Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi zárszámadásról

Hatályos: 2023. 04. 29

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.29.
a 2022. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé úgy, hogy az a Képviselő-testület elé terjesztését követően harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
A rendelet elkészült, amelyet ezúton terjesztünk elő.
A Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény, ahogy a megelőző évek költségvetési törvényei is, feladatfinanszírozás keretében látta el az önkormányzatokat forrással.
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének készítése kapcsán a Képviselő-testület tájékoztatva lett arról, hogy összességében nőtt az állami támogatás összege (55,51 millió Ft-tal), de ez az összeg szigorúan csak azokra a feladatokra használható fel, amelyekre azt nyújtották.
A Polgármesteri Hivatalnál jelentősen csökkent a normatíva (40,09 millió Ft-tal) és ezzel párhuzamosan csökkent az Önkormányzatnál (35,88 millió Ft-tal), ez a források átcsoportosítását, újra gondolását vonta maga után a korábbi évekhez képest, mivel a Polgármesteri Hivatal így jóval több Önkormányzati támogatást igényel működéséhez. A Közétkeztetési Intézmény az intézményi gyermekétkeztetési feladat ellátásához kapott normatívát, mely a tavalyihoz képest 14,70 millió Ft-tal több. Önkormányzati támogatást, a szociális normatíva terhére, 10 millió forintot kapott a Közétkeztetési Intézmény, melyet csak intézményi gyermekétkeztetésre fordíthatott, illetve e mellett közel 10 millió Ft+Áfa összegben bérleti díj jogcímen hozzájárul az önkormányzat intézményi finanszírozási feladatához. Jelentősen csökkent a Városgazdálkodási Iroda normatívája is, ezáltal nagyobb mértékű önkormányzati támogatást igényelve működéséhez.
A többi intézménynél nőtt a normatíva összege a tavalyihoz képest, azonban ez a növekedés minden esetben meghatározott feladat ellátáshoz kapcsolódik.
A képviselő-testület féléves és háromnegyed éves tájékoztatását változatlanul nem írta elő jogszabály, ennek ellenére 2022. évben a képviselő-testület tájékoztatása a korábbi éveknek megfelelően megtörtént és előterjesztői oldalról ezt változatlanul fontosnak ítéljük meg az elkövetkezendő időszakra is.
Önkormányzatunk (1 sz. melléklet) a bevételeit a módosított előirányzathoz viszonyítva 99 %-ra, a kiadásait 58 %-ra teljesítette 2022-ben. 2021-ben a bevételek 98%-ra, a kiadások pedig 72%-ra teljesültek.
A bevételek magas teljesítési arányát egyrészt – ahogy a korábbi évben is – a TOP-os, TOP-PLUSZ-os pályázatok támogatási összege –, másrészt a megkapott általános működési és feladattámogatás összege eredményezte.
A kiadások teljesítésének elmaradását a felhalmozási célú kiadások (17%), azon belül a beruházások alacsony szintű teljesítése okozta (15%), míg a felújítási kiadások 73%-ra teljesültek. (4. sz. melléklet) A beruházások alacsony mértékű teljesülése abból adódik, hogy a pályázatok támogatási összegei megérkeztek tárgyévben, a kivitelezések azonban a műszaki előírásoknak megfelelő ütemben teljesültek az év során és húzódtak át a következő évre.
A helyi adóbevételek 2022-ben 154,051 millió Ft -ra teljesültek.
(2019. évben 188,4 millió Ft, 2020. évben 191,7 millió Ft, 2021-ben 157,035 millió Ft).
A veszélyhelyzettel összefüggésben a huszonötezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzatok támogatási programjáról szóló 4/2021 (I.14.) Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően az önkormányzat a 2021. évben kieső iparűzési adóbevételének összegével megegyező összegben a központi költségvetésből támogatásban részesült (46 millió Ft).
A helyi iparűzési adó bevételek kieső forrásaként még 2022. évben is 43 millió forintot kapott településünk a központi költségvetésből a veszélyhelyzet okán. A leutalt támogatás és a befizetett adók, bírságok együttes összege egy jól teljesített adóbevételt mutat (202.335 millió Ft) 2022. évben.
Önkormányzatunk a beszámolási időszakban is tevékenyen részt vett a közmunkaprogramban. Az év folyamán átlagosan, tartósan 135 főt foglalkoztatott, évről évre csökkenő létszámmal.
