Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014.(IV.04.) önkormányzati rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 04. 04

                                        Kihirdetve: 2014. III. 27.



 dr. Pintér Magdolna

                                                                                                                      jegyző

           


Sarkad Város Önkormányzata

Képviselő-testületének

6/2014. (IV.04.) Önk. számú rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz

begyűjtésével kapcsolatos helyi közszolgáltatásról




Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgtv.) 44/C. § (2) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



Általános rendelkezések

1. §


(1)     A rendelet célja a köztisztaság, a településtisztaság biztosítása, a közegészségügy, valamint az épített és természeti környezet védelme a település területén belül keletkező települési nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz  káros hatásaitól. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége, átláthatósága.


(2)       Az önkormányzat a Vgtv. 4. § 2. (d) pontja alapján gondoskodik a településen található szennyvízbekötés nélküli ingatlanok esetében a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének szervezéséről és ellenőrzéséről



A rendelet hatálya

2 . §


  1. E rendelet területi hatálya Sarkad város közigazgatási területére terjed ki.
  2. A rendelet személyi hatálya: valamennyi ingatlan tulajdonosa, birtokosa és használója (továbbiakban együtt: tulajdonosa) – függetlenül attól, hogy a tulajdonosa természetes személy, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság vagy ezek közössége – akinek ingatlanán települési nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik és gyűlik össze.
  3. E rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

a./      a települési nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz  ideiglenes tárolását szolgáló létesítmény és a települési folyékony hulladék elhelyezés céljából történő elszállítására.

b./      a települési nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz  ártalmatlanítását szolgáló létesítmény létesítésére és működtetésére.



A helyi közszolgáltatás tartalma

3. §


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz  helyi közszolgáltatás a települési nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz  gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatás.



Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz  kezelése


4. §


  1. A tulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz  elhelyezésével, kezelésével, ártalmatlanításával kapcsolatos közszolgáltatást köteles igénybe venni, ha ingatlanán háztartási szennyvíz képződik és/vagy gyűlik össze. A tulajdonos köteles a háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtésére, elszállítására és ártalommentesítésére irányuló igényét bejelenteni a jelen rendeletben kijelölt Közszolgáltatónak.
  2. Háztartási szennyvizet csak az önkormányzat által kijelölt hulladékártalmatlanító helyen szabad elhelyezni, leereszteni, ártalmatlanítani. Az Önkormányzat által kijelölt hely az Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zrt. által üzemeltetett 0628 hrsz-ú szennyvíztisztító telep.
  3. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz  tengelyen történő szállítására a Sarkad Város Önkormányzat Városgazdálkodási Irodája (továbbiakban: Iroda), illetve a teljesítési segéd vagy a közreműködő jogosult.
  4. A szennyvízcsatorna hálózatra rá nem köthető ingatlanok tulajdonosai kötelesek az ingatlanukon keletkezett háztartási szennyvíz  elhelyezésével kapcsolatban eseti vagy folyamatos szolgáltatási szerződést kötni az Irodával, illetve a vele szerződésben álló teljesítési segéddel vagy közreműködővel.
  5. A beépítetlen, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanok tulajdonosai mentesülnek a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól, ha a nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltatónak.


A szolgáltatás díja

5. §


(1)     A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel  kapcsolatos közszolgáltatás díjtételeit e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2)     A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék rendezésére a Vgtv. 44/E. §-ában meghatározott eljárás vonatkozik.



A közszolgáltatási szerződés

6. §


(1)     Az önkormányzat a települési nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel  kapcsolatos helyi közszolgáltatást az önkormányzat saját vagy legalább többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdálkodó szervezettel láttatja el, melyek megnevezését e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2)     A közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemei a következő:

  • a szerződés tárgya és időtartama,
  • az önkormányzat kötelezettségei,
  • a szolgáltató kötelezettségei,
  • a díjmódosítás szabályai,
  • a szerződés megszűnésének, megszüntetésének szabályai.


A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelése

7. §


  1. A Közszolgáltató a közszolgáltatást igénybe vevők személyes adatait azonosításra, a szerződések megkötéséhez használhatja fel. Amennyiben az ingatlantulajdonost díjhátralék terheli, a Közszolgáltató köteles a települési önkormányzat részére a díjhátralék adók módjára történő behajtása érdekében a közszolgáltatást igénybe vevők személyes adatait átadni.



Záró és hatályba léptető rendelkezések

8. §


(1)   E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)   E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az ivóvíz-ellátási és szennyvíz-elvezetési szolgáltatás díjainak megállapításáról és a szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 5/2000.  (II. 18.) számú önkormányzati rendelet 1. sz. melléklet c./ pontja.


S a r k a d ,  2014. március 27.






                           Bende Róbert                                               Dr. Pintér Magdolna

                           polgármester                                                            jegyző



1. melléklet a 6/2014. (IV.04.) számú önkormányzati rendelethez

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos  közszolgáltatás díjtételéről


a szennyvízfogadási díj mértéke:                       301,20.-Ft/m3


(a díj az ÁFA-t nem tartalmazza)






2. melléklet a 6/2014. (IV.04.) számú önkormányzati rendelethez

a közszolgáltatók megnevezéséről


1./ Városgazdálkodási Iroda (5720 Sarkad, Veress F. u. 26.)