Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testülete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv. végrehajtásáról

Hatályos: 2013. 07. 05- 2013. 12. 30


A RENDELETET HATÁLYON KÍVÜL HELYEZTE A SZOCIÁLIS IGAZGATÁSRÓL ÉS SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 24/2013. (XII 27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET 29. §. (2) BEKEZDÉSE

HATÁLYTALAN: 2014. JANUÁR 1-TŐL








Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének


16/2009. (VI. 25.) Önk. számú rendelete


a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv. végrehajtásáról


- egységes szerkezetben -


[1] Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikkének (1) a) pontja, a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 32. §. (3) bekezdésében, valamint a 37. §. (1) bekezdés d.) pontjában, valamint a 48. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény II. fejezetében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I.


A RENDELET HATÁLYA



1. § (1) E rendelet hatálya az Sztv. és a Gyvt. által szabályozott szociális és gyermekvédelmi ellátások igénylésére, megállapítására, megszüntetésére és az ezzel kapcsolatos ügyintézésre, az ügyviteli feladatok ellátására terjed ki Sarkad város közigazgatási területén:

a./ magyar állampolgárok,

b./ bevándoroltak és letelepedettek,

c./ hontalanok,

d./ a magyar hatóság által menekültként elismert személyek

tekintetében.


(2) E rendelet hatálya kiterjed a Sztv. 6. §-ában, a 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátásokra, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásokra, - ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti – az (1) bekezdésben foglaltakon túl az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyar Köztársaság területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.


(3) E rendelet hatálya kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyekre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a 3 hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.


(4) E rendelet hatálya kiterjed a Sztv. 32/B. § (1) bekezdésében meghatározott időskorúak járadéka tekintetében a szociális biztonsági rendszernek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásairól szóló 1408/71/EGK tanácsi rendeletben meghatározott jogosulti körbe tartozó személyekre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.


        (5) A Sztv. és a  Gyvt. által szabályozott egyes ellátásokat az e rendeletben meghatározott önkormányzati szervek a jelen rendelet, valamint az Sztv. és a Gyvt. végrehajtására kiadott magasabb szintű jogszabályok rendelkezései szerint biztosítják.


II.


A SZOCIÁLIS ÜGYEKBEN ELJÁRÓ ÖNKORMÁNYZATI SZERVEK        

           


2. § (1) A Képviselő-testület a Sztv-ben, s külön jogszabályokban foglalt egyes  hatásköreinek gyakorlását - az Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény   9. § (3) bekezdésében biztosított joga alapján - a (2), (5) bekezdés szerinti önkormányzati szervekre ruházza át.


         (2) A Képviselő-testület az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottságra ruházza át a:   

–szociális kölcsön felvételével (Sztv. 45. §),

–egyes jogtalanul felvett szociális juttatások méltányosságból történő elengedésével, illetve a visszakövetelt juttatás részletekben történő megfizetésével. kapcsolatos hatáskörök gyakorlását.


         (3)  A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át:

–az átmeneti segély megállapításával (Sztv.45.§),

–temetési segély megállapításával (Sztv. 46. §),

–köztemetés elrendelése, és a köztemetés költségének visszafizetése alóli mentesítés (Sztv. 48. §.),[2]

–hajléktalan személy részére ellátás biztosítása (Sztv. 6. §),

–a szociális otthonba történő felvételnél az egyszeri használatbavételi díj mérséklése, törlése szociális rászorultság esetén,

–rendkívüli gyermekvédelmi támogatás megállapítása,

–az egyes jogtalanul felvett szociális juttatások visszakövetelését,

[3]

–az iskolakezdési támogatás iránti kérelem elbírálása[4]

[5].


  (4)[6] Az alapellátás, valamint a szakosított ellátások körébe tartozó személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátási formák közül a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatójának hatáskörébe ruházza át, döntési joggal:

             

–gyermekjóléti szolgálat működtetését (Gyvt. 40. §.),

–helyettes szülői hálózat működtetését (Gyvt. 49. §.),

–családsegítést (Sztv. 64. §.),

–támogató szolgálat biztosítását (Sztv. 65/C. §.),

–étkeztetést (Sztv. 62. §.),

–nappali ellátást (időskorúak és fogyatékosok részére) (Sztv. 65/F. §.),

–idősek és hajléktalan személyek átmeneti elhelyezését, (Sztv. 80. §.),

–Idősek Otthonába történő gondozás biztosítását,

–személyi térítési díjak megállapítását.



(5)[7] A gyermekek napközbeni ellátásának biztosítása, a személyi térítési díjak megállapítása az ellátást biztosító intézmények (bölcsőde, óvoda, általános- és középiskola) vezetőjének hatáskörébe tartoznak.



2/A. § (1) A helyi szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósítását, végrehajtását a helyi szociálpolitikai kerekasztal kíséri figyelemmel.


 (2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal tagjai:


  • Sarkad Város Önkormányzat Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottságának mindenkori elnöke,


  • Sarkad Város Önkormányzat által fenntartott szociális és gyermekvédelmi intézményeinek mindenkori vezetői,


  • Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott szociális intézmény mindenkori vezetője,


  • Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás területén szociális intézményeket működtető egyházi és nem állami fenntartók képviselői,


  • Sarkad Város Polgármesteri Hivatala részéről egy fő szociális területen dolgozó köztisztviselő, akinek jelöléséről a Jegyző gondoskodik.


 (3) A szociális kerekasztal vezetőjét tagjai közül maga választja, ügyrendjét maga határozza meg és évente legalább egy alkalommal tart ülést.



3. §  Az átruházott hatáskörök vonatkozásában a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezést lehet benyújtani a Képviselő-testülethez.




III.


SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁGTÓL FÜGGŐ PÉNZBENI ELLÁTÁSOK



Helyi lakásfenntartási támogatás



4. § [8] [9]



5. §[10]  [11]



6. §[12]  [13]



7. §[14] [15]




Aktív korúak ellátása [16]


Rendszeres szociális segély



8. §. (1) Az az aktív korúak ellátására jogosult személy, aki az ellátásra való jogosultság kezdő napján


a) legalább 30 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy munkaképességét legalább 40 %-ban elvesztette és erről az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetnek (továbbiakban: szakértői bizottság) az egészségkárosodás minősítését tartalmazó érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalását vagy szakvéleményét csatolja, vagy

b) pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége a közfoglalkoztatásban való részvételét akadályozza vagy kizárja, és erről szakorvosi véleményt csatol, vagy

c) várandós anya, ha a méhmagzat legalább 91 napos és erről csatolja a szülész szakorvos által, a magzat fogantatásának vélt időpontjáról kiadott igazolását, vagy

d) közfoglalkoztatásra irányuló munkaviszonyt azért nem létesített, mert a munkaköri alkalmassági vizsgálaton 12 hónapon belül legalább 2 alkalommal „nem alkalmas” minősítést kapott


rendszeres szociális segélyre jogosult.



(2) Amennyiben a 8. §. (1) bekezdése szerinti valamely feltétel az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítását követően következik be, a bérpótló juttatásra jogosult személy köteles a feltétel bekövetkezését követő 15 napon belül bejelenteni a Polgármesteri Hivatal Népjóléti Osztályához.”




8/A[17] § (1) Az aktív korúak ellátására jogosult rendszeres szociális segélyben részesülő személy a rendszeres szociális segély folyósításának feltételeként köteles együttműködni a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás keretében működő Kistérségi Humán Szolgáltató Központtal.


 a.) Az együttműködési kötelezettség eljárási szabályai, tartalma:

–a kérelem benyújtásakor nyilatkozatban vállalja az együttműködést,

–a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül felkeresi a Kistérségi Humán Szolgáltató Központot, és nyilvántartásba veteti magát,

–a beilleszkedési programról írásban megállapodik a Kistérségi Humán Szolgáltató Központtal,

–a személyre szóló együttműködési terv, valamint megállapodás alapján részt vesz a számára előírt, az egyéni szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodó, a b./ pontban meghatározott programokban, illetve azok valamelyikében.


   b) Az együttműködést, beilleszkedést segítő programoknak a nyilvántartásba vett aktív korúak ellátására jogosult rendszeres szociális segélyben részesülő személy és családja önfenntartó képességének szinten tartására és fejlesztésére kell irányulnia.


A beilleszkedést segítő programok típusai:

- álláskeresésre, elhelyezkedésre irányuló program (álláskeresési hatékonyság növelése, álláskeresési technikák elsajátítása),

- foglalkoztathatóság javítására irányuló program (tartós munkanélküliségből fakadó hátrányok érdekében csoportos foglalkozásokon, tanácsadásokon való részvétel),

- más ellátásba juttatásra irányuló program (nyugdíjaztatás, más szociális ellátás),

- szinten tartásra, karbantartásra, társadalmi integráció erősítésére irányuló program (egészségügyi és szociális szolgáltatások közvetítése, a szolgáltatásokban való részvétel elősegítése, nyomon követése).

- a felajánlott és az iskolai végzettségének megfelelő oktatásban, képzésben történő részvétel, különösen az általános iskolai végzettség és az első szakképesítés megszerzésére irányuló képzés.[18]


(2) A rendszeres szociális segélyben részesülő személy az előírt együttműködési kötelezettségét megszegi


         - ha a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem jelenik meg az együttműködésre kijelölt Kistérségi Humán Szolgáltató Központnál,

         - ha az intézmény által előírt időpontban nem jelenik meg és távolmaradását nem igazolja,

         -  ha nem vesz részt a számára előírt foglalkozásokon, tanácsadásokon,

         -  ha a beilleszkedési programban meghatározottakat nem hajtja végre.          

        


(3) A jegyző 

  • a rendszeres szociális segély megállapításáról szóló határozatot annak jogerőre emelkedésekor megküldi a Kistérségi Humán Szolgáltató Központnak,
  • a jogerős határozat megküldésével tájékoztatja a Kistérségi Humán Szolgáltató Központot az aktív korúak ellátására való jogosultság megszüntetéséről,
  • amennyiben a rendszeres szociális segélyre jogosult személy a Sztv. 37 /C. § (4) bekezdése szerinti megállapodást megköti, erről a megállapodás megkötését követő 5 napon belül tájékoztatja a Kistérségi Humán Szolgáltató Központot.



(4) A családsegítési feladatokat ellátó Kistérségi Humán Szolgáltató Központ

  • 5 napon belül jelzéssel él, ha az aktív korúak ellátására jogosult rendszeres szociális segélyben részesülő személy együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget,
  • beilleszkedési program elkészítését követő egy év után, majd minden naptári évforduló alkalmával éves értékelést küld a jegyzőnek a rendszeres szociális segélyre jogosult személy beilleszkedést segítő programjának végrehajtásáról,
  •  a rendszeres szociális segélyre jogosult személy bevonásával szükség szerint módosítja a beilleszkedési programot, melyről 5 napon belül értesíti a jegyzőt.



Foglalkoztatást helyettesítő támogatás [19] [20]


8/B. §. (1) A foglalkoztatást helyettesítő támogatás megállapításának, valamint folyósításának feltételeként a foglalkoztatást helyettesítő támogatás egyéb feltételeinek megfelelő jogosult kérelmező, vagy az ellátásban már részesülő személy (a továbbiakban: foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult) köteles lakókörnyezetének rendezettségét biztosítani.


(2) A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultnak a lakókörnyezet rendezettségének biztosítása körében az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel a közterület felől kívül határos terület, járda tisztán tartása, valamint az ingatlan higiénikus állapotának biztosítására irányuló kötelezettségeket kell teljesítenie.


