Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatások rendszeréről szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
a települési támogatások rendszeréről szóló önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A települési támogatások rendszerét Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II.25.) önkormányzati rendelete (önkormányzati rendelet) határozza meg. A rendelet a központi jogszabályokkal összhangban a jövedelemhatárhoz kötött támogatási formáknál (települési lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás, szilárdhulladék szállítási díjkedvezmény, köztemetés) a jogosultsági feltételeket az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének meghatározott százalékában határozza meg. A 2023. január 1-jén hatályba lépett az egyes szociális és gyermekvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 629/2022. (XII.30.) Kormányrendelet a szociális ellátások és támogatások terén új viszonyítási alap (szociális vetítési alap) létrehozásáról döntött. Az új viszonyítási alap létrehozásának indoka elsősorban az, hogy jobban figyelembe veszi a szociális szakterület sajátosságait az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével szemben, amely a társadalombiztosítási nyugellátásokhoz kapcsolódóan a nyugdíjágazat mutatószáma.
Az öregségi nyugdíj legkisebb összege és a szociális vetítési alap mértéke jelenleg megegyezik, összegszerűen 28.500,- forintot jelent.
Fentieken kívül a lakhatási támogatásra jogosultak körének bővítése érdekében átgondolásra került a szociális vetítési alap százalékos mértéke, a korábbi 250 %-kal szemben lakhatási támogatásra az a személy jogosult, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 300 %-át.