Sarkad Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016. (IV.28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatások rendszeréről és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 01- 2016. 05. 01

Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) a) pontja, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. §. (3) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdés b) pontjában és (2) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény II. fejezetében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


A települési támogatások rendszeréről és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 3. § (1) bekezdésének b) pontja az alábbiak szerint módosul:


„…

b) a 6. § (2) bekezdés b), c) és a (3) bekezdés valamennyi pontja esetében Sarkad város polgármestere ”



  1. §


A R. 6. § (2) bekezdése az alábbi c) ponttal egészül ki:

„…

c) szilárdhulladék szállítási díjkedvezmény.”



  1. §


A R. a 21. §-át követően az alábbi alcímmel és az azt követő 21/A §-al egészül ki:



„…



Szilárdhulladék szállítási díjkedvezmény



21/A. §


(1) A polgármester a szilárdhulladék szállítási közszolgáltatás díjából 100 %-os kedvezményt állapíthat meg azon kérelmezők részére, akik esetében – figyelemmel a velük egy háztartásban élő személyekre is – az alábbi feltételek egyike teljesül:


  1. 70 év feletti egyedül élő és nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 300 %-át,
  2. olyan kétszemélyes háztartásban élő házaspárok, élettársak, ahol a házaspárok, élettársak valamelyike betöltötte a 70. életévét és az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 250 %-át,
  3. 70 év alatti egyedülélő és nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 220 %-át.


(2)A polgármester a szilárdhulladék szállítási közszolgáltatás díjából 50 %-os kedvezményt állapíthat meg azon kérelmezők részére, akik esetében – figyelemmel a velük egy háztartásban élő személyekre is – az alábbi feltételek egyike teljesül:


  1. 70 év feletti egyedül élő és nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 320 %-át,
  2. olyan kétszemélyes háztartásban élő házaspárok, élettársak, ahol a házaspárok, élettársak valamelyike betöltötte a 70. életévét és az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 300 %-át,
  3. 70 év alatti egyedülélő és nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 280 %-át
  4.  az a), b), c) pont alá nem tartozó, kettő-, vagy többszemélyes háztartásban él és az  egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 100 %-át.


(3) Nem állapítható meg szolgáltatási díjkedvezmény annak a kérelmezőnek, akinek, illetve vele közös háztartásban élő hozzátartozójának lakásfenntartási támogatás van megállapítva. A már megállapított díjkedvezményt meg kell szüntetni, ha a kérelmezőnek, illetve vele közös háztartásban élő hozzátartozójának lakásfenntartási támogatás kerül megállapításra. A szolgáltatási díjkedvezmény a lakásfenntartási támogatásra való jogosultság kezdő időpontjától kerül megszüntetésre.


(4) A közszolgáltatási díjkedvezmény megállapítási iránti kérelmet a Sarkadi Polgármesteri Hivatal Általános Igazgatási, Koordinációs és Népjóléti Osztályára kell benyújtani:


  1. első ízben 2016. június 30. napjáig,
  2. ezt követően minden naptári év május1. és május 31. között,

az erre rendszeresített formanyomtatványon.


(5)A kérelemhez csatolni kell: a kérelmező és vele közös háztartásban élők jövedelméről


  1. a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (Sztv.) 4. §-ban meghatározott, rendszeresen mérhető jövedelmek esetében a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagjövedelemről szóló igazolást azzal, hogy a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet a jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni,
  2. nem rendszeresen mérhető jövedelmek esetében a kérelem benyújtását megelőző egy év nettó átlagjövedelemről szóló igazolást.

    (6) A megállapított közszolgáltatási díjkedvezmény a kérelmezőt a tárgyév január 01. napjától – december 31. napjáig teljesített szolgáltatás díjának vonatkozásában illeti meg. A kérelmet következő évben újra be lehet nyújtani.

    (7) A közszolgáltatási díj jogosult részére történő megtérítése - a szilárdhulladék szállítási díj befizetését igazoló csekk szelvénynek a Sarkadi Polgármesteri Hivatal Általános Igazgatási, Koordinációs és Népjóléti Osztályán történő bemutatását követően - évente 4 alkalommal postai kiutalással történik.

    (8) A díjkedvezmény a közös háztartásban élőket csak egy ingatlan vonatkozásában illeti meg.

    (9) A közszolgáltatási díjkedvezményben részesülő köteles minden olyan tényt, körülményt (lakcímváltozás, háztartásban élő személyek változása, jövedelmi helyzetben bekövetkezett változás, stb.) bejelenteni a Sarkadi Polgármesteri Hivatal Általános Igazgatási, Koordinációs és Népjóléti Osztályára, mely a jogosultsági feltételeket érinti, a változást követő 15 napon belül.

    ​(10) Az a közszolgáltatási díjkedvezményben részesülő, aki bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget és a körülményeiben bekövetkezett változás miatt nem jogosult a közszolgáltatási díjkedvezményre, a változás időpontjáig visszamenőleg köteles visszafizetni a teljes szolgáltatási díjat a Sarkadi Polgármesteri Hivatalnak.”



4. §


E rendelet 2016. május 01. napján lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.