Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testülete

települési szilárd és folyékony hulladék kezeléséről

Hatályos: 2013. 12. 07

Kihirdetve: 2004. VI. 24.


                                                                                                                                                   Dr. Sipos Lajos

                                                                                                                                                            jegyző     


Sarkad Város Önkormányzata

Képviselő-testületének

14/2004.(VI. 24.) Önk. számú rendelete

a települési szilárd és folyékony hulladék kezeléséről




Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23 §-ban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet célja a köztisztaság, a településtisztaság biztosítása, a közegészségügy, valamint az épített és természeti környezet védelme a település területén belül keletkező települési szilárd és folyékony hulladékok káros hatásaitól. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége, átláthatósága.


(2) Az önkormányzat a 2000. évi XLIII. törvényben (a továbbiakban: Tv.) és annak a települési szilárd és folyékony hulladék kezelésére, illetve az ahhoz kapcsolódó közszolgáltatás ellátására vonatkozó végrehajtási rendeleteiben, valamint a jelen rendeletben foglaltak szerint az ingatlantulajdonosokra kötelező hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és működtet a települési szilárd és folyékony hulladék rendszeres begyűjtése, elszállítása, ártalmatlanítása, hasznosítása és más kezelési műveletének megvalósítása érdekében.



A rendelet hatálya


2 . §


(1)E rendelet területi hatálya Sarkad város közigazgatási területére terjed ki. A működési területnek a határait, amelyen belül a közszolgáltató a közszolgáltatást rendszeresen köteles ellátni e rendelet 1.számú melléklete tartalmazza.

(2)E rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

a./ a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő (a továbbiakban: közszolgáltató) szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék elhelyezés céljából történő rendszeres elszállítására,

b./ a települési folyékony hulladék ideiglenes tárolását szolgáló létesítmény és a települési folyékony hulladék elhelyezés céljából történő elszállítására.

c./ a települési hulladék ártalmatlanítását szolgáló létesítmény létesítésére és működtetésére.

A helyi közszolgáltatás tartalma


3. §


Települési hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás a települési szilárd és folyékony hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatás, valamint a Közszolgáltató által üzemeltetett lakossági hulladékgyűjtő udvarban is elhelyezhető, a háztartásokból származó elkülönítetten gyűjtött hulladék ( és egyéb hulladékalkotók ) rendszeres gyűjtésére, elszállítására irányuló közszolgáltatás.



Ingatlanok és közterületek tisztántartása


4. §



(1)[1] Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, birtokosa vagy használója (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles gondoskodni, beleértve a gyommentesítést is, különösen az allergiát okozó gyomnövények virágzása előtti irtását.

(2)Amennyiben felek között kötött szerződés vagy központi jogszabály másként nem rendelkezik (lásd: Ptk) a városképet rontó, elhanyagolt épületek külső jó karban tartásáról, felújítására beépített vagy beépítetlen elhanyagolt állapotú telkek, kertek, udvarok rendbetételére is az (1) bekezdésben meghatározott szabályokat kell alkalmazni, - az ott megjelöltek költségeire.

(3)Az (1) és (2) bekezdésben foglalt kötelezettség osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdonostársakat egyetemlegesen terheli.



5. §



(1)A városi közterületek tisztántartásáról, télen a hó eltakarításáról, a közterületek csúszás /síkosság/ mentesítéséről a (3) – (5) bekezdésben foglalt kivételekkel az Önkormányzat rendszeresen és szervezett formában gondoskodik, Sarkad Város Önkormányzat Városgazdálkodási Irodája (továbbiakban: Iroda) által, illetve vállalkozási megbízási szerződés keretében.

(2)A közterületen elhullott állatok összegyűjtéséről, és ártalommentes elhelyezéséről az Iroda szervezeti rendje szerint gondoskodik.

(3)[2]A tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 2 méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellet zöld sáv is van – az úttestig terjedő teljes terület) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, tömbtelkeken az épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántartásáról – beleértve a gyommentesítést is, különösen az allergiát okozó gyomnövények virágzása előtt irtását, télen a közlekedési terület hótól történő megtisztításáról, síkosság megszüntetéséről. Az ingatlan előtt húzódó járdaszakaszt a tulajdonos köteles rendszeresen, szükség esetén többször is porképzés nélkül, letisztítani, és az összegyűjtött szilárd hulladék megsemmisítéséről vagy elszállításáról gondoskodni.

(4)Az üzlet, illetve a szolgáltatást végző vállalkozás tulajdonosa, bérlője, használója üzlete, telephelye előtt – az önkormányzat által meghatározott, vagy azzal mindenben azonos értékű, a városképet nem rontó- hulladékgyűjtő, csikktartó edény elhelyezéséről saját költségén köteles gondoskodni, annak ürítését szükségszerinti gyakorisággal a hulladékgyűjtésére rendszeresített hulladékgyűjtő edénybe el kell végezni. A kihelyezett hulladékgyűjtő, csikktartó környékén keletkezett hulladék feltakarításáról haladéktalanul gondoskodni kell.

(5)Vasutat keresztező közforgalmú gyalogosátjáró, valamint a vasutat keresztező járda tisztántartásáról, a keletkező hulladék eltávolításáról, a csúszásveszély megszüntetéséről, a vasút üzembentartója gondoskodik.

(6)A közterületen engedéllyel tárolt építőanyagok és törmelékek csak a közterület használatát rögzítő engedélyben meghatározott módon, egyéb szóródó anyag csak konténerben, illetve szóródás-mentességet biztosító edényzetben, zsákban helyezhető el. A konténer nélküli tárolást a közterület jellege és a településen belüli fekvése alapján egyedi esetekben az Iroda engedélyezi. Építkezések esetén az építtető felelős az építési anyagok megfelelő, balesetet nem okozó tárolásáért, a köztisztasági előírások betartásáért.



Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


Szilárd hulladék kezelése



6. §



(1)A rendszeres hulladékkezelési közszolgáltatásba bevont területen a tulajdonos e rendeletben meghatározottak szerint jogosult és köteles igénybe venni a települési hulladékkal kapcsolatos komplex helyi közszolgáltatást.

(2)Gazdálkodó szervezet – a Tv. 20. § (4) bekezdésében meghatározott kivétellel - akkor köteles a helyi közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárdhulladék kezeléséről (hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról) a Tv. 13. §.-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik, figyelemmel a Tv. 21. § (2) bekezdésében foglaltakra.

(3)A tulajdonos akinek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, de ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet telephelyéül is szolgál, köteles a települési szilárdhulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett hulladékától elkülönítetten gyűjteni, és arra a közszolgáltatást igénybe venni.

(4)A tulajdonos alapvető kötelezettsége, hogy a hulladék keletkezését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa.

(5)Az ingatlantulajdonos az ingatlanon hulladékot nem halmozhat fel, valamint az ingatlanon keletkezett hulladékot közterületre nem helyezheti ki. 