(3) A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személy által életvitelszerűen lakott lakást vagy házat abban az esetben kell rendezettnek tekinteni, ha a lakás, vagy lakóház állagának megóvása érdekében az adott helyzetben elvárható karbantartási munkák elvégzésre kerülnek (pl. omló vakolat kijavítása, tetőcserepek lehullásának megakadályozása, festés, mázolás, tisztasági meszelés megfelelő időben való elvégzése).


(4) A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személy által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház udvarát, kertjét, az ingatlannal határos közterületet abban az esetben kell rendezettnek tekinteni, ha


a)a fűfélék magassága nem haladja meg a 20 cm-t,

b)a művelésre alkalmas - nem parkosított földterületen zöldség, gyümölcs, vagy az állatok takarmányozására szánt növényeket termesztenek,

c)a háziállatok tartására olyan kialakított hely áll rendelkezésre, amely megakadályozza az állatok elkóborlását és a tisztasága is megfelelő, továbbá az állatok takarmánya a takarmány jellegének megfelelő formában van tárolva és a keletkezett trágya és trágyalé kezelése a higiéniai szempontoknak megfelel,

d)a rágcsálók elszaporodásának megakadályozása érdekében szükség szerint a rágcsálóirtást elvégzik,

e)nincs a heti hulladékszállításra szerződött edényzet /110 literes kuka/ kétszeres űrtartalmánál több – felhalmozott – háztartási, vagy egyéb hulladék,

f)a tüzelőnek való rendezett formában van felhalmozva,

g)amennyiben a lakóház komfortnélküli (nincs WC), akkor a higiéniai szempontoknak is megfelelő árnyékszék van,

h)téli időszakban a járda ingatlan előtti szakasza állandóan jég és hó mentesen van tartva,

i)    a ház előtti csapadékvíz elvezető rendszer tiszta, szemétmentes, a csapadékvíz lefolyását semmi nem akadályozza,

j)    a ház előtti növényzet nem akadályozza a forgalmat, és a kilátást az úttestre


(5) [21] A (3) és (4) bekezdésben felsoroltak ellenőrzésére szúrópróbaszerűen, bejelentés, vagy hivatalos tudomásszerzés útján szerzett információ alapján helyszíni ellenőrzés formájában kerül sor. Az ellenőrzést – a jegyző megbízása alapján – a Polgármesteri Hivatal Népjóléti Osztályának és a Műszaki és Beruházási Osztályának osztályvezetője által kijelölt köztisztviselő végzi. Az ellenőrzés tapasztalatait minden esetben jegyzőkönyvbe kell rögzíteni, a kifogásolt állapotról - amennyiben lehetséges - fényképfelvételt kell készíteni és azt a jegyzőkönyvhöz mellékelni, a jegyzőkönyvet pedig az ellenőrzött személy aktív korú ellátásra való jogosultságát megállapító ügyében keletkezett ügyiratához kell csatolni.


(6) Ha a helyszíni ellenőrzés alapján megállapításra kerül, hogy az e rendeletben megállapított rendezett lakókörnyezetre vonatkozó feltételek nem teljesülnek, abban az esetben a kérelmezőt, illetve a jogosultat annak teljesítésére megfelelő, de legalább ötnapos határidő kitűzésével a jegyző - az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével – felszólítja.”



Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás



9. § (1)  Rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíthető a gyermek, ha az őt gondozó család időszakosan létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül és az egy főre eső havi nettó átlagjövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét.


(2) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összege gyermekenként és alkalmanként a nyugdíjminimum 50 %-át nem haladhatja meg.


(3)  A rendkívüli gyermekvédelmi támogatást elsősorban természetbeni ellátás formájában kell
biztosítani. (Pl. tankönyv, tanszer ellátás támogatása, tandíj, étkezési térítési díj átutalása,
eseti gyógyszerköltség, stb.)


(4) A rendkívüli  gyermekvédelmi támogatás iránti kérelem elbírálása során szükség esetén a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ keretében működő Gyermekjóléti Szolgálattól javaslat, vélemény kérhető.


Óvodáztatási támogatás[22][23]


9/A. § /1/ Az óvodáztatási támogatást első alkalommal a szülőnek gyermeke részére természetbeni ellátás formájában kell nyújtani, melynek célja a gyermek rendszeres óvodába járásának segítése.


/2/ A természetben nyújtott óvodáztatási támogatás formája különösen: utcai ruha, utcai cipő, váltóruha, váltócipő, tisztasági csomag, ágynemű, illetve az óvoda vezetője által szükségesnek ítélt egyéb óvodába járáshoz szükséges felszerelés.


/3/ Az első alkalommal természetben nyújtott óvodáztatási támogatást a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Szolgálatának közreműködésével kell biztosítani. A gyermekjóléti szolgálat közreműködése kiterjed a gyermek szükségletihez igazodó termékkör kiválasztásához.


/4/ A természetben nyújtott óvodáztatási támogatás a gyermekjóléti szolgálat javaslatának felhasználásával vehető igénybe. A szolgáltató a gyermekjóléti szolgálat javaslata alapján számlát állít ki a Polgármesteri Hivatal részére, mely tartalmazza a termékek tételes megnevezését. A számlához mellékelni kell a gyermekjóléti szolgálat javaslatát.


/5/ A természetbeni ellátásként nyújtott óvodáztatási támogatás szolgáltatók felé való elszámolása és kifizetése az önkormányzat és a szolgáltatókkal kötött külön megállapodás alapján történik.

Iskolakezdési támogatás[24]


9/B. §[25]



Térítésmentes helyi tanulóbérlet



 10. §[26]



Átmeneti segély



11. § (1) Létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy   tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az alábbi segélyek adhatók:

            a.)  esetenkénti segély,

            b.)  időszakos támogatás,

            c.)  kamatmentes szociális kölcsön.


(2) Átmeneti segélyben részesíthető, akinek családjában az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül élő esetében 200 %-át.


