Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 21/2022. (XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 01

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 21/2022. (XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő testülete a 2022. június 30-ai testületi ülésen döntött az ingatlan-nyilvántartásban Sarkad Külterület 01001 helyrajzi számú ingatlan vonatkozásában a telekalakítási eljárás megindításáról.
A telekalakítási hatósági hatáskörben eljáró Békés Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Osztály 9. a Sarkad külterület 01001 helyrajzi számú földrészlet telekfelosztásához telekalakítási engedélyt adott, így a változás után a 01001 helyrajzi számú kivett saját használatú út művelési ágú ingatlanból két telek alakult ki, az egyik 01001/1 helyrajzi számú kivett beépítetlen terület művelési ágú ingatlan, a másik a 01001/2 helyrajzi számú kivett közút művelési ágú ingatlan. A telekalakítás során a kivett beépítetlen terület művelési ágú ingatlan nem minősül központi jogszabály alapján törzsvagyon körébe tartozónak, és ilyen körbe való besorolását önkormányzati érdek sem indokolja, így az forgalomképes üzleti vagyon kategóriába kerül (3. melléklet).
A vagyonrendelet a Sarkadi Általános Iskola vonatkozásában csak a 2016. évi telekhatár-rendezés során kialakult állapotnak megfelelő helyrajzi számokat tükrözi (3076/1 kivett zug/út – a Közétkeztetési Intézmény alapanyag beszállítási útvonalának biztosítása érdekében került kialakításra; illetve 3076/2 – kivett általános iskola). Nem tükrözi viszont az EFOP infrastrukturális fejlesztés Sarkadon című pályázat keretében megvalósult új tornacsarnok megépítése miatt szükségessé vált telekhatár-rendezést követően kialakult állapotot. Ennek során a kivett általános iskola (3076/2) ingatlan megosztásra került, létrejött a kivett általános iskola művelési ágú ingatlan 3076/4 helyrajzi szám alatt és a kivett út művelési ágú ingatlan 3076/3 helyrajzi szám alatt. A kivett út művelési ágú ingatlan a törvény erejénél fogva önkormányzati törzsvagyon körébe tartozó forgalomképtelen vagyonelem.

Jelen rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
1. Társadalmi hatás: nem releváns
2. Gazdasági, költségvetési hatás: nem releváns
3. Környezeti következmény: nem releváns
4. Egészségügyi következmény: nem releváns
5. Adminisztratív terheket befolyásoló hatás: nem releváns
6. A rendelet megalkotásának szükségessége: jogszabályi kötelezettség, a rendelet mellékletében rögzített vagyonelemek a mindenkor hatályos földhivatali nyilvántartásnak és a valóságnak megfelelő állapotot tükrözzék.
7. A rendeletalkotás elmaradásának következménye: a jogszabályi kötelezettségének nem tesz eleget az önkormányzat
8. A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:
személyi:
rendelkezésre áll
szervezeti:
rendelkezésre áll
tárgyi:
rendelkezésre áll
pénzügyi:
rendelkezésre áll