(6)A keletkezett települési szilárd hulladékot, a kötelezően igénybeveendő közszolgáltatás keretein belül megszervezett gyűjtési rendhez igazítottan annak átvételéig szakszerűen gyűjteni és tárolni köteles.

(7)A keletkezett települési szilárd hulladékot kizárólag a településen közszolgáltatást működtető Közszolgáltatónak adhatja át.

(8)A tulajdonosnak a települési szilárd hulladékot a Közszolgáltatónak elszállítás céljából történő átadásig úgy kell gyűjtenie és tárolnia, hogy az környezet szennyezést ne okozzon, illetve az a saját és mások testi épségét, jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település környezetét ne szennyezze, nővény- és állatvilágát ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(9)A tulajdonos a települési szilárdhulladékot fajtánként (üveg, PET palack, papír) szelektálva, térítésmentesen helyezheti el az erre a célra kijelölt hulladékszigeteken. A hulladékszigetek kialakításáról az önkormányzat a Közszolgáltatóval kötendő megállapodás útján rendelkezhet.

(10)Amennyiben gazdálkodó szervezetek és egyéni vállalkozások a szemetet, hulladékot a kijelölt hulladéktelepre (lerakóhelyre) saját fuvareszközzel szállítják, a Közszolgáltatóval eseti szerződés útján állapodhatnak meg, s kötelesek hulladékkezelési díjat fizetni.

(11)A Közszolgáltató által működtetett szolgáltatási rendszerben biztosított, vagy azzal megegyező paraméterekkel bíró és a közszolgáltató által elfogadott edényzeten kívül szilárd hulladékot (szemetet) lerakni a város közigazgatási területén nem szabad. Ennek megszegése esetén az üzemeltető a máshol lerakott szemetet az azt engedély nélkül lerakó költségére elszállítja, egyidejűleg szabálysértési feljelentést tesz, melynek alapján e rendeletben jelölt büntetés alkalmazható.

(12)A hulladékgyűjtő edényzetben válogatni ( guberálni) nem szabad.




7.  §



(1)Ipari hulladék gyűjtése, tárolása és elszállítása, teljes egészében az ipari tevékenységet gyakorló kötelessége.

(2)Közterületen avart, kerti hulladékot, falombot, műanyagot és bármilyen szemetet a – tűzvédelmi szabályok betartásával – sem szabad égetni.

(3)Családi ház, műhely, üzlet udvarán szemetet 1 hónapnál tovább tárolni tilos!

(4)Árnyékszékből kikerült anyagokat, valamint az állati trágyát csak az ágazati jogszabályokban rögzített időszakban és módon lehet kiszállítani és elhelyezni, valamint a kiszállítás, kihelyezés időpontjáig annak szakszerű gyűjtését és tárolást az ingatlan tulajdonos köteles biztosítani.



Folyékony hulladék kezelése


8. §



(1)A tulajdonos a települési folyékony hulladék elhelyezésével, kezelésével, ártalmatlanításával kapcsolatos Közszolgáltatást köteles igénybe venni, ha ingatlanán települési folyékony hulladék képződik és/vagy gyűlik össze. A tulajdonos köteles a települési folyékony hulladék szakszerű gyűjtésére, elszállítására és ártalommentesítésére irányuló igényét bejelenteni a jelen rendeletben kijelölt Közszolgáltatónak.

(2)Települési folyékony hulladékot csak az önkormányzat által kijelölt hulladékártalmatlanító helyen szabad elhelyezni, leereszteni, ártalmatlanítani. Az Önkormányzat által kijelölt hely a Békés Megyei Vízművek Vállalt által üzemeltetett 0628 hrsz-ú szennyvíztisztító telep.

(3)Települési folyékony hulladék tengelyen történő szállítására az Iroda, illetve a teljesítési segéd vagy a közreműködő jogosultak.

(4)A szennyvízcsatorna hálózatra rá nem köthető ingatlanok tulajdonosai kötelesek az ingatlanukon keletkezett települési folyékony hulladék elhelyezésével kapcsolatban eseti vagy folyamatos szolgáltatási szerződést kötni az Irodával, illetve a vele szerződésben álló teljesítési segéddel vagy közreműködővel.



A szolgáltatás díja


9. §


(1) A szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás díjtételeit, a kalkulációs sémát és a díjképletet e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


(2)[3] A folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás díjtételeit e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.


(3) A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék rendezésére a Tv. 26. §-ában meghatározott eljárás vonatkozik.



Kedvezmények a szolgáltatási díj vonatkozásában[4]


9/A. §.



9/A. §. /1/[5] [6] [7] A közszolgáltatás díjából 100 %-os kedvezmény illetheti meg azokat a kérelmezőket, akik esetében – figyelemmel a velük egy háztartásban élő személyekre is – az alábbi feltételek egyike teljesül:


a)70 év feletti egyedül élő és nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 320 %-át,

b)olyan kétszemélyes háztartásban élő házaspárok, élettársak, ahol a házaspárok, élettársak valamelyike betöltötte a 70. életévét és az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 270 %-át,

c)70 év alatti egyedülélő és nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 240 %-át.



/2/[8] [9] [10] A közszolgáltatás díjából 50 %-os kedvezmény illetheti meg azokat a kérelmezőket, akik esetében – figyelemmel a velük egy háztartásban élő személyekre is – az alábbi feltételek egyike teljesül:


a)70 év feletti egyedül élő és nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 340 %-át,

b)olyan kétszemélyes háztartásban élő házaspárok, élettársak, ahol a házaspárok, élettársak valamelyike betöltötte a 70. életévét és az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 320 %-át,

c)70 év alatti egyedülélő és nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 300 %-át

d)  az a), b), c) pont alá nem tartozó, kettő-, vagy többszemélyes háztartásban él és az  egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 120 %-át.


/3/[11] Nem állapítható meg szolgáltatási díjkedvezmény annak a kérelmezőnek, akinek, illetve vele közös háztartásban élő hozzátartozójának lakásfenntartási támogatás van megállapítva. A már megállapított díjkedvezményt meg kell szüntetni, ha a kérelmezőnek, illetve vele közös háztartásban élő hozzátartozójának lakásfenntartási támogatás kerül megállapításra. A szolgáltatási díjkedvezmény annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyik hónaptól lakásfenntartási támogatás kerül megállapításra.


/4/ A közszolgáltatási díjkedvezmény megállapítási iránti kérelmet Sarkad Város Polgármesteri Hivatalának Népjóléti Osztályára kell benyújtani:


a)első ízben 2007. augusztus 31. napjáig,

b)ezt követően minden naptári év január 1. és január 31. között, illetve július 1. és július 31. között az erre rendszeresített formanyomtatványon.


/5/[12] A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és vele közös háztartásban élők jövedelméről


a)a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (Sztv.) 4. §-ban meghatározott, rendszeresen mérhető jövedelmek esetében a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagjövedelemről szóló igazolást azzal, hogy a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet a jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni,

b)nem rendszeresen mérhető jövedelmek esetében a kérelem benyújtását megelőző egy év nettó átlagjövedelemről szóló igazolást.