(3) Az átmeneti segély összege egyszeri alkalommal maximum a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50 %-a, különösen indokolt esetben (pl. súlyos betegség, elemi kár bekövetkezése esetén) 100 %-a lehet.


.

12.§ (1) Az önkormányzat hatáskörére és illetékességére való tekintet nélkül köteles az arra rászorulónak eseti segélyt és a hajléktalan személynek szállást biztosítani akkor, ha ennek hiányában a késedelem a rászorulónak, illetve a hajléktalannak testi épségét, életét veszélyeztetné.   


(2) Az ellátást biztosító ideiglenes intézkedésről haladéktalanul értesíti a hatáskörrel rendelkező illetékes szervet. Az értesítéssel egyidejűleg követelheti a kifizetett átmeneti segély megtérítését.



13. §[27]

/1/ Az átmeneti segélyt elsősorban természetben nyújtott szociális ellátás formájában kell nyújtani.


/2/ A természetbeni ellátásként nyújtott átmeneti segély formái:


  1. Közétkeztetési Intézménynél igénybe vehető meleg étel
  2. Gyógyszerköltség támogatás
  3. Beiskolázási segély
  4. Napközi térítési díj
  5. Tüzelőanyag


/3/ A természetbeni ellátásként nyújtott átmeneti segély szolgáltatók felé való elszámolása és kifizetése az önkormányzat és a szolgáltatókkal kötött külön megállapodás alapján történik.


14. §[28]



15. § (1) Időszakos támogatás akkor állapítható meg, ha az igénylő önhibáján kívül jövedelemmel nem rendelkezik, és létfenntartása veszélyben van.


 (2) A támogatás legfeljebb 6 hónapra állapítható meg.


 (3) Havi összege nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 100 %-át.



16. § (1) Kamatmentes szociális kölcsön összege legfeljebb a mindenkori öregségi nyugdíjminimum háromszorosa lehet.


 (2) A törlesztést a folyósítást követő harmadik hónapban kell elkezdeni és 4-12  hónap alatt egyenlő  részletekben kell visszafizetni minden hó 5-éig.


 (3) A végrehajtással kapcsolatos feladatokat a pénzügyi és terv osztály végzi.


 (4) Az átmeneti segély kamatmentes kölcsön formájában csak rendkívül indokolt, különös méltánylást igénylő esetben állapítható meg, amennyiben más ellátási formával a veszélyhelyzet nem szüntethető meg.



17. § Aki az önkormányzat által megállapított rendszeres ellátásban részesül (pl. lakásfenntartási támogatás, ápolási díj, stb.) csak különösen indokolt esetben (pl. elemi kár) igényelheti az átmeneti segélyt.


Temetési segély


18. §[29]

       

Köztemetés[30]


18/A. §.  (1) Közköltségen történő eltemettetés esetén az Önkormányzat Polgármestere

a)a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy

b) az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.


(2) Sarkad Város Önkormányzat Polgármestere a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, ha az elhunyt utáni hagyaték értéke kevesebb a köztemetés költségénél vagy nincs hagyaték és az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.”


Közgyógyellátás



19. § (1) Méltányosságból közgyógyellátásra tarthat igényt az a személy:


a.) akinek tartós gyógykezelése azt indokolja,

b.) akinek a Békés Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által elismert havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége eléri, vagy meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át,

c.)a családban az egy főre jutó havi jövedelem a b.) pontban említett nyugdíjminimum 200 %-a, egyedül élő esetében 250 %-a alatt van.



  (2) Méltányosságból közgyógyellátásra nem tarthat igényt az a kérelmező, aki tartási, vagy öröklési szerződéssel rendelkezik.




IV.


SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK



20. § (1) Az ellátások formái:

a.) alapszolgáltatások:


  • gyermekek napközbeni ellátása,
  • étkeztetés,
  • gyermekjóléti szolgálat,
  • helyettes szülői hálózat,
  • házi segítségnyújtás,
  • családsegítés,
  • nappali ellátás idős és fogyatékos személyek részére,
  • támogató szolgáltatás,
  • jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.


b.) szakosított szolgáltatások:


  • átmeneti elhelyezés biztosítása a Hajléktalan Átmeneti Szálló és az Idősek Otthona férőhelyeinek terhére,
  • állandó ápolást, gondozást nyújtó szociális intézmény (Idősek Otthona).

                   

21. § Gyermekek napközbeni ellátását, nappali gondozás keretében a munkanapokon nyitva tartó bölcsőde, óvodák, az iskola napközi otthonai, a középfokú iskolában tanuló gyermekeknél a menzai és externátusi ellátások biztosítják.


22. §[31] (1)[32] Szociális étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi legalább egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:


- akik a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték,

- munkaképességüket legalább 50%-ban elvesztették, illetve egészségkárosodásuk mértéke legalább 40%-os mértékű,

- átmenetileg vagy tartósan lakhatással nem rendelkeznek, illetve

 - fogyatékosságban, pszichiátriai betegségben, vagy szenvedélybetegségben  

    szenvednek,



 (2) Akinek ellátását tartási, vagy öröklési szerződésben vállalták – ideiglenesen – helyzetének rendezéséig lehet szociális étkeztetésben részesíteni.


(3) Az étkeztetés kiszállítása a háziorvos javaslatára történik.


(4) Az önkormányzat az étkeztetést a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Kistérségi Humán Szolgáltató Központ által biztosítja.



23. § (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.


 (2)[33] Az önkormányzat a házi segítségnyújtást a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Kistérségi Humán Szolgáltató Központ által biztosítja.



23/B.§(1) A támogató szolgáltatás célja a fogyatékos személyek lakókörnyezetében történő ellátása, elsősorban a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítése, valamint – életvitelük önállóságának megőrzése mellett – a lakáson belüli speciális segítségnyújtás.


 (2) A támogató szolgálat keretén belül nyújtott szolgáltatások a fogyatékosság jellegének megfelelően:


  • személyi segítő szolgálat,
  • szállító szolgálat,
  • tanácsadás,
  • információnyújtás,
  • ügyintézés.


