Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi zárszámadásról

Hatályos: 2024. 04. 26

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.26.
a 2023. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé úgy, hogy az a Képviselő-testület elé terjesztését követően harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
A rendelet elkészült, amelyet ezúton terjesztünk elő.
A Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény, ahogy a megelőző évek költségvetési törvényei is, feladatfinanszírozás keretében látta el az önkormányzatokat forrással.
Az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének készítése kapcsán a Képviselő-testület tájékoztatva lett arról, hogy összességében nőtt az állami támogatás összege (146 millió Ft-tal), de ez az összeg szigorúan csak azokra a feladatokra használható fel, amelyekre azt nyújtották.
A Kormány 580/2022. (XII.23.) rendelete az energia-áremelkedés hatásai enyhítése érdekében meghozott első intézkedés keretében a helyi önkormányzatok támogatására irányult. Önkormányzatunk közvilágítás kiegészítő támogatása-, bölcsődei üzemeltetési-, intézményi gyermekétkeztetési- és KHSZK intézményüzemeltetési támogatás jogcímen kapott többlet támogatást. Ezen összeg az eredeti költségvetésbe beépítésre került.
A Polgármesteri Hivatalnál és az Önkormányzatnál egyaránt csökkent a normatíva. A megemelkedett energiaárak miatt a Polgármesteri Hivatal 25.59 millió forinttal több önkormányzati támogatást igényelt az elmúlt évhez képest a működéséhez.
A Közétkeztetési Intézmény az intézményi gyermekétkeztetési feladat ellátásához kap normatívát, mely a 2022. évhez képest 53,8 millió Ft-tal több, így 2023. évben nem kapott önkormányzati támogatást. Az intézmény a saját bevételeiből és a megítélt normatív támogatás összegéből vitte végig az évet, sőt még a fenntartó részére is jutatott működési célokra támogatást.
A Városgazdálkodási Iroda normatívája az elmúlt évhez képest összességében 66,2 millió forinttal emelkedett, azonban a megemelkedett energia, - üzemanyagárak kapcsán 78,1 millió forint összeggel több önkormányzati támogatást is igényelt a működéséhez.
A központi költségvetés 2023-ben is támogatta önkormányzatunk szociális feladatainak ellátását. Erre a feladatra 2023. évben 122.314 e Ft érkezett. A szociális feladatokra juttatott támogatás 2019. évtől nem fordítható a közfoglalkoztatás önerejére, azonban a Magyarország központi költségvetéséről szóló törvény 2. melléklet II. Támogatások megállapításának, felhasználásának és elszámolásának szabályai 22. pontja alapján felhasználható a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ, valamint a Mazsola Bölcsőde, továbbá az intézményi gyermekétkeztetés önkormányzati támogatására. A szociális feladatokra juttatott támogatásból ezért felhasználásra kerül a Bölcsődénél 25.043 e Ft, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központnál 20.000 e Ft. A Közétkeztetési Intézményhez nem került 2023. évben a szociális keretből intézményi gyermekétkezésre átcsoportosításra összeg.
Az önkormányzat és az önkormányzati irányítás alá tartozó költségvetési szerveknél 2023. január 1-jétől jogszabályi kötelem mentén megemelkedett bérek ellentételezésére érkezett bérintézkedésekről döntött a kormány. Ennek összege 95 millió Ft volt önkormányzatunk esetében. A májusi és októberi felmérések eredményeként további bértámogatások érkeztek néhány intézményhez, illetve az új pedagógus életpályamodellhez kapcsolódó visszamenőlegesen megemelkedett bérekhez is érkezett támogatás a december 04-én történő egyösszegű folyósításhoz.