Sarkad Város Önkormányzata a Nemzeti Földügyi Központ képviselőjével 2019-ben 15 évre szóló ingyenes vagyonkezelési szerződést kötött összesen 50,00 hektár szántó művelési ágú termőföld földhasználatára. A vagyonkezelési szerződés meghatározza, hogy az ingyenes vagyonkezelésbe adott termőföldeket a közfoglalkoztatás céljára kell hasznosítani, amely előre vetíti a mezőgazdasági program hosszú távú működtetését.
A közfoglalkoztatottak a betonelemgyártó géppel szegélykövet állítottak elő, a téli hónapokban drótfonatot készítettek, közterületkarbantartás, fűnyírás, kátyúzás is a feladataik közé tartozott.
2022. májusában a Képviselő-testület hozzájárulásával 20.000 e Ft rövid lejáratú rulirozó hitelt igényelt az Önkormányzat. Egyrészt az Önkormányzat és intézményei működéséhez szükséges likviditási forrásként, másrészt a Sarkadi Kistérségi Egészségügyi Fejlesztő Nonprofit Kft. által pályázati keretek között működtetett Egészségfejlesztési Iroda üzemeltetéséhez.
A támogatás a Kft. részére mindig utólag érkezik, ezért vált szükségessé az előfinanszírozás. Az összeget kamatmentes tagi kölcsönként adja át Önkormányzatunk a Kft-nek, legkésőbb december 31-ei visszafizetési kötelezettséggel. A pénzintézet által, az elmúlt év végéig rendelkezésre álló hitelkeretet nem vette igénybe önkormányzatunk, nem kellet áthidaló forrásként likviditási nehézségeket ebből finanszíroznunk.
Az Áht. 68/B §-a alapján a Magyar Államkincstár Önkormányzati Pénzügyi Szabályszerűségi Ellenőrzési Főosztály Békés Megyei Költségvetési Ellenőrzési Osztálya ellenőrzést folytatott az Önkormányzatnál és az általa irányított intézményeknél. Az ellenőrzés a könyvvezetési kötelezettségen túl kiterjedt az adatszolgáltatásokra, valamint a beszámolóval kapcsolatos szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzésre.
Az ellenőrzés megfelelő bizonyosságot szerzett arról, hogy az ellenőrzött szervek 2021. évi költségvetési beszámolói megbízható és valós képet mutatnak.
A Magyar Államkincstár 2022-2023.évben utóellenőrzéseket folytat, szúrópróbaszerű mintavételezéssel adatokat kér be és ellenőrzi az intézkedési terveinkben elfogadott hiányosságok pótlását.
A Magyar Államkincstár 2022. őszén szintén ellenőrzést végzett Sarkad Város Önkormányzata központi költségvetésből származó támogatásai 2021. évi elszámolása megalapozottsága, felhasználása jogszerűségének vonatkozásában. Az ellenőrzés mindent rendben talált, nem járt visszafizetési kötelezettséggel esetleges jogszerűtlen felhasználás miatt.
A városi rendezvények kiadási 100 %-on teljesültek. Az óvintézkedések enyhültek így a nyári rendezvényeit megtarthatta a város, az előirányzat összege is megemelésre került (10 millió Ft-ról 29,756 millió Ft-ra).
Az önkormányzat működési bevételei 98 %-ra, működési kiadásai 89 %-ra teljesültek a módosított előirányzathoz viszonyítva (3. sz. melléklet).
A vagyon alakulása
2021. december 31-én 8.685.076 e Ft
2022. december 31-én 7.072.559 e Ft
A 2022. év végén és 2023. évben is a legmegterhelőbb feladat önkormányzatunk számára az energiaválság kezelés úgy, hogy az önkormányzatunk által ellátott közfeladatok lehetőleg ne sérüljenek, a lakosság, az intézményeink ellátottjai a lehető legkevesebbet érzékeljék problémáinkból.
Az energiaválság kezelése érdekben már az év végén az intézményvezetők intézkedési tervet készítettek. Általánosságban elmondható az intézkedési tervekről, hogy az intézményvezetők felülvizsgálták intézményük rezsi kiadásait és döntéseket hoztak azok csökkentése érdekében.
Polgármesteri Hivatal
A bevételi előirányzatát 96 %-ra, a kiadási előirányzatát 90 %-ra teljesítette a módosított előirányzathoz képest. Év közben 2.761 millió forintot költött beruházásra, főként informatikai berendezésekre, beléptető rendszer kialakítására.
Magyarország területén 2022. október 01-jén megkezdődött a településünkön élő természetes személyekről készített nép- és lakásszámlálás (továbbiakban: népszámlálás.) Erre vonatkozóan a KSH-val kötött megállapodás alapján támogatási összeg került kiutalásra az intézmény részére, a számlálóbiztosok, illetve a népszámlálásban részt vevők munkadíjának fedezetére. A támogatási összeggel a Polgármesteri Hivatal december 15-ig elszámolt.