 (3) Az önkormányzat a támogató szolgáltatást a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Kistérségi Humán Szolgáltató Központ által biztosítja.



24. § Idősek klubjába a szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaga ellátására részben képes idős személy vehető fel. Felvehető az a 18. életévét betöltött személy is, akinek felvételét megváltozott egészségi állapota indokolja.



25. § (1) Idősek Otthonába az Sztv. 68/A. § (3) bekezdésében meghatározott gondozási szükséglettel rendelkező, de rendszeres fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igénylő, a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személy vehető fel. Felvehető az a 18. életévét betöltött személy is, aki betegsége vagy fogyatékossága miatt önmagáról gondoskodni nem képes, amennyiben az Sztv. 68/A. § (3) bekezdése szerinti gondozási szükséglettel rendelkezik, és ellátása más típusú, ápolást-gondozást nyújtó intézményben nem biztosítható.


(2) Sarkad város Szociális Otthonába a Dél-Alföldi Régióban, Budapesten, de elsődlegesen Sarkad Város közigazgatási területén élő, ellátásra jogosult személyek vehetők fel.


(3) Békés megye Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális otthonban 12 férőhely felett rendelkezik. Erre a 12 férőhelyre is elsősorban a Sarkadon, illetve a vonzáskörzetében lakó jogosult személyeket kell felvenni.


(4) A felvételről a Családsegítő Gondozási és Szociális Központ igazgatója dönt.

Amennyiben az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének döntését vitatja 8 napon belül a Képviselő-testülethez fordulhat, aki határozattal dönt a beutalás kérdéséről. (Sztv. 94/A. § (3) bek.)


(5) Az intézményvezető az intézménybe történő felvételről az ellátás megkezdésekor az ellátást igénylővel, vagy törvényes képviselőjével megállapodást köt, melyet 15 napon belül megküld az önkormányzatnak. (Sztv. 94/ § (1) bek.)


(6)[34] A szociális otthon igénybevétele esetén fizetendő egyszeri hozzájárulás mértéke a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának 22/2010. (II. 11.) számú határozata szerint:


 l ágyas szobák esetében                             1.121.940.-Ft

                                               

2 ágyas szobák esetében                               975.600.-Ft



(7) A három, és ennél magasabb ágyszámú szobák igénybevétele esetén egyszeri használatbavételi díjat fizetni nem kell.



25/A.§ [35]



26. §  (1) A családsegítés az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küzdő családok,          személyek mentális és szociális ellátása.


 (2) A családsegítő csoport nyitott, szolgáltatásainak igénybevétele feltételhez nem kötött.


 (3) A családsegítő csoport a hozzá forduló, vagy vele bármilyen kapcsolatban álló  egyénekkel, családokkal az önkéntesség alapján alakít ki együttműködést.


 (4) A családsegítő csoport kizárólag az érintett személy, illetve törvényes képviselője hozzájárulásával jogosult intézkedni, kivéve a különös veszélyeztetés esetét.


 (5) Különös veszélyeztetés az a magatartás, amelynek következtében a magatartás tanúsítójának, vagy más személynek életét, vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan fenyegető helyzet áll elő.


 (6) A családsegítő csoport által nyújtott szolgáltatások térítésmentesek.



26/A.§  (1) Gyermekjóléti szolgáltatás feladata a gyermek testi, lelki egészségének, családban történő nevelésének elősegítése.

Ennek érdekében közreműködik:

–a gyermek veszélyeztetettségének megelőzésében,

–a kialakult veszélyhelyzet megszüntetésében,

–a családjából kiemelt gyermek visszahelyezésében.


 (2) A gyermekjóléti szolgáltatást a város közigazgatási területén a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ keretében működő Gyermekjóléti szolgálat látja el.

E tevékenység keretében – összehangolva a gyermekeket ellátó egészségügyi és nevelési-oktatási intézményekkel, illetve szolgálatokkal – szervezési, szolgáltatási és gondozási feladatokat végez a Gyvt. 39-40. §-ban foglaltak alapján.


26/B.§  (1) A helyettes szülő a családban élő gyermek átmeneti gondozását hivatott biztosítani, amikor a család, a szülő átmeneti akadály miatt nem képes a szülői feladatokat ellátni. (Gyvt 49. §.)

  (2) A helyettes szülői hálózat a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás Kistérségi Humán Szolgáltató Központja keretein belül működik.

  (3) A helyettes szülő igénybevételét a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Szolgálatánál és a jegyzőnél lehet kezdeményezni. Az igénybevétel önkéntes, a gyermek átmeneti gondozását ellátó helyettes szülőt a kiskorú törvényes képviselőjének kérelmére, illetve beleegyezésével lehet kijelölni.

  (4) A helyettes szülőnél történő átmeneti gondozás a gondozásba vétel alapjául szolgáló ok fennállásáig, de legfeljebb 12 hónapig tart, mely indokolt esetben további 6 hónappal, szükség esetén a tanítási év végéig meghosszabbítható.

  (5) A helyettes szülő igénybevételéről, az átmeneti gondozás időtartamának meghosszabbításáról, illetve a megszüntetésről a jegyző a gyermekjóléti szolgálat javaslatának figyelembe vételével határozatban dönt.

  (6) A helyettes szülő díjazásának, külön ellátmányának feltételeit a Gyvt 56. §-a tartalmazza a gyermek gondozásának időtartama alatt.

Arra az időszakra, amikor gyermeket nem gondoz, a készenlét idejére havi 4.000 .-Ft illeti meg.


27. §  (1) Sarkad városban a személyi gondoskodást nyújtó ellátásokért, kivéve:


                        - családsegítést,

                        - jelzőrendszeres házi segítségnyújtást,

                        - gyermekjóléti szolgáltatást,

                        - helyettes szülői gondozást,

                       

gondozási díjat kell fizetni.


