a vásárok és piacok tartásáról szóló önkormányzati rendelet

a vásárok és piacok tartásáról szóló önkormányzati rendelet

Hatályos: 2014. 01. 01


                                              

                                      Kihirdetve: 2013. XII. 27.



 dr. Pintér Magdolna

                                                                                                                      jegyző


Sarkad Város Önkormányzat Képviselő-testülete

26/2013. (XII.27.) önkormányzati rendelete

a vásárok és piacok tartásáról


Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a vásárok és piacok tartásáról szóló szabályokat az alábbiak szerint állapítja meg:


I.


A rendelet hatálya


1.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed a Sarkad Város közigazgatási területén rendezett, illetve tartott vásárokra, piacokra.


       (2) A rendelet hatálya kiterjed Sarkad Város közigazgatási területén piacot, vásárt fenntartóra, üzemeltetőre, létesítőre és azokra a természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra, aki vagy amely a piacon vagy vásáron eladnak, vásárolnak, kereskedelmi tevékenységet folytatnak, illetve tartózkodnak.


II.

A vásárok, piacok létesítése és fenntartása


2.§ A rendeletben megjelölt vásárokat, piacot Sarkad Város Önkormányzata tartja fenn és az általa fenntartott intézmény, a Városgazdálkodási Iroda útján működteti.


.

.


III.

Vásárok és piacok ideje és helye


3.§  Vásár, használtcikk piac, illetve piac helye és időpontja:

  1. használtcikk piac tartása Sarkad, Vásártér, 4412 hrsz-ú területen szombati napon 800 órától 1300 óráig
  2. piac tartása a Sarkad, Vásártér, 4412 hrsz-ú területen csütörtök és vasárnapi napokon 500 órától 1600 óráig.
  3. vásár tartása Sarkad, Vásártér, 4412 hrsz-ú területen alkalmanként.
  4. a piac területén üzemelő piaci árusítóhelyiségek működési engedélyben rögzített nyitvatartási idejéhez igazodóan a piac nyitva tartását az üzemeltető biztosítja.


IV.

Vásáron és piacon értékesíthető termékek köre


4.§ Vásáron és piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre, az értékesített termékre, az értékesítő helyre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek és hatósági előírásoknak megfelelően termékértékesítés, továbbá vendéglátó-ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint helyben végezhető kereskedelmi szolgáltató és javítóipari tevékenység folytatható.


5.§ E rendelet hatálya alá tartozó piacon és vásáron a piac és a vásár jellegének megfelelő termék hozható forgalomba, melynek forgalmazását jogszabály nem tiltja, illetve a forgalomba hozatal jogszabályi előírásait a forgalmazó betartja.

      


V.

Helyhasználat, helypénz


6.§ (1) A vásárokon és piacon az árusítók és szolgáltatók helyét – a közegészségügyi szempontok figyelembe vételével – az üzemeltető jelöli ki.


(2) A piacon csak a helyhasználati díj megfizetése mellett, a kijelölt helyen szabad árusítani. A helyhasználati díj beszedéséről az üzemeltető gondoskodik.


(3) Az árusok által fizetett helypénzárakat az 1. melléklet tartalmazza.


7. § (1) A napi helyhasználatra a helyhasználó napi helyjegy megváltásával szerez jogosultságot, amely nyitástól zárásig érvényes. A helyjegyet az árusítás egész ideje alatt meg kell őrizni, és ellenőrzéskor be kell mutatni. Az elveszett helyjegy csak újabb jegy megvásárlásával pótolható.


(2) A napi helyjegy másra nem ruházható át.



VI.

A vásár, piac rendjének biztosítása


8. § A piac, vásár területén nyitvatartási idő alatt csak gyalogos forgalom engedélyezett.


9. § (1) A piaci árusítók az árusítóhelyük előtti területet kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztántartani, valamint mindennemű szemetet, állati és növényi hulladékot összegyűjteni és azt a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.


(2) A csapadékvíz elvezető csatornába szennyvizet önteni tilos


(3) A piac, vásár területén lévő építményeket (elárusító asztalokat, faházakat, berendezési tárgyakat) megrongálni, bepiszkolni, helyéről eltávolítani tilos.



(4) Az el nem adott árut az árusítási idő befejeztével a piac, vásár területéről el kell szállítani.


(5) A piac, vásár területén árut – engedély nélkül visszahagyni zöldség, gyümölcs vagy egyéb hulladékot, szemetet elszórni, az igénybevett területet beszennyezni tilos.


(6) Az árusítók kötelesek az árusítás befejezése után az általuk elfoglalt területet az esetleges szennyeződésektől megtisztítani és az összegyűjtött hulladékot összegyűjteni és azt a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.



VII.

Záró rendelkezés


10. § E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a piacok és vásárok tartásáról szóló 16/1995. (VII.28.) Önk. számú rendelet.



Sarkad, 2013. december 11.




Bende Róbert s.k.                                         dr. Pintér Magdolna s.k.

  polgármester                                                                            jegyző










26/2013. (XII.27.) önkormányzati rendelet

1 melléklete




Helypénz mértéke:


1./ árusító terület:                     bruttó 200.-Ft/m2/alkalom

2./ árusító asztal:                      bruttó 200.-Ft/m2/alkalom