Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló 23/2021. (I.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 15

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.15.
a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló 23/2021. (I.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás Kistérségi Humán Szolgáltató Központja a gyermekek átmeneti gondozása érdekében helyettes szülői hálózatot működtet. A Sarkad és környéke Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának feladata a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ intézményi térítési díjainak megállapítása.
Sarkad Város Önkormányzata a gyermekek napközbeni ellátása érdekében bölcsődét működtet. A bölcsődei ellátásért fizetendő térítési díj meghatározása a fenntartó feladata.
Az intézmények által nyújtott ellátások – helyettes szülői hálózat, bölcsődei gondozás - intézményi térítési díjainak megállapítását a hatályos jogszabályok (az 1997. évi XXXI törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, a 29/1993. (II. 17) Korm. rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról, valamint a 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról) alapján kell a Társulási Tanácsnak, a Képviselő-testületnek megállapítania.
A Társulási Tanács 2023. január 19. napján tartott ülésén döntött a helyettes szülői hálózat térítési díjai vonatkozásában. A Társulási Megállapodásban rögzítettek szerint a megállapított térítési díjakat a székhely település önkormányzatának képviselő-testülete építi be rendeletébe.
A bölcsődei gondozásért fizetendő térítési díj vonatkozásában a Képviselő-testület jelen rendelet módosítás keretében hozza meg döntését.
Jelen rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
1. Társadalmi hatás: azon igénylők, akik az intézmények szolgáltatásait igénybe veszik, továbbra sem fizetnek térítési díjat
2. Gazdasági, költségvetési hatás: nem releváns
3. Környezeti következmény: nem releváns
4. Egészségügyi következmény: nem releváns
5. Adminisztratív terheket befolyásoló hatás: nem releváns
6. A rendelet megalkotásának szükségessége: jogszabályi kötelezettség a
7. A rendeletalkotás elmaradásának következménye: a jogszabályi kötelezettségnek nem tesz eleget az önkormányzat
8. A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:
személyi:
rendelkezésre áll
szervezeti:
rendelkezésre áll
tárgyi:
rendelkezésre áll
pénzügyi:
rendelkezésre áll