Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2014. (X.30) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2014. (X.30) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Njtv.) 80. § (1) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat a helyi nemzetiségi önkormányzatok részére biztosítja az önkormányzati működés személyi és tárgyi feltételeit, szakmai segítséget nyújt, továbbá gondoskodik a működéssel kapcsolatos gazdálkodási és adminisztratív végrehajtási feladatok ellátásáról.
Az Njtv. 80. § (2) bekezdése alapján fenti feltételek biztosítása érdekében a települési önkormányzat a települési nemzetiségi önkormányzatokkal közigazgatási szerződésben állapodik meg, amelyet szükség szerint felülvizsgál.
Önkormányzatunk a működési feltételek biztosítása körében – többek között – irodahelyiséget bocsájtott a Sarkadi Roma Nemzetiségi Önkormányzat rendelkezésére az 5720. Sarkad, Kossuth utca 25. szám alatti épületben.
A koronavírus járvány, valamint a háborús veszélyhelyzet okozta gazdasági visszaesés, illetve a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében foganatosított hosszú távú változások arra sarkallják a településvezetőket, hogy csökkentség kiadásaikat, növeljék bevételeiket, működésüket szabják át oly mértékben, hogy a helyi közszolgáltatások ellátása biztosított legyen, a közigazgatási ügyek intézésének színvonala ne csökkenjen, és a helyi önkormányzatnak működési hiánya vagy hitele ne keletkezzen.
A fenti célok elérése érdekében a Tisztelt Képviselő-testület, valamint az önkormányzati intézmények vezetői számos intézkedést hoztak meg.
A Sarkadi Polgármesteri Hivatal vonatkozásában döntés született – többek között arról – hogy az intézménynek helyt adó épület új szárnya - melyben gázkazán biztosítja a fűtést -, lezárásra került. A lezárás érintette az 5720. Sarkad, Kossuth utca 25. szám alatti épületrészt is, melyben – többek között – a Sarkadi Roma Nemzetiségi Önkormányzat irodahelyisége található. Tekintettel arra, hogy a Sarkadi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött közigazgatási szerződés tartalmazza az irodahelyiség biztosítását, szükséges annak módosítása, melynek mentén az irodahelyiség biztosítása kivezetésre kerül a közigazgatási szerződésből.
A Sarkadi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött közigazgatási szerződés Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet 5. melléklete.
Jelen rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
1. Társadalmi hatás: a Sarkadi Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Sarkadi Polgármesteri Hivatal főépületében látja el az esetlegesen irodai helyiség- és eszközhasználatot igénylő tevékenységeit, melyek a közigazgatási szerződés I. 3./, I. 4./ I. 5./ pontjaiban rögzítetteken túlmenően jelentkeznek
2. Gazdasági, költségvetési hatás: megtakarítás realizálódik az energiaköltségek vonatkozásában
3. Környezeti következmény: nem releváns
4. Egészségügyi következmény: nem releváns
5. Adminisztratív terheket befolyásoló hatás: nem releváns
6. A rendelet megalkotásának szükségessége: a Polgármesteri Hivatal költségvetési egyensúlyának megteremtése
7. A rendeletalkotás elmaradásának következménye: a Polgármesteri Hivatal költségvetési egyensúlya veszélybe kerülhet
8. A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:
személyi:
rendelkezésre áll
szervezeti:
rendelkezésre áll
tárgyi:
rendelkezésre áll
pénzügyi:
rendelkezésre áll