Önkormányzatunk (1 melléklet) a bevételeit a módosított előirányzathoz viszonyítva 91 %-ra, a kiadásait 56 %-ra teljesítette A bevételek magas teljesítési arányát egyrészt – ahogy a korábbi évben is – a TOP-os, TOP-PLUSZ-os pályázatok támogatási összege –, másrészt a megkapott általános működési és feladattámogatás összege eredményezte.
A kiadások teljesítésének elmaradását a felhalmozási célú kiadások (20%), azon belül a beruházások alacsony szintű teljesítése okozta (21%), míg a felújítási kiadások 9 %-ra teljesültek. (8. melléklet) A beruházások alacsony mértékű teljesülése abból adódik, hogy a pályázatok támogatási összegei megérkeztek tárgyévben, a kivitelezések azonban a műszaki előírásoknak megfelelő ütemben teljesülnek, többéves ütemezéssel.
A helyi adóbevételek 2023-ben 238,4 millió Ft -ra teljesültek. (2021-ben 157,035 millió Ft, 2022. évben 191,7 millió Ft).
Önkormányzatunk a beszámolási időszakban is tevékenyen részt vett a közmunkaprogramban. Az év folyamán átlagosan, tartósan 113 főt foglalkoztatott, évről évre csökkenő létszámmal.
Sarkad Város Önkormányzata a Nemzeti Földügyi Központ képviselőjével 2019-ben 15 évre szóló ingyenes vagyonkezelési szerződést kötött összesen 50,00 hektár szántó művelési ágú termőföld földhasználatára. A vagyonkezelési szerződés meghatározza, hogy az ingyenes vagyonkezelésbe adott termőföldeket a közfoglalkoztatás céljára kell hasznosítani, amely előre vetíti a mezőgazdasági program hosszú távú működtetését. Ezen felül a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programban, a helyi sajátosságokra épülő programban, és a szociális jellegű programban történik foglalkoztatás.
2023. júniusában a Képviselő-testület hozzájárulásával 40.000 e Ft rövid lejáratú rulirozó hitelt igényelt az Önkormányzat. Egyrészt az önkormányzat mezőgazdasági termelése kapcsán felmerülő időbeli eltérésekből adódó esetleges likviditási nehézségeinek áthidalására, másrészt az energiaválság és infláció kezelés során felmerülő likviditási problémák megoldására Sarkad Város Önkormányzata és intézményei vonatkozásában. A pénzintézet által, az elmúlt év végéig rendelkezésre álló hitelkeretet nem vette igénybe önkormányzatunk, nem kellet áthidaló forrásként likviditási nehézségeket ebből finanszíroznunk.
Október hónapban az Egészségfejlesztési Iroda működéséhez 7.500 e Ft tagi kölcsönt biztosított az Önkormányzat. Az első részlet a szerződés szerint november 03-án folyósításra került a Szakellátó részére. A Sarkadi Egészségfejlesztési Iroda 2023. évi támogatása az elmúlt évek tapasztalataival szemben, az év végét megelőzően már november hónapban realizálódott bankszámlájukon, így az első 2.500 e Ft-os részletet is visszautalták az Önkormányzat részére, a tovább két részlet folyósítására nem is volt szükség.
Az Önkormányzat az önként vállalt feladataiból is tudott teljesíteni ezen nehéz év során: Bursa Hungarica ösztöndíjprogram, első lakáshoz jutók támogatása, gyermekszületési támogatás, városi kitüntetések adományozása, állami ünnepekhez kapcsolódó szórakoztató és kulturális rendezvények. Ezen események jelenléte fontos és meghatározó egy város életében.
Az önkormányzat működési bevételeit és működési kiadásait egyaránt 92 %-ra teljesítette a módosított előirányzathoz viszonyítva (3. melléklet).
A vagyon alakulása
2022. december 31-én 7.072.559 e Ft
2023. december 31-én 7.795.614 e Ft
Sarkad Város Önkormányzata vonatkozásában a 2023.12.31-i záráskor az összes maradvány 2.411.319 e Ft, amely összeg a Kincstár által jóváhagyott Éves költségvetési beszámoló 07/A számú űrlapján került kimutatásra. Ezt a maradvány-kimutatást jelen zárszámadásról szóló rendelet 11. melléklete tartalmazza
Polgármesteri Hivatal
