsest a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

19. § (1) Járművel behajtani szombaton 8.00 – 11.00 óráig, valamint vasárnap 13.00 - 16.00 óráig lehet.

(2) A temetőbe tilos járművel behajtani a (1) bekezdésben meghatározott időtartamon kívül, kivéve a halottaskocsit, illetve az üzemeltető engedélyével síremlékkészítés céljából szállítást végző járművet, valamint a temető határában lévő szántók megműveléséhez, és a temető karbantartásához szükséges járműveket.

20. § (1) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

21. § A panaszintézés az üzemeltető feladata.

22. § 9]

23. § A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, pénz, nemesfémből készült protézis), és a találás körülményeiről az üzemeltetőnek jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről gondoskodni szükséges a jogosultnak történő átadásig.

Záró rendelkezések

24. § Jelen rendelet 2012. január 1. napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 11/2010. (XII.15.), 24/2009.(XII.11.), 29/2008(XII.12.) önkormányzati rendeletekkel módosított 20/2008. (VIII.1.) önkormányzati rendelet.

25. § Ezen rendeletet alkalmaznia kell a temető fenntartását, üzemeltetését, valamint a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek, illetve azoknak, akikre nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

Doboz, 2011. december 16.
1 Hatályon kívül helyezte a 17/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2014. január 1-től
2 Módosította: 17/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2014. január 1-től.
3 Módosította: 17/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2014. január 1-től.
4 Módosította: 17/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2014. január 1-től.
5 Módosította: 17/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos 2014. január 1-től.
6 Módosította: 7/2014. (V.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2014. június 1-től.
7 Hatályon kívül helyezte a 7/2014. (V.30.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2014. június 1-től.
8 Módosította: 7/2014. (V.30.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2014. június 1-től.
9 Hatályon kívül helyezte 10/2012. (V.25.) önkormányzati rendelet 8. §-a. Hatályos 2012. május 26-tól.