Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 18/2015. (XI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2019. 12. 31

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének

14/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 18/2015. (XI.26.) önkormányzati rendelet

módosításáról


Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében, 43.§ (3) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének h) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


A helyi adókról szóló 18/2015. (XI.26.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„Eljárási szabályok

10.§.


(1) A magánszemély adóalany mentesül a bevallás-benyújtási kötelezettség alól abban az esetben, ha az adóalanyt tárgyévben adófizetési kötelezettség nem terheli.


(2) Az idegenforgalmi adó beszedésre kötelezett a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI törvény 9/G. §-a és az annak végrehajtásáról szóló 235/2019. (X.15.) Korm. rendeletben előírt kötelezően alkalmazandó szálláshelykezelő szoftver mellett olyan nyilvántartást köteles alkalmazni, amely a szálláshelyen beszedett adóról, valamint a megszálló vendég adatairól, az adó alapjának, az adó összegének, az adó mentesség jogcímének és jogosultságának megállapítására alkalmas. Az adómentességre jogosító tartózkodást megfelelően igazolni kell, ennek hiányában az adót be kell szednie, illetve meg kell fizetnie.


(3) A szálláshely szolgáltató a vendég megérkezését követően az elektronikus rendszerbe rögzített bejelentőlapot kinyomtatja és aláíratja a vendéggel, aki a szállást ezt követően foglalhatja el. Az elektronikus vendégbejelentkezés igazolható technikai akadálya esetén köteles a szállásadó azt bejelenteni az önkormányzati adóhatósághoz és az akadály megszűnésétől kezdődően haladéktalanul rögzíteni a szálláshelykezelő rendszerben a bejelentkezést.


(4) A szállásadó által alkalmazott szoftver, a bejelentő lap, valamint a mentesség igénybevételének feltételét igazoló nyilatkozat vagy dokumentum az elévülési időn belül – 5 évig - megőrzendő bizonylatnak számít, melyet köteles megőrizni és az esetleges ellenőrzés során az ellenőrzéssel megbízottak részére rendelkezésre bocsátani.


(5) Az önkormányzati adóhatóság a bejelentett, regisztrált, a nyilvántartásból hiányzó tények, adatok, körülmények valódiságát, vagy annak hiányát a bevallási időszak lezárását követően, illetve azt megelőzően is vizsgálhatja. Az adózó köteles az adóhatósággal az ellenőrzés során együttműködni, az ellenőrzés feltételeit a helyszíni ellenőrzés alkalmával biztosítani.


(6) A törvényben meghatározott valamennyi adónem esetében igénybe vett adómentesség  tekintetében annak feltételeit utólag, ellenőrizhető módon igazolni kell.

2. §


Ez a rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba.


                          dr. Mokán István sk.                               dr. Pintér Magdolna sk.

                                polgármester                                                   jegyző