/6/ A kérelmekről Sarkad Város Képviselő-testületének Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága dönt:


a)első ízben a 2007. augusztus 31-ét követő első ülésén,

b)ezt követően minden naptári évben a január 31-ét, illetve a július 31-ét követő első ülésén.



/7/ A megállapított közszolgáltatási díjkedvezmény a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg. A 2007. augusztus 31-ig benyújtott kérelmek esetében a jogosultság kezdő időpontja 2007. július 1.



/8/ A közszolgáltatási díjkedvezményt határozatlan időre kell megállapítani. A díjkedvezmény a közös háztartásban élőket csak egy ingatlan vonatkozásában illeti meg. A jogosultsági feltételek fennállását Sarkad Város Polgármesteri Hivatalának Népjóléti Osztálya kérelemre bármikor, hivatalból évente egyszer felülvizsgálja. A jogosultság bármely okból történő megszüntetéséről Sarkad Város Képviselő-testületének Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága dönt.



/9/ A közszolgáltatási díjkedvezményben részesülő köteles minden olyan tényt, körülményt (lakcímváltozás, háztartásban élő személyek változása, jövedelmi helyzetben bekövetkezett változás, stb.) bejelenteni Sarkad Város Polgármesteri Hivatalának Népjóléti Osztályára, mely a jogosultsági feltételeket érinti, a változást követő 15 napon belül.


/10/ Az a közszolgáltatási díjkedvezményben részesülő, aki bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget és a körülményeiben bekövetkezett változás miatt nem jogosult a közszolgáltatási díjkedvezményre, a változás időpontjáig visszamenőleg köteles megfizetni a teljes szolgáltatási díjat.”



A közszolgáltatási szerződés


10. §



(1) Az önkormányzat a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatást az önkormányzat saját vagy legalább többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdálkodó szervezettel láttatja el, melyek megnevezését e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza. A feladatellátás rendjét, módját e rendelet 5. számú melléklete tartalmazza. Tömblakások esetében hetente két alkalommal, egyéb esetben hetente egy alkalommal történik a szemétszállítás.


(3)A közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemei a következő:

-a szerződés tárgya és időtartama,

-az önkormányzat kötelezettségei,

-a szolgáltató kötelezettségei,

-a díjmódosítás szabályai,

-a szerződés megszűnésének, megszüntetésének szabályai.


(4)A közszolgáltatási szerződést írásban kell megkötni, a szerződéskötéssel kapcsolatos eljárásra, a szerződés módosítására, valamint megszűnésére a Tv, valamint a 241/2000. (XII. 23.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Rendelet) vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.



11. §


A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelése



(1)A Közszolgáltató a közszolgáltatást igénybe vevők személyes adatait azonosításra, a szerződések megkötéséhez használhatja fel. Amennyiben az ingatlantulajdonost díjhátralék terheli, a Közszolgáltató köteles a települési önkormányzat részére a díjhátralék adók módjára történő behajtása érdekében a közszolgáltatást igénybe vevők személyes adatait átadni.


Szabálysértések


12. § [13]



Záró és hatálybaléptető rendelkezések


15. §


(1) E rendelet 2004. július 1. napjával lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 23/2003. (XI. 3.) sz. önkormányzati rendelet.


S a r k a d ,  2004. június 15.



                                   T ó t h   I m r e  sk.                            Dr. Sipos Lajos  sk.

                                       polgármester                                               jegyző


1. melléklet a 14./2004. (VI. 24.) számú önkormányzati rendelethez


a működési terület határairól, amelyen belül a közszolgáltató a közszolgáltatást rendszeresen köteles ellátni



2. melléklet a 14./2004. (VI. 24.) számú önkormányzati rendelethez


(1)[14] [15] [16] [17] [18] [19] A szolgáltató vállalja, hogy a közszolgáltatási szerződésben foglalt feltételek betartása mellett, a díjfizetésre kötelezett számára a 2013. január 1-jén kezdődő szolgáltatási ciklusra vonatkozólag az alábbi szolgáltatási díjakról állít ki számlát:


Települési szilárd hulladék elszállítás és ártalmatlanítás díja:

Igénybe vett edényzet mérete:

2013.

nettó árak

80 literes

174,95

120 literes

273,42

240 literes

546,84

1.100 literes

2 914,68

4,6 m3-es

18 100,48

Komposztálható zöldhulladék elszállítás és ártalmatlanítása konténerrel:

22 890,76





(2) [20] [21] [22] [23] [24]Kalkulációs séma:



Megnevezés

Szolgáltatási díj %-a

Begyűjtés


Üzemanyag

26,19%

Munkabér (dolgozó)

21,62%

Munkabér (irányító)

9,650%

Géppark fejlesztés

8,420%

Autó fenntartás

10,250%

Gyűjtőedény pótlás

1,060%

Számlázás

6,170%

Központi irányítás

6,520%

Egyéb költségek

9,00 % 

Lomtalanítás

1,120%

Begyűjtés összesen:

78,300%

Ártalmatlanítási díj.:

20,600%

Váll. nyereség

1,100%

Lakossági díj nettó/ürítés

100,000%




3./ [25]Díjképlet:                         

K=(1+I)*Z

ahol:

         Z – a hatályban lévő nettó szolgáltatási díj

                  I – az emelés mértéke %-ban

         K – hatályba lépő nettó szolgáltatási díj



(A díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák)


[26]A Közszolgáltatási díj megállapítása. A közszolgáltatási díj megállapítása az általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételek meghatározásával történik.

Az egységnyi díjtételt a meghatározott indokolt költségek és a 365/2004. (XII. 26.) Korm. rendelettel módosított 242/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet 6. §. (3) bekezdése szerinti nyereség összege és a várható szolgáltatási mennyiség hányadosaként kell megállapítani. Települési szilárd hulladék esetében a várható szolgáltatási mennyiség a településen szolgáltatást igénybe vevők számának és a fajlagos hulladékmennyiség szorzata. A fajlagos hulladékmennyiség meghatározása a díjkalkuláció része, melyet az előző évi tényleges szolgáltatási mennyiség alapján kell számítani.



3. melléklet a 14/2004. (VI. 24.) számú önkormányzati rendelethez

a folyékony hulladékkal kapcsolatos  közszolgáltatás díjtételéről


a szennyvízfogadási díj mértéke:                       301,20.-Ft/m3


(a díj az ÁFA-t nem tartalmazza)


4. melléklet a 14/2004. (VI. 24.) számú önkormányzati rendelethez

a közszolgáltatók megnevezéséről


1./ Békés-Manifest Közszolgáltató Közhasznú társaság (H-5746. Kunágota, Rákóczi út 9.)

2./ Városgazdálkodási Iroda (5720. Sarkad, Veress F. u. 26.)