(2) A gyermekek napközbeni ellátásának intézményi térítési díjait e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások intézményi térítési díjait e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


(4) A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások térítési díjait e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.[36]


28. §  (1) Térítési díj fizetésére kötelezett:


a.) az ellátást igénybevevő,  

b.) a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő,

c.) a jogosultnak a házastársa, élettársa, egyeneságbeli rokona, örökbe fogadott   gyermeke, örökbefogadó szülője, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a tartási kötelezettség teljesítése mellett meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét,

d.) a jogosult tartását szerződésben vállaló személy,

e.) a jogosult tartására bíróság által kötelezett személy.


(2) Amennyiben az ellátásra jogosult, tartási vagy öröklési szerződést kötött, úgy a térítési díj fizetésére a tartást, gondozást vállaló köteles, a személyi térítési díj mértéke pedig azonos az intézményi térítési díjjal.

       

(3) A fenntartó ingyenes ellátásban részesíti azt az ellátottat


a.) aki jövedelemmel nem rendelkezik,

b.) étkeztetés és házi segítségnyújtás esetében, akinek a családja jövedelemmel (Sztv. 119/C. §) nem rendelkezik, és bentlakásos ellátás esetében az Sztv. 119. § (2) bekezdése szerinti jelzálog alapjául szolgáló vagyona nincs.


(4) A személyi térítési díjak megállapításánál figyelembe kell venni:


a.) a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmét,

b.) étkeztetés és házi segítségnyújtás esetében az Sztv. 119/C. § (3) bekezdése szerinti jövedelemigazolásban meghatározott jövedelmet,

c.) kiskorú igénybevevő esetén – a b.) pont szerinti kivétellel – a vele közös háztartásban élő szülők egy főre jutó rendszeres havi jövedelme.


(5) A gyermekétkeztetést kivéve a személyi térítési díj nem haladhatja meg az  intézményi térítési díjat.


(6)[37] A személyi térítési díjat a jogosult, vagy a tartásra köteles személy az intézménynek:


a.) a gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított ellátások térítési díját, legfeljebb egy havi időtartamra előre,

b.) átmeneti és tartós elhelyezést biztosító intézményi ellátás esetén  legfeljebb egy havi időtartamra előre,

c.) más személyes gondoskodási formáknál havonta utólag a tárgyhónapot követő hó 20. napjáig kell megfizetni.



29. §   (1) A személyi térítési díj meghatározására jogosult:  az intézmény vezetője.


 (2) A személyi térítési díj összegéről írásban kell tájékoztatni a kötelezettet.


(3)[38] Különös méltánylást érdemlő esetben az intézmény fenntartója a megállapított személyi térítési díj mértékét a jogosult kérelmére, határozatlan időre csökkentheti és a jogosultságot évente 1 alkalommal felülvizsgálja.



30. §   (1) A személyi térítési díj csökkenthető, ha:


a.) a kérelmező jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj minimumát,

b.) ha a jogosult albérletben lakik,

c.) ha a jogosult  létfenntartása  a térítési díj fizetésével veszélyeztetve van.


V.


ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK



31. §  Az egyes szociális ellátásokra irányuló kérelmeket a következők szerint kell benyújtani:


a.) A 2. § /2/ bekezdésében, valamint a /3/ bekezdésében felsorolt ügyekben a Polgármesteri Hivatal Népjóléti Osztályához.

b.) A 2. § /4/ és /5/ bekezdésében felsorolt intézményi ellátások tekintetében az adott intézmény vezetőjénél.



32. §  (1) /1/[39] Ezen rendeletben megfogalmazott szociális és gyermekvédelmi támogatás iránt benyújtott kérelmekhez csatolni kell az Sztv. 4. §.-ában meghatározott jövedelmekről a hiteles igazolást, a vagyonról nyilatkozatot, a kereseti igazolásnak a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagjövedelmét kell tartalmaznia.


A szociális és gyermekvédelmi ellátások tekintetében a havonta rendszeresen nem mérhető jövedelmek esetén a kérelem benyújtását megelőző egy év nettó átlagjövedelmét kell igazolni.


(2)[40] [41]


(3) Átmeneti segély szociális kölcsönként történő biztosításához csatolni kell az (1) bekezdés szerinti jövedelem nyilatkozaton túl:


a.) a visszafizetésre való képessé válást bizonyító okiratot  (pl. munkanélküli járadékot, rendszeres szociális járadékot megállapító határozatot, stb.),

b.) nyilatkozatot a visszafizetés vállalásáról.


(4) Temetési segély megállapításához csatolni kell az elhalt személy halotti anyakönyvi kivonatának másolatát és a temetkezés költségeit igazoló számla másolatot.


(5)[42] Az iskolakezdési támogatás megállapítása iránti kérelem minden év augusztus 1. és szeptember 30. között nyújtható be az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

A kérelem benyújtására nyitva álló idő elmulasztása jogvesztő hatályú.

Amennyiben a kérelmező kérelmét nem a rendszeresített formanyomtatványon nyújtja be, hiánypótlási eljárásban kötelezni kell kérelme formanyomtatványon való benyújtására.


Az iskolakezdési támogatás megállapítása iránti kérelemhez, ha a gyermek nem sarkadi oktatási intézményben folytatja tanulmányait, mellékelni kell az oktatási intézmény által kiállított, 30 napnál nem régebbi iskolalátogatási igazolást.


Iskolakezdési támogatás megállapítása iránti kérelemhez vagyonnyilatkozatot nem kell benyújtani.


Ha a szülői felügyeletet együttesen gyakorolni jogosult szülők külön élnek, az iskolakezdési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági, illetve gyámhatósági döntést, vagy a 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyvet.


Amennyiben a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, az iskolakezdési támogatásra való jogosultság feltételei közül csak az iskolalátogatás tényét kell vizsgálni, a kérelemre azonban – a kérelem átvételekor, a kérelmet átvevő ügyintézőnek – fel kell jegyezni a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság fennállásának tényét, a megállapítás határozatszámát, valamint a jogosultság fennállásának időtartamát.