A bevételi előirányzatát 92 %-ra, a kiadási előirányzatát 82 %-ra teljesítette a módosított előirányzathoz képest. Év közben 8.019 millió forintot költött beruházásra, főként az Éden Camp fejlesztésére pályázati források mentén (hidak terveztetése az Éden Sálához, hangtechnikai berendezés vásárlása).
A 2023. évre vonatkozólag elmondható, hogy az intézmény dolgozói (s az ügyfélkör is) megszokták az energetikai megszorítások kapcsán lévő változásokat mind az ügyfélfogadási időkben, mind az átköltöztetett munkavállalók elhelyezése kapcsán.
A köztisztviselői, közalkalmazotti szférában évek óta napirendre sem kerülő béremelések ellentételezésére szolgált december hónapban a kollektíva részére számfejtett 1 havi jutalom összege. A Polgármesteri Hivatal stabil kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatott ezévben is.
Városgazdálkodási Iroda
Bevételi előirányzatát 100 %-ra, a kiadásait 88 %-ra teljesítette a módosított előirányzathoz képest.
Az Intézmény 2023. évi eredményét a táblázatok hűen tükrözik, gazdálkodás szempontjából jó évet zártak. Nyilván ennek „ára volt”, mert erőforrásaikat a bevételek realizálására koncentrálták. A 2023-as év már visszaigazolta korábbi vélelmüket, miszerint az alapfeladatok zavartalan ellátását a rendelkezésre álló alaplétszámmal nem tudják ellátni. A közfoglalkoztatás korábbi lehetősége megoldást jelentett, ugyanakkor napjainkban ez a lehetőség beszűkült.
A következő időszak legnagyobb kihívása ez lesz az Intézmény feladatellátásában.
Intézményi Gondnokság
Az Intézményi Gondnokság bevételeit az elmúlt időszakban 100 %-ra teljesítette.
A kiadásai összesenben 96 %-ra teljesültek, melyből a személyi juttatás 95 %-ra, a munkaadókat terhelő járulékok 98 %, a dologi kiadások 95 %-ra teljesültek.
Személyi feltételei az év során megfelelőek voltak.
Gazdálkodására a takarékosság a jellemző. Tárgyi eszköz beszerzésük nem volt. Az év folyamán több eszközüket is javíttatni kellett, számítógépeik, nyomtatóik régiek, elavultak, javításuk nem gazdaságos. Sajnos a szűkös dologi keretükből nem nyílik lehetőség új eszközök vásárlására. 2023. decemberében a fenntartó és a Képviselő–testület támogatásával és engedélyével 1 havi bruttó munkabér került jutalomként kiosztásra az intézménynél.
Óvoda
Sarkad Város Önkormányzat Óvodájában a személyi feltételek és a dolgozói létszámok nem változtak az előző évhez képest. Folyamatosan tudták biztosítani a dolgozói létszámot, be tudták tölteni a megüresedett álláshelyeket, igaz már nyugdíjas kollégákat is foglalkoztattak. Egyre nagyobb erőfeszítésbe kerül ez, hiszen nem nagyon van fiatal utánpótlás az óvodapedagógusok között.
Az engedélyezett dolgozói létszám 45 fő: ebből 27 fő óvodapedagógus és 18 nevelő munkát közvetlenül segítő munkatárs (4 fő pedagógiai asszisztens 13 fő dajka, 1 fő óvodatitkár).
A személyi kiadások a tervek szerint kifizetésre kerültek, benne a jubileumi jutalmak is.
Megváltozott és folyamatosan változott a jogszabályi környezet júniustól kezdve, igyekeztek ezekhez alkalmazkodni és a mindennapi munkához igazítani.
Az évvégéhez közeledve visszamenőleg került sor pedagógus béremelésre, illetve decembertől változott a minimálbér is. A kinevezés módosítások elkészültek. Minden dolgozó elfogadta az előttük lévő jogviszony váltás feltételeit, ezáltal jogviszony megszüntetésre nem került sor.
Év végén minden dolgozó kisebb összegű jutalmazására is nyílt lehetőség.
13 óvodai csoportban zajlott a statisztikai adataik szerint (2023. 10. 01.) 261 gyermek nevelése. Elláttak ebben az évben is sajátos nevelési igényű gyermekeket, összesen 23 főt. Számuk az előző évekhez képest sokkal magasabb, létszámuk pedig a nevelési év során folyamatosan nő. A fejlesztéseket az intézmény önállóan biztosította. Szerződést kötöttek gyógypedagógussal, logopédussal, SZIT terapeutával is.
