Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2016. (II.29..) önkormányzati rendelete

DOBOZ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 4/2016. (II.29.) számú rendelete az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 12. 28- 2017. 04. 03

Doboz Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 143 § (4) bekezdés h) pontjában (továbbiakban: Mötv.) meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2016. évi költségvetését:

808.421.440 Ft              Költségvetési bevétellel
934.768.900 Ft              Költségvetési kiadással                                       
126.347.460 Ft              Költségvetési egyenleggel
- 62.726.656 Ft              Tárgyévi működési célú többlet (+) / hiány (-)     
- 63.620.804 Ft              Tárgyévi felhalmozási célú többlet (+) / hiány (-)

139.253.045 Ft              Finanszírozási bevétel        
  12.905.585 Ft              Finanszírozási kiadás     

947.674.485 Ft              összes bevétellel
947.674.485 Ft              összes kiadással

állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat 2016. évi költségvetésének főösszege 947.674.485 Ft, melyből az önkormányzat egyéb működési célú támogatása 15.335.000 Ft, mely a működési kiadások működési bevételeket meghaladó fedezete. A költségvetési hiány összege 126.347.460 Ft és a Finanszírozási kiadás összege 12.905.585 Ft, ez összesen 139.253.045 Ft, melynek finanszírozása az előző évi költségvetési maradványának 101.747.045 Ft összege és a forgatási célú értékpapír 37.506.000 Ft beváltása, mint finanszírozási bevétel.

(3)       Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a Képviselő-testület.

(4) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek szerint állapítja meg.

(5) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(6) A kötelező feladatok ellátásához szükséges 75.632.241 Ft összegű fedezet forrása az előző évi működési költségvetési maradvány.

(7) A 63.620.804 Ft felhalmozási hiány forrása a 37.506.000 Ft összegben felhalmozási bevételekből vásárolt forgatási célú belföldi értékpapírok értékesítéséből származó bevétel és 26.114.804 Ft előző évi felhalmozási költségvetési maradvány fennmaradó összege.

2.§ A Képviselő-testület az Önkormányzat 2016. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) Az Önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei nincsenek. 3. melléklet

(2) Amennyiben az Önkormányzat a költségvetési évben adósságot keletkeztető ügyletet vállal, saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.    

(3) Az Önkormányzat 2016. évi adósságot keletkeztető fejlesztési célokat nem határoz meg. 5. melléklet      

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(6) Az Önkormányzat 2016. évben EU-s támogatással megvalósuló programok és projektek, valamint Önkormányzaton kívül megvalósuló projektekről szóló önkormányzati döntést követően építi bele költségvetésébe. 8. melléklet

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti (Dobozi Mesekert Óvoda, Dobozi Gondozási Központ, Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár) megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban az intézményfinanszírozással együtt a 9.1., 9.2., 9.3., 9.4., 9.5., valamint a 11. mellékletek szerint határozza meg.

(8) Az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék összege 0 Ft, céltartalék összege 0 Ft.

(9) Az Önkormányzat a civil szervezetek támogatására 3.000 E Ft-ot állapít meg.

(10) Az Önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat jogcímenkénti bontásban a 12. melléklet tartalmazza.

3.§ (1) A költségvetési szervek feladatainak változását a képviselő-testület engedélyezi az alapító okirat egyidejű módosításával.

(2) A költségvetési szerveknél szakmai programok indításához, feladatmutatót érintő fejlesztéshez a képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges. A döntést megelőzően vizsgálni kell annak rövid és hosszabb távú költségvetési hatását.


(3) Amennyiben a (2) bekezdésben jelentkező feladatváltozást az intézményvezető a költségvetési rendelet előirányzatain belül biztosítani tudja, illetve további évekre a feladatváltozás bizonyíthatóan nem jár kiadási többlettel, akkor is köteles azt előzetesen a polgármesternek bejelenteni, aki a fenntartó nevében azt engedélyezi.

(4) A központi állami támogatásokat megalapozó feladatmutatók évközi változásáról azok csökkenése esetén tárgyév április 25-éig, július 25-éig, október 10-éig, növekedése esetén legkésőbb július 25-éig a költségvetési szerv vezetője köteles az igénylésért felelős ügyintéző részére adatot szolgáltatni.

(5) A költségvetési szervek vezetői felelősek a feladatmutatókhoz kötött állami központi támogatások igénylését megalapozó mutatószámok (létszám, stb.) valóságtartalmáért, az elszámolásokhoz szükséges dokumentumok helyességért, valamint kötelesek a támogatás alapját képező nyilvántartásokat naprakészen vezetni.

(6)A költségvetési szerveknél a többletmunka elismerésére (természetbeni juttatás formájában) fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 8 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat. Az érdekeltségi juttatás évente két alkalommal a Képviselő-testület, az Mötv. 41 § (2) bekezdés szerinti költségvetési szerv és a közfoglalkoztatottak esetében a polgármester engedélyezi.

