Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2022. 12. 20

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.20.
a mezei őrszolgálatról
Végső előterjesztői indokolás
Sarkad Város Önkormányzat Képviselő-testület 5/2001. (II.22.) számú rendeletében (továbbiakban: Rendelet) döntött a mezei őrszolgálat megalakításáról és fenntartásáról.
A Képviselő-testület a Rendeletet utoljára 2002. április 25-ei testületi ülésen módosította abban a körben, hogy a külterületi termőföldek után 1 hektár nagyság felett a kerekítés általános szabályai szerint kell meghatározni a termőföld mértékét.
A gyakorlatban felmerült jogalkalmazási tapasztalatok miatt szükséges – technikailag Új rendelet megalkotásával (továbbiakban: Új rendelet) - a Rendelet módosítása a következő pontokban összefoglalt indokok alapján:
1. A Rendelet alapján a járulék fizetésre köteles a járulékot két egyenlő részletben az adóévhez igazodóan, március 15. és szeptember 15. napjáig fizethette meg pótlékmentesen. Az Új rendelt a két részletű és adóévhez igazodó fizetési határidőt megszünteti, és a teljesítésre nyitva álló határidőt főszabályként június 30. napjában határozza meg.
2. A Rendelet nem tartalmazott rendelkezést arra vonatkozóan, hogy osztatlan közös tulajdonban álló földterület esetén a földterület nagyságát hogyan kell kiszámolni. Az Új rendelet rögzíti, hogy ez a tulajdoni hányad arányához igazodik.,
3. Meghatározásra került két mentességi esetkör.,
4. Pontosan kifejtésre kerültek a Sarkadi Polgármesteri Hivatal két osztálya, a Műszaki és Beruházási Osztály, illetve a Pénzügyi és Terv Osztály között a járulék kivetésével kapcsolatos feladatkörök.
5. Az Új rendelet szövegében megjelenik a méltányossági jogkör gyakorlását lehetővé tevő rendelkezés elháríthatatlan külső ok esetén (aszály, jégkár).