A nyár folyamán két csoportszoba laminált parkettáját tudták kicserélni, az Epreskerti és a Vasút Utcai Tagóvodában. Próbáltak kisebb meszeléseket megvalósítani a felújításokhoz kapcsolódóan. Sajnos a pályázat tárgyi eszköz beszerzései elmaradtak, a megnövekedett költségek miatt.
A három óvoda felújítása 2023. 11. 30-ra befejeződött. A három felújított óvoda új tornaszobával, kiszolgáló helyiségekkel gazdagodott, két helyen új csoportszobával bővült. Napelemek is telepítésre kerültek és a fűtési rendszer is megújításra került. Összességében sokkal komfortosabbakká váltak az intézmények az óvodát használók nagy örömére.
A pályázat befejezése óta apróbb hiányosságok pótlása folyamatosan történt. Az óvodai udvarok felújítása komoly befektetést fog jelenteni még, mivel az elbontott udvari játékokat nem tudták visszatelepíteni, oly mértékű az állagromlás.
Nagyon takarékos gazdálkodás mellett az év végéhez közeledve sikerült a Szalontai Úti Tagóvoda egy csoportszobájának teljes ablakcseréje. Mindhárom fejlesztésbe bevont óvodába tudtak vásárolni redőnyt, bútort.
Készülve a következő nevelési évben való kötelezettségükre 10 db laptopot és két asztali számítógépet is vásároltak.
Az informatikai eszközpark fejlesztése annak okán is fontos, mert 2024. szeptember 1-től kötelező lesz az OVI KRÉTA tanulmányi rendszer használata, mely feltételezi ezen eszközök meglétét az óvodában. Az eszközöket az intézménynek szükséges biztosítania.
A pályázatban nem vett részt a Kossuth Utcai Tagóvoda, de ide is tudtak kisebb tárgyi beszerzéseket eszközölni (konyhai eszközök, játékok, szőnyegek, informatikai eszközök).
Állagmegóvásra sokkal többet kellene költeni, mint amit valójában költöttek. A fejlesztésekkel jó néhány hiányosság pótlásra került. Igyekeznek az állag megóvást is folyamatosan biztosítani.
Az óvoda bevételi előirányzatát 100%-ra, a kiadási előirányzatát a módosított előirányzathoz képest is 100 %-ra teljesítette.
Bartók Béla Művelődési Központ és Könyvtár
A Bartók Béla Művelődési Központ és Könyvtár hasonlóan az előző évhez nagyon nehéz időszakot élt meg mind szakmai, mind pénzügyi vonalon. Sajnos a várt bevételeik messze elmaradnak a tervezettől. Mindezek mellett igyekszik az intézmény a szakmai munkákat ellátni.
Néhány rendezvény, amelyek megvalósításra kerültek 2023 évben:
A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat – Városi Képtár
Kazinczy Szép Magyar Beszéd Verseny – Városi Képtár
Az „Év hangja a Sarkadi Kistérségben” szavalóverseny – Ált. Isk. Kossuth u.
„Röpülj Páva” Népdaléneklési Verseny – Ált Isk. Kossuth u.
III. Sarkadi Hagyományőrző Kolbászverseny és Pálinkamustra – Közétkeztetési Intézmény
Közösségek Farsangja, Húsvéti szokások, Anyák Napja, Roma Családi Nap, Adventi Készülődés, Közösségek Mikulása, Közösségek Karácsonya – Közösségi Ház – Kijáró utca
Népmese Napja, Szünidei Matiné (4 alkalom) – Városi Képtár
Hagyományőrző, honismereti foglalkozások (12 alkalom) – Városi Képtár
Bere Róza Kiállítása, Kádár Tibor Emlékkiállítás, Kónya Sándor születésének 100. évfordulójáról való megemlékezés, Varga Julianna Kiállítása – Városi Képtár
Makramé, Quilling, Gyertyaöntő szakkör heti rendszerességgel – Városi Képtár
Néptánc szakkör időseknek heti rendszerességgel – Városi Képtár
Természetesen folyamatosak a könyvtári szolgáltatásaik is, ez nagy kihívás számukra, hogy az olvasók kiszolgálása folyamatosan, zökkenőmentesen történjen.
Nagy probléma, hogy bevételes rendezvényeket nem tudnak megvalósítani, így költségvetésük mérlege nem kiegyenlített.
Rendezvényeik egy részét a Városi Képtárban, a Kijáró utcai Közösségi Házban szervezték meg.
Mazsola Bölcsőde
2023. évi kihasználtság