5.[27]  [28]melléklet a 14/2004. (VI. 24.) számú önkormányzati rendelethez

a feladatellátás rendjéről és módjáról


SZEMÉT SZÁLLÍTÁS

HETI BEOSZTÁSA                                             


HÉTFŐ


Kukás szemétszállítás


Burkolt utak:

Sarkadkeresztúri út, Szent István tér, Csillag, Hold, Bakrét, Attila, Malom, Mátyás, Dobó, Veress F., Széles, Bojti, Fehér, Bihar, Szondy, Árpád, Vécsey, Dohány, Kürt, Stefánia, Kisteleki, Kossuth, Kőrösháti utcák, Hargita sétány, Rövid u., Gyulai út, Lakótömbök (Béke sétány, Árpád fejedelem tér, Kossuth u., Piac tér, Cukorgyár és Kendergyár)


Útalapok:

Mátyás u., Munkás u., Tokai zug, Sugár u., Kőrös u.


Konténeres szemétszállítás

A konténerek helye az utcák kereszteződésében

1./ Ökörörmény “szabad strand” (májustól - szeptemberig)

2./ Ökörörmény zártkert ((májustól-szeptemberig)

3./ Batthyány - Gyulai út

4./ Gyulai u. 100.



KEDD


Kukás szemétszállítás


Burkolt utak:

Epreskert, Nagy Kálmán, Bercsényi, Szegfű, Kálvin u., Anti út, Cukorgyár, Kendergyár, Batthyány, Diófás, Petőfi, Úttörő, Dessewffy, Deák F., Dózsa, Nyár, Táncsics u. Táncsics tér, Rózsa u.


Útalapok:

Rákóczi, Lehel, Szegfű, (Nagy K. u. vége) Kálvin (Nagy K. u. vége) Epreskert (Nagy K. u. vége) Lehel, Széchenyi, Dembinszky, Damjanich, Pacsirta, Csokonai, Nagy Sándor, Sallai, Március, Sas, Ságvári (Táncsics tér - Sas u.) Tulipán, Fecske u.


Konténeres szemétszállítás


1./ Kálvin u. - Kálvin tér

2./ Bercsényi - Széchenyi u.

3./ Rákóczi - Bercsényi u.

4./ Nagy S. - Petőfi u.

5./ Rózsa u. vége.

6./ Nyár - Sallai u. ...



SZEMÉT SZÁLLÍTÁS

HETI BEOSZTÁSA

.……

SZERDA

KUKÁS SZEMÉTSZÁLLÍTÁS


Burkolt utak:


Ady E.utca, Nagykert, Jókai, Gyár, Kis-Jókai, Virág, Bartók Béla, Ág, Vasút, Izabella, Kinizsi, Vasútállomás, Őssy, Gárdonyi, Füves, Bem, Honvéd, Buda, Kút, Kastély, Zsarói, Vászonhíd, Veress S. u., Piac-tér, Kossuth átjáró, Templom tér, Árpád fejedelem tér, Nagymező u.


Útalapok:


Márki Sándor u. Balassi Bálint u., Madár, Sirály, Ág, Dózsa, Hatház, Temesvári u. /Anti u.-Mérleg/, Orgona u., Nagykert u., Ady E. u. Temesvári u. Bakterház közötti szakaszán.”


KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS :


Konténerek helye az utcák kereszteződésében:

1./ Dózsa u.- Anti u.

2./ Zöldfa - Sirály u.

3./ Somogyi - Madár u.



CSÜTÖRTÖK


KUKÁS SZEMÉTSZÁLLÍTÁS:


BURKOLT UTAK:

Szalontai út, József A., Somlai, Vár, Hunyadi, Szőlő, Kijáró, Új, Gólya, Hajdú, Losonczy u., Szent István tér, Magyar u., Retek u., Kert u., Munkácsy, Zrinyi, Kapocs, tömblakások

Sánc u., Gyepes u., Bánát u., Holló u.



ÚTALAPOK:


Szigeti u., Majakovszkij, Hársfa, Zsibongó, Temető u.






KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS:


Konténerek helye az utcák kereszteződésében

1./ Szigeti - Szigeti kereszt utca

2./ Szív u.- Kis utca

3./ Kodály - Toldi u.

4./ József Attila - Halász u.

5./ Holló - Hajdú u.

6./ József Attila - Bokor u.

7./ Zsibongó u.






[1] 21/2005. (VIII. 29.) Önk. sz. rend. 1. §-a által módosított szöveg

[2] 21/2005. (VIII. 29.) Önk. sz. rend. 2. §-a által módosított szöveg

[3] A 8/2007.(III.30.) önk. sz. rend. 1. §-a által a (2) bek.törlésre kerül, ezáltal a bekezdés számozás módosul

[4] A 18/2007. (VII.27.) Önk. sz. rend. 1. §-a által kiegészített szöveg

[5] A 15/2008.(V.30.) önk.sz.rend. 1. §-a által módosított szöveg

[6] A 19/2011. (XII. 02.) önk. rend. 1. §-a által módosított szöveg. Hatályba lép: 2012. január 1-jén.

[7] A 12/2013. (VII.05.) önk. rendelet 1.§-a által módosított szöveg. Hatályba lép 2013. július 1-jén.

[8] A 15/2008.(V.30.) önk.sz.rend. 2. §-a által módosított szöveg a),b),c) pont vonatkozásában

[9] A 19/2011. (XII. 02.) önk. rend. 1. §-a által módosított szöveg. Hatályba lép: 2012. január 1-jén.

[10] A 12/2013. (VII.05.) önk. rendelet 1.§-a által módosított szöveg. Hatályba lép 2013. július 1-jén.

[11] A 15/2008.(V.30.) önk. sz. rend. 3. §-a által módosított szöveg

[12] A 15/2008.(V.30.) önk. sz. rend. 4. §-a által módosított szöveg az a) pont vonatkozásában

[13] Hatályon kívül helyezve a 11/2012. (VI. 01.) önk. rend. 1§. (5) bek. Által. Hatályba lép: 2012. május 31-én.

[14] Módosítva a 33/2007.(XII.21.) Önk.sz.rend. 1. §-a által. Hatályba lép 2008. január 01-én.

[15] Módosítva a 21/2008.(XI.27.) Önk.sz.rend. 1.§-a által. Hatályba lép 2009. január 01-én.

[16] Módosítva az 1/2011. (I. 27.) Önk. rend. 1.§-a által. Hatályba lép 2011. február 1-jén.

[17] Módosítva a 22/2011. (XII.23) önk. rend. 1. §-a által. Hatályba lép: 2012. január 1-jén

[18] Módosítva a 10/2012. (V. 04.) önk. rend. 1. §-a által. Hatályba lép: 2012. április 15-én

[19] Módosuló szövegrész a 21/2012. (XII. 19.) önk rendelet 1. §-a által. Hatályba lép 2013. január 1-jén.

[20] Módosítva a 33/2007.(XII.21.) Önk.sz.rend. 1. §-a által. Hatályba lép 2008. január 01-én.

[21] Módosítva a 21/2008.(XI.27.) Önk.sz.rend. 1.§-a által. Hatályba lép 2009. január 01-én

[22] Módosítva az 1/2011. (I. 27.) Önk. rend. 1.§-a által. Hatályba lép 2011. február 1-jén.