A Polgármesteri Hivatal stabil kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatott ezévben is.
Városgazdálkodási Iroda
Bevételi előirányzatát 100 %-ra, a kiadásait 88 %-ra teljesítette a módosított előirányzathoz képest.
Az intézmény működését a feladatorientáltság jellemezte 2022. évben, teljesítette azon feladatokat, amivel a fenntartó Önkormányzat megbízta. A kért és elvárt feladatokat teljesítette az intézmény, még ha tudatában is volt annak, hogy a rendelkezésre álló források nem elégségesek. Bár folyamatosan törekedtek többletbevételt realizálni, a tervezett célt nem tudták megvalósítani. Személyi létszámuk a fő állású kollégák tekintetében állandó, munkájukra, szakértelmükre egész évben számíthatott az intézmény és a város egyaránt.
A városüzemeltetés tekintetében a szilárd burkolatú utak kátyúzása megtörtént. A választókerületi alapok terhére történő fejlesztések, karbantartások végrehajtásra kerültek az egyéni képviselőkkel történő egyeztetések mentén.
Intézményi Gondnokság
Bevételi előirányzata 100 %-ra, a kiadási 90 %-ra teljesültek, melyből a személyi juttatás 90%-ra, a szociális hozzájárulási adó 96%-ra, míg a dologi kiadások 79%-ra teljesültek a módosított előirányzathoz képest.
Tárgyi eszköz beszerzés az év során nem történt. Takarékos gazdálkodásuknak köszönhetően az év végén jelentős maradványa keletkezett az intézménynek.
Személyi feltételei adottak voltak a megfelelő munkavégzéshez, mégis kisebb, nagyobb nehézségek előfordultak. Sajnos a pénztáros kollega az év közben távozott, de sikerült időben helyettesíteni, így zavartalan volt a munkavégzés. Egy másik dolgozót baleset ért, az ő munkakörét 5 hónapon át helyettesítéssel oldotta meg az intézmény. Ebből is látszik, hogy kicsi az intézményi létszám, váratlan dolgok esetén komoly átszervezést kíván és többletmunkát vár el a dolgozóktól csekély, vagy semmilyen juttatás ellenében.
Tárgyi eszköz beszerzés az év során nem történt.
A Magyar Államkincstár 2021. júliusától tartó szabályszerűségi, pénzügyi ellenőrzése jelentős többletmunkát jelent az intézménynek.
Óvoda
Sarkad Város Önkormányzat Óvodájában a személyi feltételek és a dolgozói létszámok nem változtak az előző évhez képest. Folyamatosan tudták biztosítani a dolgozói létszámot, be tudták tölteni a megüresedett álláshelyeket. Ez a feladat egyre nagyobb erőfeszítésbe került, hiszen nem nagyon van fiatal utánpótlás óvodapedagógusok között.
Engedélyezett létszám 45 fő: 27 fő óvodapedagógus és 18 nevelő munkát közvetlenül segítő munkatárs (4 fő pedagógiai asszisztens 13 fő dajka, 1 fő óvodatitkár).
A személyi kiadások a tervek szerint kifizetésre kerültek, benne a jubileumi jutalmak is.
13 óvodai csoportban zajlott a statisztikai adatok szerint (2022. 10. 01.) a 271 gyermek nevelése, mely kevesebb a tervezettnél, így normatíva lemondás történt. Viszont magasabb lett a sajátos nevelési igényű gyermekek száma. Az intézménybe járó gyermekek létszáma csökkent az előző évihez viszonyítva.
Elláttak ebben az évben is sajátos nevelési igényű gyermekeket összesen 13 főt. Számuk az előző évekhez képest alacsonyabb, többen elmentek iskolába. A fejlesztéseket az intézmény önállóan biztosította. Szerződést kötött gyógypedagógussal, logopédussal, SZIT terapeutával is. Az autisztikus tüneteket diagnosztizált gyermekünket, speciálisan erre a területre szakosodott gyógypedagógus látta el. A gyermekek fejlesztésére kiírt szakembereket szükséglet arányában, a szakértői véleményeknek megfelelően bízták meg.
A tanulási és beilleszkedési zavarral küzdő gyermekek létszáma sem csökkent a tárgyévben, összesen 20 gyermekről van szó. Ellátásukról a sarkadi Pedagógiai Szakszolgálat szakembereivel közösen gondoskodtak. Az év végén a megváltozott iskolaérettségi vizsgálatok miatt, számuk jelentősen megemelkedett. Fejlesztésüket a szakszolgálat szakembereivel végeztették. A visszamaradó nagycsoportosok a vizsgálatot követően BTMN-es szakvéleményt kaptak, amellyel a kiírt fejlesztéseken túl a csoportokban, a Pedagógiai Programnak megfelelően célzott foglalkozásokban részesítettek őket az óvodapedagógusok, melyet az egyéni fejlődési naplóban rögzítettek.