Férőhely

Nyitvatartási
napok

beíratott gyermekek
alapján

gondozott gyermekek
alapján

62 fő

230

89,82 %

71,84 %

2023. évben bölcsődei ellátásban részesült 92 gyermek, melyből 3 fő a Gyámhivatal határozata alapján került felvételre, 4 gyermek korai fejlesztést-gondozást igényelt. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben 11 gyermek részesült, akik közül 7 fő rendelkezett hátrányos helyzetet megállapító határozattal. Halmozottan hátrányos helyzetű gyermek 2 fő volt. A Gyermekvédelmi Törvény 21/B §-a (1) bekezdés a) pontja alapján a felvett gyermekek 84 %-a (77 gyermek) ingyenesen étkezett. Diétás étkezést 3 gyermek igényelt.
A bölcsőde állami finanszírozása két részből tevődik össze. Egyik része a szakmai dolgozók bértámogatása, melynek alapja a tárgyév január 31-én beíratott gyermekek száma (62 fő). Másik része az üzemeltetési támogatás, melyet miniszteri döntés alapján kapunk a dologi kiadások, valamint a nem szakmai munkakörben dolgozó munkatársak személyi kiadásainak fedezésére. Év közben a kormány plusz forrást is biztosított a bérintézkedések, és az energiaár emelkedések kompenzálására. Ezek eredményeként az intézmény költségvetésének 97 %-a állami támogatásból származott.
Az intézménybe járó gyermekeket a szakmai elvárásoknak megfelelően nevelik, gondozzák. A kisgyermeknevelők folyamatosan részt vesznek az előírt szakmai továbbképzéseken, melyek között egyre ritkábban indítanak ingyenest.
Az odafigyelt, visszafogott, takarékos gazdálkodás eredményeként költségvetésük bevételei 100 %-on, míg kiadásai 97 %-on teljesültek. Az év során folyamatosan biztosított volt az intézmény zavartalan működéséhez szükséges pénzügyi háttér. Fejlesztésre 1.059 eFt-ot fordítottak.
A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény alapján a diplomás kisgyermeknevelők átsorolása megtörtént, a betervezett jubileumi jutalom kifizetésre került, a szociális munka napja alkalmából 1 fő egyszeri jutalmazásban részesült, a dolgozók – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – munka- és formaruhát kaptak, pótolták az elhasználódott egyéni védőeszközöket. Év végén 1 havi illetménynek megfelelő jutalmat tudtak kiosztani, ezzel is megköszönve a kollektíva egész évi áldozatos munkáját.
Közétkeztetési Intézmény
Bevételeit a tárgyévben az előirányzataihoz képest 100%-ra teljesítette, melynek 77%-a saját bevétel, 23%-a pedig költségvetési finanszírozás. Az állami finanszírozás éves összege 184.834 e forint, ez az összeg kizárólag az alapfeladat, a gyermekétkeztetés költségeinek fedezetét biztosítja.
Saját bevételük éves összege 614.577 e forint, melyből 158.489 e forint a Veress Ferenc utcai étterem felújításhoz kapcsolódó támogatás.
A pályázati pénzből történő beruházás 2023 évben nem kezdődött el. A Veress Ferenc utcai étterembe a nyári hónapokra nem vettek fel megrendelést annak tudatában, hogy a munkálatok elkezdődnek. Ezek a munkálatok 2024. évben fognak megvalósulni, viszont ezzel jelentős bevételtől esett el az intézmény.
2023. január elsejétől az étkezések árát jelentősen meg kellett emeljék ahhoz, hogy a kiadásaikat fedezni tudják. Ez, mint várható is volt az étkezői létszám csökkenését eredményezte. Hónapról-hónapra csökkent, év végére 200 fővel volt kevesebb az ebéd adagszám, mint január hónapban. Folyamatosan keresik a megoldást, hogy a hiányzó étkezői létszámot pótolni tudják.