[23] Módosítva a 22/2011. (XII.23) önk. rend. 1. §-a által. Hatályba lép: 2012. január 1-jén

[24] Módosítva a 10/2012. (V. 04.) önk. rend. 1. §-a által. Hatályba lép: 2012. április 15-én

[25] Módosítva a 21/2012. (XII. 19.) önk. rendelet 1. §-a által. Hatályba lép 2013. január 1-jén.

[26] Kiegészítve az 1/2005. (I. 28.) Önk. sz. rend. 1. §-a által. Hatályba lép 2005. február 1-én, rendelkezéseit 2005. január 1. napjával kell alkalmazni.

[27] Módosítva a 22/2004. (X. 1.) Önk. sz. rendelet 1. §. által. Hatályba lép: 2004. október 1.

[28] Módosítva a 8/2007. (III. 30.) önk. sz. rend. 2. §-a által. Hatályba lép: 2007. július 1.

Szerkesztés...

Szerkesztés

Kihirdetve: 2004. VI. 24.


                                                                                                                      Dr. Sipos Lajos

                                                                                                                              jegyző     


Sarkad Város Önkormányzata

Képviselő-testületének

14/2004.(VI. 24.) Önk. számú rendelete

a települési szilárd és folyékony hulladék kezeléséről




Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23 §-ban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet célja a köztisztaság, a településtisztaság biztosítása, a közegészségügy, valamint az épített és természeti környezet védelme a település területén belül keletkező települési szilárd és folyékony hulladékok káros hatásaitól. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége, átláthatósága.


(2) Az önkormányzat a 2000. évi XLIII. törvényben (a továbbiakban: Tv.) és annak a települési szilárd és folyékony hulladék kezelésére, illetve az ahhoz kapcsolódó közszolgáltatás ellátására vonatkozó végrehajtási rendeleteiben, valamint a jelen rendeletben foglaltak szerint az ingatlantulajdonosokra kötelező hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és működtet a települési szilárd és folyékony hulladék rendszeres begyűjtése, elszállítása, ártalmatlanítása, hasznosítása és más kezelési műveletének megvalósítása érdekében.



A rendelet hatálya


2 . §


  1. E rendelet területi hatálya Sarkad város közigazgatási területére terjed ki. A működési területnek a határait, amelyen belül a közszolgáltató a közszolgáltatást rendszeresen köteles ellátni e rendelet 1.számú melléklete tartalmazza.
  2. E rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

a./ a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő (a továbbiakban: közszolgáltató) szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék elhelyezés céljából történő rendszeres elszállítására,

b./ a települési folyékony hulladék ideiglenes tárolását szolgáló létesítmény és a települési folyékony hulladék elhelyezés céljából történő elszállítására.

c./ a települési hulladék ártalmatlanítását szolgáló létesítmény létesítésére és működtetésére.

A helyi közszolgáltatás tartalma


3. §


Települési hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás a települési szilárd és folyékony hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatás, valamint a Közszolgáltató által üzemeltetett lakossági hulladékgyűjtő udvarban is elhelyezhető, a háztartásokból származó elkülönítetten gyűjtött hulladék ( és egyéb hulladékalkotók ) rendszeres gyűjtésére, elszállítására irányuló közszolgáltatás.



Ingatlanok és közterületek tisztántartása


4. §



  1. [1] Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, birtokosa vagy használója (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles gondoskodni, beleértve a gyommentesítést is, különösen az allergiát okozó gyomnövények virágzása előtti irtását.
  2. Amennyiben felek között kötött szerződés vagy központi jogszabály másként nem rendelkezik (lásd: Ptk) a városképet rontó, elhanyagolt épületek külső jó karban tartásáról, felújítására beépített vagy beépítetlen elhanyagolt állapotú telkek, kertek, udvarok rendbetételére is az (1) bekezdésben meghatározott szabályokat kell alkalmazni, - az ott megjelöltek költségeire.
  3. Az (1) és (2) bekezdésben foglalt kötelezettség osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdonostársakat egyetemlegesen terheli.



5. §



  1. A városi közterületek tisztántartásáról, télen a hó eltakarításáról, a közterületek csúszás /síkosság/ mentesítéséről a (3) – (5) bekezdésben foglalt kivételekkel az Önkormányzat rendszeresen és szervezett formában gondoskodik, Sarkad Város Önkormányzat Városgazdálkodási Irodája (továbbiakban: Iroda) által, illetve vállalkozási megbízási szerződés keretében.
  2. A közterületen elhullott állatok összegyűjtéséről, és ártalommentes elhelyezéséről az Iroda szervezeti rendje szerint gondoskodik.
  3. [2]A tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 2 méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellet zöld sáv is van – az úttestig terjedő teljes terület) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, tömbtelkeken az épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántartásáról – beleértve a gyommentesítést is, különösen az allergiát okozó gyomnövények virágzása előtt irtását, télen a közlekedési terület hótól történő megtisztításáról, síkosság megszüntetéséről. Az ingatlan előtt húzódó járdaszakaszt a tulajdonos köteles rendszeresen, szükség esetén többször is porképzés nélkül, letisztítani, és az összegyűjtött szilárd hulladék megsemmisítéséről vagy elszállításáról gondoskodni.
  4. Az üzlet, illetve a szolgáltatást végző vállalkozás tulajdonosa, bérlője, használója üzlete, telephelye előtt – az önkormányzat által meghatározott, vagy azzal mindenben azonos értékű, a városképet nem rontó- hulladékgyűjtő, csikktartó edény elhelyezéséről saját költségén köteles gondoskodni, annak ürítését szükségszerinti gyakorisággal a hulladékgyűjtésére rendszeresített hulladékgyűjtő edénybe el kell végezni. A kihelyezett hulladékgyűjtő, csikktartó környékén keletkezett hulladék feltakarításáról haladéktalanul gondoskodni kell.

(5)Vasutat keresztező közforgalmú gyalogosátjáró, valamint a vasutat keresztező járda tisztántartásáról, a keletkező hulladék eltávolításáról, a csúszásveszély megszüntetéséről, a vasút üzembentartója gondoskodik.

(6)A közterületen engedéllyel tárolt építőanyagok és törmelékek csak a közterület használatát rögzítő engedélyben meghatározott módon, egyéb szóródó anyag csak konténerben, illetve szóródás-mentességet biztosító edényzetben, zsákban helyezhető el. A konténer nélküli tárolást a közterület jellege és a településen belüli fekvése alapján egyedi esetekben az Iroda engedélyezi. Építkezések esetén az építtető felelős az építési anyagok megfelelő, balesetet nem okozó tárolásáért, a köztisztasági előírások betartásáért.



Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


Szilárd hulladék kezelése



6. §



  1. A rendszeres hulladékkezelési közszolgáltatásba bevont területen a tulajdonos e rendeletben meghatározottak szerint jogosult és köteles igénybe venni a települési hulladékkal kapcsolatos komplex helyi közszolgáltatást.
  2. Gazdálkodó szervezet – a Tv. 20. § (4) bekezdésében meghatározott kivétellel - akkor köteles a helyi közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárdhulladék kezeléséről (hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról) a Tv. 13. §.-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik, figyelemmel a Tv. 21. § (2) bekezdésében foglaltakra.
  3. A tulajdonos akinek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, de ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet telephelyéül is szolgál, köteles a települési szilárdhulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett hulladékától elkülönítetten gyűjteni, és arra a közszolgáltatást igénybe venni.
  4. A tulajdonos alapvető kötelezettsége, hogy a hulladék keletkezését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa.
  5. Az ingatlantulajdonos az ingatlanon hulladékot nem halmozhat fel, valamint az ingatlanon keletkezett hulladékot közterületre nem helyezheti ki. 
  6. A keletkezett települési szilárd hulladékot, a kötelezően igénybeveendő közszolgáltatás keretein belül megszervezett gyűjtési rendhez igazítottan annak átvételéig szakszerűen gyűjteni és tárolni köteles.
  7. A keletkezett települési szilárd hulladékot kizárólag a településen közszolgáltatást működtető Közszolgáltatónak adhatja át.
  8. A tulajdonosnak a települési szilárd hulladékot a Közszolgáltatónak elszállítás céljából történő átadásig úgy kell gyűjtenie és tárolnia, hogy az környezet szennyezést ne okozzon, illetve az a saját és mások testi épségét, jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település környezetét ne szennyezze, nővény- és állatvilágát ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.
  9. A tulajdonos a települési szilárdhulladékot fajtánként (üveg, PET palack, papír) szelektálva, térítésmentesen helyezheti el az erre a célra kijelölt hulladékszigeteken. A hulladékszigetek kialakításáról az önkormányzat a Közszolgáltatóval kötendő megállapodás útján rendelkezhet.
  10. Amennyiben gazdálkodó szervezetek és egyéni vállalkozások a szemetet, hulladékot a kijelölt hulladéktelepre (lerakóhelyre) saját fuvareszközzel szállítják, a Közszolgáltatóval eseti szerződés útján állapodhatnak meg, s kötelesek hulladékkezelési díjat fizetni.
  11. A Közszolgáltató által működtetett szolgáltatási rendszerben biztosított, vagy azzal megegyező paraméterekkel bíró és a közszolgáltató által elfogadott edényzeten kívül szilárd hulladékot (szemetet) lerakni a város közigazgatási területén nem szabad. Ennek megszegése esetén az üzemeltető a máshol lerakott szemetet az azt engedély nélkül lerakó költségére elszállítja, egyidejűleg szabálysértési feljelentést tesz, melynek alapján e rendeletben jelölt büntetés alkalmazható.
  12. A hulladékgyűjtő edényzetben válogatni ( guberálni) nem szabad.




7.  §



  1. Ipari hulladék gyűjtése, tárolása és elszállítása, teljes egészében az ipari tevékenységet gyakorló kötelessége.
  2. Közterületen avart, kerti hulladékot, falombot, műanyagot és bármilyen szemetet a – tűzvédelmi szabályok betartásával – sem szabad égetni.
  3. Családi ház, műhely, üzlet udvarán szemetet 1 hónapnál tovább tárolni tilos!
  4. Árnyékszékből kikerült anyagokat, valamint az állati trágyát csak az ágazati jogszabályokban rögzített időszakban és módon lehet kiszállítani és elhelyezni, valamint a kiszállítás, kihelyezés időpontjáig annak szakszerű gyűjtését és tárolást az ingatlan tulajdonos köteles biztosítani.



Folyékony hulladék kezelése


8. §



  1. A tulajdonos a települési folyékony hulladék elhelyezésével, kezelésével, ártalmatlanításával kapcsolatos Közszolgáltatást köteles igénybe venni, ha ingatlanán települési folyékony hulladék képződik és/vagy gyűlik össze. A tulajdonos köteles a települési folyékony hulladék szakszerű gyűjtésére, elszállítására és ártalommentesítésére irányuló igényét bejelenteni a jelen rendeletben kijelölt Közszolgáltatónak.
  2. Települési folyékony hulladékot csak az önkormányzat által kijelölt hulladékártalmatlanító helyen szabad elhelyezni, leereszteni, ártalmatlanítani. Az Önkormányzat által kijelölt hely a Békés Megyei Vízművek Vállalt által üzemeltetett 0628 hrsz-ú szennyvíztisztító telep.
  3. Települési folyékony hulladék tengelyen történő szállítására az Iroda, illetve a teljesítési segéd vagy a közreműködő jogosultak.
  4. A szennyvízcsatorna hálózatra rá nem köthető ingatlanok tulajdonosai kötelesek az ingatlanukon keletkezett települési folyékony hulladék elhelyezésével kapcsolatban eseti vagy folyamatos szolgáltatási szerződést kötni az Irodával, illetve a vele szerződésben álló teljesítési segéddel vagy közreműködővel.



A szolgáltatás díja


9. §


(1)[3]


(2)[4] A folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás díjtételeit e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.


(3) A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék rendezésére a Tv. 26. §-ában meghatározott eljárás vonatkozik.



Kedvezmények a szolgáltatási díj vonatkozásában[5]


9/A. §.



9/A. §. /1/[6] [7] [8] A közszolgáltatás díjából 100 %-os kedvezmény illetheti meg azokat a kérelmezőket, akik esetében – figyelemmel a velük egy háztartásban élő személyekre is – az alábbi feltételek egyike teljesül:


  1. 70 év feletti egyedül élő és nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 320 %-át,
  2. olyan kétszemélyes háztartásban élő házaspárok, élettársak, ahol a házaspárok, élettársak valamelyike betöltötte a 70. életévét és az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 270 %-át,
  3. 70 év alatti egyedülélő és nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 240 %-át.



/2/[9] [10] [11] A közszolgáltatás díjából 50 %-os kedvezmény illetheti meg azokat a kérelmezőket, akik esetében – figyelemmel a velük egy háztartásban élő személyekre is – az alábbi feltételek egyike teljesül:


  1. 70 év feletti egyedül élő és nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 340 %-át,
  2. olyan kétszemélyes háztartásban élő házaspárok, élettársak, ahol a házaspárok, élettársak valamelyike betöltötte a 70. életévét és az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 320 %-át,
  3. 70 év alatti egyedülélő és nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 300 %-át

d)  az a), b), c) pont alá nem tartozó, kettő-, vagy többszemélyes háztartásban él és az  egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 120 %-át.


/3/[12] Nem állapítható meg szolgáltatási díjkedvezmény annak a kérelmezőnek, akinek, illetve vele közös háztartásban élő hozzátartozójának lakásfenntartási támogatás van megállapítva. A már megállapított díjkedvezményt meg kell szüntetni, ha a kérelmezőnek, illetve vele közös háztartásban élő hozzátartozójának lakásfenntartási támogatás kerül megállapításra. A szolgáltatási díjkedvezmény annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyik hónaptól lakásfenntartási támogatás kerül megállapításra.


