Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2014. (X.30.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.01.
Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2014. (X.30.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Békés Vármegyei Kormányhivatal (Kormányhivatal) a Miniszterelnökség által kiadott 2023. évi ellenőrzési munkaterv alapján elvégezte az illetékességi területén működő önkormányzatok által kiadott önkormányzati lakások és helyiségek bérletére, valamint ezek elidegenítésére vonatkozó, rendeletalkotási kötelezettség teljesítésének törvényességi vizsgálatát. A vizsgálat alapján Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének helyi szabályairól szóló 31/1993. (XII.29.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: lakásrendelet) kapcsán szakmai segítségnyújtással élt.
A Kormányhivatal a szakmai segítségnyújtás keretében rögzítette a lakásrendelet törvényességét érintő jelzéseit, amelyek mentén felülvizsgálatot, módosítást, illetve hatályon kívül helyezést javasolt.
A lakásrendelet felülvizsgálata kapcsán indokolt módosításokat a Képviselő-testület jelen előterjesztéssel szorosan összefüggő külön előterjesztés részeként tárgyalja.
A szakmai segítségnyújtás 4. pontja a nem lakáscélú önkormányzati helyiségek bérbeadói hatáskörének szabályozásával összefüggő észrevételt tartalmaz. Ez a pont indokolja a a következő indokok miatt a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását.
Fent hivatkozott 4. pontba foglalt észrevétel részletesen kifejti, hogy a bérbeadó hatáskör szabályait külön önkormányzati rendelet tartalmazza. A Mötv. 53. § (1) bekezdés b) pontja értelmében a képviselő-testület a működésének részletes szabályait a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletében határozza meg. A képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatban rendelkezik a képviselő-testület átruházott hatásköreinek a felsorolásáról. Megállapította, hogy a Szervezti és Működési Szabályzat nem tartalmaz a nem lakáscélú önkormányzati helyiségek bérbeadói hatáskörére vonatkozó szabályozást, továbbá más önkormányzati rendelet sem szabályozza a kérdést, szükséges a hivatkozott rendelkezést felülvizsgálni.
Fenti észrevétellel összefüggésben szükséges kiemelni az önkormányzati rendelet 30. és 31. §-aiban foglalt szabályokat.
Az önkormányzati rendelet
30 §-a értelmében a nem lakás célú önkormányzati helyiségek bérbeadói hatáskörének szabályozása a szervezeti és működési szabályzatról szóló többször módosított, 14/1992. (VII.21.) Önk. számú rendeltnek, a helyi önkormányzati tulajdon szabályozásáról szóló /11.sz./ mellékletének megfelelően alakul.
31. §-a értelmében a nem lakás céljáról szolgáló helyiségek bérbeadása nyilvános pályázat útján történik, kivéve, ha a Képviselő-testület egyedi határozata ezzel ellentétes döntést tartalmaz, illetve valamely jogszabályi előírás mást indokol.
A lakásrendelet módosítása a lakásrendelet 30-ába foglalt – vagyonrendelet hasznosítással kapcsolatos hatásköri szabályaira - utalással egyértelműen meghatározza a hasznosítással kapcsolatos hatáskörök gyakorlását és a hasznosítással kapcsolatos eljárási szabályokat is.
Fentiekre tekintettel jelen Szervezeti és Működési Szabályzat 1. mellékletének módosítását egyedül a Gazdasági Bizottságra ruházott vagyonhasznosítással összefüggő hatáskör kiszélesítése indokolja, ugyanis nincs ésszerű indoka a használat és hasznosítás körében a döntési jognak a korlátozottan forgalomképes önkormányzati vagyontárgyakra való szűkítése. A hasznosítással kapcsolatos döntési körben tipikusan előforduló nem lakás céljára szolgáló helyiségek az üzleti körbe tartozó forgalomképes vagyonelemek (pl. üzlethelyiség).
Jelen rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
1. Társadalmi hatás: nem releváns
2. Gazdasági, költségvetési hatás: nem releváns
3. Környezeti következmény: nem releváns
4. Egészségügyi következmény: nem releváns
5. Adminisztratív terheket befolyásoló hatás: nem releváns
6. A rendelet megalkotásának szükségessége: nem lakáscélú önkormányzati helyiségek hasznosításával összefüggő hatásköri szabályok (lakásrendelet, vagyonrendelet) közötti összhang megteremtése, a törvényes működés biztosítása
7. A rendeletalkotás elmaradásának következménye: a jogszabályi kötelezettségnek nem tesz eleget az önkormányzat
8. A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:
személyi:
rendelkezésre áll
szervezeti:
rendelkezésre áll
tárgyi:
rendelkezésre áll
pénzügyi:
rendelkezésre áll