a felsőoktatási tanulmányokat folytató fiatalok ösztöndíj támogatásáról szóló önkormányzati rendelet

a felsőoktatási tanulmányokat folytató fiatalok ösztöndíj támogatásáról szóló önkormányzati rendelet

Hatályos: 2013. 12. 07- 2015. 10. 01

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének


32/2000. (XII. 22.) számú rendelete

a felsőoktatási tanulmányokat folytató fiatalok ösztöndíj támogatásáról




Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a felsőoktatási tanulmányokat folytató fiatalok ösztöndíj támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:



1. §.


E rendelet célja a sarkadi állandó lakosú, felsőoktatási tanulmányokat folytató hátrányos szociális helyzetű fiatalok ösztöndíj támogatása tanulmányaik anyagi terheinek részbeni biztosítása érdekében.


2. §.


(1)[1] [2] [3] [4] E rendelet hatálya kiterjed azon szociálisan hátrányos helyzetű sarkadi állandó lakosú fiatalokra, akik állami felsőoktatási intézményekben, továbbá nem állami felsőoktatási intézményekben az Emberi Erőforrások Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat



(2)[5] [6] [7] [8] E rendelet hatálya kiterjed azon szociálisan hátrányos helyzetű sarkadi állandó lakosú  (a kérelem elbírálásának tanévében utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett) fiatalokra, akik a kérelem elbírálását követő tanévtől kezdődően állami felsőoktatási intézményben, illetve az Emberi Erőforrások Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat.


(3)[9] A rendelet hatálya nem terjed ki a katonai, illetve rendvédelmi intézmények katonai, illetve rendvédelmi képzésben résztvevő hallgatóira.


3. §.


            (1) Az ösztöndíj támogatás időtartama:


a./ a 2. §. (1) bekezdés esetén 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév.


b./ a 2. §. (2) bekezdése esetén háromszor 10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi

     félév.


            (2) A 2. §. (1) bekezdése esetén az ösztöndíj a feltételek ismételt fennállása esetén újrapályázható.



4. §.


            (1)[10] [11] Az ösztöndíjak odaítéléséről évente egy alkalommal a Polgármesteri Hivatal ágazati osztályának előterjesztése alapján a Művelődési, Oktatási és Sportbizottság véleményezését követően az Egészségügyi,- Szociális és Lakásügyi Bizottság dönt.


            (2) Az elbírálás során fajra, nemre, bőrszínre, felekezeti vagy világnézeti hovatartozásra, tanulmányi eredményre tekintet nélkül kizárólag a pályázó szociális rászorultságának objektív vizsgálatára tekintettel járhat el.


            (3)[12]


            (4) A 2. §. (2) bekezdése szerint megállapított ösztöndíjak felülvizsgálatáról minden tanulmányi évet követő szeptember hónapban az Egészségügyi,  Szociális és Lakásügyi Bizottság dönt.


            (5) A támogatás 8. §. (5) és (6) bekezdésében meghatározott felfüggesztéséről, illetve megvonásáról az Egészségügyi,  Szociális és Lakásügyi Bizottság dönt, a jelen rendeletben szabályozott esetekben.


            (6) A benyújtási határidőn túl érkezett, valamint a formailag nem megfelelő (illetve a szükséges okiratokat, mellékleteket nem tartalmazó) pályázatokat az Egészségügyi,  Szociális és Lakásügyi Bizottság a bírálatból kizárja, és ezen döntéséről – indokolás mellett – a pályázót írásban értesíti.


            (7)[13] A képviselő-testület az önkormányzat hirdetőtábláján és a Sarkad Város Újság hasábjain nyilvánosságra hozza a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat keretében általa nyújtott támogatások összesített adatait. Az adatok az „A” és „B” típusú támogatottak szerinti bontásban a pályázók és a támogatottak számát, az összes megítélt támogatást, a támogatás általános mértékét és mindazokat az önkormányzat által informatívnak talált mutatókat tartalmazzák, melyek nem alkalmasak a támogatásban részesítettek, illetve a pályázók személyének azonosítására.


            (8)[14]


5. §.



