Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatások rendszeréről szóló 4/2022. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 14

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.14.
a települési támogatások rendszeréről szóló 4/2022. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A települési támogatások rendszerét Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II.25.) önkormányzati rendelete (önkormányzati rendelet) határozza meg, amelyet a Képviselő-testület többek között a szociális terület központi jogszabálya, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 45. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazó rendelkezések alapján alkotott meg. Az Szt. 45. § (1) bekezdésében a Képviselő-testület arra kapott felhatalmazást, hogy rendeletben határozza meg azt, hogy a központi jogszabályon alapuló pénzbeli és természetben szociális ellátások kiegészítéseként milyen feltételekkel milyen támogatási formákat nyújt (lakhatással kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez, gyógyszerhez). A települési ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének helyi szabályait a Képviselő-testület az Szt. 132. § (4) bekezdésének felhatalmazó rendelkezései alapján alkotta meg.
Az Alaptörvény 32. cikk (3) bekezdése szerint az önkormányzati rendelet más jogszabállyal nem lehet ellentétes.
Az önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés a) pontja szerint a rendelet hatálya a Sarkad város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező
aa./ magyar állampolgárokra
ab./ bevándoroltakra és letelepedettekre
ac./ hontalanokra
ad./ a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre terjed ki.
Az önkormányzati rendelet úgy épül fel, hogy 4. §-ának (2) bekezdése meghatározza a
rendszeres települési támogatási típusokat (lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás, szilárdhulladék szállítási díjkedvezmény, gyermekszületési támogatás),
rendkívüli települési támogatási típusokat (eseti települési támogatás, válsághelyzeti támogatás, temetési költségekhez való hozzájárulás, iskolakezdési támogatás).
A jelen előterjesztést, a központi jogszabály és helyi rendelet összevetését, illetve a rendeletmódosítást egy, a lakhatási támogatás igénybevételéhez kapcsolódó gyakorlati alkalmazás során felmerült jogeset indokolja. Nevezetesen az, hogy egy másik város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező személy igényelhet-e a bejelentett és tényleges tartózkodási helye szerinti településen lakhatási támogatást.
A lakhatási támogatást az önkormányzati rendelet 12. §-a nevesíti. Ez alapján a szociális rászorultságtól függő lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A gyakorlatban két típusa van: pénzbeli (tüzelőanyag költségeihez nyújtott) és természetbeni (villanyáramhoz, víz-és gázfogyasztáshoz, lakbérhez).
Az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontja szerint háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége;
Az önkormányzati rendelet hatásköri és lakhatási támogatásra vonatkozó szabályait összevetve az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában rögzített háztartás fogalmával az állapítható meg, hogy a helyi és központi szabályozás nincs összhangban, és a helyi rendelet módosítása szükséges annak érdekében, hogy a tartózkodási hellyel rendelkező személyek is jogosultak legyenek az önkormányzati rendelet szerinti lakhatási támogatás igénybevételére.