Nagyon takarékos gazdálkodás mellett az év végéhez közeledve sikerült pótolnia az intézménynek azokból a szükségleteiből, melyekre egész évben nem költött. Így sikerült vásárolni tisztítószereket, irodaszert, valamint a dolgozók számára munkaruházatot is beszereztek. A székhely intézménybe, a titkári és az óvodavezető irodájába sikerült beszerezni új számítógépet, nyomtatóval, legális szoftver vásárlásával együtt.
Két óvoda esetében energetikai szempontokat figyelembe véve sor került a villamossági hálózat felújítására, a vasút utcai és a szalontai úti tagóvodában.
Karácsonyra minden csoport játékeszközt vásárolhatott.
Egész évben takarékosan működtek az óvodák, de ennél takarékosabban már nem lehet. Állag megóvásra sokkal többet kellene költeni, mint amit valójában ebben az évben tehettek.
Az intézmény bevételi előirányzatát 100%-ra, a kiadási előirányzatát a módosított előirányzathoz képest is 99 %-ra teljesítette.
Bartók Béla Művelődési Központ és Könyvtár
A bevételi előirányzatát 99 %-ra, a kiadásit 21 %-ra teljesítette a módosított előirányzathoz viszonyítva.
A Bartók Béla Művelődési Központ és Könyvtár hasonlóan az előző évhez nagyon nehéz időszakot élt meg mind szakmai, mind pénzügyi vonalon egyaránt. Sajnos a várt bevételei messze elmaradtak a tervezettől. A lakosság kevésbé veszi igénybe szolgáltatásaikat, lakodalmak, családi események, terembérlése kapcsán. Képzések sem indultak, így nehezen tudták hozni a pályázati fenntartási időszakokban vállalt kötelmeinket. TOP-os pályázat keretén belül tudtak csak rendezvényeket szervezni, de ezeket a rendezvényeket a lakosság szívesen látogatta. 2022. októberében az intézmény beköltözött a Városi Képtár épületébe, majd december hónapban a Városi Könyvtár is követte a példát. Az év vége felé feladataik nagy részét a két intézmény új helyen történő berendezése tette ki, valamint a szakmai munka zökkenőmentes kialakítása.
Rendezvényeik egy részét a Városi Képtárban, a Kijáró utcai Közösségi Házban szervezték meg. A könyvtári munka megszervezése is ezen időszak egyik nagy feladata volt, úgy hogy az olvasók kiszolgálása folyamatosan, zökkenőmentesen történjen.
Mazsola Bölcsőde
2022. évben bölcsődei ellátásban részesült 90 gyermek, melyből 3 fő Gyámhivatal határozata alapján került felvételre, 3 gyermek korai fejlesztést-gondozást igényelt. Rendszeres gyerrnekvédelmi kedvezményben 11 gyermek részesült, akik közül 4 fő rendelkezett hátrányos helyzetet megállapító határozattal. Halmozottan hátrányos helyzetű gyermek 3 fő volt. A Gyermekvédelmi Törvény 21/B S-a (1) a pontja alapján a felvett gyermekek 87 %-a (78 gyermek) ingyenesen étkezett. Diétás étkezést 3 gyermek igényelt.
A bölcsőde állami finanszírozása két részből tevődött össze. Egyik része a szakmai dolgozók bértámogatása, melynek alapja a tárgyév január 31-én beíratott gyermekek száma (60 fő). Másik része az üzemeltetési támogatás, melyet miniszteri döntés alapján kaptak a dologi kiadások, valamint a nem szakmai munkakörben dolgozó munkatársak személyi kiadásainak fedezésére. Az intézmény kiadásainak 80 %-a állami támogatásból származott. 2022. 12. 15-től az engedélyezett férőhelyszám 62 főre emelkedett, ezáltal a jövőben még kedvezőbb lehet az állami forrás aránya.
Az intézménybe járó gyermekeket a szakmai elvárásoknak megfelelően nevelik, gondozzák. A kisgyemeknevelők folyamatosan részt vettek - lehetőleg ingyenes - szakmai továbbképzéseken. 2022-ben 6 fő teljesítette az előírt továbbképzési kötelezettségét.