(6) Amennyiben az (1) bekezdésben foglalt szociális támogatás iránt benyújtott kérelemhez csatolt jövedelemigazolás valódisága vitatható, akkor a kérelmező kötelezhető az általa lakott lakás, illetve a saját és családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására.

Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják az igazolt jövedelem 50 %-át, a jövedelem a fenntartási költségek figyelembe vételével vélelmezhető.








 VI.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK



33. §  (1) Ez a rendelet 2009. július 1. napjától lép hatályba.


(2) A  hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti:


–a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 16/1993. (IV.29.)  önk. számú rendelet.




S a r k a d, 2009. június 25.




            Dr. Sipos Lajos s.k.                                                              Tóth Imre s.k.

                       jegyző                                                                         polgármester









                                                                                             

                  





















   1. számú melléklet



Gyermekek napközbeni ellátásának intézményi térítési díjai 2013. évben [43] [44]



INTÉZMÉNY:                                               INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJ (Ft)


            BÖLCSŐDE

Reggeli                                                                                                 60.-

Tízórai                                                                                                 16.-

Ebéd                                                                                                  144.-

Uzsonna                                                                                               60.-

Összesen:                                                                                         280.-



            ÓVODA

Tízórai                                                                                                 61.-

Ebéd                                                                                                  146.-

Uzsonna                                                                                               61.-

Összesen:                                                                                         268.-


           



            ÁLTALÁNOS ISKOLA

Tízórai                                                                                                 76.-

Ebéd                                                                                                  192.-

Uzsonna                                                                                              76.-

Összesen:                                                                                         344.-


Menza:                                                                                               192.-              



            KÖZÉPISKOLA

Reggeli                                                                                               144.-

Ebéd                                                                                                  237.-

Vacsora                                                                                             150.-

Összesen:                                                                                         531.-


Menza:                                                                                               237.-              





2. számú melléklet



[45] [46] [47] [48] [49] [50]A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjai 2013. évben



1./ Szociális étkeztetés (telephelyenként)

1.1. 5720 Sarkad, Vasút u. 11.

a.) étkezés:                                                                           380,- Ft

b.) kiszállítás:                                                                        385,- Ft

1.2. 5720 Sarkad, Gyulai út 8.

a.) étkezés:                                                                           380,- Ft

b.) kiszállítás:                                                                        385,- Ft

1.3. Gondozási Központ, 5534 Okány, Kossuth L. 6.

a.) étkezés:                                                                           550,- Ft

b.) kiszállítás:                                                                            0,- Ft


2./ Nappali ellátás (telephelyenként)

2.1. Idősek nappali ellátása

2.1.1. 5720 Sarkad, Vasút u. 11.

a.) étkezéssel                                                                        380,- Ft

b.) étkezés nélkül                                                                      0,- Ft

         2.1.2. 5720 Sarkad, Gyulai út 8.

a.) étkezéssel                                                                        380,- Ft

b.) étkezés nélkül                                                                      0,- Ft

2.1.3. 5534 Gondozási Központ, Okány, Kossuth L. 6.

a.) étkezéssel                                                                        550,- Ft

b.) étkezés nélkül                                                                      0,- Ft


2.2. Fogyatékosok nappali ellátása

2.2.1.5720 Sarkad, Vasút 11.

a.) étkezéssel                                                                            0,- Ft

b.) étkezés nélkül                                                                      0,- Ft


3./ Házi segítségnyújtás (telephelyenként)

3.1. 5720 Sarkad, Vasút 11.                                                                    0,- Ft

3.2. 5534 Gondozási Központ, Okány, Kossuth L. 6.                              0,- Ft


4./ Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

4.1. 5720 Sarkad, Vasút 11.                                                                    0,- Ft


5./ Támogató Szolgálat

5.1. 5720 Sarkad, Vasút 11.

a.)szociálisan rászorult ellátott esetén

-személyi segítés                                                                         0,- Ft

-szállítási kilométerdíj                                                                  0,- Ft

b.) szociálisan nem rászorult ellátott esetében

- személyi segítés óradíja                                                       360,-Ft/óra

- szállítási szolgáltatás kilométerdíja                                        120,-Ft/km


6./ Idősek Otthona - Idősek Gondozóháza

6.1. 5720 Sarkad, Gyulai út 8.


a.)emelt szintű

-1 napi térítési díj                                                                 3.400,- Ft

-1 havi térítési díj                                                             102.000,- Ft

b.)átlagos szintű

-1 napi térítési díj                                                                 2.410,- Ft

-1 havi térítési díj                                                               72.300,- Ft

c.)demens ellátás

-1 napi térítési díj                                                                 3.050,- Ft

-1 havi térítési díj                                                               91.500,- Ft

d.)átmeneti ellátás

-1 napi térítési díj                                                                 2.950,- Ft

-1 havi térítési díj                                                             88.500,- Ft”







3. számú melléklet[51]


A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások térítési díjai 2012. évben



Bölcsődei gondozás                                                                               0,-




[1] Módosítva az 6/2013. (III. 08.) önk. rend. 1. §-a alapján.  Hatályba lép: 2013. április 1-jén.


[2] Módosítva az 1/2012. (II. 03.) önk. rend. 2. §-a alapján.  Hatályba lép: 2012. január 1-jén.

[3] Hatályon kívül helyzete 2012. január 1. napjával az 1/2012. (II. 03.) önk rend. 1. §-a.

[4] Módosítva a 11/2010 (VIII. 26.) Önk. számú rendelet alapján.

[5] Hatályon kívül helyzete 2012. január 1. napjával az 1/2012. (II. 03.) önk rend. 1. §-a.