/4/ A közszolgáltatási díjkedvezmény megállapítási iránti kérelmet Sarkad Város Polgármesteri Hivatalának Népjóléti Osztályára kell benyújtani:


  1. első ízben 2007. augusztus 31. napjáig,
  2. ezt követően minden naptári év január 1. és január 31. között, illetve július 1. és július 31. között az erre rendszeresített formanyomtatványon.


/5/[13] A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és vele közös háztartásban élők jövedelméről


  1. a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (Sztv.) 4. §-ban meghatározott, rendszeresen mérhető jövedelmek esetében a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagjövedelemről szóló igazolást azzal, hogy a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet a jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni,
  2. nem rendszeresen mérhető jövedelmek esetében a kérelem benyújtását megelőző egy év nettó átlagjövedelemről szóló igazolást.


/6/ A kérelmekről Sarkad Város Képviselő-testületének Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága dönt:


  1. első ízben a 2007. augusztus 31-ét követő első ülésén,
  2. ezt követően minden naptári évben a január 31-ét, illetve a július 31-ét követő első ülésén.



/7/ A megállapított közszolgáltatási díjkedvezmény a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg. A 2007. augusztus 31-ig benyújtott kérelmek esetében a jogosultság kezdő időpontja 2007. július 1.



/8/ A közszolgáltatási díjkedvezményt határozatlan időre kell megállapítani. A díjkedvezmény a közös háztartásban élőket csak egy ingatlan vonatkozásában illeti meg. A jogosultsági feltételek fennállását Sarkad Város Polgármesteri Hivatalának Népjóléti Osztálya kérelemre bármikor, hivatalból évente egyszer felülvizsgálja. A jogosultság bármely okból történő megszüntetéséről Sarkad Város Képviselő-testületének Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága dönt.



/9/ A közszolgáltatási díjkedvezményben részesülő köteles minden olyan tényt, körülményt (lakcímváltozás, háztartásban élő személyek változása, jövedelmi helyzetben bekövetkezett változás, stb.) bejelenteni Sarkad Város Polgármesteri Hivatalának Népjóléti Osztályára, mely a jogosultsági feltételeket érinti, a változást követő 15 napon belül.


/10/ Az a közszolgáltatási díjkedvezményben részesülő, aki bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget és a körülményeiben bekövetkezett változás miatt nem jogosult a közszolgáltatási díjkedvezményre, a változás időpontjáig visszamenőleg köteles megfizetni a teljes szolgáltatási díjat.”



A közszolgáltatási szerződés


10. §



(1) Az önkormányzat a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatást az önkormányzat saját vagy legalább többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdálkodó szervezettel láttatja el, melyek megnevezését e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza. A feladatellátás rendjét, módját e rendelet 5. számú melléklete tartalmazza. Tömblakások esetében hetente két alkalommal, egyéb esetben hetente egy alkalommal történik a szemétszállítás.


  1. A közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemei a következő:
  • a szerződés tárgya és időtartama,
  • az önkormányzat kötelezettségei,
  • a szolgáltató kötelezettségei,
  • a díjmódosítás szabályai,
  • a szerződés megszűnésének, megszüntetésének szabályai.


  1. A közszolgáltatási szerződést írásban kell megkötni, a szerződéskötéssel kapcsolatos eljárásra, a szerződés módosítására, valamint megszűnésére a Tv, valamint a 241/2000. (XII. 23.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Rendelet) vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.



11. §


A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelése



  1. A Közszolgáltató a közszolgáltatást igénybe vevők személyes adatait azonosításra, a szerződések megkötéséhez használhatja fel. Amennyiben az ingatlantulajdonost díjhátralék terheli, a Közszolgáltató köteles a települési önkormányzat részére a díjhátralék adók módjára történő behajtása érdekében a közszolgáltatást igénybe vevők személyes adatait átadni.


Szabálysértések


12. § [14]



Záró és hatálybaléptető rendelkezések


15. §


(1) E rendelet 2004. július 1. napjával lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 23/2003. (XI. 3.) sz. önkormányzati rendelet.


S a r k a d ,  2004. június 15.



                                   T ó t h   I m r e  sk.                            Dr. Sipos Lajos  sk.

                                       polgármester                                               jegyző


1. melléklet a 14./2004. (VI. 24.) számú önkormányzati rendelethez


a működési terület határairól, amelyen belül a közszolgáltató a közszolgáltatást rendszeresen köteles ellátni



2. melléklet a 14./2004. (VI. 24.) számú önkormányzati rendelethez[15]


(1)[16] [17] [18] [19] [20] [21]



(2) [22] [23] [24] [25] [26]

3./ [27]                           


[28]



3. melléklet a 14/2004. (VI. 24.) számú önkormányzati rendelethez

a folyékony hulladékkal kapcsolatos  közszolgáltatás díjtételéről


a szennyvízfogadási díj mértéke:                       301,20.-Ft/m3


(a díj az ÁFA-t nem tartalmazza)


4. melléklet a 14/2004. (VI. 24.) számú önkormányzati rendelethez

a közszolgáltatók megnevezéséről


1./ Békés-Manifest Közszolgáltató Közhasznú társaság (H-5746. Kunágota, Rákóczi út 9.)

2./ Városgazdálkodási Iroda (5720. Sarkad, Veress F. u. 26.)



5.[29]  [30]melléklet a 14/2004. (VI. 24.) számú önkormányzati rendelethez

a feladatellátás rendjéről és módjáról


SZEMÉT SZÁLLÍTÁS

HETI BEOSZTÁSA                                             


HÉTFŐ


Kukás szemétszállítás


Burkolt utak:

Sarkadkeresztúri út, Szent István tér, Csillag, Hold, Bakrét, Attila, Malom, Mátyás, Dobó, Veress F., Széles, Bojti, Fehér, Bihar, Szondy, Árpád, Vécsey, Dohány, Kürt, Stefánia, Kisteleki, Kossuth, Kőrösháti utcák, Hargita sétány, Rövid u., Gyulai út, Lakótömbök (Béke sétány, Árpád fejedelem tér, Kossuth u., Piac tér, Cukorgyár és Kendergyár)


Útalapok:

Mátyás u., Munkás u., Tokai zug, Sugár u., Kőrös u.


Konténeres szemétszállítás

A konténerek helye az utcák kereszteződésében

1./ Ökörörmény “szabad strand” (májustól - szeptemberig)

2./ Ökörörmény zártkert ((májustól-szeptemberig)

3./ Batthyány - Gyulai út

4./ Gyulai u. 100.



KEDD


Kukás szemétszállítás


Burkolt utak:

Epreskert, Nagy Kálmán, Bercsényi, Szegfű, Kálvin u., Anti út, Cukorgyár, Kendergyár, Batthyány, Diófás, Petőfi, Úttörő, Dessewffy, Deák F., Dózsa, Nyár, Táncsics u. Táncsics tér, Rózsa u.