Az odafigyelt, visszafogott, takarékos gazdálkodás eredményeként költségvetésük bevételei 100 %-on, míg kiadásai 98 %-on teljesültek. Az év során folyamatosan biztosított volt az intézmény zavartalan működéséhez szükséges pénzügyi háttér. A bölcsőde fejlesztésére 7,7 millió forintot tudtak fordítani. A betervezett jubileumi jutalmak kifizetésre kerültek, a dolgozók — a jogszabályi előírásoknak megfelelően — munkaruha- és formaruha, valamint egyéni védőeszköz juttatásban részesültek.
A gáz és villamosenergia biztosítás módjában történő változások, és a várható jelentős áremelkedés miatt a decemberre feltorlódó több havi közüzemi számla kiegyenlítésére tartalékot képzett az intézmény.
Közétkeztetési Intézmény
Bevételei éves szinten 98%-ban teljesültek, melynek 65%-a saját bevétel, 35%-a pedig költségvetési finanszírozás.
Az állami finanszírozás éves összege 139.981 e forint, ami kizárólag az alapfeladat, a gyermekétkeztetés költségeinek fedezetét biztosítja. Ebben az évben önkormányzati támogatásban is részesült az intézmény, aminek éves összege 10.000 e forint, melyet kizárólag gyermekétkeztetés címen lehet elszámolni.
A szülők által befizetett térítési díj nettó összege 14.655 e forint volt. A bevételük több, mint felét a szociális ellátó rendszereknek valamint a lakosságnak részére elkészített étkeztetés teszi ki. Ennek nettó összege 201.620 e forint.
A Vendégházban 1.153 vendégéjszakát töltöttek el, mely éves szinten 20%-os kihasználtságot jelent. A megemelkedett rezsiköltségek okán, a Vendégházat szükséges volt bezárni december elsejével, mert a működtetése veszteséges lett volna a téli időszakban. Az újra nyitást 2023.04.01-től tervezi az intézmény.
2022-ben 159.632 adagot főztek a bölcsődei-, óvodai- és iskoláskorú gyerekek részére. Hasonlóképp 2021-ben 141.979 adagot főztek ugyanennek a korosztálynak. Javuló tendencia mutatkozik a két év összehasonlításával.
A veszélyhelyzet idején a 2021. évi XCIX tv. 147. § (1) bekezdése értelmében nem emelhetett árat az intézmény. Az év első 6 hónapjában jelentős ráfizetéssel étkeztették a KHSZK és a Református Egyház ellátottjait, valamint a lakosságot, mert a 2021-ben esedékes áremelést csak 2022. július 1-től tudták érvényesíteni. A soron következő áremelés csak a gyerekek étkezésére volt hatással, mivel a normatíva igényléshez szükség volt, hogy már októberben megemeljék az árakat. Ezzel az árral igényelhették már a 2023-as évre vonatkozó állami normatívát.
Kiadásai 97%-ra teljesültek, melynek 70%-át dologi kiadások és beruházások teszik ki, a fennmaradó 30%-ot személyi juttatásokra és munkaadói járulékokra költötték.
Dologi kiadásai közül a legjelentősebbek az élelmiszer számlák, melyre több, mint nettó 162.432 e forintot, közüzemi díjakra nettó 16.275 e forintot, bérleti díjakra nettó 9.744 e forintot fizetett ki az intézmény 2022. évben. Az éves ÁFA befizetése 26.020 e forint volt, melyet mindig határidőre teljesített a NAV-nál nyilvántartott, erre a célra elkülönített adófolyószámlára.
Ez évben sikerült két ételkiszállító autót is beszerezni, együttesen 8.857 e Ft értékben. Szükséges volt egy új ételfőző üstöt is vásárolni, összege 2.600 e Ft. A 2023-as évben pedig tervezik, hogy az egyik hűtőkamrát teljesen felújítják, mert nagyon sűrűn meghibásodik, és olyan elavult technológiával működik, amelyhez már nem lehet alkatrészt beszerezni.
Ebben az évben az élelmiszerárak hónapról hónapra emelkedtek. A beszállító partnerek folyamatosan jelezték, hogy nem tudják tartani a közbeszerzési szerződésben foglalt árakat. Volt olyan szállító, amelyik két alkalommal is módosította az árait. Az emelést el kellett fogadni, hisz magánemberként is érzékeljük, tapasztaljuk az árak rohamos mértékben történő emelkedését. Sajnos az élelmiszerárak emelkedése az ebéd árának emelését vonta maga után.
Az intézmény 2022. évi gazdálkodását a szigorú takarékosság jellemzte. A 2023. évben is igyekszünk nagy hangsúlyt fordítani a bevételek növelésére, a kiadásaink mérséklésére.