A Vendégházat a megemelkedett rezsiköltségek miatt a téli, fűtési időszakban zárva tartották. A nyitásra március végén került sor. Az év további hónapjaiban összesen 1109 vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, mely összességében megközelítőleg 20%-os kihasználtságot jelent. A szállás nagy részét, a korábbi évekhez hasonlóan vendégmunkások veszik igénybe. A főépület külső és belső felújításra szorul, melyet önerőből nem, csak pályázati erőforrásokkal lenne lehetőségük megvalósítani. A vendégház négy hónapig volt zárva, ennyi idő alatt is sokat amortizálódott.1.142. e Ft -ot költöttek tatarozásra, meszelésre, kisebb javításokra ahhoz, hogy vendégfogadásra alkalmas legyen.
Kiadásaik 80%-ra teljesültek, melynek 71%-át (454.631 e forint) dologi kiadások, beruházások és felújítások teszik ki, 4%-át (24.626 e forint) működési támogatásként utalták be a fenntartó Önkormányzat részére, a fennmaradó 25%-ot (162.828 e forint) személyi juttatásokra és munkaadói járulékokra költötték.
Ebben az évben több olyan nagyértékű tárgyi eszközt is sikerült beszerezni, amelynek cseréje halaszthatatlanná vált a biztonságos üzemelés érdekében. Egy régi hűtőkamra beszerelésére került sor, melynek bruttó összege 8.434 e Ft volt. Egy 21 éves ételszállító autót cseréltek fiatalabbra. Harmadik nagyobb beruházásuk, egy új sütőberendezés vásárlása volt, mely jelentősen megkönnyíti a konyhai munkafolyamatokat. A sütő 5.823 e forint, az ételkiszállító autó pedig 4.800 e forint volt.
Tárgyév december 31.-ével az intézménynél 1 szakács és 1 konyhai kisegítő álláshely volt betöltetlen, melyet a jelenlegi bevételek mellett fokozott óvatosságból nem hirdettek meg.
A 2023-as költségvetési évben kétszer is volt lehetőségük jutalmat osztani a munkatársaik körében. Először szeptemberben, a Szolgáltatók Napja alkalmából, majd decemberben, karácsony közeledtével. Csekély összegekről lehet csak beszélni, de a dolgozók számítanak rá minden évben, s ez egyben a munkahely megtartó ereje is talán.
Az egyre nehezedő gazdasági körülmények között Sarkad Város Önkormányzata megfontolt gazdálkodásra törekedett a gazdasági egyensúly megtartása érdekében. Összességében elmondható, hogy az Önkormányzat 2023. évi gazdálkodása stabil volt, likviditási problémák nem jelentkeztek. A Képviselő-testület által elfogadott költségvetés és a módosítás megteremtették a kiegyensúlyozott gazdálkodás lehetőségét.
Jelen rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
1. Társadalmi hatás: nem releváns
2. Gazdasági, költségvetési hatás: az Önkormányzat 2023. évi bevételi és kiadási főösszegének realizálása
3. Környezeti következmény: nem releváns
4. Egészségügyi következmény: nem releváns
5. Adminisztratív terheket befolyásoló hatás: nem releváns
6. A rendelet megalkotásának szükségessége: jogszabályi kötelezettség az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény alapján
7. A rendeletalkotás elmaradásának következménye: a jogszabályi kötelezettségnek nem tesz eleget az önkormányzat
8. A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:
személyi:
rendelkezésre áll
szervezeti:
rendelkezésre áll
tárgyi:
rendelkezésre áll
pénzügyi:
rendelkezésre áll