            (1)[15] [16] Az ösztöndíj odaítélésének szociális feltétele, hogy a pályázóval együtt élők egy főre jutó nettó jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 % - a alatt legyen.


            (2)[17]


            (3) Nem áll fenn a szociális rászorultság feltétele annál, akinek, illetve aki családjának életkörülményei – környezettanulmány megállapítása alapján – nem felelnek meg a becsatolt jövedelemnyilatkozatban, illetve jövedelemigazolásokban szereplő adatoknak. (E tekintetben mérvadónak tekinthető a Polgármesteri Hivatal által  a pályázat benyújtását megelőző évben elkészített környezettanulmány.)


6 §.


            (1) A pályázatok rangsorba állítása és elbírálása során előnyt élvezhet az a pályázó, aki:


a./ árva, vagy félárva,

b./ akinek a családjában más eltartott is van,

c./ gyermeket nevel,

d./ egyedül neveli gyermekét,

e./ tartós betegségben, fogyatékosságban szenved,

f./[18] kollégiumi ellátásban nem részesül,

g./ a város középiskolájának tanulója,

h./ 18 éves korát megelőzően rendszeres gyermekvédelmi támogatásban nem részesült.


            (2) Ezen feltételek fennállását a pályázó igazolni köteles.



7. §.


            (1) A kérelmet és a felsőoktatási intézmény igazolását az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.


            (2) Minden esetben köteles közölni a pályázó TAJ számát, adószámát, nyilatkozatát arról, hogy albérleti hozzájárulásban részesül-e, van-e érvényes tanulmányi szerződése, illetve más külső forrásból a tanulmányaira tekintettel támogatásban részesül-e.


            (3) Minden esetben csatolni kell az együttélők előző 6 havi nettó átlagkeresetét tanúsító kereseti  kimutatásokat, nyugdíjszelvényeket. Vállalkozók esetében az APEH igazolását kell becsatolni a tárgyévet megelőző év személyi jövedelemadó alapjáról. Munkanélküli, rendszeres pénzellátásban nem részesülő személy esetén igazolni kell a Munkaügyi Központtal való együttműködést.


            (4) A pályázó köteles csatolni minden olyan igazolást, melyek a 6. §-ban felsorolt feltételek, vagy azok valamelyikének meglétét támasztják alá.


           



(5) A Polgármesteri Hivatal – a döntés előkészítése érdekében – a pályázó által közölt adatokat, tényeket, valamint a szociális helyzetet ellenőrizheti, és környezettanulmányt végezhet.


8. §.


            (1)[19] Az ösztöndíj havi összege: 4.500- Ft/jogosultsági hónap.


            (2)[20] [21] A megállapított ösztöndíjak esedékes részét az önkormányzat az Ösztöndíjrendszer keretében pénzeszközátadásként az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Támogatáskezelő által kezelt számlára félévente egy összegben juttatja el, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő félévente egy összegben, a kifizetés helyéül szolgáló felsőoktatási intézmény számára pénzeszközátadásként ad át.


            (3) Sarkad Város Önkormányzata a megállapított ösztöndíjak fedezetének biztosítását a 2. §. (1) bekezdése vonatkozásában, két, a 2. §. (2) bekezdése vonatkozásában hat egymást követő tanulmányi félévre garantálja.


            (4) Az ösztöndíjat közvetlen adó- és társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség nem terheli, de az adóalapot növelő jövedelemnek számít.


            (5) Az ösztöndíj folyósítása szünetel – a 2. §. (2) bek. szerinti támogatotti kör esetén -azokra a tanulmányi félévekre, amelyekre az ösztöndíjas nem iratkozik be.


            (6)[22] A megállapított ösztöndíj megvonásra kerül,- a 2. §. (1) bek. szerinti támogatotti kör esetén - ha a hallgató az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem iratkozik be a felsőoktatási intézménybe, vagy a felsőoktatási intézményben nem államilag finanszírozott nappali képzésben vesz részt. A megállapított ösztöndíj abban az esetben is megvonásra kerül, - a 2. §. (1-2.) bekezdése szerinti támogatotti kör esetén -   ha az ösztöndíjas szociális rászorultsága már nem áll fenn, illetve, ha a támogatásban részesített elköltözik a települési önkormányzat illetékességi területéről. Ez utóbbi esetben a határozat csak a meghozatalát követő tanulmányi félévtől ható hatállyal hozható meg.




