Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 8/2020. (VII.9.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2023. 10. 27

Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 8/2020. (VII.9.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos helyi közszolgáltatásról

2023.10.27.

Doboz Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és l) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) Doboz Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről (átvétel, elszállítás) és az ártalmatlanításra kijelölt helyre való eljuttatásáról - az e rendeletben foglaltak szerint gondoskodik:

a) Doboz nagyközség szennyvíz-gerinchálózattal kiépített belterületén azon utcákon, ahol műszaki okok miatt nem tudnak az ingatlantulajdonosok a hálózatra rákötni,

b) valamint belterületen Doboz-Szanazug területén, a közműves ivóvízellátással érintett területeken.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott területen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével és ártalmatlanításával kapcsolatos közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetve kötelezett közszolgáltató az Önkormányzat egyszemélyes tulajdonában álló Dobozi Óvár Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Szolgáltató).

(3) A közszolgáltatási szerződésnek tartalmaznia kell legalább a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI. 29.) Korm. rendelet 6. § (2) bekezdésében foglaltakat.

(4) A háztartási szennyvíz ártalmatlanítását szolgáló átadási hely: Dobozi szennyvíztisztító telep szippantott szennyvízfogadó műtárgy (021/3 hrsz.)

2. § Az Önkormányzat feladata:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének és ártalmatlanításának megszervezése,

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtési, ártalmatlanítási feladatainak ellátására közszolgáltató kiválasztása;

3. § (1) Az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik:

a) köteles évente legalább egy alkalommal a Szolgáltató által nyújtott, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres átvételére és elszállítására irányuló közszolgáltatást igénybe venni,

b) az átvételig, elszállításig a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet gyűjteni, tárolni, és ennek során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a háztartási szennyvíz mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa,

c) köteles a közszolgáltatás díját megfizetni,

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. Köteles megadni a közszolgáltatás nyújtásához szükséges személyes adatait, valamint 15 napon belül bejelenteni, ha azokban változás történt.

(3) Az ingatlantulajdonost, beleértve az üdülő, hétvégi ház szanazugi ingatlantulajdonost is, nem terheli az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettség az olyan ingatlana tekintetében, ahol nem tartózkodik, illetve nem keletkezik olyan nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, amelyet tárolnia kell.

(4) Az ingatlantulajdonos a kötelező évi egy alkalomtól ritkábban veheti igénybe a közszolgáltatást, amennyiben az ingatlanon keletkező éves szennyvízmennyiség nem éri el az 5 m3-t.

4. § (1) A Szolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére heti rendszerességgel az ingatlantulajdonos rendelkezésére állni.

(2) Az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a Szolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(3) A közszolgáltatás igénybevételének, teljesítésének feltételeiről a Szolgáltató az Ügyfélszolgálati Irodájában (Doboz, Kossuth tér 3.) valamint saját honlap hiányában az önkormányzat honlapján tájékoztatást ad.

(4) A közszolgáltatás személyesen vagy telefonon a Szolgáltató Ügyfélszolgálati Irodájánál rendelhető meg. A megrendeléseket a Szolgáltató azok sorrendjében, legkésőbb a megrendelést követő 3. munkanapon köteles teljesíteni.

(5) A Szolgáltató a megrendelésekről munkautalványt állít ki, melyet a megrendelővel igazoltat. A munkautalványon fel kell tüntetni

a) a megrendelő nevét, lakcímét,

b) az elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét,

c) a szállítás dátumát,

d) a szállítást végző gépjármű rendszámát,

e) a gépjármű vezetőjének aláírását,

f) a megrendelő aláírását.

5. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a Szolgáltató kizárólag az 1. § (4) bekezdésében megjelölt helyen helyezheti el, és ártalmatlaníthatja.

6. § (1) A közszolgáltatásnál alkalmazható legmagasabb összeg a közszolgáltatás díja, mely két tényezős, alapdíjból és az ürítési díjból áll.

(2) Az alkalmazandó alapdíj és ürítési díj mértékét jelen rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza

7. § (1) A Szolgáltató a számlát esetenként állítja ki. A számlázott összegben érvényesülnie kell természetes személy ingatlantulajdonos esetén a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről szóló 2013. évi CXIV. törvény (1)-(2) bekezdésében meghatározott mérték szerinti díjcsökkentés követelményének.

(2) Természetes személy esetén 2013. január 31-én jogszerűen alkalmazott díjtételek és egyéb számlaelemek alapján a meghatározott fizetendő szolgáltatási egységre jutó összeg 1340 Ft/m3+ÁFA díjcsökkentés nélkül.

(3) Díjkedvezmény illeti meg e rendelet 1. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott ingatlantulajdonosokat, melynek mértéke a közművel összegyűjtött és a nem közművel összegyűjtött szennyvízdíj köbméterenkénti különbözete a vízfogyasztás mennyiségét alapul véve, az alapdíj figyelembevétele nélkül, 350 m3 éves vízfogyasztás alatt.

(4) A díjkedvezmény miatt a szolgáltató díjkompenzációra jogosult. A díjkompenzáció fizetéséhez a képviselő-testület és a közszolgáltatást nyújtó megbízást köt, amely tartalmazza az Európai Unió működéséről szóló szerződés 106. cikke (2) bekezdésének az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásával megbízott egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott támogatásra való alkalmazásáról szóló, 2011. december 20-ai 2012/21/EU bizottsági határozat 4. cikkében foglalt elemeket.

8. § (1) A Szolgáltató a kötelező közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően, jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt, jogosult kezelni a közszolgáltatással érintett ingatlantulajdonos - a közszolgáltatás ellátásához szükséges - személyes adatait.

(2) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(3) A Szolgáltató jogosult a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat jogos igényeinek érvényesítése érdekében hatósági, bírósági eljárások lefolytatása céljából harmadik személynek átadni.

9. § (1) Ez a rendelet 2020. augusztus 01. napján lép hatályba.

(2) Ez a rendelet az Európai Parlament és a Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvének (2006. december 12.) megfelel.

(3) Hatályát veszti a köztisztaság fenntartásáról és az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló egységes szerkezetbe foglalt 3/2007. (II.16.) önkormányzati rendelet 12. §-a, 14. §-a, és 2. sz. melléklete.

1

Az 1. melléklet a Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.