[6] Módosítva a 4/2010. (II.25.) önk. rendelet 1.§-a által módosítva

[7] Módosítva a 4/2010. (II.25.) önk. rendelet 3.§-a által módosítva

[8] Beiktatta a 16/2011 (VIII. 25.) önk. rend. Hatályos 2011. 09. 01-től.

[9] Hatályon kívül helyezve 2012. január 1. napjával az 1/2012. (II.03.) önk. rend. 3. §-a által.

[10] Beiktatta a 16/2011 (VIII. 25.) önk. rend. Hatályos 2011. 09. 01-től.

[11] Hatályon kívül helyezve 2012. január 1. napjával az 1/2012. (II.03.) önk. rend. 3. §-a által.

[12] Beiktatta a 16/2011 (VIII. 25.) önk. rend. Hatályos 2011. 09. 01-től.

[13] Hatályon kívül helyezve 2012. január 1. napjával az 1/2012. (II.03.) önk. rend. 3. §-a által.

[14] Beiktatta a 16/2011 (VIII. 25.) önk. rend. Hatályos 2011. 09. 01-től.

[15] Hatályon kívül helyezve 2012. január 1. napjával az 1/2012. (II.03.) önk. rend. 3. §-a által.

[16] Beiktatta a 4/2011 (II.24) önk. rendelet 1§-a. Hatályos 2011. 03. 01.-től.

[17] Módosította a 4/2011 (II.24) önk. rendelet 1§-a. Hatályos 2011. 03. 01.-től.

[18] Módosította a 4/2011 (II.24) önk. rendelet 2§-a. Hatályos 2011. 03. 01.-től.

[19] Beiktatta a 4/2011 (II.24) önk. rendelet 3§-a. Hatályos 2011. 03. 01.-től.

[20] Módosítva az 1/2012. (II. 03.) önk rend. 4. §-a által. Hatályba lép: 2012. január 1-jén.

[21] Módosítva az 1/2012. (II. 03.) önk rend. 5. §-a által. Hatályba lép: 2012. január 1-jén.


[22] Kiegészítve a 18/2009.(X.29.) sz. önkormányzati rendelet 1.§-a által, 2009. november 1. napján lép hatályba azzal, hogy a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.


[24] Kiegészült szövegrész a 11/2010 (VIII. 26.) sz. önkormányzati rendelet 32. §. – a által, 2010. augusztus 26-án lép hatályba.

[25] Hatályon kívül helyzete 2013. április 1. napjával az 6/2013. (III. 08.) önk rend. 2. §-a.


[26] A 28/2009.(XII.17.) sz. önkormányzati rendelet 2.§-a által, 2010. január 1. napján hatályát vesztette.

[27] Módosuló szövegrész a 18/2009.(X.29.) sz. önkormányzati rendelet 2.§-a által, 2010. január 1. napján lép hatályba.

[28] A 18/2009.(X.29.) sz. önkormányzati rendelet 2.§-a által, 2010. január 1. napján hatályát vesztette.

[29] Hatályon kívül helyzete 2013. április 1. napjával az 6/2013. (III. 08.) önk rend. 2. §-a.

[30] Beiktatta az 1/2012. (II. 03.) önk. rend. 6. §-a. Hatályba lép: 2012. január 1-jén.

[31] A 4/2010. (II.25.) önk. rendelet 4.§-a által kiegészült szöveg.

[32] A 4/2010. (II.25.) önk. rendelet 3.§-a által módosult szöveg.

[33] A 4/2010. (II.25.) önk. rendelet 5.§-a által módosult szöveg.


[34] A 4/2010. (II.25.) önk. rendelet 6.§-a által módosult szöveg.

[35]  Hatályon kívül helyzete 2012. március 1. napjával az 4/2012. (III. 02.) önk rend. 1. §-a.


[36] Beiktatta a 9/2012. (IV. 06.) önk. rendelet. Hatályba lép: 2012. április 1-jén.

[37] A 4/2010. (II.25.) önk. rendelet 7.§-a által módosult szöveg.

[38] Módosítva a 10/2013. (VI.07.) sz. önkormányzati rendelet 1.§-a által. Hatályba lép 2013. május 30-án.

[39] Módosuló szövegrész a 11/2010 (VIII. 26.) sz. önkormányzati rendelet 32. §. – a által, 2010. augusztus 27-én lép hatályba

[40] Módosítva a 16/2011. (VIII. 25.) önk. rend. által. Hatályba lép 2011. 09. 01-től.

[41] Hatályon kívül helyezve 2012. január 1. napjával az 1/2012. (II.03.) önk. rend. 3. §-a által.

[42] Kiegészült szövegrész a 11/2010 (VIII. 26.) sz. önkormányzati rendelet 32. §. – a által, 2010. augusztus 27-én lép hatályba.


[43] Módosuló szövegrész a 28/2009.(XII.17.) sz. önkormányzati rendelet 1.§-a által, 2010. január 1. napján lép hatályba.

[44] Módosuló szövegrész a 20/2012. (XII. 07.) önk. rendelet 1.§-a által. Hatályba lép 2013. január 1-jén.

[45] 4/2010.(II.25.) Önk. rendelet 8.§.-a által módosult melléklet, hatályba lép 2010. március 1. napján.

[46] 18/2010. (XII.16.) önk. rendelet 1.§-a által módosítva

[47] 4/2011 (II.24) önk. rendelet 4.§-a által módosult melléklet. Hatályos 2011. 04. 01.-től

[48] Módosítva a 4/2012. (III. 02.) önk. rend. 2. §-a által. Hatályba lép 2012. március 1-jén.

[49] Módosítva a 6/2013. (III.08.) önk. rend. 3.§-a által. Hatályba lép 2013. április 1-jén.

[50] Módosítva a 13/2013.(VII.05.) önk. rend. 1.§-a által. Hatályba lép 2013. július 1-jén.

[51] Beiktatta a 9/2012. (IV. 06.) önk. rend. Hatályba lép: 2012. április 1-jén.

Szerkesztés...