4.§ (1) Átruházott hatáskörben a polgármester jogosult:
          a) kötelezettséget vállalni, és előirányzatot képezni a költségvetésben nem tervezett többletkiadásokra, vagy többletfeladatokra, esetenként 5 millió Ft értékhatárig, forrás megjelöléssel, valamint jogosult engedélyezni értékhatártól függetlenül a képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok közötti átcsoportosítást, a tartalékok felhasználását, melyekről köteles utólag a pénzügyi beszámolóban tájékoztatást adni, az előirányzat változásokat a költségvetési rendelet módosítása során át kell vezetni,
          b) tulajdonosi hozzájárulást adni az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat érintő átalakításhoz, beruházáshoz, fejlesztéshez, amennyiben az elvégezni kívánt munkálatok nem építési engedély-kötelesek,
          c) a közfoglalkoztatási programban, és programon kívül megtermelt és előállított termény, termék, állat értékesítésére, összeghatártól függetlenül,
          d) a feleslegessé vált, vagy leselejtezett készletek, ingóságok értékesítésére 500.000,- Ft nettó értékhatárig,
          e) az önkormányzati bevételek növelése érdekében az átmenetileg szabad pénzeszközök betéti elhelyezésére, tőkegarantált értékpapírok vásárlására és visszaváltására,
          f) jogosult a közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékhatárig szerződések kötésére, kötelezettségvállalások, megállapodások aláírására a beszerzési szabályzatban meghatározottak szerint,
          g) önkormányzat felé fennálló tartozásokra benyújtott részletfizetési kérelmekben való döntés.

(2) Amennyiben az Önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(3) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani.

5.§ (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az Önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a külső szakemberrel kötött megállapodás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

6.§ (1) E rendelet mellékletei:

1.1. melléklet: Doboz Nagyközség Önkormányzata 2016. évi költségvetésének    összevont mérlege
1.2. melléklet:      Doboz Nagyközség Önkormányzata 2016. évi költségvetés kötelező    feladatinka mérlege
1.3. melléklet:      Doboz Nagyközség Önkormányzata 2016. évi költségvetés önként      vállalt feladatainak mérlege
1.4. melléklet:      Doboz Nagyközség Önkormányzata 2016. évi költségvetés       államigazgatási feladatainak mérlege
2.1. melléklet:      Működési célú bevételek és kiadások mérlege (Önkormányzati szinten)
2.2. melléklet:      Felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlege (Önkormányzati        szinten)
3. melléklet:         Doboz Nagyközség Önkormányzata adósságot keletkeztető      ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei
4. melléklet:         Doboz Nagyközség Önkormányzata saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési     kötelezettség megállapításához
5. melléklet:         Doboz Nagyközség Önkormányzata 2016. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljai
6. melléklet:         Beruházási (felhalmozási) kiadások előirányzata beruházásonként
7. melléklet:         Felújítási kiadások előirányzata felújításonként
8. melléklet:         Európai uniós támogatással megvalósuló projektek bevételei, kiadásai,             hozzájárulások
9.1. melléklet:      Önkormányzat Összes bevétel, kiadás
9.1.1. melléklet:   Önkormányzat Kötelező feladatok bevételei, kiadásai
9.1.2. melléklet:   Önkormányzat Önként vállalt feladatok bevételei, kiadásai
9.1.3. melléklet:   Önkormányzat Államigazgatási feladatok bevételei, kiadásai
9.2. melléklet:      Dobozi Polgármesteri Hivatal Összes bevétel, kiadás
9.2.1. melléklet:   Dobozi Polgármesteri Hivatal Kötelező feladatok bevételei, kiadásai
9.2.2. melléklet:   Dobozi Polgármesteri Hivatal Önként vállalt feladatok bevételei,         kiadásai
9.2.3. melléklet:   Dobozi Polgármesteri Hivatal Államigazgatási feladatok bevételei,       kiadásai
9.3. melléklet:      Dobozi Mesekert Óvoda Összes bevétel, kiadás
9.3.1. melléklet:   Dobozi Mesekert Óvoda Kötelező feladatok bevételei, kiadásai
9.3.2. melléklet:   Dobozi Mesekert Óvoda Önként vállalt feladatok bevételei, kiadásai
9.3.3. melléklet:   Dobozi Mesekert Óvoda Államigazgatási feladatok bevételei, kiadásai
9.4. melléklet:      Dobozi Gondozási Központ Összes bevétel, kiadás
9.4.1. melléklet:   Dobozi Gondozási Központ Kötelező feladatok bevételei, kiadásai
9.4.2. melléklet:   Dobozi Gondozási Központ Önként vállalt feladatok bevételei,            kiadásai
9.4.3. melléklet:   Dobozi Gondozási Központ Államigazgatási feladatok bevételei,         kiadásai
9.5. melléklet:      Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár Összes bevétel, kiadás
9.5.1. melléklet:   Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár Kötelező feladatok bevételei,        kiadásai
9.5.2. melléklet:   Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár Önként vállalt feladatok    bevételei, kiadásai
9.5.3. melléklet:   Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár Államigazgatási feladatok             bevételei, kiadásai
10.1. melléklet:    Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról (Doboz Nagyközség Önkormányzata)
10.2. melléklet:    Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról (Dobozi          Polgármesteri Hivatal)
10.3. melléklet:    Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról (Dobozi Mesekert      Óvoda)
10.4. melléklet:    Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról (Dobozi Gondozási    Központ)
10.5. melléklet:    Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról (Dobozi Közösségi    Ház és Könyvtár)
11. melléklet:       Az Önkormányzat és Intézményei által 2016. évben foglalkoztatottak létszámáról
12. melléklet:       Doboz Nagyközség Önkormányzata által 2016. évben tervezett, a        lakosság számára juttatott támogatások, szociális, rászorultsági jellegű           ellátások

(2) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2016. január 1. napjától kell alkalmazni.




Köves Mihály                                                            Molnárné dr. Tarkovács Márta

polgármester                                                                                    jegyző




A rendelet kihirdetésre került 2016. február 29-én.



Molnárné dr. Tarkovács Márta

                   jegyző