Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2022. 12. 19

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

2022.12.19.

Sarkad Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 17. § (1) bekezdésében, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. § (1) bekezdésében és a 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § E rendelet célja, hogy a mezei őrszolgálat működtetésével a rendelet tárgyi hatálya alá tartozó földhasználó (földtulajdonos) ingatlanjain található, illetve azokhoz tartozó termények, termékek, felszerelések, eszközök, műtárgyak, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, földmérési jelek megóvását elősegítse a károkozó cselekmények elkövetésének lehetséges megelőzésével és az elkövető személyének felderítésében való hatékony közreműködéssel.

2. § (1) E rendelet tárgyi hatálya - (3) bekezdésben foglaltak kivételével - a Sarkad város közigazgatási területéhez tartozó termőföldekre és az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert művelési ágú zártkertekre (továbbiakban: zártkert).

(2) A termőföld és zártkert fogalmainak értelmezéséhez a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 2. § 19. pontja, illetve 1. § (7) bekezdése az irányadó.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya:

a) a kivett művelési ágú területre,

b) a védett természeti területre és értékre,

c) a nádasra,

d) a fásított területre.

(4) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeinek fedezetére a Képviselő-testület mezőőri járulékot (a továbbiakban: mezőőri járulék) állapít meg.

(5) A mezőőri járulék megfizetésére az a földhasználó kötelezett (személyi hatály), akinek tárgyév január 1-jén a termőföld a használatában áll.

(6) E rendelet alkalmazásában földhasználó, különösen:

a) a földtulajdonos

b) a haszonbérlő,

c) az ingyenes szívességi használó,

d) a haszonélvező,

e) a feles bérlő,

f) a részesművelő.

(7) Amennyiben a (6) bekezdés b)–f) pontjában foglalt fölhasználó ismeretlen, úgy a járulék fizetésére a földtulajdonos kötelezett.

(8) A mezei őrszolgálati feladatokat ellátó mezőőrök feladataikat közalkalmazotti jogviszonyban látják el, akik felett a munkáltatói jogokat a Városgazdálkodási Iroda intézményvezetője gyakorolja.

3. § (1) A mezőőri járulék éves mértéke a területe nagyságától függően önálló helyrajzi számú ingatlanonként:

a) termőföld után 350,- forint/hektár

b) zártkert esetén

ba) 0-1.500 m2 között 400,- forint

bb) 1501-3000 m2 között 800,- forint

bc) 3001 m2 felett 1.000,- forint

(2) A mezőőri járulék számított éves mértékét termőföld után egy hektár nagyságrend felett a kerekítés általános szabályai szerint kell megállapítani, amely kerekítés a termőföld nagyságára vonatkozik.

(3) A mezőőri járulék mértékének változására vonatkozó döntést a képviselő-testület a tárgyévet megelőző utolsó előtti - november - hónap utolsó napjával bezárólag hozza meg.

4. § (1) A fizetésre kötelezett a mezőőri járulékot minden év június 30. napjáig vagy a határozat szerinti fizetési határidőben teljesítheti pótlékmentesen Sarkad Város Önkormányzata OTP Bank Nyrt.-nél vezetett 11733175-15343783 számú bankszámlájára utalással vagy készpénz-átutalási megbízás (csekk) befizetésével.

(2) Az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülő mezőőri járulék végrehajtására a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (3) bekezdése az irányadó.

5. § (1) Mentes a járulék megfizetése alól a földhasználó:

a) ha a járulékfizetési kötelezettségének az összesített mértéke a használatában álló termőföld(ek) és zártkert(ek) után nem éri el az 1.001,- forintot,

b) Magyar Állam, települési helyi önkormányzat.

(2) Osztatlan közös tulajdonban lévő földterület esetén a tulajdoni hányad arányában kell megállapítani a földterület nagyságát.

6. § (1) A mezőőri járulék kivetésére vonatkozó hatáskört a polgármester gyakorolja. A mezőőri járulék bevallásával, kivetésével, egyenlegközléssel, a be nem fizetett mezőőri járulék végrehajtásának elrendelésével kapcsolatos feladatokat a Sarkadi Polgármesteri Hivatal Műszaki és Beruházási Osztálya (továbbiakban: Műszaki és Beruházási Osztály), a befizetések lekönyvelésével, a be nem fizetett mezőőri járulék nyilvántartásával, a fizetési felszólítással, a pótlékszámítással, az adók módjára történő behajtással kapcsolatos feladatokat a Sarkadi Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Terv Osztálya (továbbiakban: Pénzügyi és Terv Osztály) látja el.

(2) A Pénzügyi és Terv Osztály az egyenlegközléshez kapcsolódó feladatok teljesítése érdekében minden év március 31. napjáig adatszolgáltatást teljesít a Műszaki és Beruházási Osztály felé.

(3) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapítása a földhasználó önkéntes bevallása alapján történik.

(4) A mezőőri járulék fizetésre kötelezett a fizetési kötelezettsége keletkezését első ízben, majd ezt követően a járulék megállapítását, mértékét befolyásoló adatok változását - különösen a használati -, vagy tulajdonjogban történt változást, módosult mértéket, művelési ágat - köteles bejelenteni az 1. mellékletben rögzített bevallási nyomtatványon.

(5) A mezőőri járulék fizetésre kötelezettnek a (4) bekezdésben rögzített bevallást a tárgyévet követő év február 15. napjáig, öröklés esetén a teljes hatályú hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kell teljesítenie.

(6) A Sarkadi Polgármesteri Hivatal Műszaki és Beruházási Osztálya jogosult a (3) - (4) bekezdés alapján bejelentett adatokat az ingatlan-nyilvántartásban ellenőrizni, illetve kérheti a használati jogot biztosító szerződés, megállapodás bemutatását.

(7) Amennyiben a földhasználó a (3) - (4) bekezdésben rögzített bevallási kötelezettségét nem teljesíti, vagy amennyiben a bevallás az ingatlan-nyilvántartás adataitól vagy a bemutatott használati jogot biztosító szerződéstől, megállapodástól eltér, a fizetési kötelezettség megállapítására hivatalból kerül sor.

7. § Kivételesen indokolt esetben a mezőőri járulék összegét a fizetésre kötelezett erre irányuló kérelme esetén, az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szerv által kiadott igazolás alapján a polgármester - a kár mértékétől függően - mérsékelheti vagy elengedheti, ha termőföldön elháríthatatlan külső ok következtében a termés részben vagy egészben elpusztult (különösen: aszály, jégkár).

8. § Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az 5/2001. (II.22.) számú rendelet a mezei őrszolgálat megalakításáról és fenntartásáról.

9. § Ez a rendelet 2022. december 19-én lép hatályba.