9. §.


            (1) Az önkormányzat a 2. §. (2) bekezdése vonatkozásában a megállapított ösztöndíjak szociális feltételeit évente felülvizsgálja, amelyre minden tanulmányi évet követő szeptember hónapban kerül sor. A felülvizsgálat során a 6. és a 7. §-ban meghatározott feltételeket ismételten igazolni kell.


            (2)[23] Az ösztöndíj megállapításának előkészítési, nyilvántartási és végrehajtási feladatait a Polgármesteri Hivatal Általános Igazgatási, Népjóléti és Koordinációs Osztálya, valamint a Pénzügyi és Terv Osztály látja el.



10. §.


(1)[24] [25]Ez a rendelet 2009. szeptember 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit ettől az időponttól kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.




                                   T ó t h  I m r e  sk.                             Dr. Sipos Lajos sk.

                                    polgármester                                             jegyző









































[1] 13/2001. (VII. 27.)sz. rendelet 1. §-a által  módosított szöveg

[2] 22/2005. (VIII. 29.) Önk. sz. rendelet 1. §-a által módosított szövet

[3] 1/2009.(I.29.) Önk. sz. rendelet 1.§-a által módosított szöveg

[4] Módosította a 18/2012.(XI. 09.) önk. rend. 1.§-a . Hatályba lép a kihirdetést követő napon.

[5] 13/2001. (VII. 27.) Önk. sz. rendelet 1. §-a által  módosított szöveg

[6] 22/2005. (VIII. 29.) Önk. sz. rendelet 1. §-a által módosított szöveg

[7] 1/2009.(I.29.) Önk. sz. rendelet 1.§-a által módosított szöveg

[8] Módosította a 18/2012.(XI. 09.) önk. rend.1§-a. Hatályba lép a kihirdetést követő napon.

[9] 1/2009.(I.29.) Önk. sz. rendelet 1.§-a által kiegészült szöveg

[10] 13/2001. (VII. 27.)sz. rendelet 2. §-a által  módosított szöveg

[11] Módosította a 20/2013.(XII.06.) önk. rendelet 2.§-a. Hatályba lép a kihirdetést követő napon.

[12] 13/2001. (VII. 27.)sz. rendelet 2. §-a által  hatályon kívül helyezve

[13] A 3/2006. (I. 27.) Önk. sz. rend. 1. §-a által módosított szöveg

[14] A 13/2008. (III. 28.) önk. sz. rend. 1. §. által hatályát veszti.

[15] Módosította a 18/2012.(XI. 09.) önk. rend 2. §-a. Hatályba lép a kihirdetést követő napon

[16] Módosította a 20/2013.(XII.06.) önk. rendelet 2.§-a. Hatályba lép a kihirdetést követő napon.

[17] A 20/2013.(XII.06.) önk. rendelet 3.§-a által hatályát veszti.

[18] A 21/2003. (VIII. 29.) Önk. sz. rend. 1. §. által módosított szöveg

[19] Módosította a 18/2012. (XI. 09.) önk. rend. 3.§-a. Hatályba lép a kihirdetést követő napon.

[20] 22/2005. (VIII. 29. Önk. sz. rend. 2. §-ával módosított szöveg

[21] Módosította a 18/2012. (XI. 09.) önk. rend. 3.§-a. Hatályba lép a kihirdetést követő napon.

[22] 13/2001. (VII. 27.) sz. rendelet 3. §-ával módosított szöveg

[23] Módosította a 20/2013.(XII.06.) önk. rendelet 2.§-a. Hatályba lép a kihirdetést követő napon.

[24] A 21/2003. (VIII. 29.) Önk. sz. rend. 2. §. által módosított szöveg

[25] 1/2009.(I.29.) Önk. sz. rendelet 1.§-a által módosított szöveg

Szerkesztés...