Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (VI. 11.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 06. 12

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (VI. 11.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.06.12.

Sarkad Város Önkormányzata – a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Sarkadi Román Nemzetiségi Önkormányzattal, a Sarkadi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott egyeztetést követően, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Sarkad Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén található közművelődési intézményre, közösségi szítérre, ezek munkavállalóira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § Az Önkormányzat a helyi közművelődés támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását;

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését;

c) az egész életre terjedő tanulás feltételeinek biztosítását;

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását;

e) az amatőr alkotó- és előadó–művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § Az Önkormányzat a meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében közművelődési intézményt és közösségi színteret működtet.

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat az általa alapított Bartók Béla Művelődési Központ és Könyvtár integrált kulturális intézmény Művelődési Központ (5720. Sarkad, Vár utca 2/b.) szervezeti egységével látja el.

(2) Az Önkormányzat kizárólag a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének helyszínt biztosító további közösségi színteret tart fenn a Bartók Béla Művelődési Központ és Könyvtár keretein belül: Városi Képtár és Kónya Sándor Emlékszoba 5720. Sarkad, Kossuth utca 7.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési intézmény által készített munkatervet és annak mellékletét képező szolgáltatási tervet legkésőbb a március 1–je utáni első, soron következő testületi ülésen fogadja el.

A közművelődés tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, az önkormányzati támogatás, az intézmény saját bevétele és a pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások támogatására kiírt pályázatokhoz szükséges önrész mértékét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) A kiemelt városi közművelődési nagy rendezvények, fesztiválok, testvérvárosi kapcsolatok, nemzetiségi kultúra, gyermek és ifjúsági feladatok finanszírozására az Önkormányzat éves költségvetésében keretet különít el.

(4) Az önkormányzat költségvetésében elkülönített forrást biztosít a város közművelődési feladatokat ellátó civil szervezeteinek támogatására.

A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek

6. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik a településen működő nemzetiségi önkormányzatokkal, szervezetekkel, társaságokkal, a kulturális ágazat megyei és országos intézményeivel, az egyházakkal, alapítványokkal, a médiával, valamint testvérvárosaival.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Sarkad Város Önkormányzata közművelődési feladatairól és a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 4/2001. (II.22.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.