Útalapok:

Rákóczi, Lehel, Szegfű, (Nagy K. u. vége) Kálvin (Nagy K. u. vége) Epreskert (Nagy K. u. vége) Lehel, Széchenyi, Dembinszky, Damjanich, Pacsirta, Csokonai, Nagy Sándor, Sallai, Március, Sas, Ságvári (Táncsics tér - Sas u.) Tulipán, Fecske u.


Konténeres szemétszállítás


1./ Kálvin u. - Kálvin tér

2./ Bercsényi - Széchenyi u.

3./ Rákóczi - Bercsényi u.

4./ Nagy S. - Petőfi u.

5./ Rózsa u. vége.

6./ Nyár - Sallai u. ...



SZEMÉT SZÁLLÍTÁS

HETI BEOSZTÁSA

.……

SZERDA

KUKÁS SZEMÉTSZÁLLÍTÁS


Burkolt utak:


Ady E.utca, Nagykert, Jókai, Gyár, Kis-Jókai, Virág, Bartók Béla, Ág, Vasút, Izabella, Kinizsi, Vasútállomás, Őssy, Gárdonyi, Füves, Bem, Honvéd, Buda, Kút, Kastély, Zsarói, Vászonhíd, Veress S. u., Piac-tér, Kossuth átjáró, Templom tér, Árpád fejedelem tér, Nagymező u.


Útalapok:


Márki Sándor u. Balassi Bálint u., Madár, Sirály, Ág, Dózsa, Hatház, Temesvári u. /Anti u.-Mérleg/, Orgona u., Nagykert u., Ady E. u. Temesvári u. Bakterház közötti szakaszán.”


KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS :


Konténerek helye az utcák kereszteződésében:

1./ Dózsa u.- Anti u.

2./ Zöldfa - Sirály u.

3./ Somogyi - Madár u.



CSÜTÖRTÖK


KUKÁS SZEMÉTSZÁLLÍTÁS:


BURKOLT UTAK:

Szalontai út, József A., Somlai, Vár, Hunyadi, Szőlő, Kijáró, Új, Gólya, Hajdú, Losonczy u., Szent István tér, Magyar u., Retek u., Kert u., Munkácsy, Zrinyi, Kapocs, tömblakások

Sánc u., Gyepes u., Bánát u., Holló u.



ÚTALAPOK:


Szigeti u., Majakovszkij, Hársfa, Zsibongó, Temető u.






KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS:


Konténerek helye az utcák kereszteződésében

1./ Szigeti - Szigeti kereszt utca

2./ Szív u.- Kis utca

3./ Kodály - Toldi u.

4./ József Attila - Halász u.

5./ Holló - Hajdú u.

6./ József Attila - Bokor u.

7./ Zsibongó u.






[1] 21/2005. (VIII. 29.) Önk. sz. rend. 1. §-a által módosított szöveg

[2] 21/2005. (VIII. 29.) Önk. sz. rend. 2. §-a által módosított szöveg

[3] A 19/2013. (XII.06.) önk. rendelet 1.§-a által hatályon kívül helyezve.  Hatályba lép 2013. december 7-én

[4] A 8/2007.(III.30.) önk. sz. rend. 1. §-a által a (2) bek.törlésre kerül, ezáltal a bekezdés számozás módosul

[5] A 18/2007. (VII.27.) Önk. sz. rend. 1. §-a által kiegészített szöveg

[6] A 15/2008.(V.30.) önk.sz.rend. 1. §-a által módosított szöveg

[7] A 19/2011. (XII. 02.) önk. rend. 1. §-a által módosított szöveg. Hatályba lép: 2012. január 1-jén.

[8] A 12/2013. (VII.05.) önk. rendelet 1.§-a által módosított szöveg. Hatályba lép 2013. július 1-jén.

[9] A 15/2008.(V.30.) önk.sz.rend. 2. §-a által módosított szöveg a),b),c) pont vonatkozásában

[10] A 19/2011. (XII. 02.) önk. rend. 1. §-a által módosított szöveg. Hatályba lép: 2012. január 1-jén.

[11] A 12/2013. (VII.05.) önk. rendelet 1.§-a által módosított szöveg. Hatályba lép 2013. július 1-jén.

[12] A 15/2008.(V.30.) önk. sz. rend. 3. §-a által módosított szöveg

[13] A 15/2008.(V.30.) önk. sz. rend. 4. §-a által módosított szöveg az a) pont vonatkozásában

[14] Hatályon kívül helyezve a 11/2012. (VI. 01.) önk. rend. 1§. (5) bek. Által. Hatályba lép: 2012. május 31-én.

[15] Hatályon kívül helyezve a 19/2013.(XII.06.) önk. rendelet által. Hatályba lép a kihirdetést követő napon.

[16] Módosítva a 33/2007.(XII.21.) Önk.sz.rend. 1. §-a által. Hatályba lép 2008. január 01-én.

[17] Módosítva a 21/2008.(XI.27.) Önk.sz.rend. 1.§-a által. Hatályba lép 2009. január 01-én.

[18] Módosítva az 1/2011. (I. 27.) Önk. rend. 1.§-a által. Hatályba lép 2011. február 1-jén.

[19] Módosítva a 22/2011. (XII.23) önk. rend. 1. §-a által. Hatályba lép: 2012. január 1-jén

[20] Módosítva a 10/2012. (V. 04.) önk. rend. 1. §-a által. Hatályba lép: 2012. április 15-én

[21] Módosuló szövegrész a 21/2012. (XII. 19.) önk rendelet 1. §-a által. Hatályba lép 2013. január 1-jén.

[22] Módosítva a 33/2007.(XII.21.) Önk.sz.rend. 1. §-a által. Hatályba lép 2008. január 01-én.

[23] Módosítva a 21/2008.(XI.27.) Önk.sz.rend. 1.§-a által. Hatályba lép 2009. január 01-én

[24] Módosítva az 1/2011. (I. 27.) Önk. rend. 1.§-a által. Hatályba lép 2011. február 1-jén.

[25] Módosítva a 22/2011. (XII.23) önk. rend. 1. §-a által. Hatályba lép: 2012. január 1-jén

[26] Módosítva a 10/2012. (V. 04.) önk. rend. 1. §-a által. Hatályba lép: 2012. április 15-én

[27] Módosítva a 21/2012. (XII. 19.) önk. rendelet 1. §-a által. Hatályba lép 2013. január 1-jén.

[28] Kiegészítve az 1/2005. (I. 28.) Önk. sz. rend. 1. §-a által. Hatályba lép 2005. február 1-én, rendelkezéseit 2005. január 1. napjával kell alkalmazni.

[29] Módosítva a 22/2004. (X. 1.) Önk. sz. rendelet 1. §. által. Hatályba lép: 2004. október 1.

[30] Módosítva a 8/2007. (III. 30.) önk. sz. rend. 2. §-a által. Hatályba lép: 2007. július 1.

...