Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2014. (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 29- 2019. 11. 29

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének

13/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2014. (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról


Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2014. (X.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Szmsz.) bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:


„Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”


2. §


Az Szmsz. 4. § (1) bekezdés 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„9. Éden Camp működtetése”

3. §


Az Szmsz. 7. § (3) bekezdés 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„ 6. a Békés Megyei Kormányhivatal Sarkadi Járási Hivatala hivatalvezetőjének


4. §


Az Szmsz. 8. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A képviselő-testület ülését a polgármester, akadályoztatása esetén a társadalmi megbízatású alpolgármester hívja össze.

(2) A képviselő-testület ülését általában a városháza dísztermében, csütörtöki napon 13.00 órai kezdettel tartja. Indokolt esetben az ülés kivételesen máshol is megtartható, vagy más időpontra is összehívható. A rendkívüli képviselő-testületi ülés kezdési időpontjáról a polgármester dönt.”


5. §


Az Szmsz. 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A meghívót és az előterjesztéseket írásos és képviselői igény esetén elektronikus formában úgy kell kiküldeni, hogy azokat a képviselők, bizottsági tagok, meghívottak és az érintettek a legelső bizottsági ülés előtt legalább 3 nappal kézhez kapják. Rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívása esetén a meghívót és az előterjesztéseket úgy kell kiküldeni, hogy azt a képviselők, bizottsági tagok a legelső bizottsági ülést, illetve, ha nincs bizottsági ülés a képviselő-testületi ülést megelőző munkanapon kézhez kapják.”


6. §


Az Szmsz 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A képviselő-testületi ülést

a.) a polgármester, akadályoztatása esetén a társadalmi megbízatású alpolgármester

b.) a polgármesteri és a társadalmi megbízatású alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, vagy mindkettőjük tartós akadályoztatása esetén az Ügyrendi Bizottság elnöke

hívja össze. Az Ügyrendi Bizottság elnöke az ülés összehívása mellett vezeti is a képviselő-testület ülését.”


7. §


Az Szmsz. 15. § (4) bekezdésének 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„… 1. megállapítja az ülés határozatképességét,”


8. §


Az Szmsz. 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A képviselő az interpellációt és a kérdést a polgármesterhez, a munkamegosztásukat figyelembe véve az alpolgármesterhez, a bizottságok elnökeihez, a jegyzőhöz, a polgármesteri hivatal belső szervezeti egyégeinek vezetőihez intézheti. Amennyiben az interpelláció és a kérdés előzetesen, az ülést megelőző munkanap 10.00 óráig írásban vagy elektronikus úton kerül benyújtásra, arra lehetőség szerint (ha az ügy bonyolultsága ezt engedi) a másnapi képviselő-testületi ülésen szükséges érdemben válaszolni. Kivételes esetben (ha az ügy bonyolultsága indokolja) az interpellációra, illetve a kérdésre a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 32. (2) bekezdés b) pontjában rögzített határidőig szükséges érdemi választ adni.”


9. §


Az Szmsz. 21. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ (2) Ha az önkormányzati képviselő a személyes érintettség bejelentésére vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget és a képviselő-testület megállapítja, hogy a bejelentési kötelezettség fennáll, a részére megállapított havi tiszteletdíját 1 havi időtartamra 25 %-kal csökkenteni kell.


(3) A személyes érintettségre vonatkozó bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt a jogkövetkezmény a tény bekövetkezésétől számított 6 hónapon belül állapítható meg.”


10. §


Az Szmsz. 23. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ (4) A képviselő-testület ülésén elfogadott határozatok megtekinthetők a Polgármesteri Hivatalban és a Városi Könyvtárban.”


11. §


Az Szmsz. 33. § (1) bekezdés 1. pontjának c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„ c) rendszeresen tájékoztatja a polgármestert, a társadalmi megbízatású alpolgármestert, a képviselőket, a bizottságokat, az önkormányzatot érintő jogszabályokról, a polgármesteri hivatal munkájáról és az ügyintézésről.”


12. §


Az Szmsz. 37. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Az előre meghirdetett napirenden kívül – az állampolgárok, a településen működő intézmények, szervek, civil szervezetek képviselői közérdekű ügyben a képviselő-testülethez, az egyes települési képviselőkhöz, a polgármesterhez, az alpolgármesterhez, valamint a jegyzőhöz kérdést intézhetnek, közérdekű javaslatot tehetnek.”


13. §


Az Szmsz. 39. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A költségvetésről és a zárszámadásról szóló rendelettervezetet a képviselőtestület bizottságai kötelezően megtárgyalják.”


14. §


Az Szmsz. 39. § (4) bekezdésének 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„1. elkészíti a költségvetési tájékoztatót, a költségvetési beszámolót , a havi pénzforgalmi információt és erről a Pénzügyminisztérium által előírt módon tájékoztatást ad az illetékes szervek és az önkormányzati tisztségviselők részére;”


15. §


Az Szmsz. 41. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„41. § Az önkormányzat által alapított és fenntartott költségvetési szervek, valamint az önkormányzati gazdasági társaságok belső ellenőrzését a Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás keretein belül, polgári jogi szerződés keretében látja el.”


16. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


(2) Az Szmsz.  4. § (1) bekezdés 6. pontja, a 31. § (4) bekezdése, a 36. §, a 39. § (4) bekezdés 5. pontja  hatályon kívül kerül.


Sarkad, 2019. november 18.




                        Dr. Mokán István sk.                                          Dr. Pintér Magdolna sk.

                            polgármester                                                              jegyző