Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekétkeztetési térítési díjak megállapításáról szóló 27/2013. (XII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 29

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.29.
a gyermekétkeztetési térítési díjak megállapításáról szóló 27/2013. (XII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A fenntartó önkormányzat a gyermekétkeztetési térítési díjak megállapításáról szóló 27/2013. (XII.27.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: rendelet) állapítja meg a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 29. § (1) és (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a gyermekétkeztetés után fizetendő intézményi térítési díjat a gyermekek napközbeni ellátását biztosítóintézményekben (bölcsőde, óvoda, iskola).
(3) bekezdése szerint a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.
(4) bekezdése szerint a gyermekétkeztetés személyi térítési díját az intézményvezető a (3) bekezdés szerinti napi összeg általános forgalmi adóval növelt összegének és az igénybe vett étkezések számának, valamint a 21/B. § -ban megjelölt normatív kedvezményeknek a figyelembevételével állapítja meg
(4a) bekezdése szerint, ha az étkeztetési feladatot települési önkormányzat látja el, a (4) bekezdés alkalmazásában intézményvezető alatt a települési önkormányzat azon intézményének vezetőjét kell érteni, amely a gyermekétkeztetést biztosítja.
A Gyvt. 151. § (3) bekezdése alapján a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.
Jelenlegi rendeletünk a gyermekétkeztetés intézményi térítési díja (az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege) mellett tartalmazza az általános forgalmi adó összegét is.
A Gyvt. (4) bekezdése alapján az általános forgalmi adó nem az intézményi térítési díj, hanem a személyi térítési díj része, amelynek a megállapítását és kiközlését a közétkeztetési intézmény vezetője végzi az igénybe vett étkezések számának megfelelően, illetve a Gyvt. 21/B. § -ban megjelölt normatív kedvezményeket is ő állapítja meg.